Doreen Virtue, Nu lasa nimic sa iti intunece stralucirea interioara. Cum sa te eliberezi de negativitate si de drama
PRP: 36,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 32,40 lei
Diferență: 3,60 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Autor: Doreen Virtue
Editura: ADEVAR DIVIN
Anul publicării: 2016
DESCRIERE
Daca…
· te simti stresat si obosit
· ai o sensibilitate excesiva, care te face adeseori sa te simti coplesit
· nu te simti bine in pielea ta
· tragi de tine ca sa faci mai multe lucruri
· uiti cu usurinta si nu te poti concentra
· exista prea multe drame si prea multa negativitate in viata ta
· ai relatii dificile
· corpul tau nu coopereaza cu tine
· te simti epuizat din cauza carierei tale
… inseamna ca a sosit timpul sa iti recuperezi stralucirea interioara.
Aceasta este o carte despre stiinta„stralucirii interioare”. Ea descrie studii stiintifice care arata de ce se estompeaza stralucirea ta interioara, bucuria, pacea interioara, starea de sanatate, puterea de concentrare, motivatia si fericirea ta… dar si cum poti recupera aceasta stralucire.
Eu cred ca toti oamenii se nasc cu o lumina interioara, cu o stralucire. Ei continua sa straluceasca de-a lungul intregii vieti, dar ca un bec acoperit cu praf. De aceea, stralucirea lor nu mai este vizibila. Daca in momentul de fata nu te simti fericit sau incantat de viata ta, inseamna ca stralucirea ta interioara s-a estompat.
Din fericire, exista raspunsuri si solutii… care te pot ajuta sa te simti mai fericit si sa iti traiesti viata cu mai mult entuziasm.
Relatiile si circumstantele dificile pot fi reduse la un numitor comun: drama. In aceasta carte revolutionara, Doreen Virtue te invata cum sa iti stabilesti coeficientul dramei din viata ta. Daca vei citi cartea, vei descoperi cat de mult stres tolerezi in mod inutil, absorbindu-l de la alti oameni si din situatiile prin care treci.
Doreen explica motivele fiziologice care confera dependenta de dramele relationale, la locul de munca sau in stilul de viata personal, si te invata cum sa iesi din acest cerc vicios. Vei intelege astfel cum au declansat evenimentele traumatice din trecutul tau simptome posttraumatice, printre care se numara: anxietatea, ingrasarea si dependentele. Vei invata de asemenea diferite metode naturale si sustinute de studiile stiintifice de a-ti restabili echilibrul corporal si armonia in general.
Doreen iti va arata cum:
· Sa te descurci cu rudele, prietenii si colegii„dependenti” de drama.
· Sa iti evaluezi propriul nivel al dependentei de drama.
· Sa nu mai accepti negativitatea in viata ta.
· Sa te eliberezi de stres si sa iti restabilesti pacea interioara.
Fa o detoxificare totala de drama si scapa de negativitate, lasandu-ti stralucirea interioara sa emane din nou plenar!
Cuprins:
Prefata vii
PARTEA I: STIINTA„STRALUCIRII INTERIOARE”
Introducere la Partea I:
Recuperarea stralucirii interioare 1
Capitolul 1
Drame, traume si stress 7
Capitolul 2
De ce par sa te urmareasca dramele 19
Capitolul 3
Reactia de stres post-traumatic 37
Capitolul 4
Dependenta de histamina si intoleranta la ea 49
PARTEA A II-A: CUM SA ITI RECUPEREZI STRALUCIREA INTERIOARA
Introducere la Partea a II-a:
Echilibrul yin-yang 61
Capitolul 5
Destresarea vietii 65
Capitolul 6
Alimentatia corecta pentru a-ti recupera stralucirea interioara 85
Capitolul 7
Un mediu care favorizeaza stralucirea interioara 101
Capitolul 8
Stresul natural, depresia si usurarea anxietatii 113
Capitolul 9
O forma usoara si regeneratoare de yoga 129
Capitolul 10
Cautarea unui suport exterior 143
PARTEA A III-A: PROIECTAREA STRALUCIRII INTERIOARE ASUPRA ALTOR OAMENI
Introducere la Partea a III-a:
Conectarea cu ceilalti 153
Capitolul 11
Ce simti in legatura cu ceilalti oameni? 155
Capitolul 12
Alege-ti cu intelepciune prietenii 171
Capitolul 13
Confera stralucire relatiilor tale romantice 187
Capitolul 14
Cum poti fi tu insuti in mijlocul membrilor familiei 199
Capitolul 15
Cultivarea unor relatii sanatoase 213
Cuvant de incheiere:
De la stres la intinderi 221
Despre autoare 224
Fragmente:
Cum sa iti recuperezi Stralucirea interioara
Introducere la Partea a II-a
Echilibrul yin-yang
Stralucirea ta interioara devine manifesta in mod natural atunci cand iti traiesti viata cu entuziasm. Gandeste-te la un copil fericit care rade si nu poarta nici o masca. El straluceste literalmente. La fel poti face si tu, prin recuperarea stralucirii tale interioare.
Stralucirea interioara nu dispare niciodata, dar se poate estompa pe masura ce copilul se orienteaza din ce in ce mai mult asupra lumii exterioare. Pe masura ce asupra lui este exercitata o presiune din ce in ce mai mare pentru a lua note bune, pentru a primi aprobarea celor din jur, pentru a concura cu altii pentru atentia adultilor si pentru a se integra, copilul nu se mai concentreaza asupra intrebarii:„Ce simt?”, ci asupra intrebarii:„Cum pot obtine satisfactii exterioare?” Acest lucru este cu atat mai adevarat in cazul copiilor care au suferit traume sau de un stres traumatic secundar datorat traumelor suferite de parintii sai.
Atunci cand ajungem la stadiul de adulti, noi ne deconectam constiinta de semnalele interioare ale corpului nostru, care ne avertizeaza:„Atentie! Esti obosit si stresat. Trebuie sa faci o pauza”. Noi ignoram aceste semnale si ne fortam sa ne continuam viata, indiferent cat de obositi, de speriati si de stresati ne simtim. Organismul nostru secreta astfel din ce in ce mai multi hormoni ai stresului, care ne afecteaza greutatea, apetitul, starea de sanatate si personalitatea.
Lumea de tip„Grabeste-te, concureaza si castiga cu orice pret!” este o lume in care prevaleaza energia masculina yang. Energia yin este feminina. Ambele sunt la fel de importante pentru a emana o energie luminoasa. Secretul consta in intelegerea laturii intunecate si a celei stralucitoare a celor doua tipuri de energii.
Orice energie face parte integranta dintr-un continuum ale carui capete reprezinta doi opusi absoluti. Spre exemplu,„foamea” si„satietatea” sunt cei doi poli opusi ai continuum-ului numit apetit.„Fierbinte” si„rece” sunt cei doi poli opusi ai continuum-ului numit temperatura, si asa mai departe.
In cazul axei energiilor yin si yang (feminin si masculin), polii opusi ai continuum-ului sunt: yin„stralucitor” si yin„intunecat”, respectiv yang„stralucitor” si yang„intunecat”. Cuvantul„stralucitor” se refera la calitatile considerate in general pozitive, iar cuvantul„intunecat” la cele considerate de regula negative. Energia„stralucitoare” afirma viata, iar cea„intunecata” o perturba.
Mai multa lumina echivaleaza cu o stralucire interioara mai mare
Stralucirea ta interioara este lumina divina pura cu care te-ai nascut. Pentru a-ti mentine vie stralucirea interioara, si implicit calitatile yin si yang„stralucitoare” care afirma viata, este foarte important sa te impregnezi cu o energie luminoasa.
Acest lucru presupune sa eviti persoanele si situatiile caracterizate prin energii yin sau yang intunecate. (Vom insista mai mult asupra relatiilor cu alti oameni in partea a III-a a cartii.)
Capitolul 5
Destresarea vietii
Uneori, viata noastra se umple de drame datorita temerii ca pacea este plictisitoare. Mas-media intareste aceasta convingere, prin filmele si emisiunile de televiziune care debordeaza de conflicte si de drame.
Personal, am descoperit acest lucru atunci cand producatorii TV de la trei retele diferite m-au contactat separat cerandu-mi sa particip la un reality-show despre munca mea cu ingerii. Dupa ce m-au intervievat si ne-au filmat pe mine si familia mea, toti mi-au spus acelasi lucru:„Viata voastra este prea linistita. Nimeni nu se uita la o emisiune fara drame si conflicte. Pacea este plictisitoare”. Unul dintre producatori ne-a cerut chiar sa ne prefacem ca ne certam, lucru pe care l-am refuzat. In conditiile in care producatorii TV gandesc in acest fel, nu este de mirare ca exista atat de multa violenta in filme si la televiziune!
De ce asociaza oamenii drama cu distractia? Datorita dependentei lor de substantele chimice ale stresului, precum adrenalina, cortizolul si histamina. Dinamismul stresului care ne face inima sa ne iasa din piept ne ajuta sa ne simtim mai vii… cel putin pentru cateva clipe, pana cand energia noastra dispare, asa cum se intampla cand glicemia scade dupa euforia provocata de consumul de zahar. Iti reamintesc in aceasta directie ca studiile arata ca nivelul acestor substante chimice in sange creste inclusiv daca ne uitam la o situatie stresanta care i se intampla altcuiva, cum ar fi o emisiune de televiziune sau un film dramatic.
Dinamismul stresului care ne face inima sa ne iasa din piept ne ajuta sa ne simtim mai vii… cel putin pentru cateva clipe, pana cand energia noastra dispare, asa cum se intampla cand glicemia scade dupa euforia provocata de consumul de zahar.
Adrenalina, cortizolul si histamina ne confera un plus de energie, o luciditate mai mare si un dinamism care ne face inima sa bata mai rapid. Problema este ca aceste reactii corporale sunt atat de toxice incat pot conduce la dependente si boli grave. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, cortizolul ne face sa ne fie tot timpul foame si conduce la aparitia ridurilor. Cu alte cuvinte, stresul ne face sa aratam batrani si grasi!
Cortizolul ne face sa ne fie tot timpul foame si conduce la aparitia ridurilor. Cu alte cuvinte, stresul ne face sa aratam batrani si grasi!
Un alt motiv pentru care punem un semn de egalitate intre drama si distractie este conditionarea noastra. Multi dintre noi am crescut intr-un mediu stresant, lucru valabil inclusiv pentru scoala. Noi acceptam de regula lucrurile cu care suntem familiarizati, chiar daca este vorba de o conditie nesanatoasa, deoarece acestea sunt previzibile si le putem intelege.
Personal, am experimentat atat un stil de viata nebunesc de stresant cat si unul linistit si interiorizat, si iti pot spune ca cel de-al doilea conduce la mai multa fericire. Un stil de viata senin nu inseamna ca trebuie sa stai toata ziua cu picioarele incrucisate si cu ochii inchisi, repetand o mantra. Poti foarte bine sa ramai senin in timpul unei activitati foarte solicitante. Singura diferenta este ca nu te vei innebuni pe tine insuti (si pe ceilalti) prin energia ta nervoasa, teama si anxietatea ta.
Ti-ai petrecut vreodata timpul in prezenta unei persoane foarte anxioase? Nici o relatie nu este mai dificila si nu te secatuieste mai tare de energie! Cu siguranta nu este deloc placut sa stai cu cineva care se asteapta tot timpul sa se intample tot ce poate fi mai rau. Cu atat mai putin merita sa fii tu insuti o astfel de persoana, de dragul tau si al celor din jurul tau.
De la autoacuzare la pretuirea de sine
Sentimentul ca nu meriti sa fii iubit si prezumtia ca ceilalti te vor respinge se numara printre simptomele traumei. Acest lucru este cu deosebire adevarat pentru cei care au suferit abuzuri, care au fost neglijati sau respinsi in primii ani ai copilariei.
Falsa prezumtie ca ai facut ceva rau pentru a merita pedeapsa pe care ai primit-o conduce la autoacuzare pentru trauma suferita. De buna seama, aceasta convingere este pe cat de trista, pe atat de gresita. Din pacate, asa isi organizeaza amintirile referitoare la experientele lor dureroase supravietuitorii traumelor.
Aceste sentimente pot conduce la o neajutorare invatata, concept psihologic care se refera la cei care au renuntat sa mai incerce, la care m-am referit in capitolul 2. Neajutorarea invatata poate conduce la depresie, caz in care nu iti mai pasa ce se intampla cu tine. Ti-ai dori sa iti schimbi viata, dar acest efort si se pare inutil, intrucat te indoiesti ca vei reusi sa schimbi vreodata ceva.
Iata cateva procese care iti pot fi de folos:
· Avanseaza cate un pas pe rand. Atunci cand te gandesti la prea multe, acest lucru te poate coplesi, dar este relativ usor sa te concentrezi exclusiv asupra urmatorului pas pe care il ai de facut. Focalizeaza-ti atentia asupra lucrului pe care il faci in momentul de fata si lasa viitorul sa aiba singur grija de el insusi.
· Evita rusinea pentru a te vindeca. Gandeste-te la problemele tale intr-o maniera care te ajuta sa te vindeci; nu te condamna din cauza lor. Este ca si cum ai decoji o ceapa. Cu totii avem probleme, dar nu le putem rezolva decat cate una pe rand.
· Detaseaza-te de diagnostice. Evita identificarea cu imaginea unei persoane rapuse de boala. Nu-ti spune:„Sunt anxios”. Foloseste expresia mai blanda:„Ma simt anxios”. Verbul sunt te identifica cu conditia medicala respectiva, ingreunand astfel procesul de vindecare. Ma simt arata ca ai o conditie temporara, cu care nu te identifici.
De la pesimism la optimism
Pesimismul care te face sa te astepti la tot ce poate fi mai rau reprezinta un simptom post-traumatic. El reprezinta o modalitate gresita de a ne proteja in fata dezamagirilor viitoare prin neasumarea vreunei sperante sau a incercarii de a face ceva pentru a schimba situatia cu care ne confruntam.
Pesimismul ne da permisiunea de a nu incerca ceva ce ne-ar putea fi util sau care ne-ar putea implini. Noi decidem prematur ca nu are nici un sens sa facem vreun efort de a slabi, de a scrie o carte, de a termina scoala sau de a ne urmari visele. Fraza favorita a pesimistilor este:„Iti faci iluzii!”, ca si cum ar fi o iluzie sa visezi la un viitor mai bun. La urma urmelor, daca ziua de ieri a fost dureroasa si oribila, de ce te-ai astepta ca ziua de maine sa fie mai buna?
Avem de-a face cu un cerc vicios al negativitatii. Daca nu faci nimic pentru a-ti schimba prezentul, cu siguranta nimic nu se va imbunatati in viata ta… ba dimpotriva, cel mai probabil lucrurile se vor inrautati, datorita faptului ca te neglijezi.
