Cartea banilor: Infloritoarea viata a banilor si felul in care istoria lor ne-a modelat pe noi

PRP: 59,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,20 lei
Diferență: 19,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2021
Categoria: Bussines

DESCRIERE

Cartea banilor: Infloritoarea viata a banilor si felul in care istoria lor ne-a modelat pe noi / Coined: The Rich Life of Money and How Its History Has Shaped Us de Kabir Sehgal este cartea care iti va lamuri toate, sau aproape toate, curiozitatile pe care le aveai despre bani. Kabir Sehgal abordeaza subiectul banilor intr-o maniera interdisciplinara, acestia fiind priviti din perspectiva unor discipline diferite - de la biologie, psihologie si antropologie la istorie si teologie. Cartea iti vorbeste astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul in care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atarna atat de greu in viata noastra si, in cele din urma, despre modul in care ar trebui folositi.


Ideea scrierii cartii a aparut in momentul in care a inceput marea criza financiara din 2008. Propunandu-si sa afle cat mai multe despre criza financiara si cauzele ei, Kabir Sehgal a studiat istoria economica si operele filosofilor economici, ajungand astfel sa isi puna o intrebare mult mai provocatoare, si anume: „Ce au banii, de nu reusim sa-i stapanim?” Asa a inceput ambitiosul demers al autorului de a ne prezenta intreaga semnificatie pe care o au banii pentru noi.


Asadar, daca si tu ti-ai pus la un moment dat intrebarea: „Ce au banii, de fac sa se invarta lumea?”, te invit la bordul acestei lecturi fascinante, care iti ofera o privire caleidoscopica asupra banilor, dar si asupra istoriei umanitatii.


Autorul american Kabir Sehgal s-a remarcat deopotriva in calitate de compozitor si producator muzical, dar si ca investitor si strateg financiar pentru companii precum First Data Corporation si JPMorgan. In prezent, Sehgal isi desfasoara activitatea ca fondator si CEO al Tiger Turn Productions, o firma de productie multimedia specializata in muzica, film si proiecte multimedia.


In calitate de autor, a publicat pana in prezent 15 carti, o parte dintre acestea devenind bestselleruri New York Times si Wall Street Journal. Walk in My Shoes (Pune-te in locul meu), scris in colaborare cu Andrew Young, A Bucket of Blessings (Un potop de binecuvantari) si Jazzocracy (Jazzocratia) sunt doar trei dintre succesele lui in domeniul literaturii.


In ceea ce priveste cariera lui muzicala, si aceasta a fost incununata de succese remarcabile, Kabir Sehgal fiind castigatorul a cinci premii Grammy si a trei trofee Latin Grammy Awards.


Cartea de fata este structurata in trei sectiuni, dupa cum urmeaza: Mintea, Corpul si Sufletul. Te invit in randurile de jos sa descoperi mai multe detalii despre fiecare dintre ele:


Partea I: Mintea. Originile unei idei


In prima sectiune a cartii autorul raspunde la intrebarea „De ce folosim banii?”. El ne ofera un raspuns complex la aceasta intrebare abordand problema din perspectiva biologiei, psihologiei si antropologiei.


Capitolul 1. Lumea e o jungla. Biologia schimbului


In Capitolul I vom afla care este originea schimbului, vom intelege natura lui si de ce este el fundamental pentru viata pe aceasta planeta. Vom vedea astfel cum in lumea naturala, energia functioneaza ca o moneda, asa cum banii sunt folositi pentru a obtine marfuri perisabile, ce sunt, in esenta, forme de energie de care avem nevoie pentru a trai. In continuare vom studia evolutia si expansiunea creierului si modul in care primele indicii ale gandirii simbolice se regasesc in desenele rupestre realizate in urma cu zeci de mii de ani.


