Gradina de legume a lui Olivier. Hranirea familiei, hranirea spiritului
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Gradina de legume a lui Olivier. Hranirea familiei, hranirea spiritului/ Le potager d'Olivier: Nourrir sa famille, nourrir son esprit de Olivier Puech este mai mult decat un manual de gradinarit care te va ghida de la 0, pas cu pas, sa iti creezi propria gradina de legume. Este o frumoasa pledoarie pentru a ne conecta din nou cu pamantul, pentru a ne conecta din nou cu esentialul si pentru a respecta natura, pentru ca parerea autorului este ca gradinaritul este mai mult decat o modalitate de a ne produce singuri hrana, gradinaritul poate fi terapie pentru fiecare dintre noi pentru a ne simti mai bine si mai buni, mai utili si mai capabili sa folosim planeta aceasta intr-un mod responsabil si inteligent.
Olivier Puech a crescut inconjurat de natura, indragostindu-se de gradinile celor doi bunici ai sai si visand ca intr-o buna zi sa aiba si el propria lui gradina de legume. Acest vis i s-a implinit la 30 de ani, cand, si-a cumparat o casa cu o gradina de 15 m2. A studiat cum se cultiva o gradina naturala de legume pe un sol viu fara a dauna solului, plantelor si, pana la urma, noua insine, iar ceea ce a invatat documentandu-se si aplicand timp de 15 ani, a rezumat in aceasta carte, foarte practica si foarte explicita.
Nascut la 16 octombrie 1977 in Carcassonne, Franta, Olivier este cunoscut in principal datorita canalului sau de YouTube, „Le potager d'Olivier”, pe care, incepand din 2017, prezinta videoclipuri de instruire in gradinaritul bio. In momentul de fata, „Le potager d'Olivier” are 449.000 de abonati, 356 de videoclipuri postate si peste 63 de milioane de vizualizari.
Dupa ce a studiat geologia, Olivier s-a reorientat catre obtinerea unei diplome profesionale in brutarie, deoarece a fost atras dintotdeauna de munca manuala. O alergie la faina l-a obligat sa abandoneze aceasta meserie si sa se reorienteze catre o scoala de comert. Ulterior, a lucrat timp de mai multi ani ca manager intr-un hipermarket, devenind formator comercial.
Actualmente detine o gradina de legume la Lignan-sur-Orb, langa Béziers (Hérault) unde produce pana la 800 kg de legume pe an, fara pesticide sau erbicide.
Scopul acestei carti a fost, potrivit autorului, urmatorul:
„Sper ca (n.r: aceasta carte) va va inspira sa plantati, sa semanati, sa devorati gradina de legume. Si mai ales sa traiti si sa credeti ca sunteti capabili de orice. Va doresc sa calatoriti intre vis si realitate. Depinde de voi, si de mine, sa trecem permanent de pe un mal pe celalalt. Sa ne realizam visurile, sa visam la o realitate viitoare. ”
1. Calea spre o gradina de legume familiala. Cum sa aveti o gradina de legume familiala
Aceasta prima parte a cartii va va raspunde la intrebari precum:
• Cum arata solul perfect?
• Cum sa ingrijesti parcelele astfel incat sa aiba un sol sanatos si roditor?
• Cum sa produci materie organica pentru gradina ta?
• Ce rol joaca materia organica pentru sol?
• De ce nu este bun aratul pentru sol?
• De ce un sol nearat nu inseamna un sol neoxigenat?
• De ce este recomandat sistemul de udare prin picurare in zonele foarte aride si nu numai?
• De unde isi procura legumele cea mai mare parte din energie?
• Legumele au nevoie de azot. Ce putem face pentru a avea un sol bogat in azot?
• Care este PH-ul ideal pentru o gradina de legume?
• Ce remedii exista pentru solurile prea acide, prea argiloase sau prea nisipoase?
• Ce tipuri de ingrasaminte organice puteti folosi pentru a obtine un sol viu?
• Cum se pregateste solul pentru viitoare recolte abundente?
In ceea ce priveste pregatirea solului viitoarei gradini de legume, autorul va ofera pe rand toate informatiile care va intereseaza despre:
1. Solul de debut – conteaza foarte mult daca acesta provine dintr-o pajiste, dintr-o vie, daca este un pamant plin de moloz, sau unul foarte argilos sau nisipos. Veti vedea astfel, in functie de tipul terenului, de ce fel de ingrijire are nevoie, si mai ales, ce fel de amendamente sunt indicate pentru a-l transforma intr-un sol fertil, propice cultivarii plantelor.