Unii oameni cred ca este cool sa fii pesimist, caci aceasta stare de spirit iti confera o atitudine detasata (mai exact indiferenta), de gen„ma doare in cot de toti si de toate”. In realitate, acesti pesimisti„cool” sunt lasati mult in urma de optimistii care isi traiesc viata explorand si distrandu-se, plenar integrati in ea. Foarte multe studii au demonstrat beneficiile optimismului, printre care se numara o bunastare crescuta, o capacitate mai mare de a face fata bolii si o calitate mai buna a vietii.
Transformarea pesimismului in optimism presupune dorinta de a avea grija de tine insuti, de sanatatea si de fericirea ta. Gandeste-te la o planta care are nevoie de substante nutritive, de apa, de lumina soarelui si de afectiune pentru a putea creste. Tu nu esti cu nimic diferit de ea! Nu intamplator, ingrijirea plantelor de casa este un obicei foarte util, caci te invata ce inseamna sa ai grija de cineva, de pilda de tine insuti.
Iata cateva modalitati prin care poti deveni mai optimist:
· Priveste filme biografice despre oameni care au reusit in viata, impotriva tuturor sanselor.
· Scrie o lista (sau alcatuieste-ti o lista mentala) cu toate momentele in care ai reusit ce ti-ai propus.
· Fereste-te de substante chimice depresive, precum alcoolul, care iti reduc entuziasmul de a incerca ceva pozitiv si nou.
· Evita oamenii care sufera de o negativitate cronica, intrucat aceasta este contagioasa.
· Combina optimismul cu pesimismul. Nu trebuie sa fii optimist in legatura cu orice. O atitudine mai pozitiva este suficienta pentru a contracara negativitatea.
· Imprieteneste-te cu o persoana care incearca in mod constient sa isi imbunatateasca viata. Asociaza-te cu oameni care isi indeplinesc visele si lasa-te inspirat de ei. Te temi ca nu te vor dori in preajma lor? Nu ai de ce. Oamenilor de succes le place sa fie mentorii altora si chiar sa ii ajute, atat timp cat acestia dau dovada de recunostinta si de apreciere.
· Incepe sa iti oferi tie insuti apreciere si credit pentru toate realizarile tale, indiferent cat de marunte sunt acestea. Optimistii fac automat acest lucru. Straduieste-te sa adopti si tu acest obicei.
Cum poti opri zgomotul din mintea ta
Monologul mental negativ te poate conduce la dependente tocmai pentru a-l putea evita. El reprezinta o forma de drama. Unii oameni prefera sa asculte zgomote puternice exterioare, cum ar fi muzica data foarte tare, pentru a-si estompa monologul interior.
Din pacate, muzica data tare (mai ales cea care are versuri agresive) nu face decat sa amplifice si mai mult gandurile si sentimentele de teama, de manie, de anxietate si de paranoia. Pe de alta parte, muzica linistita– cea pe care multi o numesc„de meditatie”,„de relaxare”,„zgomotele naturii”,„muzica de spa” sau„de yoga”– iti estompeaza in mod natural monologul mental si te ajuta sa te focalizezi asupra prioritatilor imediate.
Un studiu stiintific a aratat ca muzica de meditatie reduce nivelul cortizolului la participantii angrenati intr-o sarcina stresanta. Pe de alta parte, el a aratat ca muzica heavy-metal creste secretia de cortizol.
Poate ca te intrebi:„Bine, dar nu voi adormi si nu voi deveni neproductiv daca voi asculta muzica de meditatie?” Aceasta intrebare este pusa de mintea ta tematoare, o componenta a mintii traumatizate care se teme de starea de calm, crezand ca teama te va mentine in siguranta prin mentinerea garzii ridicate si prin cautarea pericolelor potentiale.
Asadar, mintea tematoare (numita de multi„ego”) invoca tot felul de posibilitati viitoare violente si motive de ingrijorare. Ea este convinsa ca hipervigilenta este singura modalitate de a te pregati in vederea unui dezastru inevitabil. Simultan, ea este fascinata de scenele violente din filme, emisiuni si jocuri… inclusiv din realitate.
Mintea tematoare te convinge sa te identifici cu oamenii rai si cu intentiile lor, astfel incat sa nu devii candva victima lor. Ea este obsedata de stirile despre terorism, accidente si epidemii, soptindu-ti la ureche:„Si tie ti se poate intampla asa ceva”.
Certurile mentale si imaginarea unor intalniri agresive cu alte persoane sau a unor scene violente nu reprezinta amintiri sub forma de flash-uri, ci anticipari sub forma de flash-uri ale unui viitor prezumtiv la fel de violent (sau chiar mai violent) ca si trecutul.
Teama de viitor nu reprezinta o amintire post-traumatica de tip flash, ci o anticipare de tip flash a unui viitor prezumtiv la fel de violent (sau chiar mai violent) ca si trecutul. In realitate, tu iti creezi singur acest viitor prin gandurile tale negative.
Pe de alta parte, pastrarea garzii ridicate, hipervigilenta si paranoia nu reprezinta in nici un caz o modalitate de a ramane in siguranta. Dimpotriva, aceste mecanisme de autoaparare ne conduc la o nesiguranta si mai mare, caci mintea noastra este deturnata de teama. Corpul nostru este viu, dar noi nu ne traim plenar viata, caci suntem obsedati zi si noapte de lucrurile rele care ni se pot intampla.
Incercarea de a izgoni gandurile pline de teama nu face decat sa toarne gaz pe foc, caci orice aspect caruia ii opunem rezistenta persista. Cel mai bine este sa ne ocolim temerile luand masurile recomandate in aceasta carte, inclusiv Detoxificarea de Drame prezentata in sectiunea care urmeaza si tehnicile din capitolele urmatoare. Studiile stiintifice au aratat ca yoga, meditatia, lucrul cu respiratia, uleiurile esentiale, spiritualitatea, tehnica de desensibilizare si reprocesare cu ajutorul miscarilor oculare (EMDR) si psihoterapia cognitiva reduc intr-adevar gandurile pline de teama.
Daca iti faci griji la gandul ca va trebui sa aplici simultan toate tehnicile enumerate mai sus pentru a-ti imbunatati tiparele mentale, afla ca nu este cazul. Practic orice pas pe care il faci in directia corecta (catre pozitivitate si o sanatate mai buna) te va conduce mai departe decat gandul stresant ca va trebui sa faci chiar in acest moment toti pasii, si inca perfect, lucru de care mintea ta perfectionista va incerca cu siguranta sa te convinga.
Detoxificarea de Drame
Partea buna a unui proces de detoxificare este ca il poti considera un mecanism temporar, astfel incat mintea ta tematoare nu se va certa cu tine in legatura cu renuntarea pentru totdeauna la o dependenta. Dupa procesul de detoxificare vei avea puterea mentala si emotionala de a-ti lua un angajament pe termen mai lung (eventual pe viata).
De regula, noi asociem cuvantul detoxificare cu eliminarea substantelor chimice toxice din dieta alimentara. In mod traditional, detoxificarea inseamna abtinerea de la alcool, tigari, zahar, cafea si alte droguri. Conceptul poate fi folosit insa inclusiv intr-un sens mai larg, daca esti dependent de substantele chimice asociate cu stresul si cu placerea pe care le secreta creierul si corpul tau.
Asa cum am explicat in partea intai a cartii, studiile stiintifice au aratat ca in situatiile stresante, organismul secreta dopamina, cortizol, histamina si adrenalina. Cu cat situatia este mai stresanta sau mai dramatica, cu atat mai mult sunt inundate creierul si organismul in general cu aceste substante chimice care dau dependenta.
De asemenea, la ora actuala se stie ca organismul are o anumita toleranta la histamina, analogia fiind facuta cu o galeata care poate contine o anumita cantitate de histamina inainte de a da pe-afara. Cu cat viata este mai plina de stres si de drame, cu atat mai plina este galeata cu histamina. Exista si alti factori care contribuie la umplerea galetii, cum ar fi poluarea, substantele chimice, alcoolul, cafeina si muraturile. Atunci cand histamina da pe-afara, apar simptome alergice suparatoare precum balonarea, mancarimile, curgerea nasului si iritabilitatea.
Prin urmare, Detoxificarea de Drame presupune reducerea nivelului de stres. La fel ca orice alta forma de detoxificare, ea presupune abtinerea constienta de la„consumul drogului preferat”– in cazul de fata dramele care dau dependenta. Tu iti cunosti deja tiparele dramatice care iti declanseaza starea de stres.
Cei cinci pasi ai Detoxificarii de Drame
1. Fixeaza o data pentru inceperea procesului de detoxificare. Angajeaza-te sa o respecti bifand-o pe calendarul tau de pe perete sau pe cel din calculator ori de pe telefonul mobil.
2. Stabileste durata de timp pentru procesul de detoxificare. Fii realist, astfel incat sa nu fii dezamagit la sfarsit. Pentru inceput, o perioada ideala pentru detoxificare este de trei zile. Daca totul merge bine, poti mari perioada de timp.
3. Fa-ti o lista cu toate tiparele dramatice de la care doresti sa te abtii. De pilda, poti lua decizia de a te abtine de la urmatorii factori de stres:
· Privirea filmelor si programelor de televiziune stresante
· Citirea stirilor stresante
· Interactiunea cu„prietenii” din media sociala care te streseaza
· Asocierea cu oamenii care„fac valuri”, creand tot felul de drame in apropierea ta (sau chiar in tine)
· Cheltuielile excesive (datoriile sunt stresante)
· Abuzul de alcool sau de droguri
· Jocurile video violente
· Ascultarea de muzica agresiva
· Consumul de alimente si bauturi bogate in histamina
· Consumul de cafeina, nicotina si alte stimulente care creeaza o stare de anxietate
· Raspunsul afirmativ atunci cand de fapt vrei sa spui nu
· Amanarea si ramanerea in urma cu diferite proiecte
· Citirea revistelor despre celebritati (care incurajeaza dependenta de drama)
4. Daca ai inceput procesul de Detoxificare de Drame, practica-l minut cu minut. Cu alte cuvinte, focalizeaza-te asupra comportamentului tau din momentul prezent; nu te gandi la ce se va intampla maine. Spune-ti:„In acest moment, optez pentru a ma abtine de la [descrie factorul de stres de care doresti sa te detoxifici].
Observa cum te simti in timpul procesului de detoxificare prin comparatie cu momentele cele mai dramatice ale vietii tale.
5. Creeaza-ti planuri alternative pentru momentele in care vei tanji dupa drame. Orice dependenta presupune gestionarea poftelor la inceputul procesului de detoxificare. Pentru a evita recidivarea, este foarte important sa ai la dispozitie comportamente sanatoase alternative, cum ar fi:
· Sunarea unui prieten in care ai incredere, a unui terapeut sau a unui sponsor (la fel ca in programul de 12 pasi)
· Notarea in jurnal sau in calculator a sentimentelor pe care le simti (poti sterge oricand mai tarziu aceste randuri, pentru a-ti pastra intimitatea)
· Aplicarea intinderilor (aseaza-te la sol pe un covoras si aplica o serie de asana-e de yoga, pe care le poti gasi cu usurinta pe YouTube)
· Iesirea la o plimbare prin natura sau practicarea gradinaritului
· Joaca cu un animal de companie
· O activitate artistica sau creativa
· Angrenarea intr-o practica spirituala (cum ar fi rugaciunea, meditatia sau participarea la o intrunire spirituala)
· Adunarea lucrurilor din casa de care nu mai ai nevoie si donarea celor mai valoroase dintre ele (celelalte vor merge la gunoi)
· Ascultarea unei muzici de relaxare
· O baie calda cu sare
· Un masaj
Dupa cum poti vedea, exista foarte multe inlocuitoare sanatoase pentru drame, cu mult mai amuzante si mai satisfacatoare decat acestea din urma! Ai rabdare cu procesul inlocuirii vechilor pofte nesanatoase cu noile comportamente echilibrate. Orice progres pe care il faci in directia unei sanatati mai bune este pozitiv si conduce la o bunastare mai mare.
Factorii de declansare a stresului post-traumatic
Daca ceva iti reaminteste de o trauma, exista toate sansele ca acest lucru sa iti declanseze o stare de stres post-traumatic, cu simptomele aferente si cu pierderea simtului identitatii.
Un factor de declansare poate fi„generalizat”, reamintindu-ti de o trauma chiar daca nu a facut el insusi parte integranta din aceasta. Un studiu referitor la factorii de declansare a stresului post-traumatic a ajuns la urmatoarea concluzie:„memoria traumatica poate fi stocata astfel incat anumiti stimuli neutri care nu amintesc decat vag de o caracteristica a evenimentului traumatic sa fie suficienti pentru a declansa amintirea traumei” (Kostek et al. 2014).
Este important sa stii ce factori iti declanseaza amintirile traumatice, astfel incat sa intelegi ce se intampla atunci cand nivelul stresului tau personal incepe sa creasca. Pe de alta parte, daca te focalizezi prea mult asupra identificarii acestor factori, risti sa iti amplifici durerea emotionala. De aceea, incearca sa respecti un anumit echilibru.
Factorii declansatori pot fi externi, cum ar fi o imagine, un sunet sau un miros care iti amintesc de trauma, dar si un loc sau o persoana pe care le asociezi cu aceasta. Cel mai bine este sa eviti cat de mult poti factorii externi in perioada procesului de vindecare.
Factorii declansatori pot fi de asemenea interni. Un simplu sentiment poate fi suficient pentru a-ti reaminti ce ai simtit anterior sau in timpul traumei. Tristetea, mania, teama sau singuratatea te pot motiva sa te folosesti de o dependenta pentru a le amorti.
Factorii interni pot fi inclusiv„tipare mentale”, de genul convingerii ca ti se va intampla ceva rau. Spre exemplu, este posibil sa crezi ca cineva este furios pe tine (fara sa fie cazul). Aceasta convingere te poate determina sa actionezi intr-o maniera nesanatoasa. De asemenea, este posibil sa atragi singur realitatea negativa in care crezi, adeverindu-ti astfel temerile.
Factorii declansatori sunt tipare mentale si emotionale (care pot fi instinctuale, implicand simtul mirosului). Ei pot transcende logica si pot influenta direct sistemul nervos, care reactioneaza ca si cum trauma s-ar petrece in momentul prezent. Uneori, procesul este inconstient, dar cu putin efort tu poti incepe sa observi care sunt factorii declansatori, pentru a-i putea apoi vindeca.
Merita sa devii constient de factorii declansatori, dar numai atat timp cat nu incepi sa te temi de ei. Cel mai bine este sa iti faci o lista cu metode de destresare pentru situatiile in care te confrunti cu un astfel de factor, cum ar fi:„sa ma ridic de la birou si sa fac o plimbare de zece minute”, sau„sa imi intind bratele si coloana, pentru a ma elibera de aceste sentimente”.
Fereste-te de scenariile mentale de tip„ce s-ar intampla daca…”
Uneori, noi devenim captivi intr-un cerc vicios al gandurilor legate de trecut datorita faptului ca analizam ce s-a intamplat atunci. Este foarte usor sa cultivam ganduri negative legate de o trauma, dorindu-ne sa fi actionat altfel pentru a crea un rezultat diferit.
