• Cantemir Dimitrie

  • 1 carte
Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 1723), domn al Moldovei (1693 si 1710 - 1711), autor, carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic si scriitor român. Dimitrie Cantemir s-a nascut la 26 octombrie 1673, în localitatea Silisteni din comuna Falciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui, în partea de sud a orasului Husi. A fost fiul lui Constantin si al Anei. La 15 ani a fost nevoit sa plece la Constantinopol (1688-1690), unde a » ...mai mult stat 17 ani, ca zalog al tatalui sau pe lânga Înalta Poarta, înlocuindu-l pe Antioh, devenit ulterior domn al Moldovei. În perioada martie - aprilie 1693 , dupa moartea tatalui sau, a fost domn al Moldovei, dar Înalta Poarta nu l-a confirmat, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-si continua studiile. Cu prilejul unui razboi turco-austriac, a efectuat o calatorie în Europa Centrala, ajungând si în Banat, la Timisoara. A avut astfel ocazia sa se convinga de unitatea lingvistica a poporului român. Antioh, fratele mai mare, si-a însusit întreaga mostenire, lasându-l într-o situatie precara. Din 1695 a fost capuchehaie la Constantinopol, al fratelui sau Antioh, acesta fiind ales domn. S-a casatorit cu fiica lui Serban Cantacuzino, Casandra, care i-a daruit doi copii, Maria si Antioh (viitorul poet, scriitor si diplomat rus Antioh Dimitrievici Cantemir (1709 - 1744).) Turcii l-au înscaunat pe Dimitrie Cantemir la Iasi în 1710, având încredere în el, dar noul domn-carturar a încheiat la Lutk în Rusia, în 2 aprilie-13 aprilie 1711, un tratat secret de alianta cu Petru cel Mare, în speranta eliberarii tarii de sub dominatia turca. În politica externa s-a orientat spre Rusia. În subsidiar, s-a afirmat chiar faptul ca ar fi încercat alipirea Moldovei la Imperiul Rus, asa cum facuse si Ucraina. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi si a fost împotriva transformarii taranilor liberi în serbi. Dupa numai un an de domnie (1710 - 1711), s-a alaturat lui Petru cel Mare în razboiul ruso-turc si a plasat Moldova sub suzeranitate ruseasca. Dupa ce au fost înfrânti de turci în Lupta de la Stanilesti - tinutul Falciu pe Prut, neputându-se întoarce în Moldova, a emigrat în Rusia, unde a ramas cu familia sa. A devenit consilier intim al lui Petru I si a desfasurat o activitate stiintifica rodnica. Lânga Harkov i s-a acordat un întins domeniu feudal si a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711. A murit pe mosia sa Dimitrievka la Harkov în 1723 si a fost înmormântat în Rusia. Actualmente, osemintele sale se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iasi.
Descrierea Moldovei
Editura: SIMPLU - 2008
  • promoție
Descrierea Moldovei. PARTEA GEOGRAFICA Despre numele cel vechi si cel de acum al Moldovei Despre asezarea Moldovei, despre hotarele ei cele mai vechi si cele noi si despre clima Despre apele Moldovei » ...mai mult
5,40 lei
PRP: 6,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
alertă stoc
Created in 0.0940 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.