Scurtul rezumat al istoriei omenirii pe care il regasim aici este foarte interesant si merita a fi retinut:


„NASA a calculat ca existenta umana cuprinde 800 de generatii. Dintre acestea, peste 600 au locuit in pesteri si doar ultimele generatii au cunoscut tiparul.  Altfel spus, oamenii au populat doar 0, 004% din istoria Pamantului.”  


Capitolul 2. Cateva dintre gandurile mele. Psihologia banilor


Capitolul 2 examineaza creierul uman si psihologia dar si neurostiinta luarii deciziilor financiare. Cu ajutorul neuroeconomiei (care studiaza felul in care mintea umana ia hotararile financiare) vom afla mai multe despre comportamentul uman decat ne-au dezvaluit vreodata modelele economice conventionale. Vom deveni mai constienti astfel de fortele ascunse care ne ghideaza deciziile financiare si ne vom minuna de efectul incredibil pe care il au banii asupra noastra:


«Zweig scrie ca „activitatea neuronala a unei persoane ale carei investitii ii aduc bani nu se poate diferentia de cea a cuiva care este drogat cu morfina sau cocaina“.»



Capitolul 3. Profund indatorat. Antropologia datoriilor


Capitolul 3 este despre creierul social si intelepciunea colectiva a multimilor. Aici vom afla raspunsuri la chestiuni precum:


•    Ce a fost mai intai, trocul sau datoria?


•    Cate valente pot avea darurile si cate tipuri de daruri exista?


•    Ce atitudini bizare au diversele culturi vizavi de datoriile sociale sau fata de daruri?


•    Anotimpurile cadourilor in Japonia si multitudinea de semnificatii si simboluri pe care le inglobeaza darurile la japonezi.


•    Unde se termina economia cadoului si unde incepe economia de piata?


•    Cum arata partea intunecata a datoriei care persista inca din vremea lui Hammurabi?


•    Datoria = moneda noastra fundamentala?


•    Ce se intampla cand datoria sociala e transformata in datorie de piata?



Partea a II-a: Corpul. Formele materiale ale banilor


In aceasta sectiune a cartii vom afla un raspuns la intrebarea „Ce?“ adica, ce sunt banii?


Capitolul 4. Redutabili si statornici. O scurta istorie a banilor grei


In Capitolul IV autorul raspunde la intrebarea „Ce sunt banii?” concentrandu-se pe formele fizice ale banilor de-a lungul veacurilor si, de asemenea, pe posibilul viitor al acestora. Tot aici facem o vizita in seiful cu aur de sub cladirea Bancii Rezervei Federale din New York, care gazduieste mai mult aur decat oricare alt loc din lume: 530. 000 de lingouri, cantarind in total 6. 700 de tone si analizam elaboratele masuri pe care Guvernul le ia pentru a proteja metalul galben. Ne intoarcem in trecut si aflam originea monedelor, oprindu-ne pentru o clipa in bogatul Regat Lydia, facem o trecere in revista a practicilor de folosire a metalului pe post de bani, din Mesopotamia pana in Egiptul Antic si Imperiul Roman, dar si a momentelor care au precedat trecerea de la protobani la banii grei si vedem totodata cum omul a incercat sa modeleze societatea si sa-i controleze pe ceilalti cu ajutorul banilor.


Un capitol excelent pentru toti cei pasionati de istorie si de lectiile intelepte pe care aceasta ni le-a predat de-a lungul secolelor.



Capitolul 5. De preferinta, slab si diluat. O scurta istorie a banilor usori


Capitolul 5 ne dezvaluie povestea banilor „usori“ si aflam ca hartia a fost utilizata pentru prima data pentru fabricarea banilor in China secolului al X-lea. Mai tarziu a fost folosita pe scara larga de Kublai Han pentru a-si unifica imperiul, in secolul al XIII-lea. In Franta secolului al XVIII-lea vedem cum banii de hartie pot repune pe picioare o economie slabita. Tot aici vei afla o scurta istorie a sistemului monetar al lui John Law care a reusit sa obtina o revigorare financiara datorita banilor de hartie, dar si o scurta istorie a  dolarului pana cand a fost decuplat de aur, in 1971. La fel de interesanta este si sectiunea in care autorul explica cum Rezerva Federala si bancile colaboreaza in ziua de astazi la crearea banilor. Tot aici asistam la nasterea primului sistem monetar international si a primei banci centrale din lume si aflam cum si-a castigat Benjamin Franklin un loc binemeritat pe bancnota de 100 de dolari. Concluzia acestui capitol merita un moment de reflectie din partea ta:


