Curierul Judiciar nr. 7/2019
Alertă stoc
DESCRIERE
Cartea autorului *** „Curierul Judiciar nr. 7/2019" de la editura C. H. BECK
Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internationale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis. ro.
Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)
CEEOL - Central and Eastern European Online Library
HeinOnline - Legal Research Database
EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases
Numarul din luna iulie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar Romania inadecvata, semnat de Mihai Mitrica, directorul executiv al Asociatiei Editorilor din Romania, este, in esenta, unul despre inadecvare. A unei norme la realitate, a unei realitati la normalitate si, nu in ultimul rand, a unei societati la viitorul pe care il merita cetatenii ei. Aceasta din urma este, daca vreti, cea mai dureroasa inadecvare pe care ne-o putem imagina. Si, din pacate, ne include pe toti. Autorul vorbeste despre aplicarea Legii nr. 357/2018 pentru instituirea anului 2019 ca „Anul Cartii” in Romania, care constituie de fapt o declaratie de bune intentii, potrivita mai degraba pentru o interpelare parlamentara decat pentru integrarea in corpusul de legi ale Romaniei. Mai mult, legea „lanseaza” programul national „Romania Citeste” care exista, de fapt, de cel putin trei ani, fiind facut de o entitate privata fara legatura cu legea si deja subventionat din fondurile Administratiei Fondului Cultural National. Asadar, inca un act legislativ inadecvat, care dovedeste ca avem un Consiliu Legislativ cel putin neatent (proiectul de lege a beneficiat doar de ajustari gramaticale din partea acestei institutii) si un Parlament prin care, iata, poate trece in viteza (in mai putin de trei luni, de la initiere si pana la promulgare) un proiect de lege caduc.
Rubrica Proiect de lege aduce in discutie Necesitatea unui nou Cod comercial in Romania si este semnata de prof. dr. Gheorghe Piperea. Articolul se evidentiaza prin complexitatea analizei, fiind tratate notiuni precum drept civil versus drept comercial, fapt economic, comercianti, raporturi juridice comerciale, echilibru contractual, echitate, justitie contractuala, norme de ordine publica economica, drept natural sau drept pozitiv. Sunt analizate si caracteristicile esentiale ale faptului economic (continuitatea, asumarea unui risc economic si increderea), precum si principiile fundamentale ale dreptului comercial. In finalul articolului autorul pledeaza pentru un Cod comercial care ar urma sa acopere statutul organic al comerciantului (inclusiv societatile comerciale), obligatiile care rezulta din exercitiul comertului, principiile legislatiei protectiei consumatorilor, ale insolventei si ale concurentei si interventia statului si a autoritatilor publice locale in economie.
In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 30 iunie 2019, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii iunie 2019 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof. dr. Bogdan Aurescu.
Dreptul afacerilor
Articolul Cateva consideratii despre actiunile in suspendarea deciziilor Consiliului Concurentei. Comentariu critic asupra Deciziei nr. 2147/17. 04. 2019, semnat de avocat Germin Petcu, are in vedere rolul limitat al instantei de judecata in cadrul actiunii in suspendarea unei Decizii emise de Consiliul Concurentei si incalcarea acestor limite.
Drept privat
Articolul Revizuirea contractului in dreptul roman. PRO revizuire, semnat de lect. dr. Doru Traila si avocat Bogdan Morosan. Autorii pornesc in analiza lor de la contract ca instrument aflat la dispozitia partilor prin care acestea isi realizeaza un interes pe care il au la un moment dat. Oricat ne-ar placea sa credem contrariul, la incheierea contractelor partile nu sunt animate de dorinta de a se obliga din punct de vedere juridic, ci au la baza un interes economic. Prin incheierea contractului, vointa individuala devine comuna, insa in acelasi timp, fiecare dintre parti urmeaza sa isi atinga acel interes pentru care a incheiat contractul. In mod ideal, fiecare dintre parti ar actiona cu buna-credinta atat la incheierea contractului cat si pe parcursul derularii acestuia, partile cooperand pentru derularea in conditii cat mai favorabile a contractului. In realitate insa exista o multime de situatii cand, din diferite motive, acest lucru nu se intampla, una dintre parti urmarind sa isi maximizeze castigul in detrimentul celeilalte parti, sau pur si simplu profitand de inferioritatea cocontractantului. Astfel au fost dezvoltate o serie de principii, cauze care permit corectarea acestor situatii prin revizuirea efectelor contractului.
