Mamutul banilor
39,20 lei
PRP: 49,00 lei

Mamutul banilor

PRP: 49,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,20 lei
Diferență: 9,80 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

Mamutul banilor: Valorifica puterea psihologiei financiare  pentru a-ti dezvolta mentalitatea despre bani, pentru a evita disparitia pecuniara si a-ti atinge obiectivele financiare /Money Mammoth: Harness The Power of Financial Psychology to Evolve Your Money Mindset, Avoid Extinction, and Crush Your Financial Goals de dr. Brad Klontz, dr. Ed Horwitz si dr. Ted Klontz este cartea care te va ajuta sa iti intelegi propriul comportament vizavi de bani si sa iti dai seama ce trebuie sa faci pe viitor pentru a-ti gestiona banii mai inteligent.

 

 

 

Insa aceasta nu este o carte cu sfaturi financiare, asa cum te-ai fi asteptat, ci se concentreaza in mod special pe convingerile si obiceiurile noastre cu privire la bani, dar si asupra intelegerii originii acestor comportamente. Astfel, cartea de fata este o combinatie interesanta de psihologie, teoriile evolutiei, finante personale si economie. Scopul ei este sa ne ajute sa intelegem mai bine modul in care trecutul nostru multigenerational si povestile din familia noastra ne-au influentat relatia actuala cu banii. Intelegand aceste aspecte ce tin de modul in care s-a nascut atitudinea noastra fata de bani si modul cum ne administram banii in general, vom putea sa facem schimbarile necesare pentru a depasi trecutul – care actioneaza pentru multi dintre noi ca o ancora care ne impiedica sa exploram noi orizonturi – si sa ne bucuram cu adevarat de succes financiar.

 

 

 

Iar daca te intrebi la ce face referire mai exact titlul acestei carti - Mamutul banilor - ei bine, alegerea acestui titlu este justificata de mai multe argumente. In primul rand, este vorba despre infatisarea acestor mamifere preistorice. Dimensiunile lor mari te duc cu gandul la forta si stabilitate. Astfel, ei reprezinta imaginea perfecta pentru fundatia financiara a oricarui individ si a oricarei familii, pentru ca evoca siguranta si stabilitate financiara. Pe de alta parte, cand mamutul era entuziasmat sau speriat, era de neoprit. Astfel, ceea ce isi propun cei trei autori prin intermediul acestei carti este sa te ajute sa valorifici energia mamutului si sa o directionezi spre obiectivele tale financiare. In acelasi timp, mamutul reprezinta si un avertisment, pentru ca a fost incapabil sa supravietuiasca schimbarilor mediului, disparand ca specie. De aceea, sunt de parere autorii acestei carti, daca noi nu vom fi capabili sa ne schimbam si sa evoluam pentru a tine pasul cu mediul in permanenta schimbare, vom fi expusi pericolului disparitiei.

 

 

 

BRAD KLONTZ este doctor in psihologie, planificator financiar certificat si expert in psihologia financiara, ajutand numerosi indivizi sa-si inteleaga propriile opinii cu privire la bani. Este profesor asociat de psihologie financiara si finante comportamentale la Facultatea de Afaceri Heider din cadrul Universitatii Creighton (SUA).

 

 

 

EDWARD HORWITZ este planificator financiar certificat si specialist in comportamentul financiar, cu o vasta experienta in planificarea financiara, managementul riscului si crearea de solutii de psihologie financiara pentru organizatii. Este profesor asociat la Departamentul de Economie si Finante al Facultatii de Afaceri Heider din cadrul Universitatii Creighton, unde detine catedra de managementul riscului finantata de compania de asigurari Mutual of Omaha.

 

 

 

TED KLONTZ este profesor asociat de psihologie financiara si finante comportamentale la Facultatea de Afaceri Heider din cadrul Universitatii Creighton si fondatorul Institutului de Psihologie Financiara.

 

 

 

Volumul de fata te va ajuta sa constientizezi cum ti-au influentat convingerile pe care le ai despre bani deciziile financiare de pana acum, ce alte obiceiuri mai sanatoase ai putea adopta in acest sens sau cum ai putea construi o viata financiara mai sigura pentru tine si familia ta. Asta pentru ca, in paginile acestei carti vei gasi, pe langa explicatiile psihologice foarte interesante ale unor comportamente pe care le ai, si la care nu te-ai gandit niciodata prea mult pana acum, si o serie de  instrumente foarte utile cu ajutorul carora iti poti corecta convingerile cu privire la bani care te impiedica sa ai viata prospera pe care ti-o doresti.

