FACTORUL 1% : Obiceiuri mici pentru rezultate mari

PRP: 49,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,20 lei
Diferență: 9,80 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

FACTORUL 1% : Obiceiuri mici pentru rezultate mari / Fattore 1%: Piccole abitudini per grandi risultati de Luca Mazzucchelli  este cartea care te va ajuta sa constientizezi faptul ca, ceea ce esti azi este rezultatul obiceiurilor pe care le-ai imbratisat in ultimii cinci ani, iar ceea ce vei fi peste cinci ani va fi rezultatul obiceiurilor pe care le imbratisezi azi. Asadar, ne place sau nu, obiceiurile sunt acea forta invizibila care ne influenteaza felul de a fi, rezultatele pe care le avem si imaginea pe care si-o formeaza ceilalti despre noi, de aceea e atat de important sa avem obiceiuri bune. Iar in cazul in care nu le avem, este important sa ni le formam.

 

Vestea buna pe care ne-o da Lucca Mazzucchelli in aceasta editie actualizata a cartii, este ca obiceiurile pot fi schimbate in favoarea noastra, cu un minim efort. Factorul 1% este o metoda inovatoare in opt pasi pentru a ne schimba  obiceiurile si a transforma comportamentele care sunt importante pentru noi in obiceiuri puternice si durabile.

 

PESTE 5 ANI, VEI FI REZULTATUL OBICEIURILOR PE CARE LE ADOPTI ASTAZI.

 

Luca Mazzucchelli este psiholog, psihoterapeut si antreprenor si autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei, cautand mereu noi modalitati de a aduce psihologia mai aproape de viata de zi cu zi a oamenilor. 

Prin intermediul retelelor sale de socializare, pe care este foarte popular, Luca Mazzucchelli discuta zilnic cu sute de mii de oameni pe care ii ajuta sa isi rezolve problemele de natura psihologica. De asemenea, este speaker pentru  evenimente corporate si a fost numit Cel Mai Bun Coach pe probleme de psihologie de catre Asociatia Coachilor Italieni. El editeaza revista Psicologia contemporanea magazine si este consultant editorial pentru diverse serii de carti.  Locuieste in Milano impreuna cu sotia si cei trei copii ai lor. 

 

De acelasi autor, la Editura ap! au mai aparut cartile pentru copii: „Tema care devine curaj” si „Totul e greu inainte sa devina usor”, dar si titlul „Era inimii”, care te va convinge ca, in viitor, pentru a avea succes va fi esential sa  iti poti stapani emotiile. 

 

Cartea de fata vorbeste despre:

 

•    Puterea obiceiurilor bazate pe valori, 

•    Protocoalele utilizate de Luca Mazzucchelli in sesiunile individuale de coaching, 

•    Cum poti aplica stiinta obiceiurilor pentru a te transforma in cea mai buna versiune a ta.

 

„Uneori, fara sa ne dam seama, putem ramane prinsi in ceva ce ne face rau. Ca sa evitam o astfel de situatie, trebuie sa invatam sa fim vigilenti si sa reflectam la efectele pe termen lung ale alegerilor noastre, astfel incat sa  intelegem cand este momentul potrivit sa facem o schimbare, inainte sa fie prea tarziu. Aceasta carte este despre obiceiuri: cum sa renuntam la cele care, fara sa ne dam seama, ne afecteaza in timp, dar mai ales cum sa le dobandim pe cele care ne ajuta sa ne imbunatatim viata, favorizandu-ne starea de bine si ajutandu-ne sa  ne atingem obiectivele.” - Lucca Mazzucchelli, Factorul 1%

 

CE SUNT OBICEIURILE?

 

Obiceiurile sunt modul nostru obisnuit de a reactiona la lucruri, fara sa ne gandim. Pentru a ne forma noi obiceiuri avem nevoie de motivatie, cu precizarea ca, adevarata motivatie, cea care duce la rezultate remarcabile, nu este  motivatia extrinseca, cea care provine din exterior, ci automotivatia, denumita de psihologi „motivatie intrinseca.

