Important este ca omul sa inteleaga importanta pe care o are alimentatia in prevenirea bolilor, nicidecum sa ii impunem sau sa ii restrictionam accesul la alimente. Multi romani inca nu constientizeaza legatura dintre alimentatie si sanatate. Un aliment ca sa fie sanatos trebuie sa intruneasca trei calitati: organoleptica (sa fie savuros, gustos), nutritionala si sa nu fie contaminat cu bacterii, paraziti si pesticide", explica prof. dr. Mencinicopschi care puncteaza in cartea sa cateva masuri simple de care putem sa tinem cont cu totii. Doar vointa ne trebuie!

O portie de mancare la fast-food poate atinge valori calorice de 500-800 kcal. O portie de mancare sanatoasa, din alimente naturale, integrale are circa 150-200 kcal. De aceea este important sa consumi alimnete gatite in casa si sa recurgi doar in situatii de urgenta la alimentele procesate, ambalate.

Cele mai bune metode de preparare a mancarurilor de legume si carne sunt: prin inabusire (fara apa), prin fierbere la abur, prin folosirea foliei de pergament sau a frunzelor de vita de vie sau varza (nu se folosete folia de aluminiu pentru ca se poate degaja aluminiul in alimente), prin folosirea gratarului si a cuptorului.
Trebuie sa eviti prajirea, rantasurile si utilizarea microundelor;
Vasele (tigai) de teflon, sticla de jena, cele de fonta daca sunt cumparate de la producatori consacrati pot fi la fel de bine utilizate. Nu utilizati vesela din aluminiu, deoarece in contat cu alimentele elibereaza aluminiu elemental, neurotoxic, asociat cu maladia Alzheimer. De asemenea, vasele din alama sau cupru nu sunt indicate, putand ceda alimentelor saruri foarte toxice.


Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea s,. a.) sunt complementare cu amidonoasele (faina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), impreuna crescandu-le valoarea biologica a proteinelor;
Legumele bogate in saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mancarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate in amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animala;
Laptele avand o compozitie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente. Exceptia tolerata este combinarea laptelui cu painea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe;
Painea dospita poate fi acceptata si in combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar in cantitati moderate;
Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.