La fel ca intotdeauna. Un ghid despre ceea ce nu se schimba niciodata

Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

LA FEL CA INTOTDEAUNA: Un ghid despre ceea ce nu se schimba niciodata/ Same as Ever: A Guide to What Never Changes de Morgan Housel m-a dus cu gandul la una dintre zicerile celebre ale lui  Descartes: „Lectura cartilor bune este precum o conversatie cu cei mai remarcabili oameni din secolele trecute.” 

 

De fapt, lectura acestei carti iti da senzatia ca stai de vorba cu specialisti dintr-o multitudine de domenii (economisti, istorici, psihologi, sociologi) care iti schimba 100% perspectiva  asupra unor chestiuni pe care credeai ca le intelegi perfect. Morgan Housel considera ca exista o modalitate mult mai simpla de a intui viitorul si de a ne pregati mai bine sa-i facem fata, decat studiind tiparele repetitive ale istoriei. El este de  parere ca viitorul nu ne va lua niciodata prin surprindere atat timp cat vom fi la curent cu acele legi ale vietii care nu se schimba niciodata si care nu se vor schimba niciodata. Si  exact despre asta este vorba in cartea de fata. Despre 23 de adevaruri general valabile de care ar trebui sa tinem cont pentru a gestiona mai bine prezentul si pentru a face fata mai bine  viitorului. 

 

Morgan Housel este partener la The Collaborative Fund – o firma de capital de risc axata pe furnizarea de finantare pentru companiile din domeniul tehnologiei. A castigat de doua ori  premiul „Best in Business” acordat de Societatea editorilor si scriitorilor americani din domeniul afacerilor, a fost distins de publicatia New York Times cu Premiul Sidney, si a fost de  doua ori finalist pentru premiul Gerald Loeb, acordat celor mai buni jurnalisti din domeniul financiar si al afacerilor. „La fel ca intotdeauna” – publicata in S.U.A. in noiembrie 2023, s- a bucurat de un succes fulminat, devenid instant bestseller New York Times. „Psihologia banilor”, un alt bestseller al autorului, a fost publicat de asemenea in limba romana la Editura ap!  (ACTsi Politon).

 

Locuieste in Seattle impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai.

 

Indiferent daca esti interesat de o mai buna intelegere a relatiilor inter-umane, a investitiilor, sanatatii, modului in care ne afecteaza comportamentul traumele si stresul major, sau de  discrepanta dintre asteptari si realitate, cartea de fata iti va completa cunostintele intr-un mod semnificativ.   Iar punctul ei forte consta in povestile originale care ilustreaza fiecare dintre aceste legi neschimbate ale vietii. Sunt savuroase, iar cartea merita a fi citita fie si numai pentru ele. 

 

Volumul este impartit in 23 de capitole, fiecare dintre ele abordand cate un subiect care a fost relevant in ultima suta de ani, si care, considera autorul, vor ramane la fel de relevante  si peste sute de ani.

 

Iata pe scurt ideile la care fac referire aceste capitole:

 

1.    Atarnam de un fir de par: Stim de unde venim, dar nu avem habar incotro ne indreptam.

 

Indiferent cum arata lumea de azi, totul se poate schimba maine din cauza unui mic accident la care nimeni nu se gandeste. Evenimentele, la fel ca banii, se acumuleaza. Iar trasatura  principala a acumularii este aceea ca nu putem intui cat de mare poate deveni ceva ce la inceput era mic.

 

La fel de adevarat este si faptul ca niste detalii minore pot schimba evolutia unor evenimente majore, dupa cum vor demonstra cele trei exemple folosite in acest capitol:

 

•    Batalia de la Long Island si vantul care a salvat Statele Unite de la disparitie;

•    Soarta vasului Lusitania si intrarea Statelor Unite in Primul Razboi Mondial.

•    Norocul lui Delano Roosevelt si soarta economiei Statelor Unite.

 

2.    Riscul este ceea ce nu vezi: Ne pricepem foarte bine sa prezicem viitorul, cu exceptia surprizelor, care, de obicei, sunt tot ce conteaza.

 

Oricat de buni organizatori si planificatori am  fi, mereu ramane ceva ce nu poate fi prevazut. De aceea, potrivit autorului, cel mai mare risc si cel mai important eveniment al  urmatorilor 10 ani va fi ceva despre care nimeni nu vorbeste astazi. Indiferent in ce an citesti cartea de fata, acest adevar ramane valabil.