 

Aceasta carte, foarte practica, are scopul de a te ajuta sa iti schimbi obiceiurile si sa deprinzi altele noi, mai functionale, pentru a-ti putea atinge obiectivele si a deveni persoana care iti doresti sa fii, infrangand „homeostazia”,  acea forta care ni se opune atunci cand incercam sa ne schimbam.

 

CU CAT VEI INCERCA SA SCHIMBI MAI REPEDE LUCRURILE, CU ATAT VEI REVENI MAI RAPID LA PUNCTUL DE PLECARE.

 

Cartea este impartita in patru parti, care ne dezvaluie PROCESUL IN OPT PASI DE DOBANDIRE A NOILOR OBICEIURI:

 

Partea I: CONDITIILE PREALABILE

 

PASUL 1: SA CREEZI O LEGATURA STRANSA INTRE VALORI SI OBICEIUL PE CARE VREI SA IL DOBANDESTI.

 

Trebuie sa vedem in ce masura se potriveste comportamentul pe care vrem sa il dobandim cu valorile noastre fundamentale. 

In aceasta sectiune a cartii, autorul clarifica rolul fundamental pe care il au emotiile in orice proces de schimbare si detaliaza metoda care ne ajuta sa ne atingem obiectivele, si care consta in:

 

1.    Definirea scopului, care presupune sa intelegi care sunt dorintele tale reale si care este obiectivul pe care vrei sa il indeplinesti;

2.    Punerea la punct a unui sistem pentru a-ti atinge scopul.

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a te decide cu privire la comportamentele pe care vrei sa le transformi in obiceiuri este sa te ghidezi dupa valorile tale. In acest sens, autorul te invita sa iti stabilesti VALORILE care  iti definesc viata. Pentru ca, directia pe care dorim sa o dam vietii noastre, daca este conforma cu valorile noastre, este mult mai importanta decat obiectivele specifice pe care ni le stabilim. La fel cum succesul de care ne bucuram in  clipa de fata este mai putin important decat obiceiurile pe care le dezvoltam astazi si care ne pot conduce la succes sau la esec.

 

Autorul ne sugereaza pe parcursul intregii carti o serie de exercitii cu ajutorul carora ne vom putea forma noi obiceiuri, sau cu ajutorul carora vom putea renunta la acele obiceiuri care nu mai sunt conforme cu valorile noastre. 

 

Exercitiile din aceasta carte te vor ajuta:

 

1.    Sa identifici care sunt cele mai importante VALORI ale tale. 

2.    Sa iti dai seama care sunt cele  20% activitati care iti aduc cele mai multe oportunitati;

3.    Sa stabilesti care este primul obicei asupra caruia vrei sa lucrezi; 

4.    Sa aplici factorul 1% acestui obicei;

5.    Sa introduci SEMNALE in mediul tau pentru a-ti aminti ca trebuie sa activezi comportamentul pe care vrei sa-l transformi in obicei.

6.    SA SIMPLIFICI actiunile care vrei sa devina obiceiuri si sa complici actiunile pe care nu mai vrei sa le faci;

7.    SA REDUCI TIMPUL dedicat obiceiului in asa fel incat, atunci cand nu vrei sau nu poti sa faci ce „ar trebui”, sa ai la indemana o versiune mai scurta.

8.    SA TE MOTIVEZI sa adopti un nou obicei.

9.    Sa iti formezi „OBICEIURI-CHEIE”, acele obiceiuri care au capacitatea de a ne schimba radical stilul de viata, jucand un rol fundamental.

10.    Sa cauti o identitate care sa te inspire si sa te motiveze sa te schimbi;

11.    Sa creezi o legatura stransa intre obiceiuri si valori

12.    SA MODIFICI MEDIUL in care traiesti pentru a incuraja obiceiul pe care vrei sa il dobandesti si/sau pentru a descuraja comportamentul la care vrei sa renunti;

13.    Sa iei masurile necesare pentru a te asigura ca vei primi FEEDBACK;

14.    Sa afli care sunt barierele tale biologice;

15.    Sa intelegi cum te influenteaza contextul social.

 

PASUL 2: SA-TI ADAPTEZI MINDSET-UL LA LOGICA DE 1%.