„Cei 1. 000 de ani de istorie monetara ne invata o lectie convingatoare: pe masura ce societatile trec de la bani grei la bani usori si pe masura ce „supercreierul“ contureaza idei noi privitoare la monede, economiile risca sa esueze. Noi toti (nu doar cei care conduc bancile centrale) trebuie sa recunoastem pericolele targului faustic — mai ales pe masura ce banii evolueaza catre era digitala. Banii capata tot mai mult o forma electronica, invizibila. Au devenit atat de abstracti, incat riscam sa uitam lectiile concrete ale istoriei. Atata vreme cat banii vor ramane un simbol al valorii, unii oameni vor cauta sa-i controleze.”



Capitolul 6. O retrospectiva asupra perspectivelor. Viitorul banilor


Capitolul 6 este despre viitor. Aici ne vom pune problema, multi dintre noi pentru prima data, ce se va intampla cu banii daca lumea va suferi un cataclism economic. Ne vom intoarce la schimbul de bunuri si servicii? Criza economica din 2008 a aratat ca acest scenariu este foarte posibil. Tot aici ne gandim o clipa la amploarea pe care ar putea-o lua in viitor plata cu telefonul mobil si cat de realist pare scenariul unei monede spatiale si ne delectam cu un scenariu de natura science-fiction in care lumea viitorului se conecteaza la  un „portofel neuronal“ pentru a schimba idei si energie.


„Intr-un scenariu vizionar, nu doar reputatia ar putea functiona ca moneda, ci si gandurile, emotiile, experientele, visurile, ideile — orice continut mental. Sa ne amintim ca scanarile cerebrale demonstreaza faptul ca banii declanseaza o activitate neuronala in diverse regiuni ale creierului, cum ar fi nucleus accumbens si cortexul insular. Atat timp cat viitoarele forme de bani vor activa aceste regiuni in mod similar, vom continua, probabil, sa-i percepem ca pe un simbol al valorii. Odata cu progresul tehnologiei, de la carduri de credit la sisteme mobile de plata, banii devin tot mai invizibili si mai abstracti. Candva, poate ca oamenii si masinariile se vor contopi, eliminand definitiv „intermedierea“ infaptuita de banii fizici si transformand activitatea neuronala intr-o moneda in sine. Cu siguranta, daca putem incorpora stimulatoare cardiace, vom putea implanta in organism si sisteme de plata. In locul unui portofel mobil, s-ar putea sa avem portofele neuronale.”


Cu siguranta vei fi interesat sa afli de asemenea cat de murdari (la propriu) sunt banii, cum „functioneaza” monedele alternative si Bitcoin, care sunt tehnologiile de plata ale viitorului si care sunt „slabiciunile” lor sau cum au aparut cardurile de credit.



Partea a III-a: Sufletul. Un simbol al valorilor


Autorul se inspira in aceasta parte a cartii din domenii umaniste precum religia si arta pentru a ne raspunde la o intrebare interesanta: Cum ar trebui sa folosim banii?


Capitolul 7. Ingeri investitori. Religia si banii


Capitolul 7 este despre marile religii si modul in care ne sfatuiesc acestea sa ne cheltuim banii. Autorul isi sustine ideile cu pilde din Biblie, Tora, Coran si Vede. Observam cum, in toate aceste carti sfinte cand vine vorba de bogatia materiala, „mai putin inseamna mai mult“ sau „ce-i destul e destul“. De exemplu, Iisus il sfatuieste pe un om bogat sa-si vanda comorile pamantesti si sa-l urmeze. In hinduism, prin artha (placerile materiale) persoana respectiva e trezita spiritual, capatand nevoia de a-si abandona sinele si a atinge moksha (eliberarea).


