Codul de procedura penala comentat. Editie aniversara, Nicolae Volonciuc - 90 de ani
DESCRIERE
Cartea autorului Nicolae Volonciu „Codul de procedura penala comentat. Editie aniversara, Nicolae Volonciuc - 90 de ani" de la editura HAMANGIU
In aceasta a 3-a editie a cartii Codul de procedura penala comentat sunt analizate reglementarile cuprinse in Codul de procedura penala in vigoare de la 1 februarie 2014, fiind avute in vedere atat modificarile si completarile acestuia prin actele normative subsecvente (in special cele de amploare aduse prin O. U. G. nr. 18/2016), cat si numeroasele decizii de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale si decizii interpretative ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in cei aproape 4 ani de aplicare a noilor dispozitii.
In acelasi timp, lucrarea Codul de procedura penala comentat valorifica experienta jurisprudentiala dezvoltata in raport de noul cadru procesual penal, de la momentul adoptarii Codului de procedura penala si pana in prezent, iar solutiile propuse in cuprinsul cartii tin seama inclusiv de reglementarile si jurisprudenta europene in materie.
Autorii – personalitati de prestigiu ale dreptului procesual penal sau cunoscuti practicieni ai dreptului, deopotriva cadre didactice universitare ori formatori in profesiile juridice – au incercat sa ofere solutii si pentru situatiile in care deciziile Curtii Constitutionale in materie nu au fost urmate de modificari legislative corespunzatoare (exemplificam, in acest sens, cu jurisprudenta instantei de contencios constitutional referitoare la nulitatea absoluta incidenta in cazul nerespectarii regulilor de competenta materiala sau personala a organelor de urmarire penala sau la posibilitatea invocarii nulitatii relative de catre judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata).
Cartea Codul de procedura penala comentat are un pronuntat caracter practic, evidentiindu-se prin multitudinea aspectelor examinate, iar stilul de redactare este unul clar sub aspectul exprimarii si bazat in primul rand pe rigurozitatea rationamentului juridic expus, echilibrat si obiectiv ca abordare, sistematizat si usor de urmarit prin organizarea pe subiecte mari si corelarea articolelor analizate cu cele ale aceleiasi sectiuni sau ale altor capitole ori titluri din cod.
Speram ca lucrarea Codul de procedura penala comentat sa raspunda cat mai multor probleme de interpretare si de aplicare in practica pe care dispozitiile Codului de procedura penala actual continua sa le ridice teoreticienilor si practicienilor dreptului.
Coordonator stiintific:
Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu – profesor emerit al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Autor coordonator:
Dr. Andreea Simona Uzlau – judecator la Curtea de Apel Ploiesti, in prezent detasata la Consiliul Superior al Magistraturii, avand functia de Director adjunct al Directiei legislatie, documentare si contencios; conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti; formator la Institutul National al Magistraturii; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Autori:
Dr. Daniel Atasiei – avocat in Baroul Iasi; lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; lector in cadrul Institutului National de Pregatire Profesionala a Avocatilor, Centrul Teritorial Iasi.
Dr. Catalin Mihai Chirita – judecator cu grad de curte de apel la Tribunalul Militar Iasi; cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; formator la Institutul National al Magistraturii si la Scoala Nationala de Grefieri; membru in Comisia de elaborare a proiectului Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.
Teodor-Viorel Gheorghe – judecator cu grad de curte de apel, in prezent presedinte al Tribunalului Constanta; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Dr. Cristinel Ghigheci – judecator la Curtea de Apel Brasov, Sectia penala; lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Transilvania” din Brasov; formator la Institutul National al Magistraturii.
Dr. Teodor Manea – procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism; asistent universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti.
Raluca Morosanu – judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I penala; formator la Institutul National al Magistraturii si la Scoala Nationala de Grefieri; membru in Comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala.
Georgiana Tudor – judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala; formator la Scoala Nationala de Grefieri; membru al Grupului de experti privind politica UE in materie penala constituit prin Decizia Comisiei Europene din 21 februarie 2012; expert specializat in domeniul noilor Coduri, penal si de procedura penala, in cadrul proiectelor finantate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 si prin Programul de cooperare elvetiano-roman; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Victor Vaduva – judecator cu grad de curte de apel la Judecatoria Constanta, in prezent detasat ca formator la Scoala Nationala de Grefieri; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Corina Voicu – judecator la Curtea de Apel Pitesti, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in prezent formator la Institutul National al Magistraturii; doctorand in Drept la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Nr. de pagini: 1682
Anul aparitiei: 2017
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 80,10 leiPRP: 89,00 lei
- 63,65 leiPRP: 67,00 lei
- 33,30 leiPRP: 37,00 lei
OPINIA CITITORILOR