 

Inseamna sa actionezi tinand cont de faptul ca dobandirea unui comportament automat trebuie sa fie lenta si treptata, evitand astfel tendinta organismului de a restabili homeostaza.

 

MINDSET= TOTALITATEA IDEILOR PE CARE NI LE FACEM DESPRE REALITATE

 

In continuare, autorul vorbeste despre mindsetul care te va ajuta sa reusesti sa infaptuiesti schimbarea pe care ti-o doresti, atragand totodata atentia asupra importantei unui mindset pozitiv:

 

„Starea fizica si emotionala in care ne aflam ne influenteaza starea fizica, declansand schimbari biochimice in sistemul nervos central, in activitatea hormonala si in general in toate aparatele organismului, prin urmare, corpul ne poate  fi influentat de o stare psihica negativa.”

 

Iata ce presupune, din punctul de vedere al autorului, un mindset de castigator:

 

•    Daca nu poti controla evenimentele, controleaza modul in care le interpretezi.

•    Cea mai importanta schimbare de mindset: sa ma consider cauza. Considera-te cauza, si nu efectul tuturor lucrurilor care ti se intampla.

•    Sa intelegi ca gandurile diferite, genereaza realitati diferite;

 

In aceasta ordine de idei, autorul ne invata cum sa ne calibram mindset-ul cu ajutorul factorului 1% :

 

•    Sa-ti propui sa cresti cu 1% in privinta unei anumite competente;

•    Sa-ti dedici 1% din zi pentru a invata sau a-ti perfectiona o aptitudine;

•    Sa-ti propui sa fii cu 1% mai bun in toate aspectele unei anumite aptitudini.

 

PARTEA A II-A: FUNDAMENTELE

 

Al doilea pilon al crearii de noi obiceiuri se bazeaza pe cunoasterea anatomiei obiceiurilor, a fundamentelor lor, a ABC-ului lor.

 

Prin urmare, cele trei componente de baza ale oricarui obicei sunt:

 

1.Semnalul sau fitilul care declanseaza comportamentul in sine. 

 

Semnalele sunt elementele din mediul tau care activeaza anumite comportamente. Pentru a creste probabilitatea ca un comportament sa fie pus in aplicare, trebuie sa introduci un numar cat mai mare de semnale (de preferat, calde) si sa le  faci vizibile.

 

Este important sa observam mediul in care traim si sa actionam asupra lui pentru a crea semnale, care sunt ca un fel de clopotei sau de intrerupatoare care ne amintesc sau ne indruma spre actiunea pe care dorim sa o intreprindem. Vom  vedea tot aici, ca semnalele pot fi de doua feluri:

 

•    Calde

•    Reci

 

Autorul ne ofera in continuare cateva sfaturi pentru a face din mediul in care traim un aliat si ne familiarizeaza cu cele sase tipuri de semnale:

 

•    Timpul

•    Locul

•    Un eveniment sau o actiune trecuta.

•    O stare emotionala.

•    Cei din jurul nostru.

•    Obiectele din campul nostru vizual.

 

In final, aflam cateva obiceiuri dobandite de Luca Mazzucchelli cu ajutorul semnalelor si cateva modalitati de a transforma „timpii morti” in semnale care sa declanseze comportamentele importante pentru noi.

 

Retine asadar urmatorul pas crucial in formarea de noi obiceiuri:

 

PASUL 3: SA STABILESTI SEMNALELE.

 

2.Actiunea: este actul in sine, comportamentul pus in practica.

 

Un comportament poate fi repetat mai usor in timp daca are aceste trei caracteristici:

 

•    Poate fi activat cu efort minim,

•    Trebuie sa fie realizabil,

•    Trebuie sa fie interesant.

 

PASUL 4: SA VEZI CUM POTI SA SIMPLIFICI COMPORTAMENTUL.

 

Cu cat un comportament cere mai mult efort, cu atat este mai putin probabil sa fie pus in practica. 

 

3.Beneficiul: inchide bucla obiceiului si reprezinta satisfactia, recompensa.