Gandurile obsesive de tip„ce s-ar fi intamplat daca…?” reprezinta de fapt autoacuzatii si forme inutile si nesanatoase de autopedepsire.
Este normal sa invatam din greseli pentru a nu le mai repeta, dar cramponarea de vinovatie si de rusine nu este productiva. De asemenea, daca ai fost abuzat cand erai copil, aminteste-ti ca nu ai facut nimic gresit pentru a cauza acest lucru. Nici un copil nu merita sa fie abuzat. Punct.
Vinovatia conduce la autoacuzatii din cauza unor actiuni pe care le-ai intreprins sau nu. Ea nu este sinonima cu asumarea responsabilitatii. Vinovatia este o convingere foarte insistenta si un sentiment. Responsabilitatea este un proces mental si o concluzie.
Rusinea este o emotie care te face sa crezi ca ai o calitate inerent negativa. Defectele tale te fac sa te simti stanjenit. Ea conduce adeseori la izolare, din cauza fricii de respingere. De aceea, foarte multi oameni care se simt rusinati nici macar nu mai incearca sa socializeze.
Vinovatia si rusinea intuneca stralucirea interioara. Ele estompeaza lumina vietii si o fac sa para cenusie. De aceea, este foarte important sa incerci sa le inlocuiesti cu alte perceptii de sine, mai corecte si mai sanatoase.
Vinovatia si rusinea intuneca stralucirea interioara. Ele estompeaza lumina vietii si o fac sa para cenusie.
Nu este nimic in neregula cu tine. Daca ai facut o greseala, nu este necesar sa te pedepsesti continuu. De altfel, autopedepsirea nu anihileaza trecutul. In schimb, tu iti poti schimba in bine prezentul si viitorul prin asumarea unor actiuni utile pentru tine si pentru alti oameni.
Relatia cu timpul
Una din sursele stresului este maniera in care privesti si iti gestionezi timpul. De cate ori nu te-ai suparat pana acum pentru ca ai intarziat sau nu ti-ai respectat un termen limita? Presiunea timpului este o sursa majora de stres. Tendinta cronica de a intarzia poate conduce inclusiv la certuri in cadrul relatiilor.
Creierul stresat se focalizeaza mai degraba asupra supravietuirii si reactiei decat asupra planificarii si creativitatii. In cazul stresului cronic, el invata (si se reseteaza) sa se focalizeze exclusiv asupra supravietuirii si reactiei. De aceea, lui ii vine din ce in ce mai greu sa isi activeze zona cerebrala dedicata conceperii de planuri pentru viitor.
Presiunea temporala constanta isi lasa o amprenta grea asupra corpului, creierului si emotiilor. Iata cateva din aceste tipare si modalitatile de a le vindeca:
- Cautarea aprobarii: atitudinea de tip„trebuie sa rezolv totul chiar acum daca nu doresc sa am probleme sau sa mi se intample ceva rau” se naste din dorinta de a-ti dovedi valoarea sau de a-i face pe plac unei figuri autoritare reale sau imaginare. De regula, ea deriva din perioada in care erai mic si incercai din rasputeri sa obtii aprobarea (acceptarea) parintilor tai. Ca adult, iti poti transforma aceasta dorinta de castigare a aprobarii celorlalti intr-o dorinta sanatoasa de a-ti oferi singur aprobarea. In acest scop, poti face o serie de pasi pozitivi, cum ar fi adoptarea unui ritm de lucru echilibrat in locul celui foarte agitat.
- Fortarea: daca observi ca iti incepi o fraza cu cuvintele:„trebuie sa…”, opreste-te si intreaba-te de ce faci ceea ce faci. Cine te forteaza? Cine te impinge de la spate? Daca ai aceasta atitudine, ea arata ca sufletul tau respinge activitatea respectiva, care nu este sanatoasa pentru tine. Cel mai bine este sa faci o meditatie si sa iti schimbi atitudinea, astfel incat fie sa te simti fericit ca faci ceea ce faci, fie sa schimbi ceva in ceea ce faci, astfel incat activitatea respectiva sa devina mai placuta, fie sa renunti complet la ea.
- Indecizia: gandul ca„nu pot decide sa fac cutare sau cutare lucru” te poate face sa te simti blocat. Dilema existentiala a alegerilor referitoare la petrecerea timpului reprezinta sursa multor conflicte interioare. Iti reamintesc in aceasta directie ca neluarea unei decizii echivaleaza cu luarea uneia… caci atat timp cat nu iei nici o decizie, tu optezi practic pentru a ramane in starea actuala. Uneori, viata te sileste sa iei o decizie inainte de a te simti pregatit. In astfel de cazuri, fa ce stii mai bine si incearca sa tii cont de dorintele sufletului tau.
- Neplanificarea din timp: unul din aspectele dependentei de drame este taraganarea lucrurilor pana cand o intalnire sau un termen limita devin urgente. Tu astepti pana in Ajunul Craciunului cumparaturile de cadouri, sau noaptea de dinaintea predarii unui raport? Daca da, acestea reprezinta exemple de stres inutil. Panificarea din timp este o obisnuinta noua care iti poate reduce semnificativ nivelul de stres. O modalitate de a planifica consta in divizarea unei sarcini mari in pasi mai mici si in programarea acestora pe calendarul personal. Aceasta este metoda pe care o aplic eu pentru a-mi respecta termenele limita atunci cand trebuie sa scriu o carte.
- Incercarea de a impresiona: tu te fortezi ca un nebun sa produci suficienti bani pentru a-ti cumpara articole prestigioase? Pe cine incerci sa impresionezi? Aceasta obisnuinta nesanatoasa si stresanta deriva din dorinta de a fi iubit. Pe de alta parte, daca oamenii te simpatizeaza numai din cauza lucrurilor pe care le posezi, acest sentiment este unul foarte superficial. Tu meriti sa fii iubit pentru ceea ce esti. Cel mai bine este sa incepi sa te iubesti tu insuti, inclusiv prin adoptarea unui program mai echilibrat si mai armonios.
- Martiriul: te simti cumva iritat si plin de resentimente pentru ca trebuie sa faci singur toata munca? Aceasta atitudine este stresanta si toxica, aratand fie ca trebuie sa cauti modalitati de a-ti simplifica viata astfel incat sa nu te mai plangi atat de mult pentru tot ce ai de facut, fie ca trebuie sa incepi sa delegi sarcini, cerandu-le altora sa te ajute.
- Focalizarea asupra viitorului: dupa o trauma, este natural sa iti faci griji ca un proces dureros se poate repeta. Pe de alta parte, daca devii obsedat de teama referitoare la o trauma viitoare posibila, vei rata bucuria momentului prezent. Acest mecanism face parte integranta din procesul de disociere post-traumatica prin care scapi din vedere constientizarea momentului prezent. O metoda simpla si eficienta de reconectare cu momentul prezent este respiratia profunda. Inspira adanc si expira complet. Observa-ti pulsul. Te simti confortabil sau nu? Ce vezi si ce auzi in acest moment? Focalizarea asupra sentimentelor din momentul prezent si asupra factorilor de mediu te poate ajuta sa te centrezi in momentul prezent, si implicit sa ai mai multa incredere in acesta si in viitorul tau.
Iesirea din cercul vicios al stresului si al dramei
Stralucirea noastra interioara se estompeaza atunci cand nu ne mai bucuram de propria noastra companie. Atunci cand avem grija de noi insine, cand mancam sanatos si facem yoga, noi invatam sa ne iubim si sa ne apreciem mai mult pe noi insine.
Ingrijirea de sine este esentiala, dar daca nu te pretuiesti pe tine insuti, tu nu iti vei face timp pentru sine. Nici o problema. La inceput chiar si cei mai mici pasi pot fi utili.
Spre exemplu, devino constient de tensiunile din maxilare, umeri, stomac si alte parti corporale. Daca observi vreo tensiune asociata cu stresul, opreste-te din ceea ce faci si acorda-ti cateva momente de rasfat.
Acelasi lucru este valabil si daca observi ca inima iti bubuie din cauza unui atac de panica sau de stres. Opreste-te din ceea ce faci si fa ceva pentru tine. Iata cateva sugestii:
· Inchide ochii si respira adanc.
· Daca ai o orientare religioasa, spune o rugaciune.
· Intinde-ti bratele sau partea corporala tensionata.
· Noteaza intr-un jurnal ce gandesti si ce simti in momentul de fata.
· Roaga un prieten apropiat sa iti ofere o imbratisare, sau mangaie-ti animalul de companie.
Daca te simti frecvent anxios, cel mai probabil acest lucru reprezinta un simptom post-traumatic. Asa cum am mai spus, dieta poate amplifica anxietatea. Din fericire, pasii de genul celor enumerati mai sus sau celelalte metode recomandate in aceasta carte te pot ajuta sa iti redescoperi stralucirea interioara nascuta din starea de pace.
*
In capitolele urmatoare vom analiza o serie de metode naturale care te pot ajuta sa te simti mai calm si mai fericit.
Capitolul 6
Alimentatia corecta pentru a-ti recupera stralucirea interioara
Potrivit studiilor stiintifice, oamenii care au experimentat o trauma sunt mai predispusi decat ceilalti sa manance excesiv, sa consume alimente nesanatoase si sa evite exercitiile fizice. De altfel, daca s-au obisnuit sa manance ori de cate ori se simt nervosi sau emotivi, orice stres din viata lor le poate spori si mai mult apetitul.
Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, pe masura ce se ingrasa, oamenii intra in ceea ce oamenii de stiinta numesc„cercul vicios al stigmatului bazat pe obezitate” (COBEWBS[1]). Cu alte cuvinte, o persoana supraponderala este judecata, tachinata, exclusa si respinsa de ceilalti oameni din cauza formei sale. Stresul si ostracizarea sociala dau nastere unei secretii a cortizolului in organism. Acest hormon sporeste si mai mult apetitul, facandu-l pe individ sa manance si mai mult, si astfel sa se ingrase si mai tare. Este un cerc vicios care poate conduce la singuratate, depresie, agorafobie si boala.
Din fericire, ciclul COBWEBS poate fi recunoscut si vindecat.
Cercetatorii au studiat conexiunea dintre reactia de stres post-traumatic la supravietuitorii adolescenti si adulti ai traumelor, inclusiv la cei care au luptat intr-un razboi, pe de o parte, si apetitul pentru alimente nesanatoase si vulnerabilitatea la abuzul de substante pe de alta parte. Spre exemplu, ei au descoperit ca numai 12, 5% dintre veteranii de razboi au o greutate normala. Ceilalti sufera de o obezitate clinica sau morbida (Smith 2009).
Oamenii care consuma excesiv mancare, alcool sau medicamente sunt de cele mai multe ori supravietuitori ai unor traume. Asa cum am mai spus, in dizertatia mea de doctorat, intitulata Slabeste prin eliberarea de durere, eu m-am focalizat asupra conexiunii care exista intre abuzurile din copilarie si dezvoltarea tulburarilor alimentare.
In plus, cei care au experimentat o trauma devin adeseori compulsivi. Ei mananca, beau si fumeaza compulsiv, fara sa se gandeasca in mod rational la consecintele pe termen lung.
In cazul celor traumatizati, o parte din greutatea excesiva poate fi pusa pe seama hormonilor stresului si neurotransmitatorilor, caci oamenii stresati sunt atrasi de alimentele la care sunt alergici. La randul lui, ciclul alergiei ii face sa fie din ce in ce mai infometati, mai anxiosi, sa experimenteze balonarea si sa se ingrase. Am afirmat in capitolul 4 ca unele alimente contin foarte multa histamina. Ele declanseaza reactii alergice in organism, indeosebi in conditii foarte stresante.
Atunci cand consumi alimente si bauturi la care esti alergic, celulele mastocite din corpul tau secreta histamina, mecanismul acestuia de autoaparare impotriva alergenilor. Aceasta substanta chimica genereaza simptome neconfortabile cum ar fi balonarea, mancarimile, transpiratia profunda, puseurile de caldura, curgerea si infundarea nasului, senzatia de frig permanent, hipertensiune, aritmie, anxietate si depresie.
Este absolut normal sa te ingrasi atunci cand consumi alimente la care esti alergic. Vestea buna este ca marea majoritate a oamenilor se insanatosesc si isi pierd greutatea excesiva atunci cand elimina alergenii din dieta lor.
Toate alimentele contin histamina, dar unele dintre ele contin aceasta substanta chimica in exces sau induc secretia ei de catre organism, care devine astfel coplesit. Acest lucru este cu deosebire adevarat daca ai un stil de viata stresant, caci stresul produce el insusi histamina. Noi suntem alergici in mod natural la stres!
Asa cum spuneam in Prefata acestei carti, o voce interioara m-a calauzit sa adopt o dieta si un stil de viata sarace in histamina. Prin urmare, m-am decis sa ma abtin timp de 30 de zile de la alimentele bogate in histamina, ca sa vad cum ma simt. Aceasta schimbare a dietei mi-a limitat destul de mult optiunile alimentare, determinandu-ma sa elimin din dieta mea cateva din alimentele mele favorite (care imi placeau tocmai din cauza continutului lor ridicat in histamina).
La numai doua zile de la reducerea consumului de histamina, am simtit o energie si o exuberanta specifice tineretii, pe care nu le mai simtisem demult. Ma simteam bine, eram fericita si eram constienta ca acest efect se datoreaza reducerii histaminei din dieta mea. La naiba! Sperasem ca aceasta dieta nu va da astfel de rezultate, pentru a ma putea intoarce la vechile mele obiceiuri alimentare, care includeau muraturile, dressing-urile cu otet pentru salatele de spanac, tofu organic si papaya.
Vazand insa ca ma simt pe zi ce trece mai bine, mi-am dat seama ca o dieta saraca in histamina ar putea insemna pentru mine un nou stil de viata. Exista dovezi care arata ca vechile alimente bogate in histamina pot fi reintroduse treptat in dieta de indata ce te-ai insanatosit, dar numai cu conditia sa nu devii din nou dependent de ele (daca ai inteles in ce consta cercul vicios al acestor pofte).
Intr-adevar, de-a lungul timpului am constatat ca ori de cate ori deviez de la dieta mea si consum alimente bogate in histamina, ma supar mai usor si nu mai am aceeasi toleranta fata de situatiile stresante pentru care o aveam inainte. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca, la fel ca si cafeina, alimentele bogate in histamina sporesc pulsul inimii. Un principiu al psihologiei sociale numit atributie afirma ca atunci cand pulsul inimii se accelereaza, oamenii atribuie acest lucru fie maniei, fie supararii. Ei presupun ca sunt suparati din cauza ca le-a crescut pulsul, desi aceasta reactie este pur chimica. Din cauza convingerii lor ca sunt suparati, ei chiar incep sa se simta astfel.
