Biblioteca stranie

PRP: 25,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,75 lei
Diferență: 6,25 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Biblioteca stranie de Ruxandra Cesareanu. Nu doar cititorul profesionist, ci orice fel de cititor, in general, este fascinat, uneori sau adeseori, nu numai de cartile clasice, respectabile, faimoase, ci si de opurile neobisnuite, ciudate, atipice, exotice— si lista de calificative ar putea continua. Eu numesc aceste carti pur si simplu stranii. Daca din cartile clasic-faimoase cititorul retine principii de viata, stari psihologice si morale (si multe altele, y compris placerea lecturii, de ce nu?, fiindca altfel ar pieri lumea, ca sa zic asa), cartile stranii au atuul ca naucesc, socheaza, dar nu oricum, ci printr-o forma de inminunare. Si pot stârni savoarea lecturii, atâta doar ca o fac uimind in chip extrem, dupa ce socheaza (sau, poate, in timp ce socheaza). Socul nu este neaparat unul de limbaj (licentios ori violent sau experimental), ci de subiect si de situatie, de constructie epica.
Astfel de carti sunt binevenite intrucât urnesc cititorul din tabieturi, ii distrug obisnuintele si il fac sa rediscute si sa testeze din nou tocmai actul lecturii si structura unui roman. Samanii mexicani au un sfat aplicabil si in lectura: ei spun ca moartea nu poate iesi in calea unui om decât daca acesta parcurge in fiecare zi unul si acelasi drum, in chip monoton, fara sa se abata din calea sa. Doar omul care in fiecare zi va parcurge altfel drumul sau (altfel, de fiecare data), doar acela va putea evita moartea o vreme si o va putea pacali, intrucât moartea nu il va putea surprinde pe acelasi drum obisnuit. Cam asa e si cu lectura si cartile!
o biblioteca stranie, insa, nu mizeaza doar pe bizareria subiectelor, ci si pe competenta si performanta stilului: fara macar o minima valoare estetica, un roman straniu nu e valid; sau cel putin aceasta este cerinta mea explicita de la romanele pe care le voi portretiza si analiza in cartea de fata. ele nu se cuvin a fi doar bizare, ci si bine (sau excelent) scrise.

Ruxandra Cesereanu s-a nascut la Cluj-Napoca, pe 17 august 1963. Este poeta, prozatoare, eseista. A urmat cursurile Facultatii de Litere din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o in 1985.În timpul facultatii, a fost redactor si s-a format la revista Echinox. Din 1991, este redactor la revista de cultura Steaua. Actualmente este confe­rentiar la catedra de Literatura Comparata a Facultatii de Litere clujene. Face parte din staff-ul Phantasma. Centrul de Cercetare a Imaginarului (Cluj-Napoca), in cadrul caruia sustine ateliere de scriere creatoare in poezie si proza.

Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 308
Format: 13 x 20 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2346 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.