 

PASUL 5: SA-TI CRESTI MOTIVATIA.

 

Pentru a-ti creste motivatia, poti incerca sa faci in asa fel incat comportamentul pe care vrei sa il dobandesti sa fie mai atractiv, adica mai interesant.

 

Luca Mazzucchelli ne furnizeaza aici cateva ponturi utile pentru a avea o motivatie intrinseca mai mare sau pentru a ne-o mentine pe termen lung. Cu alte cuvinte, autorul ne arata cum sa actionam astfel incat comportamentul pe care vrem  sa-l transformam in obisnuinta sa fie mai placut, sa ne dea incredere si speranta pentru viitor si sa ne faca sa ne simtim mai acceptati in contextul social.

 

Autorul ia ca exemplu fumatul, aratandu-ne cum putem actiona asupra motivatiei si, in special, ce putem face in privinta senzatiilor, a asteptarilor si a apartenentei in scopul de a renunta la acest viciu.

 

Un alt raspuns pe care ni-l ofera aceasta sectiune, este cel la intrebarea: Ce alternative avem atunci cand nu vrem sa intreprindem anumite actiuni?

 

La fel de utile se vor dovedi si strategiile pentru a-ti recapata motivatia atunci cand te vei abate de la drumul cel bun in incercarea de a-ti forma un nou obicei. Cu alte cuvine, vei afla cum sa abordezi corect situatiile in care: nu  te-ai dus o zi la sala desi ti-ai propus sa transformi mersul la sala intr-un obicei zilnic, ai mancat dulciuri desi ti-ai propus sa le excluzi total din alimentatie sau te-ai uitat la televizor desi ti-ai propus sa il inlocuiesti cu  lectura.

 

Retine:

 

1.    Daca vrei sa faci un comportament sa fie sa fie „atat de simplu, incat sa nu ii poti spune «nu»”, cauta ca timpul necesar pentru a face primul pas sa fie cat mai scurt. Simplifica!

2.    Daca comportamentul pe care vrei sa-l adopti implica costuri financiare foarte mari, cel mai probabil vei renunta. Redu costurile!

3.    Redu efortul fizic care trebuie depus!

4.    Redu efortul mintal!

5.    Cand ceea ce trebuie sa facem nu este vazut cu ochi buni in societatea in care traim, ne va fi mai greu sa actionam, insa daca este considerat normal, ne va fi mai usor sa-l realizam.

6.    Pentru a transforma o actiune noua intr-un obicei, o strategie de simplificare poate fi sa o legam de o actiune pe care o facem zilnic.

7.    Zero zile zero – nu trebuie sa lasam sa treaca nicio zi fara sa ne dedicam actiunii pe care dorim s-o automatizam.  

8.    In procesul de dobandire a unor noi obiceiuri – mai ales la inceput –, probabil ca vom face doi pasi inainte si unul inapoi. Nu este nicio problema, atat timp cat stim sa anticipam acesti pasi inapoi si reusim sa ne revenim  repede.

 

NU POTI DEVENI TOT CEEA CE ITI DORESTI, DAR POTI DEVENI TOT CEEA CE ESTI.

 

Autorul este de parere ca suntem capabili sa ne schimbam fundamental, propunandu-ne modelul: o noua identitate in trei pasi. Cei trei pasi necesari pentru a realiza o schimbare profunda a personalitatii noastre sunt:

 

1.    Dobandeste noua identitate.

2.    Exercita identitatea.

3.    Vorbeste despre asta.

 

PARTEA A III-A: ELEMENTELE COMPLEMENTARE

 

Dupa ce am stabilit conditiile prealabile si fundamentele ale obiceiurilor, in partea a treia a cartii vom explora ceea ce autorul numeste „elemente complementare”, adica acele elemente care sustin si consolideaza schimbarile pe care  incercam sa le facem si care reprezinta al treilea pilon al metodei.

 

Ajungem astfel la pasul sase al procesului de formare de noi obiceiuri:

 

PASUL 6: SA-TI ORGANIZEZI STRATEGIC MEDIUL.

 

Trebuie sa iti proiectezi mediul pentru a-ti fi mai usor si, in unele cazuri, inevitabil sa adopti noul obicei.