Doresc sa iti reamintesc ca marea majoritate a alimentelor bogate in histamina sunt murate in otet, tratate chimic sau fermentate. Cu alte cuvinte, ele nu sunt proaspete. Insusi gandul ca vitalitatea alimentului respectiv a disparut demult pare intunecat.
Alimentele bogate in histamina au gusturi care se regasesc in calitatile yin sau yang intunecate prezentate in introducerea la partea a II-a a cartii: ele sunt acre, amare si intense (dure). Cu siguranta nu sunt luminoase!
Foarte multe alimente bogate in histamina sunt procesate. Ele abia daca mai amintesc de originea lor naturala, caci sunt conservate si amestecate cu aditivi, conservanti si cu pesticide.
Pe de alta parte, alimentele sarace in histamina sunt neprocesate, debordand de lumina si de forta vitala. Gustul lor are calitati ce se regasesc in lista caracteristicilor yin sau yang luminoase: dulce, hranitor, delicat.
Interesant este si faptul ca marea majoritate a alimentelor bogate in histamina sunt cele pe care medicina chineza traditionala le considera„fierbinti”, concept care nu se refera la temperatura, ci la reactiile pe care le declanseaza in organism. Ele incalzesc corpul prea mult daca sunt consumate in exces… mai ales in conditii de stres. Reactiile fierbinti includ transpiratia abundenta si puseurile de caldura, urticariile si mancarimile. Alimentele„fierbinti” sunt considerate yang.
Alimentele yin sunt considerate reci sau racoroase, la fel, fara referire la temperatura, ci in functie de felul in care reactioneaza organismul la ele. Aceste alimente sunt corelate cu continutul redus de histamina.
Iti reamintesc in aceasta directie ca lumea competitiva si stresanta este o energie de tip yang, care poate fi echilibrata printr-o dieta yin cu calitati mai delicate. Totul tine de echilibru.
Atunci cand te simti stresat, si indeosebi daca experimentezi simptomele asociate cu histamina despre care am vorbit in acest capitol si in capitolul 4, redu sau elimina din dieta ta alimentele bogate in histamina cum ar fi:
· Carnea conservata si procesata, inclusiv de pui si de peste, indeosebi fructele de mare, care au un continut natural ridicat de histamina.
· Produsele lactate fermentate si acrite, cum ar fi smantana, iaurtul si branza.
· Produsele de panificatie preparate cu drojdie, indeosebi cele din grau.
· Orice aliment murat in otet.
· Vinul rosu
· Orice aliment fermentat
· Produsele din soia procesate
· Aditivii si conservantii
Exista putine alimente naturale bogate in histamina: avocado, spanacul, rosiile, vinetele, ardeii iuti, capsunile, nucile (cu exceptia macadamia), semintele (cu exceptia chia) si papaya. Aceste alimente au un gust intens, acru sau acid. Totusi, marea majoritate a alimentelor bogate in histamina sunt procesate. Cand am luat decizia de a elimina alimentele procesate din dieta mea, am slabit cinci kilograme in doua saptamani, iar stomacul meu s-a aplatizat. Alimentele procesate ingrasa prin excelenta!
Este interesant ca multe alimente naturale bogate in histamina fac parte din categoria celor nocturne: rosiile, vinetele si ardeii grasi. Acestea contin glicoalcaloizi si alcaloizi steroizi, care pot declansa dureri musculare temporare, alte tipuri de dureri, inflamatii si inhibarea miscarilor la indivizii foarte sensibili.
Evita de asemenea orice aliment care contine pesticide. Nu este deloc o intamplare faptul ca organismul nostru secreta histamina ori de cate ori consumam alimente care contin pesticide. La urma urmelor, sufixul„cide” provine de la„a ucide”! Ce poate fi mai intunecat decat atat? Nu exista nici un fel de lumina in aceste substante chimice (si in intentia care sta la baza lor)!
Organismele modificate genetic (OMG-urile) sau alimentele create genetic (GE-urile) contin pesticidele in insasi structura lor genetica, avand potentialul de a cauza alergii. Pesticidele si OMG-urile streseaza organismul, care se lupta sa elimine aceste otravuri din sistemul sau. Peste toate, histamina secretata de ele conduce la balonare si la ingrasare!
De aceea, cel mai bine este sa consumi numai alimente organice, niciodata OMG-uri. Unii oameni isi fac griji legate de produsele organice, dar exista modalitati de a contracara acest lucru. Cultivarea personala a produselor, cumpararea direct de la producatorii organici si cooperativele de cumparatori reprezinta optiuni viabile pentru cumpararea economica de produse organice.
Majoritatea sefilor de magazine angro asculta cererile clientilor lor de a introduce produse noi, asa ca poti solicita supermarketului din zona ta sa aduca produse organice proaspete sau congelate. Daca te gandesti cat costa tratarea simptomelor generate de reactiile alergice la histamina, vei constata ca de fapt economisesti bani atunci cand consumi produse organice fara pesticide.
O nota referitoare la alimentele ramase pentru a doua zi: cu cat un aliment sta mai mult fara a fi consumat (inclusiv la frigider), cu atat mai mult este contaminat el cu bacterii si cu atat mai mult creste continutul sau de histamina. Daca doresti o dieta cat mai saraca in histamina, nu consuma decat produse proaspete. Singura exceptie o reprezinta alimentele congelate, caci bacteriile nu rezista intr-un mediu foarte rece.
Substitute alimentare pentru reducerea continutului in histamina
In loc de…
Zahar rafinat
Dressing pentru salata cu otet
Branza
Grau
Cafea
Alcool
Ardei iuti
Cereale din grau la micul dejun
Paste din grau
Lactate procesate ce contin pesticide si aditivi alimentari
Spanac sau rucola
Vinete
Dulciuri
Supe la conserva
Alege…
Zahar sau sirop de artar
Ulei de masline cu sare de mare
Unt din nuci macadamia
Orez, ovaz sau porumb (produse nedospite)
Ceai de musetel
Bauturi naturale
Sare de mare, oregano, usturoi, salvie sau rozmarin
Fulgi de ovaz cu sirop de artar
Paste din orez brun
Orez brun
Lapte de macadamia (amesteca intr-un blender nuci macadamia sau unt din astfel de nuci cu apa; laptele de ovaz si cel de orez sunt la fel de sanatoase si de sarace in histamina, dar numai daca nu contin conservanti si alti aditivi)
Kale
Salate de diferite tipuri
Dovleac
Prajituri din orez brun cu sirop de artar si unt de macadamia
Supa proaspata de legume, facuta cu apa filtrata, piure de legume, usturoi si sare
Bauturi bogate in histamina
Daca dorim sa ne redobandim stralucirea interioara, ceea ce bem este la fel de important ca si ceea ce mancam. Ceea ce conteaza este sa absorbim mai multa lumina si sa ne ferim de intuneric.
La fel ca in cazul alimentelor, cu cat o bautura este mai proaspata si mai naturala, cu atat mai bine. Una din cele mai bune alternative sarace in histamina este apa (fara clor sau fluor). De altfel, ea este absolut vitala, caci histamina este secretata de organism atunci cand acesta este deshidratat.
Sucurile
Citricele contin o anumita cantitate de histamina, dar cei care nu duc o viata foarte stresanta le pot tolera cu usurinta. Pe de alta parte, daca ai o viata haotica, cel mai bine este sa iti reduci consumul de histamina prin eliminarea citricelor din dieta ta. Orice aliment acru contine de regula histamina.
Merele sunt sarace in histamina, asa ca sucul organic de mere este o alternativa excelenta de bautura. Este foarte usor sa iti prepari un astfel de suc prin amestecarea merelor cu apa filtrata intr-un blender de mare putere. Atat timp cat merele sunt organice si nu OMG-uri, le poti lasa cu tot cu coaja atunci cand iti prepari un suc. Poti folosi de asemenea merele ca agent indulcitor in supele de legume si in alte preparate.
Cafeina, cacaoa si alcoolul
Sa vorbim in continuare si de alte bauturi care dau dependenta si care declanseaza de regula reactii la histamina. Nu am nici o indoiala ca cel putin o parte din acestea se numara printre favoritele tale, dar nu este exclus ca acest lucru sa se datoreze„euforiei” pe care ti-o da histamina (la fel ca un drog). Aceasta euforie marcata de energie suplimentara si de placere nu dureaza foarte mult si este urmata intotdeauna de un vid de energie, la care se adauga si celelalte simptome dureroase despre care am mai vorbit.
Numeroase studii arata ca oamenii traumatizati sunt mult mai predispusi decat ceilalti sa faca abuz de alcool si de droguri. Au fost facute studii pe veterani de razboi, femei care au facut avorturi, supravietuitori ai abuzurilor si oameni care au experimentat dezastre naturale precum cutremurele. Trauma modifica chimia creierului si perceptia, facand ca luciditatea sa para inspaimantatoare si prea intensa.
Exista o dependenta fizica de cafea, cola, ceai cu cafeina si alcool, generata de cramponarea organismului de reactia chimica declansata de aceste bauturi, la care se adauga si dependenta psihologica.
- In cazul cafeinei, dependenta psihologica este data de dorinta de a progresa mai accelerat, de regula intr-o slujba foarte stresanta care nu iti place cu adevarat. Unii oameni isi creeaza o dependenta de cafeina din cauza ca sunt foarte competitivi si isi doresc sa lucreze mai mult pentru a avansa mai rapid. Cei angrenati in reactia de„lingusire” datorita unei traume devin dependenti de cafeina pentru a se forta sa faca mai multe pentru a castiga aprobarea celor din jurul lor.
- In cazul bauturilor cu cacao, moca si roscove, care sunt si ele foarte bogate in histamina, oamenii devin de regula dependenti din cauza dorintei de distractie, de a experimenta placerea si iubirea. La urma urmelor, ciocolata contine feniletilamina (PEA), o substanta chimica pe care o secreta creierul atunci cand te indragostesti.
- Alcoolul este foarte bogat in histamina. Chiar si vinurile asa-zis sarace in histamina contin un procent insemnat din aceasta substanta! Peste toate, vinurile si cidrul contin sulfiti, care le genereaza balonare si mancarimi celor sensibili. Alcoolul produce inclusiv o dependenta psihologica, intrucat confera relaxare, somn si capacitatea de a te simti mai confortabil in situatiile sociale.
Ironia face ca folosirea bauturilor bogate in histamina pentru a face fata stresului sa amplifice stresul organismului. Hormonii stresului si neurotransmitatorii asociati cu acesta sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare pentru a combate alergenii.
Prin urmare, indiferent daca dependenta psihologica se datoreaza dorintei de relaxare, de accelerare a ritmului, de distractie sau de a te simti iubit… aceste bauturi bogate in histamina reprezinta modalitati artificiale de a-ti atinge scopul. Asa cum vom vedea in capitolele urmatoare, exista si alte metode mai naturale de atingere a acestor scopuri. Diferenta dintre acestea si primele este ca in cazul metodelor naturale sentimentele si senzatiile placute persista.
Dieta generatoare de stres si greutatea corporala
Atunci cand iti redobandesti stralucirea interioara, tu iti pierzi in mod natural greutatea excesiva. Prin atragerea unei cantitati mai mari de lumina in viata ta, arati si te simti mult mai bine!
Hormonii stresului si dieta bogata in histamina conduc la balonare, la retentia apei si la cresterea greutatii. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca grasimea din jurul stomacului este o consecinta a unui stil de viata stresat.
Asa cum am mai spus, partea primitiva a creierului crede ca stresul este un precursor al foametei si al lipsurilor. Atunci cand esti stresat, corpul secreta mai multe nerupeptide y, care restabilesc starea de calm dupa un eveniment stresant (asa cum a aratat un studiu realizat in anul 2011 la Universitatea din Michigan). Neuropeptidele y stimuleaza apetitul pentru carbohidrati si ne fac sa ne fie foame chiar daca abia am mancat. Studiile arata ca dupa un eveniment stresant ne este foame timp de 6-8 ore, datorita cantitatii suplimentare de neuropeptide y secretate de organism. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, neuropeptidele y determina stocarea grasimii in celulele din jurul stomacului, pentru ca organismul sa dispuna de o rezerva suplimentara de energie.
Un stil de viata foarte stresant ne face sa poftim la alimente si bauturi bogate in histamina, in incercarea de a ne simti mai bine. Din pacate, singurele rezultate pe care le obtinem sunt cresterea in greutate, retentia apei si balonarea.
Oamenii stresati apeleaza de multe ori la cafea pentru a-si mentine nivelul ridicat de energie. S-a dovedit insa ca consumul a cinci sau mai multe cesti de cafea pe zi conduce la cresterea in greutate si la dificultatea de a slabi (potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Australia de Vest). Oamenii de stiinta au studiat de fapt efectele benefice ale cafelei, dar cercetarea lor i-a condus in mod natural la conexiunea dintre cafeina si problemele legate de greutate (Mubarak et al. 2013).
Potrivit studiilor, cafeina stimuleaza secretia de cortizol, care determina corpul sa stocheze substantele nutritive sub forma de grasimi, in loc sa le arda pentru a-si procura energia. De asemenea, cortizolul secretat datorita cafeinei amplifica senzatia de foame.
Pe scurt, cafeaua nu asista curele de slabire, asa cum se credea pana nu demult.
Pofta de zahar
Oamenii foarte stresati tanjesc tot timpul dupa dulciuri. Acest lucru se datoreaza hipoglicemiei (cantitatii reduse de zahar din sange) asociate cu productia excesiva de cortizol si cu nefolosirea glucozei personale de catre organism.
Consumul de zahar si de carbohidrati confera o sporire temporara a nivelului energetic, urmata insa de o prabusire a acestuia… de regula dupa-amiaza.
Dorinta de alimente si bauturi dulci apare inca din primele zile de viata. Oamenii de stiinta cred ca noi avem o pofta innascuta de dulce din cauza ca stramosii nostri se foloseau de acest simt pentru a stabili ce fructe sunt coapte si pot fi consumate. De aceea, este mai sanatos sa ne satisfacem pofta de dulce cu fructe decat cu zahar procesat. Fructele de mango, care contin foarte putina histamina, sunt o sursa naturala ideala care ne satisface pofta de dulce. Daca nu le poti gasi proaspete in zona ta, cumpara mango uscat sau congelat organic… fara adaos de sulfiti si de zahar.
Vitamina C
Daca nu ai suficienta vitamina C in organism, corpul tau va incerca sa compenseze sporindu-si nivelul de histamina serica. De aceea, este foarte important sa iti sporesti consumul de vitamina C daca esti stresat si/sau daca suferi de o intoleranta de la histamina. Vitamina C este un antihistaminic natural.
