Hotel Bristol de Josef Straka
DESCRIERE
Cartea autorului Josef Straka „Hotel Bristol de Josef Straka" de la editura SCOALA ARDELEANA
Proiect editorial aparut sub egida Ministerului Culturii din Republica Ceha
In cadrul Festivalului International de Carte Transilvania (FICT) 2016, Josef Straka (Republica Ceha) a fost invitat de onoare si a primit distinctia Premiul,, Literatura fara frontiere" pentru opera sa poetica si eseistica. Premiul consta in publicarea volumului de fata.
Editie bilingva ceho-romana; Traducere de Mircea Dan Duta
Viata obisnuita
de Josef Straka
Mai bine-ar fi sa nu vorbim, grosolania nu ni-i data
In pauzele rostirii reevaluam propozitiile, pan\\'' ce le parasim in linistea deplina
Spui ca vrem sa ne traim zilele mai linistit
Dar poate ca si eu am vrut s-o spun
Nu stiu, nu are importanta
Mai comanzi un rand, desi-amandoi nu facem asta niciodata
,, Macar o data te privesc in ochi...\\"
,, E-n ordine, e totul bine\\"
Convorbirea consta doar in aluzii
De fapt, nu e nimic de povestit
E de ajuns atat, ca stam in crasma asta - nicicand pesemne - aici nu ne-om intoarce
* * *
Josef Straka, poet, organizator de programe culturale, moderator, redactor de carte si editor, s-a nascut pe data de 1 decembrie 1972 in localitatea Jablonec nad Nisou (Republica Ceha). A publicat doua volume de poezie: Si... alte timpuri (A... jine casy, 1994) si De ce (Proc, 1995), precum si alte patru, pe care le numeste carti de texte poetico-prozaice: Hotel Bristol (2004), Orasul Mons (Mesto Mons, 2005), Biserica in ceata (Kostel v mlze, 2008) si Micile exiluri (Male exily). A urmat apoi, in anul 2016, volumul Posirca diluata de Vltava (Dryak redeny Vltavou), iar in 2018, o carte de proza poetica intitulata Tara straina (Cizi zeme). Scrie in numeroase reviste si magazine culturale din Cehia si din strainatate, textele sale fiind traduse in engleza, germana, polona, sarba, slovena, olandeza, maghiara, romana si portugheza. A participat la festivaluri literare cehesti si internationale. In 2013 i s-a organizat o seara individuala de autor la Ambasada Ceha din Berlin. Josef Straka a lucrat din 2000 pana in 2008 cu revista Weles, la care s-a intors in 2015. Din 2009 colaboreaza si cu revista H_aluze iar din 2008 este implicat activ in organizarea si moderarea de programe in cadrul Festivalului International,, Zilele Poeziei\\" de la Praga. In 2013 a fost implicat in organizarea Targului International de Carte,, Lumea Cartii\\" si din 2015 organizeaza si modereaza seri literare in cele mai respectate si cunoscute cafenele si cluburi de profil, biblioteci, librarii pragheze. In creatia lui Josef Straka se reflecta pregatirea de psiholog a autorului si preocuparea sa in directia psihologiei economic critice si privind anumite aspecte ale calitatii vietii si ideii de lentoare. De asemenea, in aceste domenii desfasoara si o intensa activitate de conferentiar.
* * *
Mircea Dan Duta (27 mai 1967, Bucuresti) este poet, filmolog si traducator, autor de expresie ceha. A publicat doua volume de poezie la Praga si numeroase articole de specialitate (teoria si istoria filmului, analiza literara) pentru reviste din Cehia, Slovacia si Romania. A tradus autori din limbile ceha, slovaca, polona, slovena, bulgara, engleza si franceza in romana si/sau in ceha. A alcatuit, prezentat si tradus primele doua antologii de poezie contemporana in limba romana (2015, 2016) si prima antologie de teatru contemporan ceh (2016) aparute in Romania dupa caderea comunismului. Este membru al PEN Club Republica Ceha si PEN Club Romania, organizeaza si modereaza lecturi literare si evenimente culturale in Cehia, Slovacia si Romania. Din 2016 colaboreaza cu Festivalul International de Carte Transilvania si din 2017 cu Festivalurile Internationale de Poezie din Bucuresti si Iasi.
ISBN: 978-606-797-338-9
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 29,25 leiPRP: 39,00 lei
- 21,75 leiPRP: 29,00 lei
OPINIA CITITORILOR