 

Autorul ne va face constienti aici de puterea pe care o are mediul asupra comportamentului nostru, facand o scurta analiza a comportamentului nostru intr-un supermarket si a modului in care tot ceea ce ne inconjoara ne influenteaza  deciziile de a cumpara sau nu.  

 

PASUL 7: SA STABILESTI UN SISTEM DE FEEDBACK.

 

Obtinerea unui feedback este utila din doua motive: te ajuta sa stii in ce directie te indrepti si daca faci bine ceea ce faci; iti ofera un sprijin imediat, ceea ce te va motiva si mai mult sa continui.

 

Feedbackul joaca un rol foarte important in incercarile noastre de a ne infrana obiceiurile rele. De aceea, autorul ne explica aici pe larg ce este feedbackul si care este rolul lui in procesele de schimbare. Tot aici aflam:

 

•    Cum sa ne formam obiceiul de a face o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le facem in fiecare zi si de ce este acest obicei util;

•    Care era rutina lui Giorgio Nardone si de ce ar fi bine ca fiecare dintre noi sa aiba una;

•    Ce este rutina de shutdown si cum ne poate ajuta ea in viata de zi cu zi.

 

PASUL 8: SA ANALIZEZI EVENTUALELE BARIERE BIOLOGICE SI SA LUCREZI ASUPRA CONTEXTULUI SOCIAL.

 

Persoanele cu care intram cel mai des in contact ne influenteaza semnificativ in dobandirea noilor obiceiuri: daca persoanele cu care ne petrecem timpul au un anumit comportament, vom avea automat tendinta sa-l copiem.

 

In finalul acestei sectiuni vom vedea cum interactioneaza mediul si genele pentru a da nastere unor schimbari importante in comportamentul nostru. Tot aici aflam cateva obiceiuri bune care l-au ajutat pe autor sa-si schimbe contextul  social, astfel incat sa-si exploateze la maximum potentialul si sa evolueze profesional.

 

Retine:

 

•    Pentru a-ti forma sau a-ti consolida un obicei, trebuie sa incerci sa-ti petreci timpul in compania unor oameni care il au deja.

 

PARTEA A IV-A: OBICEIURILE PUSE IN PRACTICA

 

Ultima sectiune a cartii vorbeste despre experienta personala a autorului cu factorul 1% si cum l-a folosit pentru a atinge un obiectiv foarte ambitios, acela de a-si reveni in forma la 40 de ani.

In incheiere, te invit sa citesti cartea si iti reamintesc ca motivatia nu este suficienta pentru a face schimbari importante. Pentru a reusi sa te schimbi cu adevarat ai nevoie de obiceiurile care incurajeaza schimbarea, sau cum spune Luca Mazzucchelli:

 

„Teza pe baza careia am scris aceasta carte este ca schimbarea sustenabila in timp nu depinde atat de mult de motivatie – element util, dar supraestimat de multi – cat de deprinderea obiceiurilor care ne conduc pas cu pas la realizarea a ceea ce dorim sa fim.

 

Prea multe persoane abordeaza schimbarea cu naivitate, asteptand impulsul potrivit pentru a se hotari sa adopte noi comportamente greu de mentinut: de la modificarea stilului alimentar, pana la inscrierea la sala pentru a-ti reintra in  forma, de la invatarea unei limbi straine, la lucrul cu propria-ti persoana pentru a-ti imbunatati caracterul. Cand suntem motivati, ni se pare ca putem face schimbarea mult dorita intr-un timp scurt. Nu dupa mult timp insa, impulsul  magic pe care ni-l ofera motivatia ne paraseste si ne trezim si mai legati de aceleasi obiceiuri dintotdeauna. Iata de ce, daca chiar vrem sa ne schimbam stilul de viata si nu doar sa acumulam intentii bune care, in marea lor majoritate,  nu vor fi indeplinite, trebuie sa „studiem” stiinta obiceiurilor. Pentru ca astfel vom putea intelege ce masuri trebuie sa luam ca sa nu ne pierdem elanul initial.”

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.2290 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.