In mod traditional, noi ne gandim la sucul de portocale ca la o sursa foarte bogata de vitamina C, dar cum portocalele sunt la fel de bogate in histamina, le poti inlocui cu alte surse de vitamina C mai sarace in histamina, precum:
· Mango: 60, 1 mg/cana (bucati taiate)
· Kale: 80, 4 mg/cana
· Broccoli: 81, 2 mg/cana
Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 90 mg pentru un barbat adult si de 75 mg pentru o femeie adulta (8
· te simti stresat si obosit
· ai o sensibilitate excesiva, care te face adeseori sa te simti coplesit
· nu te simti bine in pielea ta
· tragi de tine ca sa faci mai multe lucruri
· uiti cu usurinta si nu te poti concentra
· exista prea multe drame si prea multa negativitate in viata ta
· ai relatii dificile
· corpul tau nu coopereaza cu tine
· te simti epuizat din cauza carierei tale
… inseamna ca a sosit timpul sa iti recuperezi stralucirea interioara.
Aceasta este o carte despre stiinta„stralucirii interioare”. Ea descrie studii stiintifice care arata de ce se estompeaza stralucirea ta interioara, bucuria, pacea interioara, starea de sanatate, puterea de concentrare, motivatia si fericirea ta… dar si cum poti recupera aceasta stralucire.
Eu cred ca toti oamenii se nasc cu o lumina interioara, cu o stralucire. Ei continua sa straluceasca de-a lungul intregii vieti, dar ca un bec acoperit cu praf. De aceea, stralucirea lor nu mai este vizibila. Daca in momentul de fata nu te simti fericit sau incantat de viata ta, inseamna ca stralucirea ta interioara s-a estompat.
Din fericire, exista raspunsuri si solutii… care te pot ajuta sa te simti mai fericit si sa iti traiesti viata cu mai mult entuziasm.
Relatiile si circumstantele dificile pot fi reduse la un numitor comun: drama. In aceasta carte revolutionara, Doreen Virtue te invata cum sa iti stabilesti coeficientul dramei din viata ta. Daca vei citi cartea, vei descoperi cat de mult stres tolerezi in mod inutil, absorbindu-l de la alti oameni si din situatiile prin care treci.
Doreen explica motivele fiziologice care confera dependenta de dramele relationale, la locul de munca sau in stilul de viata personal, si te invata cum sa iesi din acest cerc vicios. Vei intelege astfel cum au declansat evenimentele traumatice din trecutul tau simptome posttraumatice, printre care se numara: anxietatea, ingrasarea si dependentele. Vei invata de asemenea diferite metode naturale si sustinute de studiile stiintifice de a-ti restabili echilibrul corporal si armonia in general.
Doreen iti va arata cum:
· Sa te descurci cu rudele, prietenii si colegii„dependenti” de drama.
· Sa iti evaluezi propriul nivel al dependentei de drama.
· Sa nu mai accepti negativitatea in viata ta.
· Sa te eliberezi de stres si sa iti restabilesti pacea interioara.
Fa o detoxificare totala de drama si scapa de negativitate, lasandu-ti stralucirea interioara sa emane din nou plenar!
Cuprins:
Prefata vii
PARTEA I: STIINTA„STRALUCIRII INTERIOARE”
Introducere la Partea I:
Recuperarea stralucirii interioare 1
Capitolul 1
Drame, traume si stress 7
Capitolul 2
De ce par sa te urmareasca dramele 19
Capitolul 3
Reactia de stres post-traumatic 37
Capitolul 4
Dependenta de histamina si intoleranta la ea 49
PARTEA A II-A: CUM SA ITI RECUPEREZI STRALUCIREA INTERIOARA
Introducere la Partea a II-a:
Echilibrul yin-yang 61
Capitolul 5
Destresarea vietii 65
Capitolul 6
Alimentatia corecta pentru a-ti recupera stralucirea interioara 85
Capitolul 7
Un mediu care favorizeaza stralucirea interioara 101
Capitolul 8
Stresul natural, depresia si usurarea anxietatii 113
Capitolul 9
O forma usoara si regeneratoare de yoga 129
Capitolul 10
Cautarea unui suport exterior 143
PARTEA A III-A: PROIECTAREA STRALUCIRII INTERIOARE ASUPRA ALTOR OAMENI
Introducere la Partea a III-a:
Conectarea cu ceilalti 153
Capitolul 11
Ce simti in legatura cu ceilalti oameni? 155
Capitolul 12
Alege-ti cu intelepciune prietenii 171
Capitolul 13
Confera stralucire relatiilor tale romantice 187
Capitolul 14
Cum poti fi tu insuti in mijlocul membrilor familiei 199
Capitolul 15
Cultivarea unor relatii sanatoase 213
Cuvant de incheiere:
De la stres la intinderi 221
Despre autoare 224
Fragmente:
Cum sa iti recuperezi Stralucirea interioara
Introducere la Partea a II-a
Echilibrul yin-yang
Stralucirea ta interioara devine manifesta in mod natural atunci cand iti traiesti viata cu entuziasm. Gandeste-te la un copil fericit care rade si nu poarta nici o masca. El straluceste literalmente. La fel poti face si tu, prin recuperarea stralucirii tale interioare.
Stralucirea interioara nu dispare niciodata, dar se poate estompa pe masura ce copilul se orienteaza din ce in ce mai mult asupra lumii exterioare. Pe masura ce asupra lui este exercitata o presiune din ce in ce mai mare pentru a lua note bune, pentru a primi aprobarea celor din jur, pentru a concura cu altii pentru atentia adultilor si pentru a se integra, copilul nu se mai concentreaza asupra intrebarii:„Ce simt?”, ci asupra intrebarii:„Cum pot obtine satisfactii exterioare?” Acest lucru este cu atat mai adevarat in cazul copiilor care au suferit traume sau de un stres traumatic secundar datorat traumelor suferite de parintii sai.
Atunci cand ajungem la stadiul de adulti, noi ne deconectam constiinta de semnalele interioare ale corpului nostru, care ne avertizeaza:„Atentie! Esti obosit si stresat. Trebuie sa faci o pauza”. Noi ignoram aceste semnale si ne fortam sa ne continuam viata, indiferent cat de obositi, de speriati si de stresati ne simtim. Organismul nostru secreta astfel din ce in ce mai multi hormoni ai stresului, care ne afecteaza greutatea, apetitul, starea de sanatate si personalitatea.
Lumea de tip„Grabeste-te, concureaza si castiga cu orice pret!” este o lume in care prevaleaza energia masculina yang. Energia yin este feminina. Ambele sunt la fel de importante pentru a emana o energie luminoasa. Secretul consta in intelegerea laturii intunecate si a celei stralucitoare a celor doua tipuri de energii.
Orice energie face parte integranta dintr-un continuum ale carui capete reprezinta doi opusi absoluti. Spre exemplu,„foamea” si„satietatea” sunt cei doi poli opusi ai continuum-ului numit apetit.„Fierbinte” si„rece” sunt cei doi poli opusi ai continuum-ului numit temperatura, si asa mai departe.
In cazul axei energiilor yin si yang (feminin si masculin), polii opusi ai continuum-ului sunt: yin„stralucitor” si yin„intunecat”, respectiv yang„stralucitor” si yang„intunecat”. Cuvantul„stralucitor” se refera la calitatile considerate in general pozitive, iar cuvantul„intunecat” la cele considerate de regula negative. Energia„stralucitoare” afirma viata, iar cea„intunecata” o perturba.
Mai multa lumina echivaleaza cu o stralucire interioara mai mare
Stralucirea ta interioara este lumina divina pura cu care te-ai nascut. Pentru a-ti mentine vie stralucirea interioara, si implicit calitatile yin si yang„stralucitoare” care afirma viata, este foarte important sa te impregnezi cu o energie luminoasa.
Acest lucru presupune sa eviti persoanele si situatiile caracterizate prin energii yin sau yang intunecate. (Vom insista mai mult asupra relatiilor cu alti oameni in partea a III-a a cartii.)
Capitolul 5
Destresarea vietii
Uneori, viata noastra se umple de drame datorita temerii ca pacea este plictisitoare. Mas-media intareste aceasta convingere, prin filmele si emisiunile de televiziune care debordeaza de conflicte si de drame.
Personal, am descoperit acest lucru atunci cand producatorii TV de la trei retele diferite m-au contactat separat cerandu-mi sa particip la un reality-show despre munca mea cu ingerii. Dupa ce m-au intervievat si ne-au filmat pe mine si familia mea, toti mi-au spus acelasi lucru:„Viata voastra este prea linistita. Nimeni nu se uita la o emisiune fara drame si conflicte. Pacea este plictisitoare”. Unul dintre producatori ne-a cerut chiar sa ne prefacem ca ne certam, lucru pe care l-am refuzat. In conditiile in care producatorii TV gandesc in acest fel, nu este de mirare ca exista atat de multa violenta in filme si la televiziune!
De ce asociaza oamenii drama cu distractia? Datorita dependentei lor de substantele chimice ale stresului, precum adrenalina, cortizolul si histamina. Dinamismul stresului care ne face inima sa ne iasa din piept ne ajuta sa ne simtim mai vii… cel putin pentru cateva clipe, pana cand energia noastra dispare, asa cum se intampla cand glicemia scade dupa euforia provocata de consumul de zahar. Iti reamintesc in aceasta directie ca studiile arata ca nivelul acestor substante chimice in sange creste inclusiv daca ne uitam la o situatie stresanta care i se intampla altcuiva, cum ar fi o emisiune de televiziune sau un film dramatic.
Dinamismul stresului care ne face inima sa ne iasa din piept ne ajuta sa ne simtim mai vii… cel putin pentru cateva clipe, pana cand energia noastra dispare, asa cum se intampla cand glicemia scade dupa euforia provocata de consumul de zahar.
Adrenalina, cortizolul si histamina ne confera un plus de energie, o luciditate mai mare si un dinamism care ne face inima sa bata mai rapid. Problema este ca aceste reactii corporale sunt atat de toxice incat pot conduce la dependente si boli grave. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, cortizolul ne face sa ne fie tot timpul foame si conduce la aparitia ridurilor. Cu alte cuvinte, stresul ne face sa aratam batrani si grasi!
Cortizolul ne face sa ne fie tot timpul foame si conduce la aparitia ridurilor. Cu alte cuvinte, stresul ne face sa aratam batrani si grasi!
Un alt motiv pentru care punem un semn de egalitate intre drama si distractie este conditionarea noastra. Multi dintre noi am crescut intr-un mediu stresant, lucru valabil inclusiv pentru scoala. Noi acceptam de regula lucrurile cu care suntem familiarizati, chiar daca este vorba de o conditie nesanatoasa, deoarece acestea sunt previzibile si le putem intelege.
Personal, am experimentat atat un stil de viata nebunesc de stresant cat si unul linistit si interiorizat, si iti pot spune ca cel de-al doilea conduce la mai multa fericire. Un stil de viata senin nu inseamna ca trebuie sa stai toata ziua cu picioarele incrucisate si cu ochii inchisi, repetand o mantra. Poti foarte bine sa ramai senin in timpul unei activitati foarte solicitante. Singura diferenta este ca nu te vei innebuni pe tine insuti (si pe ceilalti) prin energia ta nervoasa, teama si anxietatea ta.
Ti-ai petrecut vreodata timpul in prezenta unei persoane foarte anxioase? Nici o relatie nu este mai dificila si nu te secatuieste mai tare de energie! Cu siguranta nu este deloc placut sa stai cu cineva care se asteapta tot timpul sa se intample tot ce poate fi mai rau. Cu atat mai putin merita sa fii tu insuti o astfel de persoana, de dragul tau si al celor din jurul tau.
De la autoacuzare la pretuirea de sine
Sentimentul ca nu meriti sa fii iubit si prezumtia ca ceilalti te vor respinge se numara printre simptomele traumei. Acest lucru este cu deosebire adevarat pentru cei care au suferit abuzuri, care au fost neglijati sau respinsi in primii ani ai copilariei.
Falsa prezumtie ca ai facut ceva rau pentru a merita pedeapsa pe care ai primit-o conduce la autoacuzare pentru trauma suferita. De buna seama, aceasta convingere este pe cat de trista, pe atat de gresita. Din pacate, asa isi organizeaza amintirile referitoare la experientele lor dureroase supravietuitorii traumelor.
Aceste sentimente pot conduce la o neajutorare invatata, concept psihologic care se refera la cei care au renuntat sa mai incerce, la care m-am referit in capitolul 2. Neajutorarea invatata poate conduce la depresie, caz in care nu iti mai pasa ce se intampla cu tine. Ti-ai dori sa iti schimbi viata, dar acest efort si se pare inutil, intrucat te indoiesti ca vei reusi sa schimbi vreodata ceva.
Iata cateva procese care iti pot fi de folos:
· Avanseaza cate un pas pe rand. Atunci cand te gandesti la prea multe, acest lucru te poate coplesi, dar este relativ usor sa te concentrezi exclusiv asupra urmatorului pas pe care il ai de facut. Focalizeaza-ti atentia asupra lucrului pe care il faci in momentul de fata si lasa viitorul sa aiba singur grija de el insusi.
· Evita rusinea pentru a te vindeca. Gandeste-te la problemele tale intr-o maniera care te ajuta sa te vindeci; nu te condamna din cauza lor. Este ca si cum ai decoji o ceapa. Cu totii avem probleme, dar nu le putem rezolva decat cate una pe rand.
· Detaseaza-te de diagnostice. Evita identificarea cu imaginea unei persoane rapuse de boala. Nu-ti spune:„Sunt anxios”. Foloseste expresia mai blanda:„Ma simt anxios”. Verbul sunt te identifica cu conditia medicala respectiva, ingreunand astfel procesul de vindecare. Ma simt arata ca ai o conditie temporara, cu care nu te identifici.
De la pesimism la optimism
Pesimismul care te face sa te astepti la tot ce poate fi mai rau reprezinta un simptom post-traumatic. El reprezinta o modalitate gresita de a ne proteja in fata dezamagirilor viitoare prin neasumarea vreunei sperante sau a incercarii de a face ceva pentru a schimba situatia cu care ne confruntam.
Pesimismul ne da permisiunea de a nu incerca ceva ce ne-ar putea fi util sau care ne-ar putea implini. Noi decidem prematur ca nu are nici un sens sa facem vreun efort de a slabi, de a scrie o carte, de a termina scoala sau de a ne urmari visele. Fraza favorita a pesimistilor este:„Iti faci iluzii!”, ca si cum ar fi o iluzie sa visezi la un viitor mai bun. La urma urmelor, daca ziua de ieri a fost dureroasa si oribila, de ce te-ai astepta ca ziua de maine sa fie mai buna?
Avem de-a face cu un cerc vicios al negativitatii. Daca nu faci nimic pentru a-ti schimba prezentul, cu siguranta nimic nu se va imbunatati in viata ta… ba dimpotriva, cel mai probabil lucrurile se vor inrautati, datorita faptului ca te neglijezi.
Unii oameni cred ca este cool sa fii pesimist, caci aceasta stare de spirit iti confera o atitudine detasata (mai exact indiferenta), de gen„ma doare in cot de toti si de toate”. In realitate, acesti pesimisti„cool” sunt lasati mult in urma de optimistii care isi traiesc viata explorand si distrandu-se, plenar integrati in ea. Foarte multe studii au demonstrat beneficiile optimismului, printre care se numara o bunastare crescuta, o capacitate mai mare de a face fata bolii si o calitate mai buna a vietii.
