Capitalele romanilor si ale tinuturilor romanesti
DESCRIERE
In ciuda unor tentative din secolul al XVI-lea (intre care cea a lui Mihai Viteazul, care a realizat, pentru scurt timp, o „uniune personala”), intre perioada daco-geta a regilor antici Burebista si Decebal si Marea Unire din 1918, romanii si stramosii acestora au fost teribil de divizati vreme de aproape doua milenii. Prinsi la mijloc intre interesele diferitelor Imperii, dar si lasandu-se, uneori, prada unor interese marunte, ei au trait intre hotarele mai multor formatiuni statale (cnezate, voievodate, ducate, principate etc.), toate aceste „Tari” avand evolutii contradictorii si, adesea, ajungand sa se lupte intre ele fratricid pentru suprematia regionala. In acest context mai mereu insangerat, intre Sarmizegetusa antica si Bucurestiul modern au existat o sumedenie de „capitale” mai mici sau mai mari, de „resedinte domnesti” sau religioase gata sa se devoreze – canibal – intre ele. Istoria capitalelor tinuturilor romanesti istorice este bantuita, in fapt, de o succesiune de tragedii si situatii imposibile…
Inaintea romanilor – dacii si romanii: Sarmizegetusa Regia si Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Campulung Muscel – de la cetatea lui Negru-Voda la Bulevardul „Pardon” si Gradina „Merçi”
Curtea de Arges, epopeea unei unguroaice aprige din vechime, Doamna Clara, si Necropola Regala moderna
Targoviste – orasul fascinat si, totodata, ingrozit de Vlad Tepes
Bucuresti, de la micuta Cetate a Dambovitei la Capitala Regatului Romaniei, confruntata cu flagelul damelor cu „condicuta”
Baia, avanpostul catolicismului in Moldova si orasul celor patru iarmaroace ale lui Alexandru Lapusneanu
Peregrinarile domnitorilor moldoveni pe la resedintele lor din Siret, Radauti, Vaslui, Piatra Neamt, Roman, Harlau
Suceava, adica fuga unui domnitor de influenta castratoare a mamei sale
Iasi sau cum fosta capitala a Moldovei devine „capitala de rezerva” a Regatului Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial
Cernauti, al treilea oras al Romaniei interbelice si… cel mai frumos!
Chisinau – de la o mica obste monahiceasca la resedinta de gubernie deznationalizata
Timisoara, resedinta Banatului si… fosta capitala a Ungariei (!)
Clujul, deloc un oras „inchis”!
Alba Iulia – jalonul istoric al reintregirii succesive a Romaniei
ISTORII SECRETE (50 de volume)
Colectie promovata de ziarul LIBERTATEA, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Regional, Bucuresti FM, Radio Sport Total, Radio Napoca FM si Radio Impuls FM si Bucatarescu. ro
Am fost prea multa vreme prizonierii stereotipurilor patriotarde din manualele de istorie, care au falsificat – vreme de mai multe generatii – semnificatia unor fapte si evenimente care ne definesc ca popor. Uneori, trucajele propagandistice s-au realizat prin omisiune, alteori prin folosirea de clisee specifice luptei de clasa de inspiratie sovietica.
Insa, in momentul de fata, cand accesul liber la informatie nu mai este o utopie, putem puncta altfel o sumedenie de episoade istorice si putem privi personajele exponentiale ale diferitelor epoci in toata complexitatea lor umana, fara teama de a deveni culpabili in ochii cenzurii, dar si cu riscul inerent de a soca nationalistii, protocronistii sau extremistii, indiferent de culoare lor politica.
Spre descifrarea istoriei secrete a Romaniei!
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
OPINIA CITITORILOR