 

Cateva exemple in acest sens sunt:

 

•    Marea Criza Economica din 1929;

•    Atentatele din 11 septembrie 2001;

•    Harry Houdini si credinta lui ca trupul sau poate sa invinga fizica.

 

3.    Asteptari si realitate: Prima regula a fericirii inseamna asteptari reduse.

 

Fericirea ta depinde de asteptarile pe care le ai mai mult decat de orice altceva. Prin urmare, intr-o lume in care majoritatea oamenilor tind sa fie din ce in ce mai buni in mare parte  din timp, o abilitate importanta de viata este sa nu mai ridici stacheta. Sau asa cum spunea Charlie Munger la un moment dat: „Trebuie sa ai asteptari rezonabile si sa iei intamplarile  vietii, bune sau rele, asa cum vin, cu un dram de stoicism.”

 

Iata doar trei exemple in acest sens:

 

•    Will Smith care a scris in biografia lui urmatoarele: sa devii faimos este uimitor; sa fii faimos este si bine, si rau; sa pierzi faima este groaznic.

•     Jucatoarea de tenis Naomi Osaka care a declarat ca a ajuns intr-un punct al carierei in care castigarea unui turneu nu ii mai aduce nicio bucurie: „Mai degraba simt usurare”, a 

spus ea.

•    Harry Truman – un comerciant esuat, fermier esuat, proprietar de mina de zinc esuat, petrolist esuat si senator tinut din scurt de catre oamenii de afaceri din Missouri – de la 

care asteptarile oamenilor in calitate de presedinte au fost atat de mici incat, a ajuns sa fie cotat astazi printre cei mai buni 10 presedinti ai Statelor Unite.

 

4.    Minti nebune: Oamenii care privesc lumea intr-un mod unic care iti place privesc lumea si intr-un mod unic care nu o sa-ti placa.

 

Un aspect caracteristic conditiei umane este acela ca oamenii care privesc lumea intr-un mod unic care ne place, aproape sigur o privesc si in alt mod unic care nu o sa ne placa.

 

Autorul demonstreaza veridicitatea acestei idei cu trei exemple concludente:

 

•    John Boyd, probabil cel mai bun pilot militar al tuturor timpurilor;

•    Isaac Newton care, in ciuda faptului ca era extrem de inteligent, si-a dedicat o foarte mare parte din timp studierii magiei, vrajitoriei, alchmiei si gasirii unei potiuni pentru 

viata eterna;

•    Elon Musk cu viziunea lui extraordinara, care nu se poate conforma insa sub nicio forma regulilor de baza ale societatii.

 

5.    Cifre nebunesti: Oamenii nu isi doresc acuratete. Isi doresc certitudine.

 

O trasatura comuna a comportamentului uman este dorinta arzatoare de siguranta, in ciuda faptului ca traim intr-o lume nesigura si probabilistica. Faptul ca ceva poate fi probabil, dar nu  se intampla, sau improbabil, si totusi se intampla, este una dintre cele mai mari capcane de pe lume.

 

Iata asadar doar cateva exemple de lucruri despre care spunem ca sunt imposibile care ni se pot, totusi, intampla:

 

•    Evelyn Marie Adams, a castigat de doua ori marele premiu al loteriei americane, intr-un interval de patru luni;

•    Fizicianul Freeman Dyson a demonstrat ca in viata oricarui om normal, miracolele ar trebui sa apara cu aproximatie cam o data pe luna;

 

6.    Cea mai buna poveste castiga: Povestile sunt intotdeauna mai puternice decat statisticile.

 

Exista prea multe informatii in lume pentru ca oamenii sa poata analiza cu calm datele in cautarea celui mai rational si mai potrivit raspuns. Oamenii sunt ocupati si emotivi, iar o  poveste buna este intotdeauna mai puternica si mai convingatoare decat statisticile reci ca gheata. Asadar:

 

Daca ai raspunsul corect, s-ar putea sa ai succes sau nu.

Daca ai raspunsul gresit, dar esti un bun povestitor, probabil ca vei avea succes (o vreme).

Daca ai raspunsul corect si esti un bun povestitor, cu siguranta vei avea succes. 

