Constitutia Romaniei. Comentarii si explicatii (Legi Comentate) de Cristian Ionescu
DESCRIERE
Cartea autorului Cristian Ionescu „Constitutia Romaniei. Comentarii si explicatii (Legi Comentate) de Cristian Ionescu" de la editura C. H. BECK
Aceasta lucrare, realizata ca tema a unui proiect de cercetare comun al Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” si al Academiei de Stiinte Juridice din Romania are menirea de a explica si comenta, din perspectiva constitutionala conceptele si principiile generale ale Legii fundamentale.
Despre regimul politic
Membrii Adunarii Constituante au optat pentru regimul semiprezidential. Optiunea a fost explicabila daca tinem seama ca a fost luat ca reper institutional Constitutia Frantei din 1958. S-a evitat alegerea presedintelui republicii de catre un Parlament care in primii ani de la inlaturarea regimului politic super-centralizat si autoritarist era dominat majoritar de senatorii si deputatii fostului F. S. N., dar si fragmentarea fortelor politice cu reprezentare parlamentara care facea dificila alegerea majoritara in forul legislativ a Presedintelui Romaniei. Pe de alta parte, regimul semiprezidential nu afecta cu nimic afirmarea deplina a principiului suveranitatii nationale, a carei expresie fidela era Parlamentul. Constitutia a prevazut in art. 2 alin. (1) ca suveranitatea nationala apartine poporului roman care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum.
Cadrul constitutional al functionarii mecanismelor de exercitare a puterii, corespunzatoare regimului semiprezidential, este unul armonios, care pune accent pe colaborarea autoritatilor publice (Parlament, Presedinte si Guvern). Fiecareia ii revin prerogative care le asigura eficienta in plan social, neexistand o posibilitate formala pentru excesul de putere: Parlamentul pune in aplicare proiectele legislative ale Guvernului, acesta are un rol decisiv in conducerea politicii statale, iar Presedintele Romaniei detine un rol de mediator si de a descuraja excesele de putere. El insusi nu are parghiile de conducere ale jocului politic. Mentionam si rolul majoritatii parlamentare care, de fapt, sustine prin ponderea voturilor sale realizarea programului de guvernare. In fond, cine controleaza majoritatea parlamentara are rolul decizional in conducerea statului roman. Iata, cu alte cuvinte, ca forta regimului semiprezidential nu rezida in cadrul constitutional propriu-zis, ci in iscusinta formarii si utilizarii fortei si potentialului de vot al majoritatii parlamentare.
Despre suprematia Constitutiei Romaniei
Prin esenta sa, ca si prin functia sa sociala, Constitutia are o valoare si importanta juridica suprema fata de orice alta norma de drept. Suprematia Constitutiei este o constructie teoretica intemeiata pe logica formala a asezarii normelor juridice intr-o ordine ierarhica, in functie de criterii rationale, si pe principiul suveranitatii nationale, potrivit caruia poporul este indreptatit sa pretinda Guvernantului ca acesta sa-i respecte vointa suverana exprimata in principiile si dispozitiile constitutionale.
Din cuprins
caracterele statului
institutia cetateniei
drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale
teoria puterii si a statului
suveranitatea statului
simbolurile nationale, identitatea nationala
problemele fundamentale legate de modul de organizare si functionare a partidelor politice
minoritatile nationale
Puncte forte
principiile generale ale dreptului constitutional si ale institutiilor politice sunt examinate si analizate in contextul tezelor si dezbaterilor Adunarii Constituante
comentarii bogate si explicatii pertinente pentru fiecare articol din Constitutia Romaniei
punctual sunt semnalate deficientele unor texte si se propun solutii din perspectiva revizuirii acestora
sunt avute in vedere si consideratii de ordin istoric privind constitutiile anterioare ale Romaniei
structura comentariului vizeaza intentia legiuitorului constituant, interpretarea textului si modul sau de aplicare
numeroase referiri la deciziile Curtii Constitutionale pronuntate in materie
ample referiri la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului
abordare interdisciplinara cu implicatii in sociologie si stiintele politice
ample referinte bibliografice
Despre coordonatori
Cristian Ionescu este profesor universitar doctor in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative din Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti, titular al disciplinei Drept constitutional si institutii politice.
Corina Adriana Dumitrescu este profesor universitar doctor in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, titular al disciplinelor Teoria generala a dreptului si Filozofia dreptului si Presedintele Senatului Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti.
Nr. de pagini: 1650
Anul aparitiei: 2017
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 449,10 leiPRP: 499,00 lei
- 85,14 leiPRP: 99,00 lei
- 31,50 leiPRP: 35,00 lei
OPINIA CITITORILOR