Intre pasiune si profesie. Istoriografia romaneasca la inceput de mileniu de Ioan Aurel Pop
DESCRIERE
Cartea autorului Ioan Aurel Pop „Intre pasiune si profesie. Istoriografia romaneasca la inceput de mileniu de Ioan Aurel Pop" de la editura SCOALA ARDELEANA
Volumul reuneste studiile prezentate in plenul Congresului National al Istoricilor Romani, 25-28 august 2016, organizat de Universitatea Babes-Bolyai in colaborare cu Centrul de Studii Transilvane al Academiei Romane.
Coordonatori: Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Oana Mihaela Tamas
Imagini: Biblioteca Academiei Romane, Filiala Cluj-Napoca; Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga” Cluj-Napoca; Muzeul de Istorie al Universitatii Babes-Bolyai; Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Iasi; Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Bucuresti; Biblioteca Digitala a Bucurestilor. Coperta: Harti istorice. Teritoriile Romaniei si Republicii Moldova, in Atlas Nouveau, 1710.
* * *
Organizat la Cluj-Napoca, de catre Universitatea Babes-Bolyai in colaborare cu Centrul de Studii Transilvane, Academia Romana, Congresul National al Istoricilor Romani a fost cea mai mare manifestare stiintifica din domeniul istoriei din ultimii 36 de ani. Ultimul eveniment de o asemenea amploare a fost organizat in Romania in anul 1980, cand a avut loc la Bucuresti Congresul Mondial de Istorie. Alegerea momentului nu a fost intamplatoare, intrucat a marcat 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial pentru eliberarea Transilvaniei.
Evenimentul s-a bucurat de un real succes, fiind prezenti aproximativ 500 de istorici din Romania (centre universitare, institute de cercetare, muzee, invatamant preuniversitar, studenti ai Facultatii de Istorie si Filosofie, Universitatea Babes-Bolyai), Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Austria, Italia, Marea Britanie. Congresul care a reunit specialisti proveniti din spatii geografice si intergenerationale diferite a prilejuit ample dezbateri stiintifice privind problemele cu care se confrunta cercetarea istorica romaneasca. S-a apreciat ca istoriografia a facut, dupa 1989, progrese semnificative, dar sunt multe aspecte care se cer remediate sau dezvoltate. In urma schimbului de experienta in cercetarea si predarea istoriei, transmis in zilele Congresului de la profesori si cercetatori consacrati la tineri cercetatori, masteranzi si doctoranzi, s-a subliniat necesitatea aplicarii unor noi metode si tehnici de lucru in cercetarea istorica. Au fost discutate aspecte precum statutul personalului de cercetare si al celui didactic din invatamantul preuniversitar si universitar, nevoia acordarii unei finantari corespunzatoare din partea organismelor abilitate ale statului, precum si o reconsiderare a emisiunilor cu caracter istoric in media scrisa si cea audio-vizuala din Romania. O atentie speciala trebuie sa fie acordata formarii cadrelor tinere, dupa cum se impune multiplicarea trimiterilor la stagii de documentare si perfectionare in strainatate a resursei umane din domeniul istoriografiei. Congresul istoricilor din Romania insista pentru schimbarea ponderii istoriei in curricula scolara, cel putin doua ore, la gimnaziu si liceu, indiferent de profil, precum si obligativitatea acestei discipline la examenele de capacitate si bacalaureat. (Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Oana Mihaela Tamas, Cluj-Napoca, 25 august 2017)
* * *
Cuprins:
Cuvant introductiv
I
IOAN-AUREL POP, Meseria de istoric la inceputul mileniului al treilea
DAN BERINDEI, Menirea istoriei
DINU C. GIURESCU, Scoala, astazi
ALEXANDRU ZUB, Istorism si constiinta de sine
BOGDAN MURGESCU, Historia magistra vitae? Istoricii profesionisti, pedagogia complexitatii si agenda publica
II
SERBAN PAPACOSTEA, Legaturi personale cu scoala clujeana. Scurta evocare
OVIDIU GHITTA, Istorici in competitie. Proiecte organizatorice la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj (1929)
OVIDIU CRISTEA, Medievistica romaneasca in secolul al XXI-lea. Studiu de caz – Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”
III
GHEORGHE IACOB, Modernizarea Romaniei capitaliste. Strategie sau actiune conjuncturala?
GHEORGHE CLIVETI, Epoca moderna in istoria romanilor. Delimitari temporale, registru tematic
IOAN SCURTU, Istoria Romaniei – de la Yalta la Malta (1945-1989). Intre mit si realitate
IOAN DRAGAN, Noua paradigma in arhivistica si efectele ei asupra cercetarii istorice
IOAN BOLOVAN, LUMINITA DUMANESCU Baza de date a populatiei Transilvaniei. Instrument pentru cercetarea de demografie istorica si istorie sociala
Coordonator: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop, Oana Mihaela Tamas
Anul aparitiei: 2017
Format: 14, 5X20, 5 cm
Nr. pagini: 296
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 47,26 leiPRP: 54,95 lei
- 34,36 leiPRP: 39,95 lei
- 32,25 leiPRP: 43,00 lei
OPINIA CITITORILOR