 

Acest lucru a fost mereu adevarat, va fi mereu adevarat si se vede in multe zone ale istoriei. Iata doar trei exemple:

 

•    Faimosul discurs al lui Martin Luther King Jr. despre marele lui vis, sustinut pe 28 august 1963 la Lincoln Memorial, care a cucerit definitiv publicul.

•    Cartea lui Yuval Noah Harari, „Sapiens”, cea mai de succes carte de antropologie din toate timpurile, care desi nu spune nimic nou, o spune intr-un mod excelent.

•    Documentarul lui Ken Burns, The Civil War (Razboiul civil), care a devenit instantaneu un fenomen, cu 40 de milioane de spectatori si a castigat 40 de premii importante de film si  televiziune.

 

7.    Ce nu se poate estima: Lumea este condusa de forte care nu pot fi masurate.

 

Totul ar fi foarte simplu daca lumea ar functiona matematic, doar pe baza informatiilor reale pe care le detinem despre un bun, o companie, o investitie. Insa pretul real al tuturor  bunurilor, inclusiv cel al bursei, este modificat de povesti. Povestile despre ziua de maine care zdruncina increderea oamenilor, ii sperie, ii fac sa devina mai precauti. Si astfel  valoarea tuturor lucrurilor se schimba.

 

Iata doar doua exemple pe care ni le ofera autorul in aceasta carte:

 

•    Cazul bancii Lehman Brothers care era in forma maxima la 10 septembrie 2008, pentru ca 72 de ore mai tarziu sa dea faliment din cauza ca clientii si-au pierdut increderea in companie;

•    Compania GameStop care in 2020 era in pragul falimentului, pentru ca ulterior, datorita faptului ca a devenit o obsesie culturala pe Reddit, actiunile ei sa explodeze si sa castige  sume nesperate de bani; 

 

Asadar, cei care prospera pe termen lung sunt cei care inteleg ca lumea reala este un lant nesfarsit de absurditati, confuzie, relatii complicate si oameni imperfecti si ca fiecare pret al  investitiilor, fiecare evaluare a pietei, este doar o cifra a zilei de astazi inmultita cu o poveste despre ziua de maine.

 

8.    Linistea sadeste semintele nebuniei. Nebunia nu inseamna distrugere. Nebunia inseamna normalitate; dincolo de limita nebuniei este normalitate.

 

Atunci cand pietele par ca nu se vor prabusi, sau mai bine zis, atunci cand noi oamenii avem impresia ca totul este foarte stabil, riscul este mult mai mare ca ele sa se prabuseasca.  Simpla idee de stabilitate provoaca o miscare desteapta si rationala care face sa creasca preturile suficient de mult pentru a provoca instabilitate. Stabilitatea este destabilizatoare.  Sau, altfel spus: linistea sadeste semintele nebuniei. Asa a fost si asa va fi mereu.

 

Drept dovada, „ipoteza instabilitatii financiare” a lui Hyman Minsky:

 

•    Atunci cand economia este stabila, oamenii sunt optimisti.

•    Atunci cand oamenii sunt optimisti, fac datorii.

•    Atunci cand oamenii fac datorii, economia devine instabila.

 

9.    Prea mult, prea devreme, prea repede. O idee buna dusa la extrem devine o idee groaznica.

 

Ori de cate ori oamenii descopera ceva de valoare – in special o investitie profitabila sau o abilitate speciala – au tendinta sa se intrebe: „Minunat, dar cum pot sa am totul mai repede?”  Putem pune de doua ori mai multa presiune? Putem sa-l facem de doua ori mai mare? Putem obtine si mai mult?

 

Poate ca sta in firea noastra sa reactionam astfel, dar ar trebui sa avem mereu in vedere faptul ca majoritatea lucrurilor au o dimensiune si o viteza fireasca si se intorc rapid impotriva   noastra atunci cand vrem sa depasim limita. 

 

Cresterea fortata, cresterea accelerata, cresterea artificiala – are tendinta de a se intoarce impotriva. Este valabil in cazul oamenilor, in cazul plantelor si in cazul afacerilor si al  economiilor. 

 

Exemplele din acest capitol se refera la:

 

•    Gigantul Robert Wadlow, care abia se putea misca independent;

•    Copacii care cresc in soare, care sunt mult mai vulnerabili decat cei crescuti la umbra marilor arbori;

•    Extinderea rapida a cafenelelor Starbucks care a atras dupa sine scaderea vanzarilor.

