Dreptul familiei. Editia 9
DESCRIERE
Lucrarea constituie o analiza a raporturilor personale si patrimoniale izvorate din casatorie, rudenie fireasca si civila, si a raporturilor asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie. Spre deosebire de alte ramuri ale dreptului civil, finalitatea normelor dreptului familiei nu este aceea de a institui o justitie comutativa, ci de a organiza institutii de protectie ale „starii de bine”, personale si patrimoniale, a fiecaruia dintre membrii familiei, prin echilibrul dintre independenta fiecaruia si solidaritatea intrafamiliala.
Dispozitiile Codului civil reunite sub titlul „Despre familie” se remarca prin tendinta de „contractualizare” a materiei, de a lasa la indemana sotilor libertatea fara precedent in legislatia noastra de a-si organiza prin acordul lor viata conjugala, indeosebi in compartimentul patrimonial – calitativ subordonat celui personal – ca reflex al autonomiei personale, profesionale si sociale a fiecaruia dintre soti si de a regla, prin acordul lor, conflictele familiale. Pe langa dispozitiile Codului civil, importante pentru dreptul familiei sunt si Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sau Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, analizate in curs.
Despre Editia 9
Necesitatea unei noi editii a cursului a fost impusa de modificarea legislatiei in domeniu (in special prin Legea nr. 123/2024 si prin Legea nr. 99/2024) si de evolutia doctrinei. Lucrarea prezinta solutiile jurisprudentiale pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precum si de jurisprudenta recenta a instantelor nationale – Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Curtea Constitutionala.
Din cuprins:
- logodna
- incheierea casatoriei
- nulitatea casatoriei
- efectele casatoriei
- conventia matrimoniala
- regimul comunitatii legale, comunitatii conventionale, separatiei de bunuri
- motivele si cauzele divortului
- filiatia fata de tatal din casatorie si fata de tatal din afara casatoriei
- filiatia in cazul reproducerii umane asistate medical
- incetarea adoptiei
- drepturile si indatoririle parintesti
- decaderea din exercitiul drepturilor parintesti
- persoanele intre care exista obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreaza
Puncte forte:
- corelarea vechii reglementari cu cea noua
- corelarea legislatiei romane cu cea din Franta, Italia, dar si alte state europene
- analiza normelor europene relevante in materie
- tratarea, aproape exhaustiva, a elementelor necesare si esentiale pentru intelegerea materiei dreptului familiei din perspectiva Codului civil
- ample referinte bibliografice
- contine dezvoltari teoretice valoroase pentru tematica abordata
Despre autor:
Emese FLORIAN este prof. univ. dr. in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si titular al cursurilor de dreptul familiei.
FLOARE, Marius este lect. univ. in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 117,00 leiPRP: 130,00 lei
- 49,50 leiPRP: 55,00 lei
- 67,50 leiPRP: 75,00 lei
OPINIA CITITORILOR