Achizitii publice - Idei noi, practici vechi

PRP: 39,50 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 33,97 lei
Diferență: 5,53 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2020
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Achizitiile publice reprezinta o problema complexa (la nivelul tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene), acestea fiind parte din contributiile esentiale, la nivel national, de punere in aplicare a principiului privind libera circulatie a produselor, serviciilor si lucrarilor, ce sta la baza Tratatelor privind functionarea Uniunii Europene.

„Pachetul legislativ” in domeniul achizitiilor publice nu asigura, direct, solutii practice pentru orice problema ce ar putea interveni in procesul de achizitie publica, ceea ce face ca acesta sa nu decurga mereu cursiv; unele reglementari (in special, cele de nivel secundar sau tertiar) fiind adevarate praguri pentru derularea procesului in spiritul reglementarii europene (si nationale).

In acest context, aparitia unei astfel de lucrari, ce reuneste intre copertile sale mai multe studii, aplecate asupra unor aspecte practice, de interes major in materia achizitiilor publice, apare ca o initiativa salutara.

Coordonatorii lucrarii, persoane cu vasta experienta in materia achizitiilor publice, prin activitatea zilnica (fiind consilieri de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice), impartasesc cele mai diverse interpretari ale legislatiei nationale, puse in practica atat de autoritatile contractante, cat si de operatorii economici ofertanti. De asemenea, activitatile didactice derulate de acestia si participarea la evenimente dedicate domeniului, precum conferinte si colocvii, le-au conferit acces la modul in care au fost dezvoltate unele concept profesionale.

Un astfel de eveniment, la care cei doi au participat activ si care a reprezentat si scanteia intocmirii acestei lucrari, a fost cursul postuniversitar „Achizitii publice”, organizat de tot mai activa Universitate „Dunarea de Jos” din Galati.

Parte dintre absolventii acestui curs postuniversitar (2019) sunt autori ai unora dintre studiile unite de prezenta lucrare, prezentand idei si experiente practice avute, de o diversitate demna de (sub) titlul acesteia (Idei noi, Practici vechi).

Asa cum sistemul romanesc de achizitii publice a evoluat, de la o publicitate/transparenta minimala, la un sistem electronic performant, care permite informarea zilnica asupra procedurilor de achizitie publica, tot asa ar trebui sa evolueze si cadrul legislativ necesar, si nu doar pentru dezideratul punerii in accord cu evolutia vietii sociale, cu tehnologiile folosite de ofertanti si cu alte reglementary legale din diverse domenii, dar cu incidenta in procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, ci si pentru asigurarea unei dinamice si facile derulari a procesului de achizitie.

Desi reglementarile legale, in special cele tertiare, abunda, pana la riscul suprareglementarii, majoritatea opiniilor exprimate de autorii studiilor din prezenta lucrare vor ramane actuale pentru multi ani, ele fiind nu numai dezlegari ale unor probleme de interes pentru practicienii din domeniul achizitiilor publice, fie ei operatori economici sau autoritati contractante, dar si posibile solutii de nivel general, fiind bazate pe spiritul reglementarii europene care impune, in primul rand, respectarea permanenta si constanta a principiilor nediscriminarii, tratamentului egal, recunoasterii reciproce, transparentei, proportionalitatii si asumarii raspunderii, consacrate in directivele europene si in legislatia nationala, dar, din pacate, de multe ori neaplicate.

Lucrarea este cu atat mai interesanta si valoroasa cu cat autorii articolelor sunt practicieni din diverse paliere ale procesului de achizitie publica, cuprinzand autoritati contractante cu atributiuni diverse, operatori economici din sfera tuturor categoriilor de contracte, cadre didactice si consilieri de solutionare a contestatiilor din cadrul organismului administrativ-jurisdictional competent in materie, iar coordonatorii au de partea lor nu doar experienta vasta in materie, ci si o bogata activitate didactica, dublata de publicarea unor articole de specialitate, teoretice sau aplicate.

Initiativa coordonatorilor lucrarii, de a indemna specialisti practicieni sa exprime si sa publice astfel de studii, prin care se dezbat probleme punctuale ale legislatiei achizitiilor, intr-o abordare practica, este salutara, deoarece are menirea de a contribui la ridicarea nivelului dezbaterilor si al opiniilor in domeniu, cu scopul obtinerii mult asteptatului rezultat al unor practici (cat mai) unitare.

Valoarea stiintifica si practica a lucrarii este cu atat mai mare cu cat autorii au abordat teme ce se refera la toate etapele procesului de achizitie publica, de la aspecte legate de eligibilitate pana la modificarea contractului de achizitie publica, practicienii putand gasi aici solutii pentru problemele pe care le intalnesc, solutii pertinent argumentate juridic, cu referire atat la legislatia specifica achizitiilor publice, cat si la alte acte normative cu incidenta in domeniu.

Daca aceasta lucrare nu va ramane singulara, iar exemplul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati ar fi urmat si de alte centre universitare, care ar putea face chiar un pas inainte, introducand in programele de studii, pentru facultatile de inginerie, economie si drept, cursuri de achizitii publice, iar autorii si alti specialist cu experienta vasta vor continua drumul deschis prin aceasta lucrare, este evident ca am asista la o interventie calificata (a mediului stiintific/universitar) in solutionarea controverselor generate de interpretari diferite ale legislatiei in materie, ceea ce ar creste eficienta sistemului.

Avocat, Constantin Costache

Autori: Ecaterina-Milica Dobrota, Dumitru-Viorel Parvu
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 222
Format: 13x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1871 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.