Drept public
Articolul Achizitii publice. Aspecte referitoare la modul de interpretare a unor termeni/clauze contractuale – FIDIC Cartea rosie: penalitatile de intarziere datorate de Antreprenor, rezilierea contractului, revendicarile Antreprenorului, semnat de lect. dr. Mihai Dogaru. Conventiile FIDIC reprezinta tipuri de contracte standard in domeniul constructiilor si instalatiilor, fiind utilizate ca modele de referinta la nivel international. Acest tip de contracte a fost gandit si intocmit de catre Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti (FIDIC), fondata de catre Belgia, Elvetia si Franta in anul 1915. In dreptul intern, contractele FIDIC au aparut in anul 2008, odata cu prevederile legislative ce obligau autoritatile contractante sa utilizeze aceste conventii standard in cadrul proiectelor de achizitie publica (O. G. nr. 34/2006). In ceea ce priveste mecanismul de functionare a contractelor FIDIC Cartea rosie, trebuie observat faptul ca legislatia din domeniul achizitiilor publice se coroboreaza cu alte doua reglementari: Codul civil, ca lege generala in materie, si Ghidul Beneficiarului pentru utilizarea conditiilor speciale de contract, emis de Ministerul Economiei si Finantelor, Autoritatea de Management Ex – ISPA. Desi Ghidul Beneficiarului nu este adoptat la nivel legislativ, acesta a condus la aparitia unei practici contractuale si judiciare in domeniul achizitiilor publice, intrand astfel in sfera izvoarelor dreptului. Aceasta reglementare este de natura sa creeze uzante intre subiectii contractului, facand astfel aplicabile prevederile art. 1 C. civ. Articolul cuprinde analiza aspectelor din Conditiile Speciale referitoare la penalitatile de intarziere datorate de Antreprenor (Sub-Clauza 8. 7), la rezilierea contractului de catre Beneficiar (Clauza 15), la rezilierea contractului de catre Antreprenor (Sub-Clauza 16. 2) si la revendicarile Antreprenorului (Sub-Clauza 20. 1).
Drept penal
Articolul Analiza pornind de la criteriul necesitatii si cel al eficientei asupra augmentarii limitelor de pedeapsa. Studiu de caz: propunere de modificare a art. 387 C. pen., semnat de avocat dr. Dragos-Lucian Ivan, este redactat pe marginea propunerii de modificare a art. 387 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal al carei obiect il constituie inasprirea regimului sanctionator pentru art. 387 C. pen. Din punctul de vedere al autorului, atat necesitatea, cat si eficienta unui astfel de deziderat legislativ este lipsit de argumente juridice, sociologice si de politica penala. Alaturi de argumentele aduse de autor impotriva acestei modificari, analiza are in vedere si modul in care se respecta criteriul necesitatii si cel al eficientei, paritatea cu alte infractiuni cu un grad de pericol vizibil mai ridicat, dar si cum putem anticipa ca vor reactiona instantele. Concluzia articolului este ca o astfel de propunere legislativa poate sa apara doar intr-un context de instabilitate si imprevizibilitate legislative. Este un semn al lipsei de coerenta in politica penala a Romaniei. De aici se ajunge foarte facil la o lipsa de credibilitate a justitiei penale. Efectul grav este subminarea principiului legalitatii. Cetateanul este de asemenea condamnat la necunoasterea legii ce se afla intr-o vesnica schimbare.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – aprilie 2019.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
Numar pagini: 60
Coperta: Necartonata
Tip publicatie: Periodice
Data aparitiei: 09. 01. 2020
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 44,10 leiPRP: 49,00 lei
- Problematici si particularitati ale dreptului la informatie. Perspectiva nationala si internationala57,60 leiPRP: 64,00 lei
- 80,10 leiPRP: 89,00 lei
OPINIA CITITORILOR