Drept penal roman. Partea speciala. Culegere de spete din practica judiciara comentate

PRP: 28,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 25,20 lei
Diferență: 2,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2011

DESCRIERE

Cuprins


Cuvant inainte……………………………………………………………………………………9
Prefata…………………………………………………………………………………………11
Capitolul I
Spete in legatura cu infractiunile contra vietii persoanei fizice    13
Capitolul II
Spete in legatura cu infractiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii persoanei fizice    48
Capitolul III
Spete in legatura cu infractiunile contra libertatii persoanei    81
Capitolul IV
Spete in legatura cu infractiunile privitoare la viata sexuala    93
Capitolul V
Spete in legatura cu infractiunile contra patrimoniului    106
Capitolul VI
Spete in legatura cu infractiunile contra autoritatii    166
Capitolul VII
Spete in legatura cu infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul    176
Capitolul VIII
Spete in legatura cu infractiunile care impiedica infaptuirea justitiei    190
Capitolul IX
Spete in legatura cu infractiunile de fals    203
Capitolul X
Spete in legatura cu infractiunile referitoare la regimul stabilit pentru unele activitati economice    215
Capitolul XI
Spete in legatura cu infractiunile care aduc atingere relatiilor de familie    218
Capitolul XII
Spete in legatura cu infractiunile contra sanatatii publice    223
Capitolul XIII
Spete in legatura cu alte infractiuni care aduc atingere unor relatii de convietuire sociala    225
Capitolul XIV
Spete in legatura cu infractiunile contra capacitatii de aparare a Romaniei    242

Cuvant inainte

    Lucrarea celor doi distinsi si valorosi autori, cadre didactice (cel dintai profesor, al doilea asistent), cu experienta in activitatea profesionala este destinata in principal studentilor chemati sa-si fixeze mai bine cunostintele de drept penal partea speciala.
    Autorii au selectat cu grija spetele pe care le-au comentat astfel incat sa acopere intreaga materie pe care si-au propus sa o infatiseze studentilor.
    Comentariul lor este accesibil acelor care ii asculta si care trebuie sa se familiarizeze cu notiunile tehnice pe care le implica si aceasta parte din dreptul penal.
    Autorii au ales din multimea spetelor care s-ar fi cerut a fi comentate pe cele care ridica probleme juridice mai deosebite, astfel incat sa fie cat mai folositoare celor care sunt initiati in„tainele” disciplinei penale  partea speciala.
    Dar nu numai studentii vor fi beneficiarii acestei lucrari, in egala masura lucrarea va fi utila si pentru publicul larg interesat sa cunoasca dispozitiile din partea speciala a Codului penal.
    Sa speram ca mesajul autorilor adresat studentilor si publicului larg prin lucrarea de fata va fi bine primit si insusit de destinatarii lucrarii. Aceasta va fi satisfactia cea mai mare a autorilor.
    Uram succes in continuare autorilor in nobila si generoasa lor activitate de instruire a cadrelor  tinere si a cetatenilor in speranta ca insusirea invataturilor teoretice si practice din lucrare vor servi, pe de-o parte la formarea unor juristi capabili sa se confrunte cu un fenomen infractional in continua crestere ca volum si ca diversitate, dar va sprijini si eforturile cetatenilor constienti de a intelege  importanta cunoasterii si aplicarii corecte a legii penale, contribuind astfel la consolidarea statului de drept si a legalitatii penale.
Prof. univ. dr.George Antoniu
director stiintific onorific
al Institutului de Cercetari Juridice
 al  Academiei  Romane


Prefata

    Aceasta culegere de spete din practica judiciara penala are ca destinatari, in principal, studentii din anul III de la facultatile de drept care studiaza, conform planurilor de invatamant, disciplina Drept penal partea speciala si Dreptul procesual-penal. Cu prilejul cursurilor, seminariilor, in cadrul cercurilor sau sesiunilor stiintifice studentesti, precum si la examenele de promovare, de licenta, rezolvarea unor cazuri practice de catre studenti este necesara. De asemenea, lucrarea poate fi utilizata si de catre absolventii facultatii de drept care se pregatesc pentru admitere in magistratura sau avocatura, precum si de catre alte persoane interesate.
    Este stiut faptul ca in manualele si cursurile de Drept penal-partea speciala sunt examinate, in principal sub aspect juridic, problemele teoretice referitoare la continutul juridic si constitutiv al infractiunilor prevazute in Codul penal sau in legile penale speciale.
    Pentru ca aceste probleme sa fie dezvoltate, aprofundate si intelese temeinic, am considerat ca fiind util sa selectionam din practica judiciara a instantelor penale din tara noastra, mai multe spete care au ridicat anumite probleme de interpretare a dispozitiilor din partea generala si speciala ale Codului penal sau in care solutiile instantelor au fost diferite.
    Spetele au fost formulate pe baza datelor cuprinse in hotararile judecatoresti, in principal, ale instantei supreme, ale curtilor de apel si tribunalelor publicate in culegerile de practica judiciara. De asemenea, spetele au fost selectionate si prezentate in ordinea titlurilor si capitolelor din Codul penal roman. Unele dintre spete sunt prezentate in rezumat, iar altele mai in detaliu, in functie de complexitatea fiecareia si de suma datelor aparute in culegerile de practica judiciara.
    Autorii au urmarit, in permanenta, sa expuna spetele pe intelesul studentilor care au studiat partea generala a Dreptului penal si care sunt pusi in situatia sa inteleaga continutul textelor de incriminare a unor fapte penale, sa le interpreteze in mod corect si sa efectueze incadrari juridice corespunzatoare.
    Dupa prezentarea spetelor, autorii solicita din partea celor interesati sa rezolve unele probleme si sa comenteze (la nivelul lor de intelegere) solutiile stabilite in cazurile solutionate de catre instante.
    Fiecare speta este urmata de un comentariu al autorilor in care sunt indicate solutiile definitive ale instantelor, in baza carora inculpatii au fost condamnati sau achitati.
    In cele mai multe cazuri, autorii si-au exprimat opiniile cu privire la aceste solutii, dar au urmarit, cu atentie, sa-i determine pe cei care vor analiza aceste spete sa-si exprime puncte de vedere proprii in legatura cu incadrarea juridica a faptelor si cu modul in care au fost aplicate prevederile din Codul penal si Codul de procedura penala.
    In fiecare comentariu de speta, autorii au facut trimiteri la textele celor doua coduri si la lucrari de specialitate ale unor penalisti de renume din tara noastra.
    Ne permitem sa sugeram celor care vor studia aceasta lucrare ca la inceput sa analizeze starea de fapt enuntata in fiecare speta, sa incerce stabilirea incadrarii juridice corecte a infractiunilor si numai dupa aceea sa-si verifice rezultatele propriei activitati, prin citirea comentariilor efectuate de autori.
    Suntem constienti de faptul ca stabilirea incadrarii juridice corecte si celelalte aspecte pot fi mai amplu abordate, iar unele opinii exprimate de catre autori pot primi completari si explicatii suplimentare.
    Tocmai de aceea autorii considera ca si-au adus doar o modesta contributie la intelegerea corecta, de catre studentii facultatilor de drept sau alte persoane interesate, a dispozitiilor penale, la interpretarea unitara si dupa absolvirea facultatii, la aplicarea lor in spiritul urmarit de legiuitor in momentul adoptarii acestora.

Autori: Valerica Lazar, Niculae Gament
Format: Academic 17x24 cm
Anul aparitiei: 2011

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1912 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.