 

10.    Atunci cand apare magia. Stresul iti canalizeaza atentia intr-un fel in care vremurile bune nu o pot face.

 

Istoria ne-a dovedit de-a lungul anilor ca cele mai mari schimbari si cele mai importante inovatii nu se petrec atunci cand toata lumea este fericita si totul merge bine. Schimbarile  importante si pozitive se petrec de obicei in timpul unui eveniment teribil sau dupa acesta. Atunci cand oamenii sunt putin panicati, socati si ingrijorati si cand consecintele lipsei de  actiune rapida sunt prea greu de suportat.

 

Autorul ofera drept exemple aici:

 

•    Incendiul de la fabrica de confectii Triangle Shirtwaist din New York in urma caruia s-au pus bzele New Deal (politicile economice ale anilor ’30 care au restructurat economia americana cu accent pe drepturile muncitorilor);

•    Perfectionarea zborurilor cu avionul dupa fiecare accident aviatic.

•    Criza petrolului din 2008.

 

11.    Tragedii peste noapte si miracole pe termen lung. Vestile bune vin prin acumulare, ceea ce necesita intotdeauna timp, pe cand vestile rele vin dintr-o pierdere a increderii sau 

dintr-o eroare catastrofala care se poate petrece intr-o clipita.

 

Iata alte doua adevaruri care vor ramane neschimbate in urmatorii ani: Succesul notabil are nevoie de timp, in timp ce lucrurile care au prosperat vreme indelungata pot fi distruse in doar  cateva minute (vezi: Enron, Fannie Mae si Freddie Mac , Nokia, Bernie Madoff, Muammar Gaddafi, Catedrala Notre-Dame si Uniunea Sovietica). 

 

Iata doar cateva exemple de progres lent uluitor:

 

•    In America rata estimata a mortalitatii din cauza bolilor cardiace, ajustata in functie de varsta, a scazut cu peste 70% din anii ’50 pana azi. Este un lucru extraordinar daca ne  gandim ca astfel au fost salvate douazeci si cinci de milioane de vieti. Dar scaderea s-a produs lent, cu doar 1,5% pe an. 

•    Istoricul David Wooton spune ca a fost nevoie de 200 de ani de la descoperirea microbilor pana cand medicii au acceptat ca microbii provoaca boli, de alti 30 de ani pentru a  descoperi antisepticele si de alti 60 de ani pana a inceput sa fie folosita penicilina.

 

12.    Minuscul si magnific. Cand lucrurile mici se acumuleaza si devin lucruri extraordinare.

 

Majoritatea catastrofelor sunt generate de o serie de riscuri minuscule care se multiplica si au ca urmare ceva urias. Si opusul este valabil: majoritatea lucrurilor minunate se intampla  atunci cand ceva minuscul si neinsemnat se acumuleaza si se transforma in ceva extraordinar.

 

Un bun exemplu in acest sens este accidentul din 1977 de pe aeroportul din Tenerife, in urma caruia au murit 583 de oameni. Atunci, un avion a decolat in timp ce altul inca se afla pe  pista. Cum a fost posibil asa ceva? Un cumul de 11 greseli si erori minore, care impreuna au dus la producerea accidentului aviatic cu cele mai multe victime din istorie.

 

13.    Euforie si disperare. Progresul are nevoie ca optimismul si pesimismul sa coexiste.

 

Pesimismul ne ajuta sa ne pregatim pentru riscuri, inainte ca ele sa apara, iar optimismul ne ofera energia de a merge mai departe chiar si atunci cand situatia este tulbure. De aceea este  imperios necesar ca optimismul si pesimismul sa coexiste pentru a avea loc progresul. Astfel, cel mai bun plan financiar este sa economisesti ca un pesimist si sa investesti ca un  optimist. Sau sa faci planuri ca un pesimist si sa visezi ca un optimist. Convingerea ca lucrurile vor merge mai bine, combinata cu realitatea ca drumul pana acolo va fi un lant continuu de esecuri, dezamagiri, surprize si soc – apare de-a lungul intregii istorii si in toate domeniile vietii.

