Constantin Bacalbasa, Bucurestii de altadata, 1878-1884 (Volumul. III)

PRP: 47,20 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 37,76 lei
Diferență: 9,44 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

Bucurestii de altadata, 1878-1884, volumul III. Cu acest al treilea volum al insemnarilor lui Constantin Bacalbasa cade usor cortina sfarsitului de veac al nouasprezecelea peste Bucurestiul prins in vartejul schimbarilor de tot felul. In orasul odinioara tihnit si patriarhal, tropotul cadentat al trasurilor pe caldaram incepe sa se intretaie cu clantanitul rotilor de tramvai, centrul cosmopolit, cu viata lui de petreceri, se intinde cu lacomie catre lumea pitoreasca a mahalalelor, strazi luminate isi croiesc fagas printre cladiri cu fason occidental, se schimba vesminte, mode, obiceiuri. Odata cu ele, dupa cum surprinde ochiul ager al gazetarului, se schimba legile, guvernele, politicienii. Spicuind din publicatiile vremii ori slujindu-se de propriile-i amintiri, adesea colorate intens subiectiv, Bacalbasa ne ofera o cronologie amanuntita a vietii politice romanesti, cu personajele ei de prim-plan ori de culise, completand astfel, cu date de mare interes documentar, uriasa fresca a Bucurestilor de altadata.

„Citita pe indelete, cartea lui Bacalbasa poate deveni un adevarat abecedar de istorie moderna pentru tanarul din generatia Internet, cu conditia ca el sa fie convins ca a privi din cand in cand inapoi inseamna, paradoxal, a ocoli santul dinainte." (Dan C. MIHAILESCU)

„Incepand cu anul 1885, o noua era politica incepe, si aceasta era, deschisa cu intrarea in scena a lui Nicolae Filipescu, se incheie la inceputul razboiului din 1916. Valul de nemultumire impotriva regimului lui Ion Bratianu crestea. O guvernare de 10 ani– fapt necunoscut in Romania– obosise. Afara de asta, abuzurile, nedespartite de guvernarile prea lungi, apareau la suprafata. Partidul liberal incepea sa nu maifie partidul cu ideile cele mai inaintate. Imbogatitii deveneau conservatori, liberalii evoluau catre dreapta, asa ca idealul democratic nu mai era reprezentat prin ei.“ (Constantin BACALBASA)

„[In editia de fata] am mai introdus un destul de vast material documentar menit sa-l familiarizeze pe cititorul de astazi– mai putin informat in legatura cu realitatile Romaniei de acum peste un veac– cu detalii despre viata social-politica defiecare zi a tarii noastre si a capitalei ei in anii 1880, cand s-au pus bazele Romaniei moderne, cu un sistem politic democratic avansat, dar cu o economie capitalista rudimentara, aflata la inceputurile dezvoltarii ei." (Tiberiu AVRAMESCU)

Nr. de pagini: 356
Anul aparitiei: 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1863 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.