2. Gunoiul de grajd pe care il puteti folosi pentru a hrani solul;
3. Compost si modalitatile de a-l obtine (in gramada sau in compostor);
4. Mulcirea pe baza de frunze moarte, fan, paie si cositura.
5. Amendamentele minerale destinate solului;
6. Ingrasamintele organice – care va pot ajuta sa obtineti o gradina naturala de legume chiar si fara mulcire, compost sau gunoi de grajd.
7. Ramele - cheia fertilitatii unui sol viu. Olivier Puech dedica in aceasta carte o intreaga sectiune acestui subiect, vorbind despre ramele endogee, anecice si epigee.
Dupa ce ne ofera aceste informatii introductive despre sol, autorul trece la tema propriu zisa a cartii, si anume, la ce anume trebuie sa faca un gradinar pentru a reusi sa obtina suficiente legume in gradina sa, astfel incat sa hraneasca o familie de patru persoane:
1. Importanta alegerii corecte a semintelor
Semintele F1 din comert sunt recomandate celor care isi doresc productivitate si omogenitate in gradinile lor, in schimb, soiurile vechi de seminte, taranesti sau de descendenta pura sunt soiuri de seminte care va vor oferi legume cu un gust incomparabil, chiar daca recoltele vor fi incomparabil mai mici decat cele obtinute din semintele F1, pentru ca sunt mai putin rezistente la boli.
2. Substratul pentru semanare
Poate fi cumparat sau realizat acasa, iar autorul va explica aici cum. Tot de aici veti afla de ce fel de vase aveti nevoie pentru a realiza rasadurile, si care sunt conditiile ideale pentru ca rasadurile sa se dezvolte sanatos in ceea ce priveste: temperatura, umiditatea, lumina, perioada de semanat.
3. Sera pentru rasaduri
O sera de 12 m2 este mai mult decat suficienta pentru a adaposti toate rasadurile inainte de plantarea lor in gradina de legume. Serele din policarbonat sunt o alegere foarte buna in acest sens. Tot aici veti afla mai multe detalii practice despre sere, precum: ce dimensiune ar trebui sa aiba aceasta pentru a corespunde necesitatilor voastre, care sunt avantajele serelor din sticla, ce variante de incalzire aveti la dispozitie pentru ea, de ce este importanta fundatia, care este de multe ori optionala, de ce sunt importante deschiderile, de ce serele tunel nu sunt atat de eficiente.
4. Udarea gradinii de legume
In aceasta sectiune vom afla de cata apa pe metru patrat au nevoie plantele in stadiul vegetativ, respectiv in stadiul de crestere, in functie de mulcire, natura solului si porozitate. De asemenea, veti afla tot aici care sunt avantajele sistemului de udare prin picurare, si care sisteme de recuperare a apei sunt cele mai recomandate: rezervoarele flexibile de apa, cuvele de apa sau cuvele ingropate.
5. Gardurile vii
Reprezinta adaposturi extraordinare pentru biodiversitate, chiar mai mult decat acele hoteluri pentru insecte pe care le aveti probabil in gradina. Ele reprezinta de asemenea o buna protectie impotriva vantului si o sursa de tocatura de crengi tinere,
6. Uneltele necesare pentru gradina de legume
Iata care sunt, din punctul de vedere al autorului, cele mai importante unelte pe care trebuie sa le detineti pentru o gradina de legume familiala:
• Grelineta
• Campaniola
• Furca pentru sapat
• Tridentul
• Motocositoarea
• Grebla
• Tocatorul
• Roaba
• Sapa
• Stropitoarea si pulverizatorul
• Foarfeca de gradina
• Masina de tuns iarba.
• Lopata mare
• Lopata clasica
• Grebla pentru gazon
• Remorca
Care sunt lucrarile pe care le veti realiza mai usor in gradina cu ajutorul lor si mai multe detalii despre fiecare dintre aceste unelte, veti afla mai multe detalii in aceasta sectiune a cartii.