 

14.     Victimele perfectiunii. Exista un avantaj enorm in a fi putin imperfect.

 

Multi oameni se straduiesc sa duca o viata eficienta, in care nicio ora sa nu fie irosita. Insa ignoram adesea faptul ca poate fi un lucru bun sa pierdem vremea, mai ales daca meseria pe 

care o avem este una creativa.

 

Unele dintre cele mai creative minti au dovedit cat de adevarata este aceasta teorie:

 

•    Albert Einstein spunea:

„Imi aloc timp sa fac plimbari lungi pe plaja ca sa ascult ce se petrece in capul meu. Daca munca nu merge bine, ma intind la mijlocul zilei de lucru si ma uit in tavan, in timp ce ascult 

si vizualizez ce se petrece in imaginatia mea.” 

 

•    Mozart era de aceeasi parere:

„Cand merg cu trasura sau ma plimb dupa o masa buna sau in timpul noptii, fiindca nu am somn, atunci sunt momentele in care imi vin cele mai multe si mai bune idei.”

 

15.    E de presupus sa fie greu. Tot ce merita sa obtii vine cu putina suferinta. Secretul este sa nu o bagi in seama.

 

Totul are un pret si toate lucrurile care te incanta vor veni cu parti care nu iti plac, pentru ca nimic din ceea ce merita sa obtii nu este gratis.

 

Asta nu se va schimba niciodata. Majoritatea lucrurilor pe care merita sa le obtii te taxeaza sub forma stresului, a nesigurantei, a interactiunii cu oameni ciudati, a birocratiei si a  intereselor divergente ale celorlalti, sub forma batailor de cap, a nonsensului, a orelor lungi petrecute peste program si a indoielii constante. Acesta este costul suplimentar al  succesului. De aceea, o regula de baza pentru a avea succes este sa intelegi care este pretul lui si sa fii dispus sa il platesti, fiind constient ca pentru multe lucruri, pretul inseamna  sa accepti o anumita doza de inconveniente.

 

16.    Continua sa alergi. Cele mai competitive avantaje dispar in cele din urma.

 

Avantajele competitive au tendinta de a avea viata scurta, adesea deoarece succesul sadeste semintele declinului. Trista realitate este ca evolutia este nemiloasa si neiertatoare: ea nu ne 

arata ce functioneaza, ci distruge ceea ce nu functioneaza.

 

Asadar, nu ar trebui sa fii surprins atunci cand ceva dominant intr-o anumita epoca dispare complet in urmatoarea. Este una dintre cele mai intalnite povesti din istorie. Putine companii, 

produse, orase, putini muzicieni sau autori raman relevanti mai mult de cateva decenii, cel mult. Cei care incalca aceasta regula sunt putini: Beatles, Levi’s, Snickers, New York City.

 

17.    Minunile viitorului. Intotdeauna avem senzatia ca ramanem in urma si este usor sa neglijam potentialul noilor tehnologii.

 

Edison spunea: „Nu poti sti niciodata la ce va duce o descoperire aparent minora. Cineva descopera ceva si, imediat, o multime de inventatori si cercetatori incearca toate variantele.”

 

Trebuie sa intelegem ca progresul apare incet, pas cu pas, si ca micile inovatii carora nimeni nu le acorda mare importanta la inceput contin germenii a ceva ce are potentialul sa devina  extraordinar.

 

In plus, valoarea unei tehnologii nu rezida doar in ceea ce poate sa faca, ci si in ceea ce poate deveni atunci cand cineva cu un punct de vedere si abilitati complet diferite intervine.

 

18.    Mai greu decat se vede si mai putin distractiv decat pare. „Iarba vecinului este intotdeauna mai verde fiindca este fertilizata cu rahat”.

 

Cei mai multi oameni nu destainuie ce ii framanta, de ce anume se tem, lucrurile de care sunt nesiguri sau daca sunt sau nu fericiti. Rareori vorbesc sincer despre defectele si esecurile  lor. Prin urmare, ceea ce stim de cele mai multe ori despre oamenii din jurul nostru este versiunea cosmetizata a vietii lor si niciodata adevarul. Asadar, e de la sine inteles ca aproape totul arata mai bine din afara si ca majoritatea lucrurilor sunt mai grele decat par si nici pe departe nu sunt atat de distractive pe cat lasa impresia. Avand asta permanent in minte vei  deveni mai iertator cu tine si cu ceilalti.

