Controlul cartii. Cenzura literaturii in regimul comunist din Romania (Liliana Corobca)

PRP: 37,95 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 32,26 lei
Diferență: 5,69 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

„Controlul cartii” a fost o sectie a Directiei Literatura in cadrul institutiei cenzurii (Directia Generala a Presei si Tipariturilor). Cuvintul„cenzura” urma sa dispara treptat din vocabular (oficial, nu exista cenzura in regimurile comuniste), fiind inlocuit cu un sinonim neutru:„control”. De fapt,„controlul cartii” presupunea activitatea unui mecanism complex, sofisticat si ramificat de cenzurare a tuturor publicatiilor. Spatiul cel mai generos din acest studiu este dedicat activitatii DGPT, incepind cu structura acesteia, directiile si serviciile care se ocupau de controlul cartii, etapele de lucru, regimul vizelor, tipologia interventiilor cenzoriale, relatia cenzurii cu literatura minoritatilor nationale si cu sistemul de aparare a secretului de stat si terminind cu asa-zisa„desfiintare” a cenzurii.
Studiul de fata reuseste, pe de-o parte, sa recupereze fondul inca necunoscut al institutiei cenzurii si, pe de alta, sa prezinte fenomenul cenzurii ca pe un sistem ierarhic, care a actionat cu aceeasi eficacitate si in perioade anterioare sau ulterioare activitatii DGPT, care s-a infiintat in 1949 si s-a desfiintat in 1977. Si inainte, si dupa acest interval de timp, cenzura a existat si a avut o activitate deosebit de intensa; Cenzura Militara, Comisia Aliata de Control, Ministerul Propagandei, dar si Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste, editurile, Uniunea Scriitorilor, Sectia de Propaganda si Agitatie a Partidului Comunist, Securitatea sint structuri implicate, mai mult sau mai putin, in exercitarea cenzurii.

Controlul cartii. Cenzura literaturii in regimul comunist din Romania a rezultat in urma investigatiilor facute de Liliana Corobca in fondul recent desecretizat al DGPT. Cartea este o ampla prezentare, in cele mai mici detalii, a mecanis-melor acestei structuri secrete care, invaluita in mister si implacabila, a decis soarta literelor romanesti timp de mai bine de 50 de ani.

Nr. de pagini : 376
Anul aparitiei : 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1718 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.