 

 

 

Astfel, pornind de la premisa ca cei mai multi oameni au in zilele noastre un comportament financiar total gresit, fiind inclinati mai degraba sa cheltuiasca rapid toti banii pe care ii castiga, in loc sa incerce sa economiseasca cat mai mult, cei trei autori ne ghideaza pe tot parcursul cartii sa ne schimbam aceste obiceiuri gresite, nu doar pentru a trai mai bine si a fi mai fericiti, ci si pentru a evita insasi disparitia speciei noastre.

 

 

 

Astfel, avand ocazia sa ne dam seama care dintre comportamentele noastre sunt innascute / genetice si care au fost invatate, dar si care sunt implicatiile lor asupra situatiei noastre financiare actuale, avem un motiv in plus sa ne schimbam comportamentele care ne tin pe loc. In plus, intelegand modul cum au luat nastere aceste comportamente, vom sti si cum sa le corectam mai usor, invatand sa punem pe primul plan economiile si lasand pe locul 2 cheltuielile.

 

 

 

Cartea este impartita in trei sectiuni dupa cum urmeaza:

 

 

 

Sectiunea I: Originile tale

 

 

 

„Experientele tale timpurii si cele ale stramosilor tai au generat anumite convingeri despre bani. Poate ca le-ai deprins in mod direct discutand cu parintii tai, sau observand interactiunea altor oameni cu banii, sau in urma transferului genetic. Deciziile tale financiare reprezinta produsul unor convingeri mostenite de la familia si/ sau cultura ta. Unele dintre aceste Scenarii Financiare pot fi utile, in timp ce altele pot fi daunatoare. Poate ca unele au functionat foarte bine in trecut, insa acum pot fi distructive.” – Mamutul banilor

 

 

 

In aceasta prima sectiune a cartii descoperim cateva adevaruri nu tocmai imbucuratoare, precum:

 

 

 

• O mare parte din comportamentul nostru legat de bani se datoreaza stramosilor nostri. Asa se explica faptul ca cei mai multi dintre noi avem probleme foarte serioase atunci cand vine vorba sa economisim.

 

• Ceea ce esti se datoreaza parintilor tai, la fel si relatia pe care o ai cu banii, prin urmare nu ar fi total gresit sa dai vina pe parintii tai pentru problemele tale financiare si poate chiar si pentru problemele tale in relatii. Partea buna este ca tu poti schimba aceasta mostenire de familie, astfel incat copiii tai sa nu fie nevoiti sa o duca mai departe.

 

• Grupurile din care facem parte (triburile) sunt esentiale pentru existenta noastra si ne pot influenta pozitiv viata. Insa, in multe feluri, triburile pot avea si o influenta limitativa, negativa sau chiar distructiva asupra vietii noastre. De aceea, cand ne dam seama ca tribul ne face rau, ar trebui sa ne gandim serios sa ne gasim un nou trib.

 

 

 

Tot aici suntem invitati sa reflectam la o serie de intrebari foarte importante pentru viitorul nostru financiar precum:

 

 

 

• Cat de mult din comportamentul nostru financiar este programat si automat si cat de mult il putem controla cu adevarat? 

 

• Putem lupta impotriva tendintelor genetice care se impotrivesc economisirii si, daca da, cum? 

 

• Ne putem corecta tendintele mostenite de la stramosi sau suntem condamnati la disparitie?

 

• Crezi ca, daca ai avea mai multi bani, chiar ai trai o viata mai buna, iar familia ta ar fi mai fericita?

 

 

 

In continuare cei trei autori iti furnizeaza o serie de informatii foarte practice cu privire la modul in care ne putem educa copiii sa aiba o mentalitate sanatoasa cu privire la bani. In acest sens vei afla:

 

 

 

• Ce e bine si ce nu e bine sa discuti cu copiii tai atunci cand vine vorba de bani?

 

• Care este punctul in care rasfatul si protejarea copiilor merg prea departe, riscand sa provoace daune importante?