 

Iata doar cateva exemple din lumea celor care conduc lumea:

 

•    Casnicia „perfecta” dintre Bill si Melinda Gates s-a terminat cu un divort urat;

•    Pretul platit de Elon Musk pentru dificultatile cu care s-a confruntat la un moment dat compania Tesla a fost sa nu-si vada copiii si prietenii cu saptamanile;

•    Warren Buffett a platit pentru titlul de cea mai admirata persoana din industria investitiilor pretul unei vieti de familie ingrozitoare;

 

19.     Stimulentele: cea mai puternica forta din lume. Stimulentele nebunesti duc la un comportament nebunesc. Oamenii pot fi impinsi sa justifice si sa apere aproape orice.

 

Stimulentele sunt cea mai puternica forta din lume si ii pot impinge pe oameni sa justifice sau sa apere aproape orice. 

 

Un bun exemplu in acest sens sunt numerosii oameni de stiinta din vremea lui Galilei care erau convinsi ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, dar care au tacut pentru ca era mai important pentru ei sa continue sa isi hraneasca familiile.

 

Sau fostul lider mexican al drogurilor, El Chapo, care era extrem de popular intr-o localitate saraca din Mexic in ciuda faptului ca era violent si criminal datorita numeroaselor  binefaceri pe care le facea localnicilor.

 

Asadar, o intrebare pe care merita sa ti-o pui in acest moment este: „Care dintre opiniile mele actuale s-ar schimba daca stimulentele ar fi diferite?”

 

20.    Acum intelegi. Nimic nu este mai convingator decat experienta nemijlocita.

 

Faptul ca oamenii adopta in conditii de stres idei si obiective pe care altminteri nu le-ar fi acceptat niciodata si-a pus amprenta in toata istoria.

 

Cel mai bun exemplu pentru a ne face o idee asupra modului in care reactioneaza oamenii atunci cand sunt pusi in situatii limita este ceea ce s-a intamplat in Germania anilor ’30, unde Marea Criza Economica a fost precedata de o hiperinflatie devastatoare care a distrus intreaga valoare monetara. In momentul in care Hitler a venit la putere si a oferit locuri de munca  oamenilor, acestia l-au primit cu bratele deschise. Au facut ceea ce trebuia pe fondul inflatiei si al somajului mare cu care se confrunta tara in acel moment.  

 

Poetului Varlam Salamov a fost inchis intr-un gulag vreme de 15 ani si a povestit cat de repede cedeaza oamenii normali in conditii de stres si nesiguranta. Daca luam o persoana buna,  onesta si afectuoasa si o privam de necesitatile esentiale, in scurta vreme vom vedea un monstru de nerecunoscut care va face orice ca sa supravietuiasca. In conditii de stres extrem, „un  om se transforma intr-o bestie in decurs de trei saptamani”, scria Salamov.

 

21.     Orizonturi de timp. Sa spui: „Imi iau angajamentul pe termen lung” este ca si cum ai sta la poalele Muntelui Everest, ai arata spre varf si ai spune: „Acolo vreau sa ajung”. 

Minunat. Acum urmeaza testul.

 

Gandirea pe termen lung este mai usor de inchipuit decat de realizat. Cu toate acestea, cei mai multi oameni sunt constienti ca ea reprezinta strategia corecta in investitii, in cariera si  in relatii.

 

Asadar, ca sa gandesti bine pe termen lung, trebuie sa iti dai seama cand ai rabdare si cand esti doar incapatanat. Nu este deloc usor. Singura solutie este sa cunosti acele cateva aspecte  din domeniul tau de activitate care nu se vor schimba niciodata si sa pui restul intr-un fisier care are nevoie sa fie actualizat si adaptat permanent. Putinele (foarte putinele) lucruri  care nu se schimba niciodata sunt buni candidati pentru gandirea pe termen lung. Orice altceva are un termen de valabilitate.

 

22.     Cand te straduiesti prea mult. Nu se castiga puncte pentru dificultate.

 

Atractia fata de complexitate si tendinta de a desconsidera lucrurile simple, dar foarte eficace, in favoarea lucrurilor complexe, insa mai putin eficace, este una dintre ciudateniile  comportamentului uman. 