In cazul in care te preocupa intrebarea: Este rentabila o gradina de legume? autorul iti va oferi un raspuns satisfacator in randurile ce urmeaza. Pentru ca costurile unei gradini de legume nici nu mai conteaza atunci cand ne gandim in primul rand la calitatea hranei obtinute in mod natural in aceasta si la hrana plina de pesticide pe care o cumparam din supermarketuri, constienti fiind ca nu este benefica pentru sanatatea noastra.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva, o gradina nu va mai parea atat de greu de ingrijit, ci dimpotriva, s-ar putea sa capeti un avant nou care sa te motiveze si sa te incurajeze si mai mult sa o construiesti.
2. Culturile din gradina de legume familiala
Rosia – cultura de rosii este preferata lui Olivier Puech si totodata este si cea mai productiva din gradina de legume, la concurenta cu dovlecelul. Din aceasta sectiune veti afla care sunt soiurile de rosii pe care Olivier le recomanda pentru a fi cultivate intr-o gradina familiala. Tot aici va ofera cateva sfaturi cu privire la modul in care sa le semanati corect, care este perioada corecta pentru semanare, cum sa le udati, cum sa le araciti, cand sa le recoltati.
Bobul este o alta cultura extrem de indragita de Olivier. La fel ca si la rosie, autorul va va spune aici: cand si ce soiuri sa semanati, cum sa ingrijiti bobul si chiar si cum sa il consumati.
Mazarea de gradina nu are nicio legatura cu cea din comert, de aceea toata familia o va indragi. Aflati de aici ce soiuri sa cultivati, cum sa tutorati mazarea si ce tipuri de tutori sa folositi pentru a o ajuta sa se inalte corespunzator. De asemenea, aveti grija sa respectati perioada de semanare, pentru ca mazarea, ca si unii dintre noi, nu suporta caldura. Ea face parte din primele semanaturi dupa usturoi, in acelasi timp cu bobul, mazarea mangetout si ceapa.
Spanacul de gradina are un gust pentru care va veti felicita ca ati ales sa il cultivati. Aflati din aceasta sectiune cate soiuri de spanac exista, care este perioada cea mai indicata pentru a-l semana si cat de versatil este banalul spanac atunci cand vie vorba de modalitati de preparare.
Dovlecelul este, dupa rosie, a 2-a cea mai productiva cultura din gradina de legume. Din aceasta sectiune veti afla cand sa-l semanati, cum sa-l udati, care sunt caracteristicile principalelor soiuri de dovlecel, cand sa il recoltati, cum il puteti prepara si cum sa includeti in gradina plante atractive pentru polenizatori, astfel incat culturile de legume sa se dezvolte frumos si sanatos.
Castravetele face parte din legumele „indispensabile” din gradina de legume, prezentand avantajul ca totul evolueaza foarte repede in cazul lui, de aceea nu are sens sa ii semanati prea repede la interior. In patru saptamani, planta este gata de plantat la exterior, si in mai putin de trei saptamani de la inflorire, fructul va fi aproape copt. Autorul va dezvaluie aici cat de spectaculoase sunt soiurile de castraveti, ca acea amareala pe care o simtim uneori cand ii consumam nu este deloc rea pentru sanatate, ba dimpotriva, si cum trebuie sa ingrijim aceste plante pentru a ne bucura de cele mai bune recolte (udat, tutorat, recoltat).
Ardeii sunt foarte savurosi, insa obtinerea lor nu e la fel de simpla precum cea a legumelor enumerate mai sus. Semanarea lor incepe in casa in luna martie, urmand a fi mutati in gradina atunci cand temperaturile cresc peste 20 de grade Celsius. Solul in care acestia se dezvolta cel mai bine trebuie sa fie unul foarte fertil intrucat planta are nevoie de minerale, iar voi trebuie sa fiti niste gradinari foarte seriosi in ceea ce priveste udarea si tutorarea pentru a obtine culturi satisfacatoare.
Mazarea mangetout se distinge prin faptul ca de la ea se mananca tot, atat pastaia, cat si boabele de mazare mangetout fiind delicioase. Aflati din aceasta sectiune cum sa o semanati, tutorati, udati si recoltati, si mai ales, cum sa o consumati.
Cartoful dulce este delicios si mult mai sanatos decat cartoful alb. Ceea ce nu stiati probabil despre el, este faptul ca face parte dintr-o familie de plante agatatoare si ca are capacitatea de a emite liane la nesfarsit, neavand nimic de-a face cu cartofii, care sunt solanacee. Autorul va dezvaluie aici care sunt principalele soiuri de cartofi dulci, cum va puteti realiza propriii butasi, cum sa ii udati si cum sa ii recoltati. Si bineinteles, cum sa ii preparati…
Mangoldul reprezinta o provocare pentru gradinari. Intrucat nu este un iubitor al caldurilor foarte mari, provocarea pentru gradinari va fi sa i se asigure un mediu cu o temperatura nu foarte mare, astfel incat sa poata mentine planta in viata pe tot parcursul verii. Autorul va va da aici toate detaliile cu privire la semanarea si plantarea plantei, precum si la udarea si recoltarea ei.
