Problemele de sanatate ale omenirii sunt si devin in fiecare zi tot mai coplesitoare. Extinderea galopanta a asa-ziselor boli cronice degenerative (boli cardio-vasculare, cancer, obezitate, diabet, boli autoimune, boli neuro-psihice, boli ale aparatului locomotor, etc.) ingrijoreaza pe toata lumea.
Sistemul medical este pur si simplu coplesit. Fara indoiala ca in patogeneza acestor boli nutritia are un cuvant greu de spus, numai ca, acest capitol al experientei umane se afla la intersectia multor cai si in bataia multor vanturi.

Traditia culinara, obiceiurile alimentare ale fiecarui popor si individ, corelarea acestora cu evenimente sociale multiple (sarbatori, experiente si evenimente de grup dintre cele mai diverse), structurarea unor placeri gustative determinate uneori de intensitatea fenomenului de dependenta si exploatarea acestora de o intreaga industrie, adesea organizata in giganti financiari, care ajung sa manipuleze prin politicile de marketing grupuri enorme populationale, deseori la scara planetara, toate acestea sunt doar cateva din motivele pentru care domeniul nutritiei sanatoase pare adesea unul dificil.

Si nu in ultimul rand, sistemul medical este adesea neconvingator, confuz, manipulat, iar pentru ca domeniul miroase puternic a bani, nici sarlatania nu se da inapoi sa se infrupte de la aceasta masa copioasa.

Cu toate acestea, exista un segment al cercetarii medicale care, in mod obiectiv, cu dovezi stiintifice pertinente, defineste din ce in ce mai clar rolul si locul nutritiei ca act medical, atat in pastrarea sanatatii, cat si in recuperarea din starea de boala.

Studiul China este rezultatul cercetarilor de o viata facute de unul dintre marii nutritionisti ai lumii contemporane. Autoritatea si onestitatea lui Colin Campbell te  cuceresc chiar de la inceput. Pe de o parte radiografia fenomenului nutritional in societatea americana actuala cu deconspirarea jocului de culise, pe de alta parte demersul absolut convingator pentru definirea tipului de alimentatie sanatoasa, cu impactul ei major in mentinerea si refacerea sanatatii, te retin si te atrag de la inceput pana la sfarsit.

Nu este o voce singulara, ci exponentul unui nou trend in definirea nutritiei sanatoase. Citind aceasta carte, ramai uimit cata boala si suferinta, pe de o parte, si cata stare de sanatate, pe de alta parte, pot exista in extremitatea distala a celor doua instrumente: lingura si furculita. De asemenea, ramai uimit cate forte sunt interesate sa-ti manipuleze aceste doua instrumente care, pe langa boala sau sanatate, opereaza cu sume enorme din finantele lumii. Si, nu in ultimul rand, cum aceste doua instrumente modeleaza aerul, apa, copacii, florile, campiile, muntii si razele soarelui de pe aceasta planeta, cum pot sa o imbatraneasca sau, din contra, sa o intinereasca. Intelegem astfel de ce este atat de important cum folosim aceste doua instrumente: lingura si furculita.

Studiul China a primit premiul Cartea Anului 2005 din partea revistei VegNews Magazine fiind ceea mai importanta carte stabileste legatura dintre dieta si cancer.


Studiul China este cartea nascuta dintr-un proiect de o amploare neobisnuita - Proiectul China


La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, existau doua observatii principale care sugerau relatia intre dieta si cancer. In primul rand dieta vestica bogata (mai ales in grasimi si carne, si saraca in fibre) era puternic asociata (corelata) cu incidenta cancerului de colon si de san. In al doilea rand, in cazul persoanelor care migrau in zone unde se semnala un risc crescut de cancer (de diferite tipuri) se observa cresterea riscului de boala a zonei unde se mutau, indiferent de mostenirile lor etnice sau genetice.

Un set concludent de informatii a fost realizat de Academia de Stiinte a SUA, in raportul din 1982 cu titlul Diet, Nutrition and Cancer.
DE CE A FOST ALEASA CHINA?

In anul 1981, Academia Chineza de Stiinte Medicale a publicat un Atlas al Mortalitatii [din pricina] Cancerului raportat la anii 1973-75, analizand diferite cancere din 2400 de regiuni ale Chinei. Aceste harti indicau cancerul ca fiind prezent in mod deosebit in anumite zone geografice. Rata in aceste regiuni era de cateva zeci de ori, chiar o suta de ori mai mare decat in zonele care indicau valoarea cea mai mica, observandu-se astfel o diferenta imensa fata de raportul acelorasi rate de 1. 5-2. 0 din America.

Rezidentii acestor regiuni traiau in general in aceeasi zona toata viata lor, consumau aceeasi dieta, unica si specifica regiunii lor, fenomenul avand loc invariabil, an de an. Dieta lor (saraca in grasimi si bogata in fibre si alimente pe baza de plante) era in contrast evident cu dieta bogata a tarilor occidentale.

MODELUL DE LUCRU

Pentru studiu au fost selectate 65 de regiuni din China rurala, pentru a fi supuse cerintelor studiului. S-a realizat astfelo comparatie intre dieta, stilul de viata si bolile caracteristice populatiilor din fiecare regiune.