 

Dar, complexitatea se vinde mai bine, acesta este tristul adevar.

 

De aceea: Constitutia Statelor Unite are 7591 de cuvinte. Prin comparatie, un contract ipotecar obisnuit are peste 15 000 de cuvinte, iar acordul termenilor de utilizare pentru Apple  iCloud are 7314 cuvinte. Codul fiscal al Statelor Unite are peste 11 milioane de cuvinte.

 

Complexitatea ofera impresia reconfortanta de control,  in vreme ce simplitatea este greu de deosebit de nestiinta.

 

Cu toate acestea, trebuie sa avem mereu in vedere faptul ca nu se acorda puncte pentru dificultate. S-ar putea sa te straduiesti prea mult, sa fii prea atras de complexitate, iar asta se  poate intoarce impotriva ta in mod spectaculos.

 

23.    Ranile se vindeca, cicatricile raman. Ce experiente ai trait spre deosebire de mine care te determina sa crezi ceea ce crezi? Si oare as privi lumea la fel ca tine daca as fi trait 

experientele tale?

 

O componenta importanta a comportamentului uman este aceea ca oamenii care au trait experiente diferite fata de tine vor gandi diferit fata de tine. Ei vor avea scopuri, rezultate, dorinte  si valori diferite. Prin urmare, majoritatea dezbaterilor nu sunt tocmai dezacorduri; sunt oameni care au trait experiente diferite si care discuta unii cu ceilalti. De aceea dezacordul nu  se refera neaparat la ceea ce oamenii stiu, ci mai mult la ceea ce au trait. Si, de vreme ce experientele vor fi mereu diferite, dezacordul va fi mereu prezent.

 

Vom vedea aici cum le-a schimbat comportamentul cainilor lui Pavlov inundatia careia au trebuit sa-i faca fata, pentru a intelege modul cum ne influenteaza psihicul stresul puternic si traumele prin care trecem.

 

Si vom intelege de ce generatia care a trait in timpul Marii Crize Economice a economisit mai mult, a facut mai putine datorii si s-a ferit de risc.

 

Sau de ce antreprenorii din domeniul tehnologiei se impart in doua categorii distincte: cei care au trait criza dot-com de la sfarsitul anilor ’90 si cei care nu au trait-o.

 

***

In final, nu imi ramane decat sa te felicit daca ai luat decizia sa citesti aceasta carte si sa iti ofer spre delectare un scurt fragment din incheierea cartii:

 

„In noaptea de dinaintea Debarcarii din Normandia, Franklin Roosevelt a intrebat-o pe sotia lui, Eleanor, cum se simtea nestiind ce avea sa se intample in continuare.

 

⸺ Sa ai aproape 60 de ani si sa te revolti impotriva nesigurantei este putin ridicol, nu-i asa? a spus ea.

 

Asa este. Si totusi o facem. Asa am facut si asa vom face mereu.

 

Ideea ca in fata noastra se afla gaura neagra a nesigurantei poate fi atat de intimidanta, incat este mai simplu sa credem opusul: ca putem vedea viitorul si ca traiectoria lui este logica 

si predictibila. Nicio convingere nu a fost atat de raspandita in istorie si niciuna nu este atat de gresita. 

 

De obicei, pentru a clarifica un viitor nesigur, incercam sa privim mai departe si sa scrutam cu mai multa atentie, pentru a face previziuni cu mai multa precizie, cu mai multe informatii 

si mai multa inteligenta.

 

Este mult mai eficace sa facem invers: sa privim in urma si sa ne largim perspectiva. In loc sa incercam sa ne dam seama de micile moduri in care s-ar putea schimba viitorul, sa studiem 

evenimentele majore pe care trecutul nu le-a evitat niciodata. 

 

In urma cu un deceniu, mi-am stabilit obiectivul de a citi mai multa istorie si mai putine prognoze. A fost una dintre schimbarile care mi-au luminat viata. Ironia este ca, cu cat citesc 

mai multa istorie, cu atat ma simt mai linistit in privinta viitorului. Atunci cand te concentrezi pe ceea ce nu se schimba niciodata, nu mai incerci sa prezici evenimente nesigure si iti 

dedici mai mult timp pentru a intelege comportamentele care raman la fel. Sper ca aceasta carte te-a indrumat pe aceeasi cale.”

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1425 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.