 

• Cat de nocive sunt relatiile de dependenta financiara si pentru cel dependent financiar si pentru sustinator si cum putem pune capat acestui tip de relatie?

 

• Cateva considerente esentiale privind crearea obiceiurilor financiare sanatoase la copii.

 

 

 

Daca multe dintre conflictele din relatia ta de cuplu izbucnesc din cauza discutiilor cu privire la bani, aceasta sectiune ar trebui sa fie o lectura obligatorie pentru tine. Asta pentru ca de aici vei afla cum se pot solutiona foarte amiabil discutiile din cuplu pe tema banilor intelegand ca opiniile diferite ale partenerilor cu privire la bani sunt cauzate de diferentele genetice si cele legate de mediul in care au crescut. De aici vei afla mai exact:

 

 

 

        Sase sfaturi pentru a purta o conversatie constructiva despre bani, sau orice discutie cu o potentiala incarcatura emotionala cu sotul/sotia, partenerul, partenerul de afaceri, un membru al familiei sau un prieten. 

       12 intrebari de facilitare a discutiei despre bani intre parteneri.  

       O serie de studii de caz relevante pentru teoriile expuse, care te vor ajuta sa intelegi mai bine avantajele unei mentalitati sanatoase cu privire la bani.              

 

 

 

 

SECTIUNEA A II-A: ADAPTARILE TALE

 

 

 

„Succesul implica efort si sacrificiu. In lipsa unei viziuni clare si pasionante pentru ceea ce iti doresti, va fi foarte greu sa iti pastrezi motivatia. Cu cat mai abstracta este definitia succesului (de ex.: pensionarea), cu atat sunt mai mici sansele ca Mamutul banilor launtric sa te duca intr-acolo. Oamenii sunt programati sa isi conserve energia. Avem nevoie de un scop pasionant ca sa mergem mai departe. Odata ce viziunea este creata, vei deveni de neoprit. Explorarea sinelui si construirea viziunii sunt esentiale pentru crearea motivatiei intrinseci de a-ti urmari si atinge obiectivele. Cu o viziune clara in minte, alimentata de pasiunea ta de a o transforma in realitate, elaborarea unui plan realist pentru economii si gestiune financiara devine relativ simpla. In lipsa viziunii, iti poate parea un proces descurajant si laborios. Daca poti sa-ti imaginezi si sa simti gustul obiectivelor tale, vei avea sanse mai mari sa le atingi.” – Mamutul banilor

 

 

 

Stim cu totii cat de greu poate fi sa ne schimbam un obicei, oricat de neinsemnat ar fi el. Ne este greu sa inlocuim vechiul obicei de a manca nesanatos, cu cel de a manca mai multe fructe si legume, ne este greu sa renuntam la doza zilnica de suc acidulat sau la comoditatea matinala in favoarea unei reprize de miscare. Prin urmare, nu e deloc de mirare ca ne este foarte greu sa ne schimbam si obiceiurile care tin de modul in care ne cheltuim banii.

 

 

 

Partea buna insa in ceea ce priveste cea din urma problema este faptul ca putem sa dam vina pe stramosii nostri pentru mentalitatea pe care o avem despre bani. In urma cu mii de ani, stramosii nostri au supravietuit mai degraba impartind, si nu economisind, pentru ca notiunea de economisire este un concept relativ nou. Prin urmare, tot ce trebuie sa facem pentru a putea economisi este sa ne invingem aceasta programare biologica. Din pacate, deocamdata, prea putini dintre noi reusesc sa faca acest lucru.

 

 

 

„Convingerile tale reprezinta o profetie care se indeplineste de la sine.”

 

 

 

In aceasta sectiune, cei trei autori ne explica de ce ne este atat de greu sa economisim si cum ne afecteaza disonanta cognitiva, prejudecata de confirmare, prejudecata de infirmare si prejudecata statu-quo-ului in acest sens.