In fiecare din cele 65 de regiuni au fost alese cate 2 sate, din fiecare sat fiind alese (la intamplare), 50 de familii. Din fiecare familie a fost ales numai un membru (fie barbat, fie femei, raportul lor fiind la final egal), studiul avand deci 6500 de participanti. S-au facut teste de sange, urina, si s-au luat mostre de mancare pentru analize ulterioare. In acelasi timp participantii au completat un formular si au oferit informatii cu privire la ceea ce mananca pe parcursul a trei zile.

Au fost in final selectate 367 de elemente cu valoare informationala sigura pentru cele 6500 de familii (reprezentate). Aceasta baza de date despre dieta si stil de viata din anii 1983-84 a inclus informatii despre rata mortalitatii mentionata in anii 1973-75 pentru circa 40 de cancere diferite si alte boli.

Aceleasi zone si persoane din anii 1983-84 au fost supuse studiului in etapa urmatoare, 6 ani mai tarziu, in anii 1989-90. Lor li s-au adaugat alte 20 de noi regiuni din China continentala si Taiwan. De asemenea numarul familiilor a fost plusat cu inca 20 in fiecare regiune, ajungandu-se la un total de 10. 200 de adulti reprezentand tot atatea familii. Cu aceasta ocazie a fost culeasa o impresionanta baza de date cu informatii socio-economice.

Aceste informatii au fost combinate cu datele actualizate ce proveneau din rapoartele de mortalitate a anilor 1986-88, folosindu-se cea mai moderna schema de clasificare a bolilor.

IAR CARTEA?

Prima parte a cartii (4 capitole) poarta titlul "Studiul China", vorbind despre probleme cu care ne confruntam, prejudecati, solutii. Celelalte trei parti spulbera temerea cititorului grabit ca am avea de-a face doar cu informatii de studiu, ermetice, reci. Titlurile de sectiuni incita la lectura:

"Bolile abundentei" (din lumea occidentala - obezitate, diabet, inima, cancere), "Ghidul alimentatiei corecte" (pasi spre schimbarea modului de a ne hrani), "De ce nu ati auzit asa ceva pana acum?" (interesele din spatele informatiilor despre nutritie cu care suntem bombardati prin mass media in fiecare zi).

"Studiul poate fi considerat Grand-Prix-ul in epidemiologie."
—New York Times

"Toata lumea din domeniul stiintei nutritiei se bizuie pe T. Colin Campbell, care este unul din titanii acestui domeniu. Este una din cele mai importante carti despre nutritie care au fost scrise vreodata - citirea ei va poate salva viata."
Dean Ornish, doctor in medicina, fondatorul si presedintele Institutului de Cercetare in Medicina Preventiva

"Lucrarea Studiul China a lui Colin Campbell este o carte importanta si interesanta. Impreuna cu fiul sau Tom, el comenteaza studii cu privire la relatia dintre dieta si boala. Concluziile sale legate de consecintele periculoase ale proteinelor de origine animala sunt uluitoare. La fel de surprinzatoare a fost si dificultatea de a prezenta rezultatele sale publicului. Este o istorie care trebuie ascultata".
—Robert C. Rischardson, doctor in stiinte, laureat al Premiului Nobel, profesor de fizica la catedra F. R. Newman si vice presedinte (Cercetare) Universitatea Cornell

"Studiul China este o analiza foarte bine documentata a aberatiilor alimenta-tiei, stilului de viata si alimentatiei moderne si a rezolvarilor rapide, care adeseori duc la esec. Lectiile din China ofera argumente convingatoare in favoarea unei diete pe baza de plante in vederea promovarii sanatatii si a reducerii riscului pentru bolile abundentei."
Sushma Palmer, doctor in stiinte, fost director executiv al Catedrei de Alimentatie si Nutritie a Academiei Nationale de stiinte, SUA
Cuprins:
Prefata editiei in limba romana

Multumiri
Prefata
Cuvant inainte
Introducere
   
     PARTEA I:
Studiul China

     Probleme intampinate, solutii necesare

     Un templu al proteinelor
     Stoparea cancerului
     Lectii din China
   
     PARTEA II-a:
Bolile abundentei/bogatiei
     Inimi zdrobite
     Obezitatea
     Diabetul
     Cancere frecvent intalnite
     Boli autoimune
     Efecte cu spectru larg 
   
     PARTEA III-a:
Ghidul alimentatiei corecte
     Alimentatia corecta
     Cum sa mancam

     PARTEA IV-a:
De ce nu ati mai auzit asa ceva pana acum?
     Partea intunecoasa a stiintei!
     Reductionismul stiintific!
     "Stiinta" industriei
     Guvernul: in slujba poporului?
     Sanatatea cui e protejata prin marea medicina?
     Istorii care se repeta!
Anexe:
     Intrebari si raspunsuri
     Proiectul experimental Studiul China
     Filiera "vitaminei" D
     Referinte
     Index
 
studiul_china_editie_revizuita_si_actualizata.jpgadd_to_cart.jpg