Deceniu decisiv in transformarea Europei central-estice (1985 - 1996)

PRP: 21,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,06 lei
Diferență: 2,94 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

Contrar parerilor exprimate de unii dintre confrati, fata de care am oricum sentimente deosebite, cum ca ar trebui sa ne oprim cu scrierea istoriei acum vreo cincizeci de ani, lucrarea de fata vine sa ii contrazica. Si oricine poate sa o faca, daca poseda instrumentele adecvate unei analize complexe, instrumente care sa ii permita sa abordeze procesele istorice sub diferite unghiuri.

Caci astazi istoria, mai ales recentissima, reprezinta, tot mai mult, o stiinta de frontiera. Nu mai sunt considerate suficiente critica si interpretarea izvoarelor, corelarea diferitelor informatii, descifrarea contextului in care se deruleaza evenimentul, coroborarea acestuia cu ceea ce se intampla in proximitate.Pe langa toate acestea, fara de care nu putem vorbi de un demers stiintific, mai este nevoie sa operam cu notiuni de geopolitica si geostrategie; sa aplicam principiile acestor stiinte tocmai pentru a intelege derularile dintr-un spatiu dat. Totodata, trebuie sa identificam miscarile intime ale societatii analizate, folosind si instrumentele de lucru ale sociologului si ale psihologului.

Dispunand de aceste fundamente solide, autoarea a atacat o tema de actualitate si de mare interes: evolutiile politice din fostul bloc sovietic, derulate dupa accederea in varful ierarhiei comuniste a lui Mihail Sergheevici Gorbaciov, cu privire speciala asupra evenimentelor din spatiul romanesc. Aceasta analiza nu se opreste in momentul prabusirii comunismului in Europa, ci continua cu dezvoltarile din primii ani ai tranzitiei.

O lucrare cu un asemenea subiect (in fond, o partea a tezei de doctorat sustinute anul acesta la Universitatea Bucuresti) presupune parcurgerea, cunoasterea lucrarilor, a studiilor istorice si conexe, asa cum aratam mai sus, care lumineaza un aspect sau altul din derularile la care am fost martori si pe care ne este atat de greu sa le numim„istorie".

Dar Teodora Stanescu-Stanciu are doua avantaje. Primul, este al obiectivitatii pe care i-l da determinarea biologica: cand se derulau evenimentele analizate, autoarea era la varsta cand totul este bine si frumos. Al doilea, este cel al obiectivitatii stiintifice rezultat al studierii unei bibliografii extinse in cele patru zari ale cunoasterii. Carti de istorie, de sociologie, de politologie si sociologie, de geopolitica, carti noi, carti vechi, 9 documente oficiale, site-uri (o lista impresionanta este parte a acestei lucrari), toate ii permit sa se pronunte in deplina cunostinta de cauza asupra continutului si semnificatiei unor termeni. Europa Centrala, tranzitie, elite, partide/aliante, interese politice, structuri (poate ar trebui amintit faptul ca Teodora Stanescu-Stanciu este si autoarea unei foarte serioase lucrari despre structurile politice ale Europei Central - Estice in zbuciumatul secol XX) sunt definite in concordanta cu cele mai noi teorii stiintifice.

Practic, lucrarea are doua parti, prima fiind dedicata derularilor politice si sociale din tarile fostului bloc sovietic, petrecute in intervalul scurs intre impunerea lui Gorbaciov in fruntea ierarhiei de partid din Uniunea Sovietica si prabusirea sferei de influenta sovietice din Europa, la sfarsitul anului 1989. Iarasi nu suntem in fata unei simple treceri in revista a evenimentelor din tarile comuniste europene.

Teodora Stanescu-Stanciu ne ofera imaginea prabusirii comunismului prin intermediul studiului comparat, in vizorul analizei intrand: atitudinea fiecarui stat fata de reforma de tip gorbaciovist (racordare/neracordare) si reactiile politice. Acestea au fost apoi concentrate intr-o schema (numita„itemi permeabilitate") structurata pe: tipul liderului, atitudinea fata de concurenta politica (sa intelegem ca ea exista peste tot?), prezenta reformei, reale sau aparente. Sunt extrem de interesante, nu doar pentru istoric, ci si pentru cel interesat de psihologia politica, asemanarile dintre cei mai stalinisti lideri ai momentului 1989 - Eric Honecker si Nicolae Ceausescu. Ba mai mult, in cele doua tari se sesizeaza, dupa cum noteaza cu indreptatire Teodora Stanescu-Stanciu,„alegerea unei cai totalmente contrarii fata de cea deschisa de Moscova", care sa devina in final piedestalul de sustinere a conducatorului.

Partea a doua a lucrarii, este dedicata analizei tranzitiei si a celor plasati in fruntea evenimentelor - elitele. Suntem pusi in fata unui adevarat inventar al teoriilor tranzitiei, dar nu numai, autoarea oferindu-ne propria versiune, alaturi de cele ale unor autori consacrati, precum Vladimir Tismaneanu, Vladimir Pasti, Richard Crampton, John Elster sau Helga Welsh. Astfel ca nimeni nu ii va putea reprosa lipsa opiniilor personale.

Dupa aceasta dezbatere teoretica, este randul concretizarilor, fiindu-ne prezentate, separat, tranzitia fiecarui subiect. Consecventa promisiunii facute la inceput, Teodora Stanescu-Stanciu ne introduce, apoi, in analiza comparata, surprinzand ceea ce uneste si mai ales deosebeste trecerea de la regimul totalitar la cel democratic. Interesante sunt, in acest sens, 10 subcapitolele referitoare la Structuri politice (cu deosebire, situatia partidelor comuniste) si cel care analizeaza Constitutiile postcomuniste.
In final, un singur lucru de adaugat: se poate vorbi de un stil care o defineste pe Teodora Stanescu-Stanciu, al unui cercetator matur, care stie cum sa te atraga si cum sa te convinga. Vazand lumina tiparului astazi, el poate reprezenta acea poarta deschisa, imbietoare, pentru ca sa-si indrepte cat mai multi atentia spre istoria recenta, infirmand astfel parerea exprimata de unii dintre confrati.

Prof. univ. dr. Mihai Retegan


Anul aparitiei: 2007
Nr. pagini: 410

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1110 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.