Vinetele, in ciuda gustului lor delicios, reprezinta o cultura care da uneori batai de cap. Vinetele sunt mari iubitoare de apa, deci trebuie udate foarte bine, si, necesita in plus fata de cultura de ardei de exemplu, taiere, pentru a incuraja ramurile laterale sa formeze lastari laterali. Ce alte recomandari mai are Olivier Puech pentru obtinerea unei recolte frumoase de vinete, dar si ce sugestii de servire ne ofera el, veti afla din aceasta sectiune a cartii.
Fasolea este una dintre cele mai productive culturi. Pentru a va bucura de generozitatea ei trebuie sa tineti cont de un set de reguli minime foarte importante pentru aceasta cultura cu privire la semanat, tutorat, udat si tipul de sol in care se simte cel mai bine. Autorul va va ghida aici ce si cum sa faceti, oferindu-va totodata si cateva sugestii cu privire la modul in care o puteti consuma.
Sfecla este o leguma puternica si totodata o cultura usoara care necesita foarte putin timp pentru intretinere, recoltare si pregatire. Ca element decorativ, sfecla va va infrumuseta farfuriile. Dar pana a ajunge in farfurie, trebuie sa va decideti asupra soiului pe care doriti sa il cultivati si sa respectati regulilele simple de ingrijire a acestei culturi, reguli pe care vi le ofera autorul in aceasta sectiune.
Cartofii ocupa spatiu, insa acest lucru nu ar trebui sa ne deranjeze prea mult stiind ca fiecare planta ne va aduce intre 500 de grame si un kilogram de recolta, sau chiar mai mult. Un lucru important in cazul culturii de cartof este sa nu ii plantam pe toti in acelasi loc, pentru ca, in caz de boala, riscam sa pierdem toata recolta. Ce alte sfaturi mai are Olivier Pueth pentru voi atunci cand vine vorba de culturile de cartofi, veti afla din aceasta sectiune a cartii.
Dovleacul este luxul gradinilor mari de legume si cu putina ingeniozitate, va fi si luxul gradinilor mici de legume. Se caracterizeaza printr-o mare diversitate a soiurilor, gusturilor, aspectului, texturilor, culorilor si dimensiunilor adesea nebanuite, fiind totodata o cultura foarte importanta pentru consumul de legume din gradina in timpul sezonului rece. Este cultura care se conserva cel mai bine timp de luni de zile. Din zece plante se pot obtine mai mult de saizeci de kilograme pe sezon. Aflati din aceasta sectiune ce sfaturi va ofera Olivier cu privire la cultivarea si prepararea acestei legume delicioase si foarte rentabile.
Pepenele galben si pepenele verde nu va vor hrani familia, dar va vor oferi in schimb niste aperitive frumoase. Insa trebuie sa tineti cont de faptul ca aceste culturi au un mare inconvenient, au nevoie de mult spatiu! Daca nu dispuneti din plin de spatiu, mai bine renuntati. Daca aveti in schimb spatiul necesar, aflati din aceasta sectiune de ce trebuie sa tineti cont atunci cand vine vorba de aceste culturi.
Morcovii sunt o cultura care ii poate cauza multe probleme gradinarului. Partea cea mai grea in privinta acestei culturi pare a fi semanatul. Daca semanatul reuseste, atunci morcovilor nu le mai trebuie decat o rarire buna a randurilor, o udare buna si multa dragoste pentru a ne oferi o cultura bogata. Cititi in aceasta sectiune care este secretul unei semanari corecte in cazul morcovilor.
Capsunile sunt niste daruri extraordinare pe care pamantul ni le ofera cu generozitate cu conditia sa stim sa le ingrijim corect. Aflati de aici tot ce trebuie sa stiti despre soiurile de capsuni remontante si neremontante, despre inmultirea lor prin stoloni si despre necesitatea de a le oferi apa din belsug, dar si de a le proteja de apa atunci cand ploua!
