Armata de apus - Szekely Janos
DESCRIERE
Cartea autorului Szekely Janos „Armata de apus - Szekely Janos" de la editura CURTEA VECHE
Iar intrebarea mea e urmatoarea: ce ati fi facut daca ati fi fost in locul lui?
Volumul - pe cat de subtire, pe atat de intens - cuprinde sapte povestiri despre cel de Al Doilea Razboi Mondial, relatate din perspectiva unui cadet. Székely János descrie cu o precizie necrutatoare efectele sistemului militar asupra persoanei. Fiecare povestire ramane cu cititorul pentru mult timp: un cadet este torturat si umilit de toata compania; un profesor devenit ofiter se vede constrans sa isi execute un fost elev care dezertase; un neamt cu privire inteligenta, care conduce o motocicleta, insotit de un caine, lichideaza metodic prizonierii ramasi in urma dintr-o trupa in retragere. Paginile analizeaza la rece etica infrangerii, redau cu acuitate felul in care razboiul schimonoseste totul si pe toti, cum pe chipul lui se nasc - sub pretextul cinstei - teama, cruzimea si oroarea de neoprit.
Un minunat orasel medieval, acoperit de un strat gros de zapada si plin de cai: o lume de poveste, imaculata, populata de suri, murgi, roibi, galopand incoace si-ncolo, nechezand, fornaind; pe unde ne aruncam privirile, peste tot ii vedeam alergand; de pe strazile cele mai indepartate, de pe cele mai stramte ulicioare ce se catarau pe deal, ne licareau nalucile cailor impiedicandu-se, apoi opintindu-se din nou, fara paturi si capestre pe ei, scotand nori de aburi, cu gaturile semete, minunati, liberi.
Pentru Szekely, intrebarea esentiala ramane: poate fi suprimata bariera morala in oameni? Poate fi omenia suspendata? Chiar este posibil sa traiesti la comanda, ca o masinarie, sau asta e numai o poveste
de adormit copiii? - EKULTURA
SZEKELY JANOS (1929-1992) a fost un poet, prozator, dramaturg, eseist si traducator maghiar din Romania care a apartinut primei generatii a literaturii maghiare transilvanene de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
S-a nascut la Turda, a urmat scoala primara in orasul natal, apoi s-a mutat la Targu Mures, unde din 1940 a studiat la Colegiul Reformat (in prezent, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“) si, din 1943, la Scoala Militara. In 1944, odata cu apropierea frontului de institutia de invatamant, aceasta a fost trimisa spre vest, iar Székely a fost luat prizonier la varsta de numai 16 ani. S-a intors acasa in 1946, cand a obtinut si diploma de bacalaureat. Si-a continuat studiile din 1948, absolvind Facultatea de Litere si Filozofie din cadrul Universitatii „Bolyai“ din Cluj in 1952.
A lucrat ca lector la Editura de Stat pentru Literatura si Arta in perioada 1951-1956. In 1953 si-a publicat primul volum de poezie, Csillagfényben [In lumina astrala]. In perioada 1956-1989 a lucrat ca redactor la revista literara Igaz Szo din Targu Mures, publicand in acelasi timp mai multe volume de poezii. In 1968 i-a aparut microromanul Soó Péter bánata [Mahnirea lui Soó Péter], iar in 1978 a avut loc premiera dramei Caligula helytartója [Guvernatorul lui Caligula] in Ungaria. In 1979 a fost publicat volumul A nyugati hadtest (Armata de apus). Dupa 1990 a fost nominalizat de mai multe ori la premiile József Attila si Kossuth. S-a detasat de retorica personajului public, refuzand pe rand premiile literare atribuite, insa i-au fost decernate postum Premiul Revistei Alföld si Premiul Ady Endre. Tot postum, in anul 1994, i%u2011a aparut culegerea de poezii Semmi - soha [Nimic - nicicand].
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 174
Format: 13x20
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 21,75 leiPRP: 29,00 lei
OPINIA CITITORILOR