 

 

 

Alte subiecte interesante tratate in aceasta sectiune se refera la:

 

 

 

• Cum ne putem invinge programarea ancestrala de a ne imparti excesiv resursele;

 

• Ce obiceiuri si mentalitati trebuie sa schimbam pentru a ne bucura de succes financiar si a economisi pe termen lung;

 

• Cum difera mentalitatea celor foarte bogati cu privire la pierderi fata de cea a persoanelor din clasa de mijloc;

 

• Ce rol joaca mediul in care ne dezvoltam in ceea ce priveste psihologia noastra financiara;

 

• Cat de devreme in viata se definitiveaza mentalitatea noastra cu privire la bani;

 

• Ce sunt momentele de tip „puncte de aprindere” si cum ne influenteaza ele  convingerile despre bani?

 

• Cum au afectat evenimente precum Marea Foamete Irlandeza, Marea Criza Economica, recesiunea si criza economica din anul 2008  sau pandemia de COVID-19  relatia oamenilor cu banii?

 

• De ce e important sa ne invingem monstrii interiori pentru a ne optimiza viata financiara?

 

• 9 „reguli” de urmat pentru a te descurca bine cu banii.

 

• De ce e bine sa ne punem sub semnul intrebarii din cand in cand convingerile adanc inradacinate despre bani.

 

• Cateva tulburari care au la baza comportamente financiare distrugatoare: negarea financiara, sindromul cumparaturilor compulsive, tulburarea de tezaurizare, dependenta de munca, dependenta de jocurile de noroc, etc. care impun solicitarea unui ajutor specializat din partea unui psiholog.

 

• Cateva strategii eficiente pentru a-ti corecta comportamentele financiare gresite.

 

 

 

SECTIUNEA A III-A: EVOLUTIA TA

 

 

 

„Calea Evolutiei Mamutului Banilor ti se va deschide printr-o intelegere profunda a sinelui tau adevarat – prin cunoasterea motivatiilor tale, a prejudecatilor, a Scenariilor Financiare, a trecutului si a triggerilor. O viziune pasionanta genereaza motivatia si energia pentru stabilirea unui plan. Viteza cu care te indrepti spre obiectivele pe care ti le-ai stabilit depinde doar de tine.”

 

 

 

Procesul in sase pasi de schimbare a comportamentelor si convingerilor financiare  te va ajuta sa iti schimbi nu numai comportamentele financiare gresite, ci si comportamente nocive precum renuntarea la fumat, dependenta de jocurile de noroc, abuzul de alcool sau tulburarile de alimentatie.

 

 

 

Studiul de caz prezentat in aceasta sectiune iti va arata cum functioneaza mai exact procesul in sase pasi.

 

 

 

Insa indiferent de comportamentul pe care vei dori sa il schimbi, aminteste-ti sa folosesti metodele cu ajutorul carora ai reusit in trecut sa faci schimbari importante. Folosirea vechilor succese este una dintre cele mai vechi metode de motivatie fiind utilizata inca din preistorie de triburi inaintea unei vanatori. Actualmente antrenorii sportivi folosesc aceasta metoda in timpul discursurilor din vestiar tinute pentru jucatori.

 

 

 

De asemenea, un factor esential pentru a-ti schimba mentalitatea despre bani este sa stii cine esti – pe ce pui cel mai mare pret, pe cine iubesti si ce anume te anima si iti reda starea de bine. Pentru ca atunci cand stii foarte clar cine esti, iti poti indrepta mai usor atentia spre a descoperi ceea ce iti doresti.

 

 

 

Cei sapte pasi pentru atingerea obiectivelor financiare iti vor fi si ei de un real folos pentru a-ti schimba comportamentul financiar si a te bucura de mai multa prosperitate.

 

 

 

Tot in aceasta sectiune a cartii vei invata cum sa gestionezi mai eficient certurile iscate din cauza banilor in familie (cuplu), cum sa-ti asculti partenerul cu Mintea incepatorului in clipele tensionate si cum sa abordezi pe viitor discutiile despre bani cu partenerul tau. Si chiar daca Mamutul banilor vorbeste in cea mai mare parte despre mentalitatea noastra legata de bani, in aceasta sectiune vei gasi cateva consideratii foarte interesante despre relatiile noastre de iubire si despre factorii care dicteaza in mare parte calitatea acestora. Tot aici aflam ce inseamna o relatie amoroasa de succes si cum sa iti creezi o viziune financiara de succes atunci cand esti intr-o relatie. In plus, vei deveni constient de faptul ca:

 

 

 

„Odata ce viziunea ta devine mai interesanta si mai convingatoare, iti vei construi motivatia intrinseca pentru a o transforma in realitate. Dorinta de a-ti transforma viziunea in realitate iti va invinge rezistenta in fata asumarii responsabilitatii in privinta vietii tale financiare. Temerile tale vor disparea si vei adopta o mentalitate a realizarilor si a succesului. Tu vei detine controlul. Nu te teme sa cauti siguranta financiara, bogatia, independenta, libertatea si mijloacele de a-i ajuta pe ceilalti. Adu-ti aminte ca tu si familia ta meritati asta.”