Transformarea pesimismului in optimism presupune dorinta de a avea grija de tine insuti, de sanatatea si de fericirea ta. Gandeste-te la o planta care are nevoie de substante nutritive, de apa, de lumina soarelui si de afectiune pentru a putea creste. Tu nu esti cu nimic diferit de ea! Nu intamplator, ingrijirea plantelor de casa este un obicei foarte util, caci te invata ce inseamna sa ai grija de cineva, de pilda de tine insuti.
Iata cateva modalitati prin care poti deveni mai optimist:
· Priveste filme biografice despre oameni care au reusit in viata, impotriva tuturor sanselor.
· Scrie o lista (sau alcatuieste-ti o lista mentala) cu toate momentele in care ai reusit ce ti-ai propus.
· Fereste-te de substante chimice depresive, precum alcoolul, care iti reduc entuziasmul de a incerca ceva pozitiv si nou.
· Evita oamenii care sufera de o negativitate cronica, intrucat aceasta este contagioasa.
· Combina optimismul cu pesimismul. Nu trebuie sa fii optimist in legatura cu orice. O atitudine mai pozitiva este suficienta pentru a contracara negativitatea.
· Imprieteneste-te cu o persoana care incearca in mod constient sa isi imbunatateasca viata. Asociaza-te cu oameni care isi indeplinesc visele si lasa-te inspirat de ei. Te temi ca nu te vor dori in preajma lor? Nu ai de ce. Oamenilor de succes le place sa fie mentorii altora si chiar sa ii ajute, atat timp cat acestia dau dovada de recunostinta si de apreciere.
· Incepe sa iti oferi tie insuti apreciere si credit pentru toate realizarile tale, indiferent cat de marunte sunt acestea. Optimistii fac automat acest lucru. Straduieste-te sa adopti si tu acest obicei.
Cum poti opri zgomotul din mintea ta
Monologul mental negativ te poate conduce la dependente tocmai pentru a-l putea evita. El reprezinta o forma de drama. Unii oameni prefera sa asculte zgomote puternice exterioare, cum ar fi muzica data foarte tare, pentru a-si estompa monologul interior.
Din pacate, muzica data tare (mai ales cea care are versuri agresive) nu face decat sa amplifice si mai mult gandurile si sentimentele de teama, de manie, de anxietate si de paranoia. Pe de alta parte, muzica linistita– cea pe care multi o numesc„de meditatie”,„de relaxare”,„zgomotele naturii”,„muzica de spa” sau„de yoga”– iti estompeaza in mod natural monologul mental si te ajuta sa te focalizezi asupra prioritatilor imediate.
Un studiu stiintific a aratat ca muzica de meditatie reduce nivelul cortizolului la participantii angrenati intr-o sarcina stresanta. Pe de alta parte, el a aratat ca muzica heavy-metal creste secretia de cortizol.
Poate ca te intrebi:„Bine, dar nu voi adormi si nu voi deveni neproductiv daca voi asculta muzica de meditatie?” Aceasta intrebare este pusa de mintea ta tematoare, o componenta a mintii traumatizate care se teme de starea de calm, crezand ca teama te va mentine in siguranta prin mentinerea garzii ridicate si prin cautarea pericolelor potentiale.
Asadar, mintea tematoare (numita de multi„ego”) invoca tot felul de posibilitati viitoare violente si motive de ingrijorare. Ea este convinsa ca hipervigilenta este singura modalitate de a te pregati in vederea unui dezastru inevitabil. Simultan, ea este fascinata de scenele violente din filme, emisiuni si jocuri… inclusiv din realitate.
Mintea tematoare te convinge sa te identifici cu oamenii rai si cu intentiile lor, astfel incat sa nu devii candva victima lor. Ea este obsedata de stirile despre terorism, accidente si epidemii, soptindu-ti la ureche:„Si tie ti se poate intampla asa ceva”.
Certurile mentale si imaginarea unor intalniri agresive cu alte persoane sau a unor scene violente nu reprezinta amintiri sub forma de flash-uri, ci anticipari sub forma de flash-uri ale unui viitor prezumtiv la fel de violent (sau chiar mai violent) ca si trecutul.
Teama de viitor nu reprezinta o amintire post-traumatica de tip flash, ci o anticipare de tip flash a unui viitor prezumtiv la fel de violent (sau chiar mai violent) ca si trecutul. In realitate, tu iti creezi singur acest viitor prin gandurile tale negative.
Pe de alta parte, pastrarea garzii ridicate, hipervigilenta si paranoia nu reprezinta in nici un caz o modalitate de a ramane in siguranta. Dimpotriva, aceste mecanisme de autoaparare ne conduc la o nesiguranta si mai mare, caci mintea noastra este deturnata de teama. Corpul nostru este viu, dar noi nu ne traim plenar viata, caci suntem obsedati zi si noapte de lucrurile rele care ni se pot intampla.
Incercarea de a izgoni gandurile pline de teama nu face decat sa toarne gaz pe foc, caci orice aspect caruia ii opunem rezistenta persista. Cel mai bine este sa ne ocolim temerile luand masurile recomandate in aceasta carte, inclusiv Detoxificarea de Drame prezentata in sectiunea care urmeaza si tehnicile din capitolele urmatoare. Studiile stiintifice au aratat ca yoga, meditatia, lucrul cu respiratia, uleiurile esentiale, spiritualitatea, tehnica de desensibilizare si reprocesare cu ajutorul miscarilor oculare (EMDR) si psihoterapia cognitiva reduc intr-adevar gandurile pline de teama.
Daca iti faci griji la gandul ca va trebui sa aplici simultan toate tehnicile enumerate mai sus pentru a-ti imbunatati tiparele mentale, afla ca nu este cazul. Practic orice pas pe care il faci in directia corecta (catre pozitivitate si o sanatate mai buna) te va conduce mai departe decat gandul stresant ca va trebui sa faci chiar in acest moment toti pasii, si inca perfect, lucru de care mintea ta perfectionista va incerca cu siguranta sa te convinga.
Detoxificarea de Drame
Partea buna a unui proces de detoxificare este ca il poti considera un mecanism temporar, astfel incat mintea ta tematoare nu se va certa cu tine in legatura cu renuntarea pentru totdeauna la o dependenta. Dupa procesul de detoxificare vei avea puterea mentala si emotionala de a-ti lua un angajament pe termen mai lung (eventual pe viata).
De regula, noi asociem cuvantul detoxificare cu eliminarea substantelor chimice toxice din dieta alimentara. In mod traditional, detoxificarea inseamna abtinerea de la alcool, tigari, zahar, cafea si alte droguri. Conceptul poate fi folosit insa inclusiv intr-un sens mai larg, daca esti dependent de substantele chimice asociate cu stresul si cu placerea pe care le secreta creierul si corpul tau.
Asa cum am explicat in partea intai a cartii, studiile stiintifice au aratat ca in situatiile stresante, organismul secreta dopamina, cortizol, histamina si adrenalina. Cu cat situatia este mai stresanta sau mai dramatica, cu atat mai mult sunt inundate creierul si organismul in general cu aceste substante chimice care dau dependenta.
De asemenea, la ora actuala se stie ca organismul are o anumita toleranta la histamina, analogia fiind facuta cu o galeata care poate contine o anumita cantitate de histamina inainte de a da pe-afara. Cu cat viata este mai plina de stres si de drame, cu atat mai plina este galeata cu histamina. Exista si alti factori care contribuie la umplerea galetii, cum ar fi poluarea, substantele chimice, alcoolul, cafeina si muraturile. Atunci cand histamina da pe-afara, apar simptome alergice suparatoare precum balonarea, mancarimile, curgerea nasului si iritabilitatea.
Prin urmare, Detoxificarea de Drame presupune reducerea nivelului de stres. La fel ca orice alta forma de detoxificare, ea presupune abtinerea constienta de la„consumul drogului preferat”– in cazul de fata dramele care dau dependenta. Tu iti cunosti deja tiparele dramatice care iti declanseaza starea de stres.
Cei cinci pasi ai Detoxificarii de Drame
1. Fixeaza o data pentru inceperea procesului de detoxificare. Angajeaza-te sa o respecti bifand-o pe calendarul tau de pe perete sau pe cel din calculator ori de pe telefonul mobil.
2. Stabileste durata de timp pentru procesul de detoxificare. Fii realist, astfel incat sa nu fii dezamagit la sfarsit. Pentru inceput, o perioada ideala pentru detoxificare este de trei zile. Daca totul merge bine, poti mari perioada de timp.
3. Fa-ti o lista cu toate tiparele dramatice de la care doresti sa te abtii. De pilda, poti lua decizia de a te abtine de la urmatorii factori de stres:
· Privirea filmelor si programelor de televiziune stresante
· Citirea stirilor stresante
· Interactiunea cu„prietenii” din media sociala care te streseaza
· Asocierea cu oamenii care„fac valuri”, creand tot felul de drame in apropierea ta (sau chiar in tine)
· Cheltuielile excesive (datoriile sunt stresante)
· Abuzul de alcool sau de droguri
· Jocurile video violente
· Ascultarea de muzica agresiva
· Consumul de alimente si bauturi bogate in histamina
· Consumul de cafeina, nicotina si alte stimulente care creeaza o stare de anxietate
· Raspunsul afirmativ atunci cand de fapt vrei sa spui nu
· Amanarea si ramanerea in urma cu diferite proiecte
· Citirea revistelor despre celebritati (care incurajeaza dependenta de drama)
4. Daca ai inceput procesul de Detoxificare de Drame, practica-l minut cu minut. Cu alte cuvinte, focalizeaza-te asupra comportamentului tau din momentul prezent; nu te gandi la ce se va intampla maine. Spune-ti:„In acest moment, optez pentru a ma abtine de la [descrie factorul de stres de care doresti sa te detoxifici].
Observa cum te simti in timpul procesului de detoxificare prin comparatie cu momentele cele mai dramatice ale vietii tale.
5. Creeaza-ti planuri alternative pentru momentele in care vei tanji dupa drame. Orice dependenta presupune gestionarea poftelor la inceputul procesului de detoxificare. Pentru a evita recidivarea, este foarte important sa ai la dispozitie comportamente sanatoase alternative, cum ar fi:
· Sunarea unui prieten in care ai incredere, a unui terapeut sau a unui sponsor (la fel ca in programul de 12 pasi)
· Notarea in jurnal sau in calculator a sentimentelor pe care le simti (poti sterge oricand mai tarziu aceste randuri, pentru a-ti pastra intimitatea)
· Aplicarea intinderilor (aseaza-te la sol pe un covoras si aplica o serie de asana-e de yoga, pe care le poti gasi cu usurinta pe YouTube)
· Iesirea la o plimbare prin natura sau practicarea gradinaritului
· Joaca cu un animal de companie
· O activitate artistica sau creativa
· Angrenarea intr-o practica spirituala (cum ar fi rugaciunea, meditatia sau participarea la o intrunire spirituala)
· Adunarea lucrurilor din casa de care nu mai ai nevoie si donarea celor mai valoroase dintre ele (celelalte vor merge la gunoi)
· Ascultarea unei muzici de relaxare
· O baie calda cu sare
· Un masaj
Dupa cum poti vedea, exista foarte multe inlocuitoare sanatoase pentru drame, cu mult mai amuzante si mai satisfacatoare decat acestea din urma! Ai rabdare cu procesul inlocuirii vechilor pofte nesanatoase cu noile comportamente echilibrate. Orice progres pe care il faci in directia unei sanatati mai bune este pozitiv si conduce la o bunastare mai mare.
Factorii de declansare a stresului post-traumatic
Daca ceva iti reaminteste de o trauma, exista toate sansele ca acest lucru sa iti declanseze o stare de stres post-traumatic, cu simptomele aferente si cu pierderea simtului identitatii.
Un factor de declansare poate fi„generalizat”, reamintindu-ti de o trauma chiar daca nu a facut el insusi parte integranta din aceasta. Un studiu referitor la factorii de declansare a stresului post-traumatic a ajuns la urmatoarea concluzie:„memoria traumatica poate fi stocata astfel incat anumiti stimuli neutri care nu amintesc decat vag de o caracteristica a evenimentului traumatic sa fie suficienti pentru a declansa amintirea traumei” (Kostek et al. 2014).
Este important sa stii ce factori iti declanseaza amintirile traumatice, astfel incat sa intelegi ce se intampla atunci cand nivelul stresului tau personal incepe sa creasca. Pe de alta parte, daca te focalizezi prea mult asupra identificarii acestor factori, risti sa iti amplifici durerea emotionala. De aceea, incearca sa respecti un anumit echilibru.
Factorii declansatori pot fi externi, cum ar fi o imagine, un sunet sau un miros care iti amintesc de trauma, dar si un loc sau o persoana pe care le asociezi cu aceasta. Cel mai bine este sa eviti cat de mult poti factorii externi in perioada procesului de vindecare.
Factorii declansatori pot fi de asemenea interni. Un simplu sentiment poate fi suficient pentru a-ti reaminti ce ai simtit anterior sau in timpul traumei. Tristetea, mania, teama sau singuratatea te pot motiva sa te folosesti de o dependenta pentru a le amorti.
Factorii interni pot fi inclusiv„tipare mentale”, de genul convingerii ca ti se va intampla ceva rau. Spre exemplu, este posibil sa crezi ca cineva este furios pe tine (fara sa fie cazul). Aceasta convingere te poate determina sa actionezi intr-o maniera nesanatoasa. De asemenea, este posibil sa atragi singur realitatea negativa in care crezi, adeverindu-ti astfel temerile.
Factorii declansatori sunt tipare mentale si emotionale (care pot fi instinctuale, implicand simtul mirosului). Ei pot transcende logica si pot influenta direct sistemul nervos, care reactioneaza ca si cum trauma s-ar petrece in momentul prezent. Uneori, procesul este inconstient, dar cu putin efort tu poti incepe sa observi care sunt factorii declansatori, pentru a-i putea apoi vindeca.
Merita sa devii constient de factorii declansatori, dar numai atat timp cat nu incepi sa te temi de ei. Cel mai bine este sa iti faci o lista cu metode de destresare pentru situatiile in care te confrunti cu un astfel de factor, cum ar fi:„sa ma ridic de la birou si sa fac o plimbare de zece minute”, sau„sa imi intind bratele si coloana, pentru a ma elibera de aceste sentimente”.
Fereste-te de scenariile mentale de tip„ce s-ar intampla daca…”
Uneori, noi devenim captivi intr-un cerc vicios al gandurilor legate de trecut datorita faptului ca analizam ce s-a intamplat atunci. Este foarte usor sa cultivam ganduri negative legate de o trauma, dorindu-ne sa fi actionat altfel pentru a crea un rezultat diferit.
