Craii de Curtea-Vechie. Sub pecetea tainei de Mateiu I. Caragiale (Colectia Cartile de aur ale copilariei)
DESCRIERE
Cartea autorului Mateiu I. Caragiale „Craii de Curtea-Vechie. Sub pecetea tainei de Mateiu I. Caragiale (Colectia Cartile de aur ale copilariei)" de la editura STEFAN
Mateiu Caragiale (n. 25 martie 1885, Bucuresti - d. 17 ianuarie 1936, Bucuresti) a fost un autor, istoric al heraldicii, poet si scriitor roman. Mateiu Caragiale s-a nascut la Bucuresti, fiul lui Ion Luca Caragiale si al Mariei Constantinescu. In anul 1889 tatal sau se casatoreste cu Alexandrina Burelly si isi aduce fiul in noua familie. In adolescenta, Mateiu isi descopera pasiunea pentru heraldica si pentru genealogie.
Isi cauta stramosii pe care ii credea aristocrati. In 1904 incepe la Berlin studii de drept pe care le abandoneaza. In anul 1921 ii apare povestirea Remember la revista Viata Romaneasca. Din 1916 incepe sa lucreze la Craii de Curtea-Veche pe care o finalizeaza in 1928. Cartea apare la editura Cartea Romaneasca in 1929. in acelasi an, la 1 mai primeste premiul Societatii Scriitorilor Romani (SSR). In Agenda noteaza faptul ca in februarie 1929 incepe sa lucreze la romanul Sub pecetea tainei, iar in octombrie la Soborul (Scoala) tatelor. Placheta de versuri Pajere a aparut postum, chiar in anul mortii poetului. Aproape toate poeziile aparusera in timpul vietii scriitorului ca mare parte a romanului Sub pecetea tainei.
Textele sale heraldice, documentate si dezvoltate si insemnarile istorice erau destinate uzului personal si n-au fost puse in valoare de scriitor. „Reactionar, conservator, antiegalitarist, spirit nu prea religios, vesnic cartitor, in fine, o constiinta de boier de tara, se comporta ca un lord britanic cu ascendente nobiliare atestate de noua secole, care, fireste, nu inregistreaza niciun prieten, are numai inamici si supusi". A locuit impreuna cu sotia sa mai in varsta cu 25 de ani, Marica Sion, pe strada Robert de Flers, actualmente Logofat Luca Stroici, in casa de la nr. 9a.
Odata cu casnicia, a intrat si in posesia unei mosii la Sion (Fundulea), cu un conac la care avea satisfactia de a-si inalta in 1928 propriul steag cu blazon avand culorile de baza („coup vert sur jaune") din blazonul nobiliar al Karabetzilor, stramosii sai alesi. Pentru sarbatorirea a 130 de ani de la nasterea lui Mateiu I Caragiale, incepand cu data de 2 noiembrie 2015, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, in atentia colectionarilor, a unei monede de argint, cu titlul de 999%, cu ocazia „implinirii a 130 de ani de la nasterea lui Mateiu I. Caragiale", incepand cu 2 noiembrie 2015. Moneda este rotunda, are diametrul de 37 mm, greutatea de 31, 103 si cantul zimtat. A fost emisa intr-un tiraj de 250 de exemplare, toate de calitate proof.
Nr. de pagini: 164
Anul aparitiei: 2018
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 28,80 leiPRP: 36,00 lei
- 29,93 leiPRP: 39,90 lei
- 29,93 leiPRP: 39,90 lei
OPINIA CITITORILOR