Ceapa este un ingredient nelipsit din bucataria romaneasca, prin urmare, nu avem cum, in cazul in care detinem o gradina, sa nu ii facem loc printre culturi. Si nu doar argumentul gustului sustine aceasta teorie. Trebuie mentionat in sprijinul ei si faptul ca aceasta cultura necesita putina ingrijire, putina intretinere, putin spatiu si se obtine o productivitate foarte buna. Raportul „timp petrecut/loc ocupat/cantitati recoltate” este foarte bun in cazul cepei: 16/20.
Usturoiul, la fel ca si ceapa, este nelipsit din bucataria romanilor. In plus, la fel ca si ceapa, necesita putin spatiu. Doi metri patrati cu usturoi sunt suficienti pentru a recolta zeci de capatani de usturoi. Cu 50 de catei plantati in pamant pe doi metri patrati, veti avea 50 de capatani, mai mari sau mai putin mari, o cantitate suficienta pentru un an. Iar in cazul in care aveti anumite nedumeriri in legatura cu culturile de usturoi, aceasta carte vi le va lamuri in aceasta sectiune.
Anghinarea confera un aer maiestuos gradinii de legume. Multi gradinari o planteaza pentru aspectul sau ornamental, precum si pentru faptul ca este hranitoare. Insa daca e sa judecam dupa raportul de 12/20 „timp petrecut/loc ocupat/cantitati recoltate” constatam ca nu este una dintre cele mai spornice culturi. Pe acelasi spatiu ocupat de o cultura de anghinare am putea obtine cateva kilograme bune de rosii...
Porumbul este mare consumator de apa, va trebui sa fie udat in regiunile calde, altfel recolta nu va vedea niciodata lumina zilei. Insa, pe de alta parte, porumbul nu necesita alta ingrijire in afara de udare, ceea ce face ca aceasta cultura sa fie una destul de simplu de obtinut. Il puteti cultiva pentru a va hrani familia, gainile, dar si gradina de legume data fiind inaltimea lui considerabila.
Concentrati-va pe solul vostru, pe viata din el
Toate sfaturile din aceasta carte cu privire la cultivarea diverselor legume in gradina voastra sunt foarte utile, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca un bun gradinar isi ingrijeste si solul din gradina, nu numai plantele. Daca nu va puteti procura cu usurinta materii organice – fan, paie, compost, gunoi de grajd, deseuri vegetale –, atunci luati in considerare amendamentele organice naturale din comert. Multe sunt de foarte buna calitate si va vor face rapid solul fertil.
Cresterea gainilor
O poiata pentru gaini este un element complementar gradinii de legume. Gainile va vor hrani atat familia, cat si gradina de legume intrucat gainatul este o comoara de fertilitate fiind foarte bogat in azot. De aceea, Olivier va ghideaza aici sa va realizati propria poiata pentru gaini, sa le invatati sa doarma in ea si sa se oua in cuibar.
In incheiere va invit sa cititi aceasta carte foarte sincera si foarte autentica si sa va ganditi la aceste cuvinte ale autorului:
„Sa nu mai stam atat de mult in fata ecranelor, sa incetam cu stresul, cu lumea virtuala, sa nu mai fim consumatorii, din ce in ce mai bulimici, ai lucrurilor de prisos. Fericirea, fericirea mea, nu vine din consum, ci din productie. Mi-a luat foarte mult timp sa inteleg asta. Fericirea nu se consuma, se creeaza. Dorinta de superfluu se transforma apoi intr-o dorinta de necesar, in special intr-una pentru o alimentatie sanatoasa si extrem de apreciata.
O gradina de legume nu inseamna doar bucurie si o lume plina de lapte si miere. Uneori va fi derutant, suparator, dezamagitor, dureros. La fel ca toate lucrurile in viata, nimic nu este usor, nimic nu este perfect. [...]
Vor muri plante. Culturi intregi vor fi distruse. Este chiar atat de grav? Dupa cum spune o prietena, experta in psihologia pozitiva: „Si ce?” Salariul nostru de la sfarsitul lunii nu se va schimba, sau se va schimba foarte putin. Asa ca sa lasam toate tratamentele, chiar si cele bio, in dulap. Sa acceptam recoltele pe care ni le va oferi Mama-Natura. Sa lasam solul sa traiasca si sa devina un adevarat pamant hranitor si protector pentru plante.”
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Cărţi noi
-- 35,00 lei
- 36,00 lei
Promoţii
-- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
OPINIA CITITORILOR