Gandurile obsesive de tip„ce s-ar fi intamplat daca…?” reprezinta de fapt autoacuzatii si forme inutile si nesanatoase de autopedepsire.
Este normal sa invatam din greseli pentru a nu le mai repeta, dar cramponarea de vinovatie si de rusine nu este productiva. De asemenea, daca ai fost abuzat cand erai copil, aminteste-ti ca nu ai facut nimic gresit pentru a cauza acest lucru. Nici un copil nu merita sa fie abuzat. Punct.
Vinovatia conduce la autoacuzatii din cauza unor actiuni pe care le-ai intreprins sau nu. Ea nu este sinonima cu asumarea responsabilitatii. Vinovatia este o convingere foarte insistenta si un sentiment. Responsabilitatea este un proces mental si o concluzie.
Rusinea este o emotie care te face sa crezi ca ai o calitate inerent negativa. Defectele tale te fac sa te simti stanjenit. Ea conduce adeseori la izolare, din cauza fricii de respingere. De aceea, foarte multi oameni care se simt rusinati nici macar nu mai incearca sa socializeze.
Vinovatia si rusinea intuneca stralucirea interioara. Ele estompeaza lumina vietii si o fac sa para cenusie. De aceea, este foarte important sa incerci sa le inlocuiesti cu alte perceptii de sine, mai corecte si mai sanatoase.
Vinovatia si rusinea intuneca stralucirea interioara. Ele estompeaza lumina vietii si o fac sa para cenusie.
Nu este nimic in neregula cu tine. Daca ai facut o greseala, nu este necesar sa te pedepsesti continuu. De altfel, autopedepsirea nu anihileaza trecutul. In schimb, tu iti poti schimba in bine prezentul si viitorul prin asumarea unor actiuni utile pentru tine si pentru alti oameni.
Relatia cu timpul
Una din sursele stresului este maniera in care privesti si iti gestionezi timpul. De cate ori nu te-ai suparat pana acum pentru ca ai intarziat sau nu ti-ai respectat un termen limita? Presiunea timpului este o sursa majora de stres. Tendinta cronica de a intarzia poate conduce inclusiv la certuri in cadrul relatiilor.
Creierul stresat se focalizeaza mai degraba asupra supravietuirii si reactiei decat asupra planificarii si creativitatii. In cazul stresului cronic, el invata (si se reseteaza) sa se focalizeze exclusiv asupra supravietuirii si reactiei. De aceea, lui ii vine din ce in ce mai greu sa isi activeze zona cerebrala dedicata conceperii de planuri pentru viitor.
Presiunea temporala constanta isi lasa o amprenta grea asupra corpului, creierului si emotiilor. Iata cateva din aceste tipare si modalitatile de a le vindeca:
- Cautarea aprobarii: atitudinea de tip„trebuie sa rezolv totul chiar acum daca nu doresc sa am probleme sau sa mi se intample ceva rau” se naste din dorinta de a-ti dovedi valoarea sau de a-i face pe plac unei figuri autoritare reale sau imaginare. De regula, ea deriva din perioada in care erai mic si incercai din rasputeri sa obtii aprobarea (acceptarea) parintilor tai. Ca adult, iti poti transforma aceasta dorinta de castigare a aprobarii celorlalti intr-o dorinta sanatoasa de a-ti oferi singur aprobarea. In acest scop, poti face o serie de pasi pozitivi, cum ar fi adoptarea unui ritm de lucru echilibrat in locul celui foarte agitat.
- Fortarea: daca observi ca iti incepi o fraza cu cuvintele:„trebuie sa…”, opreste-te si intreaba-te de ce faci ceea ce faci. Cine te forteaza? Cine te impinge de la spate? Daca ai aceasta atitudine, ea arata ca sufletul tau respinge activitatea respectiva, care nu este sanatoasa pentru tine. Cel mai bine este sa faci o meditatie si sa iti schimbi atitudinea, astfel incat fie sa te simti fericit ca faci ceea ce faci, fie sa schimbi ceva in ceea ce faci, astfel incat activitatea respectiva sa devina mai placuta, fie sa renunti complet la ea.
- Indecizia: gandul ca„nu pot decide sa fac cutare sau cutare lucru” te poate face sa te simti blocat. Dilema existentiala a alegerilor referitoare la petrecerea timpului reprezinta sursa multor conflicte interioare. Iti reamintesc in aceasta directie ca neluarea unei decizii echivaleaza cu luarea uneia… caci atat timp cat nu iei nici o decizie, tu optezi practic pentru a ramane in starea actuala. Uneori, viata te sileste sa iei o decizie inainte de a te simti pregatit. In astfel de cazuri, fa ce stii mai bine si incearca sa tii cont de dorintele sufletului tau.
- Neplanificarea din timp: unul din aspectele dependentei de drame este taraganarea lucrurilor pana cand o intalnire sau un termen limita devin urgente. Tu astepti pana in Ajunul Craciunului cumparaturile de cadouri, sau noaptea de dinaintea predarii unui raport? Daca da, acestea reprezinta exemple de stres inutil. Panificarea din timp este o obisnuinta noua care iti poate reduce semnificativ nivelul de stres. O modalitate de a planifica consta in divizarea unei sarcini mari in pasi mai mici si in programarea acestora pe calendarul personal. Aceasta este metoda pe care o aplic eu pentru a-mi respecta termenele limita atunci cand trebuie sa scriu o carte.
- Incercarea de a impresiona: tu te fortezi ca un nebun sa produci suficienti bani pentru a-ti cumpara articole prestigioase? Pe cine incerci sa impresionezi? Aceasta obisnuinta nesanatoasa si stresanta deriva din dorinta de a fi iubit. Pe de alta parte, daca oamenii te simpatizeaza numai din cauza lucrurilor pe care le posezi, acest sentiment este unul foarte superficial. Tu meriti sa fii iubit pentru ceea ce esti. Cel mai bine este sa incepi sa te iubesti tu insuti, inclusiv prin adoptarea unui program mai echilibrat si mai armonios.
- Martiriul: te simti cumva iritat si plin de resentimente pentru ca trebuie sa faci singur toata munca? Aceasta atitudine este stresanta si toxica, aratand fie ca trebuie sa cauti modalitati de a-ti simplifica viata astfel incat sa nu te mai plangi atat de mult pentru tot ce ai de facut, fie ca trebuie sa incepi sa delegi sarcini, cerandu-le altora sa te ajute.
- Focalizarea asupra viitorului: dupa o trauma, este natural sa iti faci griji ca un proces dureros se poate repeta. Pe de alta parte, daca devii obsedat de teama referitoare la o trauma viitoare posibila, vei rata bucuria momentului prezent. Acest mecanism face parte integranta din procesul de disociere post-traumatica prin care scapi din vedere constientizarea momentului prezent. O metoda simpla si eficienta de reconectare cu momentul prezent este respiratia profunda. Inspira adanc si expira complet. Observa-ti pulsul. Te simti confortabil sau nu? Ce vezi si ce auzi in acest moment? Focalizarea asupra sentimentelor din momentul prezent si asupra factorilor de mediu te poate ajuta sa te centrezi in momentul prezent, si implicit sa ai mai multa incredere in acesta si in viitorul tau.
Iesirea din cercul vicios al stresului si al dramei
Stralucirea noastra interioara se estompeaza atunci cand nu ne mai bucuram de propria noastra companie. Atunci cand avem grija de noi insine, cand mancam sanatos si facem yoga, noi invatam sa ne iubim si sa ne apreciem mai mult pe noi insine.
Ingrijirea de sine este esentiala, dar daca nu te pretuiesti pe tine insuti, tu nu iti vei face timp pentru sine. Nici o problema. La inceput chiar si cei mai mici pasi pot fi utili.
Spre exemplu, devino constient de tensiunile din maxilare, umeri, stomac si alte parti corporale. Daca observi vreo tensiune asociata cu stresul, opreste-te din ceea ce faci si acorda-ti cateva momente de rasfat.
Acelasi lucru este valabil si daca observi ca inima iti bubuie din cauza unui atac de panica sau de stres. Opreste-te din ceea ce faci si fa ceva pentru tine. Iata cateva sugestii:
· Inchide ochii si respira adanc.
· Daca ai o orientare religioasa, spune o rugaciune.
· Intinde-ti bratele sau partea corporala tensionata.
· Noteaza intr-un jurnal ce gandesti si ce simti in momentul de fata.
· Roaga un prieten apropiat sa iti ofere o imbratisare, sau mangaie-ti animalul de companie.
Daca te simti frecvent anxios, cel mai probabil acest lucru reprezinta un simptom post-traumatic. Asa cum am mai spus, dieta poate amplifica anxietatea. Din fericire, pasii de genul celor enumerati mai sus sau celelalte metode recomandate in aceasta carte te pot ajuta sa iti redescoperi stralucirea interioara nascuta din starea de pace.
*
In capitolele urmatoare vom analiza o serie de metode naturale care te pot ajuta sa te simti mai calm si mai fericit.
Capitolul 6
Alimentatia corecta pentru a-ti recupera stralucirea interioara
Potrivit studiilor stiintifice, oamenii care au experimentat o trauma sunt mai predispusi decat ceilalti sa manance excesiv, sa consume alimente nesanatoase si sa evite exercitiile fizice. De altfel, daca s-au obisnuit sa manance ori de cate ori se simt nervosi sau emotivi, orice stres din viata lor le poate spori si mai mult apetitul.
Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, pe masura ce se ingrasa, oamenii intra in ceea ce oamenii de stiinta numesc„cercul vicios al stigmatului bazat pe obezitate” (COBEWBS[1]). Cu alte cuvinte, o persoana supraponderala este judecata, tachinata, exclusa si respinsa de ceilalti oameni din cauza formei sale. Stresul si ostracizarea sociala dau nastere unei secretii a cortizolului in organism. Acest hormon sporeste si mai mult apetitul, facandu-l pe individ sa manance si mai mult, si astfel sa se ingrase si mai tare. Este un cerc vicios care poate conduce la singuratate, depresie, agorafobie si boala.
Din fericire, ciclul COBWEBS poate fi recunoscut si vindecat.
Cercetatorii au studiat conexiunea dintre reactia de stres post-traumatic la supravietuitorii adolescenti si adulti ai traumelor, inclusiv la cei care au luptat intr-un razboi, pe de o parte, si apetitul pentru alimente nesanatoase si vulnerabilitatea la abuzul de substante pe de alta parte. Spre exemplu, ei au descoperit ca numai 12, 5% dintre veteranii de razboi au o greutate normala. Ceilalti sufera de o obezitate clinica sau morbida (Smith 2009).
Oamenii care consuma excesiv mancare, alcool sau medicamente sunt de cele mai multe ori supravietuitori ai unor traume. Asa cum am mai spus, in dizertatia mea de doctorat, intitulata Slabeste prin eliberarea de durere, eu m-am focalizat asupra conexiunii care exista intre abuzurile din copilarie si dezvoltarea tulburarilor alimentare.
In plus, cei care au experimentat o trauma devin adeseori compulsivi. Ei mananca, beau si fumeaza compulsiv, fara sa se gandeasca in mod rational la consecintele pe termen lung.
In cazul celor traumatizati, o parte din greutatea excesiva poate fi pusa pe seama hormonilor stresului si neurotransmitatorilor, caci oamenii stresati sunt atrasi de alimentele la care sunt alergici. La randul lui, ciclul alergiei ii face sa fie din ce in ce mai infometati, mai anxiosi, sa experimenteze balonarea si sa se ingrase. Am afirmat in capitolul 4 ca unele alimente contin foarte multa histamina. Ele declanseaza reactii alergice in organism, indeosebi in conditii foarte stresante.
Atunci cand consumi alimente si bauturi la care esti alergic, celulele mastocite din corpul tau secreta histamina, mecanismul acestuia de autoaparare impotriva alergenilor. Aceasta substanta chimica genereaza simptome neconfortabile cum ar fi balonarea, mancarimile, transpiratia profunda, puseurile de caldura, curgerea si infundarea nasului, senzatia de frig permanent, hipertensiune, aritmie, anxietate si depresie.
Este absolut normal sa te ingrasi atunci cand consumi alimente la care esti alergic. Vestea buna este ca marea majoritate a oamenilor se insanatosesc si isi pierd greutatea excesiva atunci cand elimina alergenii din dieta lor.
Toate alimentele contin histamina, dar unele dintre ele contin aceasta substanta chimica in exces sau induc secretia ei de catre organism, care devine astfel coplesit. Acest lucru este cu deosebire adevarat daca ai un stil de viata stresant, caci stresul produce el insusi histamina. Noi suntem alergici in mod natural la stres!
Asa cum spuneam in Prefata acestei carti, o voce interioara m-a calauzit sa adopt o dieta si un stil de viata sarace in histamina. Prin urmare, m-am decis sa ma abtin timp de 30 de zile de la alimentele bogate in histamina, ca sa vad cum ma simt. Aceasta schimbare a dietei mi-a limitat destul de mult optiunile alimentare, determinandu-ma sa elimin din dieta mea cateva din alimentele mele favorite (care imi placeau tocmai din cauza continutului lor ridicat in histamina).
La numai doua zile de la reducerea consumului de histamina, am simtit o energie si o exuberanta specifice tineretii, pe care nu le mai simtisem demult. Ma simteam bine, eram fericita si eram constienta ca acest efect se datoreaza reducerii histaminei din dieta mea. La naiba! Sperasem ca aceasta dieta nu va da astfel de rezultate, pentru a ma putea intoarce la vechile mele obiceiuri alimentare, care includeau muraturile, dressing-urile cu otet pentru salatele de spanac, tofu organic si papaya.
Vazand insa ca ma simt pe zi ce trece mai bine, mi-am dat seama ca o dieta saraca in histamina ar putea insemna pentru mine un nou stil de viata. Exista dovezi care arata ca vechile alimente bogate in histamina pot fi reintroduse treptat in dieta de indata ce te-ai insanatosit, dar numai cu conditia sa nu devii din nou dependent de ele (daca ai inteles in ce consta cercul vicios al acestor pofte).
Intr-adevar, de-a lungul timpului am constatat ca ori de cate ori deviez de la dieta mea si consum alimente bogate in histamina, ma supar mai usor si nu mai am aceeasi toleranta fata de situatiile stresante pentru care o aveam inainte. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca, la fel ca si cafeina, alimentele bogate in histamina sporesc pulsul inimii. Un principiu al psihologiei sociale numit atributie afirma ca atunci cand pulsul inimii se accelereaza, oamenii atribuie acest lucru fie maniei, fie supararii. Ei presupun ca sunt suparati din cauza ca le-a crescut pulsul, desi aceasta reactie este pur chimica. Din cauza convingerii lor ca sunt suparati, ei chiar incep sa se simta astfel.
Doresc sa iti reamintesc ca marea majoritate a alimentelor bogate in histamina sunt murate in otet, tratate chimic sau fermentate. Cu alte cuvinte, ele nu sunt proaspete. Insusi gandul ca vitalitatea alimentului respectiv a disparut demult pare intunecat.