 

 

 

La fel de interesante vor fi in aceasta sectiune si explicarea mecanismelor prin care traumele din copilarie ne pot afecta relatia actuala de cuplu, dar si modul in care ne gestionam actualmente banii.

 

 

 

In finalul acestei sectiuni te invit sa descoperi solutiile propuse de autori la cele mai frecvente probleme de natura financiara cu care se confrunta cea mai mare parte dintre noi. Este vorba despre: lipsa economiilor lichide pentru situatii de urgenta, datorii personale prea mari, cheltuirea excesiva si cumparaturile compulsive care ne pot ruina. Aceasta este partea practica a cartii care vine cu solutii concrete si foarte practice care pot fi aplicate de oricine pentru a preveni problemele financiare sau pentru a-si imbunatati situatia financiara.

 

 

 

Solutiile propuse de cei autori pot fi impartite in trei segmente si anume:

 

 

 

1) SUPRAVIETUIREA – In acest segment te vei familiariza cu numeroasele tipuri de asigurari pe care le ai la dispozitie si care te pot ajuta sa supravietuiesti in situatii de criza precum: pierderea locului de munca, invaliditate, boli cronice, accidente, furturi din locuinta, pierderea locuintei, etc. Tot aici vei invata cum sa tii o evidenta stricta fluxului lunar de numerar, vei observa ce tipare exista in cheltuielile tale si vei afla astfel ce modificari imediate trebuie sa faci in modul cum iti cheltui banii.

 

 

 

2) VANATOAREA SI CULEGEREA – Aceasta sectiune vorbeste despre cele mai bune variante de economisire, respectiv de investitii pe care le au la indemana americanii. Trebuie sa precizam faptul ca mare parte dintre informatiile prezentate in acest segment nu se pot aplica in Romania, dar ele pot constitui o sursa de inspiratie pentru cei care isi doresc sa economiseasca, respectiv sa investeasca mai mult in viitor.

 

 

 

 3) ADAPTARE VERSUS DISPARITIE – Partea proasta atunci cand vine vorba de adaptare este faptul ca chiar trebuie sa te gandesti la toate atat timp cat sanatatea iti permite acest lucru. Trebuie sa iti planifici venitul de dupa pensionare, trebuie sa iti planifici cheltuielile pentru asistenta medicala, trebuie sa te gandesti cum si in ce conditii va fi impartita averea ta atunci cand tu nu vei mai fi. Partea buna e ca, odata ce vei fi planificat toate aceste lucruri, vei sti sigur ca resursele tale au fost si vor fi gestionate in cel mai eficient mod cu putinta.

 

 

 

La final nu imi ramane decat sa iti lansez invitatia de a descoperi tu insuti aceasta carte din propria ta perspectiva si de a-ti reaminti ca psihologia pe care o ai in legatura cu obtinerea si gestionarea banilor poate face diferenta intre a reusi, sau dimpotriva, a nu reusi sa iti atingi obiectivele financiare. Pentru ca, sunt de parere autorii acestei carti:

 

 

 

„Evolutia mentalitatii tale financiare implica doua componente esentiale: 1) banii si 2) mentalitatea. Banii sunt partea simpla. Finantele personale sunt, in mare parte, simple si la obiect. Mentalitatea este locul unde se petrece magia sau dezastrul. Mentalitatea ta financiara este cea care iti prezice rezultatele financiare. Cand ai o mentalitate corecta, succesul vine de la sine. Atat de simplu este. Cu o mentalitate corecta, nimic nu te va opri din drumul spre atingerea obiectivelor. Mamutul tau va porni in viteza, iar efortul necesar pentru a te schimba va deveni nesemnificativ. Succesul va fi un deznodamant inevitabil.”

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2836 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.