Capitolul 8. Complexul de vinovatie. Arta banilor


In capitolul 8 pornim spre regiunile rurale din Bangladesh, in cautarea unei civilizatii pierdute, descrise candva de Ptolemeu. Prin intermediul unui tezaur de monede descoperit printre ruine si al inscriptiilor de pe bani, reusim sa intelegem aceasta civilizatie. Observam astfel cum aceste simboluri ajung sa exprime identitatea si istoria culturala a unei natiuni.


Autorul povesteste ca a calatorit peste 1. 000. 000 de kilometri, strabatand mai mult de 25 de tari in curs de dezvoltare, din Turcia pana in Thailanda, Africa de Sud si Sri Lanka pentru a se documenta in legatura cu aceasta carte. Intalnindu-se cu colectionari de monede din toata lumea Kabir Sehgal a aflat semnificatiile simbolurilor de pe monedele diferitelor culturi si a inteles astfel cata creativitate releva arta monetara. Acest capitol, foarte interesant pentru toata lumea de altfel, va fi cu siguranta savurat in mod special de numismati, intrucat autorul dezvaluie aici o serie de curiozitati foarte interesante despre monede rare.


In ceea ce priveste aceasta adevarata aventura pe care autorul a trait-o din dorinta puternica de a descoperi esenta banilor, acesta considera ca efortul a meritat din plin, dat fiind faptul ca:


„Aceasta aventura m-a impins sa analizez banii de la celula la comunitate, de la viata la moarte, de la spiritul launtric la spatiul cosmic. Am estompat granitele dintre stiintele exacte, stiintele sociale si cele umaniste. Am strabatut ambele emisfere, calatorind in zeci de tari. Le-am explorat trecutul si le-am visat viitorul. Cartea de fata prezinta un portret multidimensional si interdisciplinar al banilor de-a lungul veacurilor. Ea incearca sa aprofundeze cunoasterea istoriei banilor si sa arate cum acestia continua sa ne modeleze viitorul in moduri deseori imperceptibile. Sper ca aceasta lucrare sa-ti dinamiteze si tie perceptia asupra banilor si sa te ajute sa inventezi noi modalitati de a-i percepe.”



TESTIMONIALE:


„Cartea de fata nu seamana cu niciunul dintre obisnuitele ghiduri despre bani. Una peste alta, e o lectura fermecatoare; iar Kabir Sehgal te va determina sa vezi intr-o noua lumina crizele financiare si tranzactiile bancare.“  

-    Paul Volcker, ex-presedinte al Rezervei Federale


„O exceptionala analiza a istoriei banilor. Kabir a scris o poveste incitanta, care acopera mii de ani de evolutie si-i aduce in atentia cititorilor pe acei oameni care au avut impact asupra banilor.“

-    Jimmy Carter, ex-presedinte al Statelor Unite ale Americii


„Bine scrisa. Desteapta. Inovatoare. Aceasta carte uluitoare te va face sa reflectezi la bani din perspective cu totul inedite. Daca vrei sa intelegi cum au influentat banii conditia omului – in bine sau in rau – si cum vor continua sa ne modeleze comportamentul, citeste cartea aceasta.“

-    Sheila Bair, ex-presedinte al Corporatiei Federale pentru Asigurarea Depozitelor Bancare


„Kabir Sehgal a luat la bani marunti tot ceea ce intelegem prin «moneda», scriind o fascinanta dare de seama, ce intretese istoria si filosofia cu anecdotele personale. El ne dezvaluie niste revelatii care sunt deopotriva fascinante si provocatoare.“

-    Walter Isaacson, presedinte si CEO al Institutului Aspen


An aparitie: 2021
Nr. pagini: 480

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2398 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.