Alimentele bogate in histamina au gusturi care se regasesc in calitatile yin sau yang intunecate prezentate in introducerea la partea a II-a a cartii: ele sunt acre, amare si intense (dure). Cu siguranta nu sunt luminoase!
Foarte multe alimente bogate in histamina sunt procesate. Ele abia daca mai amintesc de originea lor naturala, caci sunt conservate si amestecate cu aditivi, conservanti si cu pesticide.
Pe de alta parte, alimentele sarace in histamina sunt neprocesate, debordand de lumina si de forta vitala. Gustul lor are calitati ce se regasesc in lista caracteristicilor yin sau yang luminoase: dulce, hranitor, delicat.
Interesant este si faptul ca marea majoritate a alimentelor bogate in histamina sunt cele pe care medicina chineza traditionala le considera„fierbinti”, concept care nu se refera la temperatura, ci la reactiile pe care le declanseaza in organism. Ele incalzesc corpul prea mult daca sunt consumate in exces… mai ales in conditii de stres. Reactiile fierbinti includ transpiratia abundenta si puseurile de caldura, urticariile si mancarimile. Alimentele„fierbinti” sunt considerate yang.
Alimentele yin sunt considerate reci sau racoroase, la fel, fara referire la temperatura, ci in functie de felul in care reactioneaza organismul la ele. Aceste alimente sunt corelate cu continutul redus de histamina.
Iti reamintesc in aceasta directie ca lumea competitiva si stresanta este o energie de tip yang, care poate fi echilibrata printr-o dieta yin cu calitati mai delicate. Totul tine de echilibru.
Atunci cand te simti stresat, si indeosebi daca experimentezi simptomele asociate cu histamina despre care am vorbit in acest capitol si in capitolul 4, redu sau elimina din dieta ta alimentele bogate in histamina cum ar fi:
· Carnea conservata si procesata, inclusiv de pui si de peste, indeosebi fructele de mare, care au un continut natural ridicat de histamina.
· Produsele lactate fermentate si acrite, cum ar fi smantana, iaurtul si branza.
· Produsele de panificatie preparate cu drojdie, indeosebi cele din grau.
· Orice aliment murat in otet.
· Vinul rosu
· Orice aliment fermentat
· Produsele din soia procesate
· Aditivii si conservantii
Exista putine alimente naturale bogate in histamina: avocado, spanacul, rosiile, vinetele, ardeii iuti, capsunile, nucile (cu exceptia macadamia), semintele (cu exceptia chia) si papaya. Aceste alimente au un gust intens, acru sau acid. Totusi, marea majoritate a alimentelor bogate in histamina sunt procesate. Cand am luat decizia de a elimina alimentele procesate din dieta mea, am slabit cinci kilograme in doua saptamani, iar stomacul meu s-a aplatizat. Alimentele procesate ingrasa prin excelenta!
Este interesant ca multe alimente naturale bogate in histamina fac parte din categoria celor nocturne: rosiile, vinetele si ardeii grasi. Acestea contin glicoalcaloizi si alcaloizi steroizi, care pot declansa dureri musculare temporare, alte tipuri de dureri, inflamatii si inhibarea miscarilor la indivizii foarte sensibili.
Evita de asemenea orice aliment care contine pesticide. Nu este deloc o intamplare faptul ca organismul nostru secreta histamina ori de cate ori consumam alimente care contin pesticide. La urma urmelor, sufixul„cide” provine de la„a ucide”! Ce poate fi mai intunecat decat atat? Nu exista nici un fel de lumina in aceste substante chimice (si in intentia care sta la baza lor)!
Organismele modificate genetic (OMG-urile) sau alimentele create genetic (GE-urile) contin pesticidele in insasi structura lor genetica, avand potentialul de a cauza alergii. Pesticidele si OMG-urile streseaza organismul, care se lupta sa elimine aceste otravuri din sistemul sau. Peste toate, histamina secretata de ele conduce la balonare si la ingrasare!
De aceea, cel mai bine este sa consumi numai alimente organice, niciodata OMG-uri. Unii oameni isi fac griji legate de produsele organice, dar exista modalitati de a contracara acest lucru. Cultivarea personala a produselor, cumpararea direct de la producatorii organici si cooperativele de cumparatori reprezinta optiuni viabile pentru cumpararea economica de produse organice.
Majoritatea sefilor de magazine angro asculta cererile clientilor lor de a introduce produse noi, asa ca poti solicita supermarketului din zona ta sa aduca produse organice proaspete sau congelate. Daca te gandesti cat costa tratarea simptomelor generate de reactiile alergice la histamina, vei constata ca de fapt economisesti bani atunci cand consumi produse organice fara pesticide.
O nota referitoare la alimentele ramase pentru a doua zi: cu cat un aliment sta mai mult fara a fi consumat (inclusiv la frigider), cu atat mai mult este contaminat el cu bacterii si cu atat mai mult creste continutul sau de histamina. Daca doresti o dieta cat mai saraca in histamina, nu consuma decat produse proaspete. Singura exceptie o reprezinta alimentele congelate, caci bacteriile nu rezista intr-un mediu foarte rece.
Substitute alimentare pentru reducerea continutului in histamina
In loc de…
Zahar rafinat
Dressing pentru salata cu otet
Branza
Grau
Cafea
Alcool
Ardei iuti
Cereale din grau la micul dejun
Paste din grau
Lactate procesate ce contin pesticide si aditivi alimentari
Spanac sau rucola
Vinete
Dulciuri
Supe la conserva
Alege…
Zahar sau sirop de artar
Ulei de masline cu sare de mare
Unt din nuci macadamia
Orez, ovaz sau porumb (produse nedospite)
Ceai de musetel
Bauturi naturale
Sare de mare, oregano, usturoi, salvie sau rozmarin
Fulgi de ovaz cu sirop de artar
Paste din orez brun
Orez brun
Lapte de macadamia (amesteca intr-un blender nuci macadamia sau unt din astfel de nuci cu apa; laptele de ovaz si cel de orez sunt la fel de sanatoase si de sarace in histamina, dar numai daca nu contin conservanti si alti aditivi)
Kale
Salate de diferite tipuri
Dovleac
Prajituri din orez brun cu sirop de artar si unt de macadamia
Supa proaspata de legume, facuta cu apa filtrata, piure de legume, usturoi si sare
Bauturi bogate in histamina
Daca dorim sa ne redobandim stralucirea interioara, ceea ce bem este la fel de important ca si ceea ce mancam. Ceea ce conteaza este sa absorbim mai multa lumina si sa ne ferim de intuneric.
La fel ca in cazul alimentelor, cu cat o bautura este mai proaspata si mai naturala, cu atat mai bine. Una din cele mai bune alternative sarace in histamina este apa (fara clor sau fluor). De altfel, ea este absolut vitala, caci histamina este secretata de organism atunci cand acesta este deshidratat.
Sucurile
Citricele contin o anumita cantitate de histamina, dar cei care nu duc o viata foarte stresanta le pot tolera cu usurinta. Pe de alta parte, daca ai o viata haotica, cel mai bine este sa iti reduci consumul de histamina prin eliminarea citricelor din dieta ta. Orice aliment acru contine de regula histamina.
Merele sunt sarace in histamina, asa ca sucul organic de mere este o alternativa excelenta de bautura. Este foarte usor sa iti prepari un astfel de suc prin amestecarea merelor cu apa filtrata intr-un blender de mare putere. Atat timp cat merele sunt organice si nu OMG-uri, le poti lasa cu tot cu coaja atunci cand iti prepari un suc. Poti folosi de asemenea merele ca agent indulcitor in supele de legume si in alte preparate.
Cafeina, cacaoa si alcoolul
Sa vorbim in continuare si de alte bauturi care dau dependenta si care declanseaza de regula reactii la histamina. Nu am nici o indoiala ca cel putin o parte din acestea se numara printre favoritele tale, dar nu este exclus ca acest lucru sa se datoreze„euforiei” pe care ti-o da histamina (la fel ca un drog). Aceasta euforie marcata de energie suplimentara si de placere nu dureaza foarte mult si este urmata intotdeauna de un vid de energie, la care se adauga si celelalte simptome dureroase despre care am mai vorbit.
Numeroase studii arata ca oamenii traumatizati sunt mult mai predispusi decat ceilalti sa faca abuz de alcool si de droguri. Au fost facute studii pe veterani de razboi, femei care au facut avorturi, supravietuitori ai abuzurilor si oameni care au experimentat dezastre naturale precum cutremurele. Trauma modifica chimia creierului si perceptia, facand ca luciditatea sa para inspaimantatoare si prea intensa.
Exista o dependenta fizica de cafea, cola, ceai cu cafeina si alcool, generata de cramponarea organismului de reactia chimica declansata de aceste bauturi, la care se adauga si dependenta psihologica.
- In cazul cafeinei, dependenta psihologica este data de dorinta de a progresa mai accelerat, de regula intr-o slujba foarte stresanta care nu iti place cu adevarat. Unii oameni isi creeaza o dependenta de cafeina din cauza ca sunt foarte competitivi si isi doresc sa lucreze mai mult pentru a avansa mai rapid. Cei angrenati in reactia de„lingusire” datorita unei traume devin dependenti de cafeina pentru a se forta sa faca mai multe pentru a castiga aprobarea celor din jurul lor.
- In cazul bauturilor cu cacao, moca si roscove, care sunt si ele foarte bogate in histamina, oamenii devin de regula dependenti din cauza dorintei de distractie, de a experimenta placerea si iubirea. La urma urmelor, ciocolata contine feniletilamina (PEA), o substanta chimica pe care o secreta creierul atunci cand te indragostesti.
- Alcoolul este foarte bogat in histamina. Chiar si vinurile asa-zis sarace in histamina contin un procent insemnat din aceasta substanta! Peste toate, vinurile si cidrul contin sulfiti, care le genereaza balonare si mancarimi celor sensibili. Alcoolul produce inclusiv o dependenta psihologica, intrucat confera relaxare, somn si capacitatea de a te simti mai confortabil in situatiile sociale.
Ironia face ca folosirea bauturilor bogate in histamina pentru a face fata stresului sa amplifice stresul organismului. Hormonii stresului si neurotransmitatorii asociati cu acesta sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare pentru a combate alergenii.
Prin urmare, indiferent daca dependenta psihologica se datoreaza dorintei de relaxare, de accelerare a ritmului, de distractie sau de a te simti iubit… aceste bauturi bogate in histamina reprezinta modalitati artificiale de a-ti atinge scopul. Asa cum vom vedea in capitolele urmatoare, exista si alte metode mai naturale de atingere a acestor scopuri. Diferenta dintre acestea si primele este ca in cazul metodelor naturale sentimentele si senzatiile placute persista.
Dieta generatoare de stres si greutatea corporala
Atunci cand iti redobandesti stralucirea interioara, tu iti pierzi in mod natural greutatea excesiva. Prin atragerea unei cantitati mai mari de lumina in viata ta, arati si te simti mult mai bine!
Hormonii stresului si dieta bogata in histamina conduc la balonare, la retentia apei si la cresterea greutatii. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca grasimea din jurul stomacului este o consecinta a unui stil de viata stresat.
Asa cum am mai spus, partea primitiva a creierului crede ca stresul este un precursor al foametei si al lipsurilor. Atunci cand esti stresat, corpul secreta mai multe nerupeptide y, care restabilesc starea de calm dupa un eveniment stresant (asa cum a aratat un studiu realizat in anul 2011 la Universitatea din Michigan). Neuropeptidele y stimuleaza apetitul pentru carbohidrati si ne fac sa ne fie foame chiar daca abia am mancat. Studiile arata ca dupa un eveniment stresant ne este foame timp de 6-8 ore, datorita cantitatii suplimentare de neuropeptide y secretate de organism. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, neuropeptidele y determina stocarea grasimii in celulele din jurul stomacului, pentru ca organismul sa dispuna de o rezerva suplimentara de energie.
Un stil de viata foarte stresant ne face sa poftim la alimente si bauturi bogate in histamina, in incercarea de a ne simti mai bine. Din pacate, singurele rezultate pe care le obtinem sunt cresterea in greutate, retentia apei si balonarea.
Oamenii stresati apeleaza de multe ori la cafea pentru a-si mentine nivelul ridicat de energie. S-a dovedit insa ca consumul a cinci sau mai multe cesti de cafea pe zi conduce la cresterea in greutate si la dificultatea de a slabi (potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Australia de Vest). Oamenii de stiinta au studiat de fapt efectele benefice ale cafelei, dar cercetarea lor i-a condus in mod natural la conexiunea dintre cafeina si problemele legate de greutate (Mubarak et al. 2013).
Potrivit studiilor, cafeina stimuleaza secretia de cortizol, care determina corpul sa stocheze substantele nutritive sub forma de grasimi, in loc sa le arda pentru a-si procura energia. De asemenea, cortizolul secretat datorita cafeinei amplifica senzatia de foame.
Pe scurt, cafeaua nu asista curele de slabire, asa cum se credea pana nu demult.
Pofta de zahar
Oamenii foarte stresati tanjesc tot timpul dupa dulciuri. Acest lucru se datoreaza hipoglicemiei (cantitatii reduse de zahar din sange) asociate cu productia excesiva de cortizol si cu nefolosirea glucozei personale de catre organism.
Consumul de zahar si de carbohidrati confera o sporire temporara a nivelului energetic, urmata insa de o prabusire a acestuia… de regula dupa-amiaza.
Dorinta de alimente si bauturi dulci apare inca din primele zile de viata. Oamenii de stiinta cred ca noi avem o pofta innascuta de dulce din cauza ca stramosii nostri se foloseau de acest simt pentru a stabili ce fructe sunt coapte si pot fi consumate. De aceea, este mai sanatos sa ne satisfacem pofta de dulce cu fructe decat cu zahar procesat. Fructele de mango, care contin foarte putina histamina, sunt o sursa naturala ideala care ne satisface pofta de dulce. Daca nu le poti gasi proaspete in zona ta, cumpara mango uscat sau congelat organic… fara adaos de sulfiti si de zahar.
Vitamina C
Daca nu ai suficienta vitamina C in organism, corpul tau va incerca sa compenseze sporindu-si nivelul de histamina serica. De aceea, este foarte important sa iti sporesti consumul de vitamina C daca esti stresat si/sau daca suferi de o intoleranta de la histamina. Vitamina C este un antihistaminic natural.
In mod traditional, noi ne gandim la sucul de portocale ca la o sursa foarte bogata de vitamina C, dar cum portocalele sunt la fel de bogate in histamina, le poti inlocui cu alte surse de vitamina C mai sarace in histamina, precum:
· Mango: 60, 1 mg/cana (bucati taiate)
· Kale: 80, 4 mg/cana
· Broccoli: 81, 2 mg/cana
Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 90 mg pentru un barbat adult si de 75 mg pentru o femeie adulta (8
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
OPINIA CITITORILOR