Managementul si asigurarea riscurilor bancare in Romania

DESCRIERE

Lucrarea este rodul experientei profesionale a autorului, recunoscuta in mediul bancar din Romania. Drept urmare, aceasta apare ca un ghid si un instrument valoros, deopotriva pentru practicieni si teoreticieni. Autorul trateaza managementul si asigurarea riscurilor bancare in deplina cunostinta de cauza, avand in vedere faptul ca mare parte din activitatea sa profesionala a fost dedicata acestui domeniu, dovedindu-se a fi un specialist autentic si un autor de solutii preventive si proactive.

      Lucrarea este conceputa cu o structura echilibrata, compusa din doua parti. Prima parte este destinata identificarii riscurilor bancare semnificative si se regaseste in capitolul 1, Managementul bancar si riscurile in activitatea bancara, apoi in capitolul al doilea Managementul riscurilor bancare in bancile comerciale, tratarea problemelor facandu-se atat in viziunea clasica, dar si in cea moderna reprezentata astazi de Acordul Basel II.

      Odata identificate riscurile, autorul, in mod logic, abordeaza problema gestionarii lor, lucru realizat in  cuprinsul capitolului 3, Masuri de control si gestionare a riscurilor bancare semnificative. Una dintre preocuparile principale a autorului este de a identifica punctul de echilibru intre gestionarea interna – „autoasigurare” – si transferul riscurilor, adica „externalizarea lor”, fapt ce explica existenta celei de-a doua parti, Asigurarea riscurilor bancare. Intreaga problematica a acestei parti se sprijina pe doua elemente: 1) practica in materie; 2) optimizarea, motiv pentru care sunt realizate: Capitolul 4, Practica interna si internationala in materie de asigurari bancare, completat apoi de capitolul 5, Practica prudentiala in  relatia  cu  societatile  de  asigurare,  si, respectiv, capitolul 6, Optimizarea sistemului de management al riscurilor bancare prin instrumente de asigurare.

      In incheierea lucrarii se prezinta tendintele si problemele „de ultima ora” cu care se confrunta piata financiara din care fac parte si pe care opereaza atat bancile, cat si societatile de asigurare. Autorul trateaza tendintele si directiile, unele poate „nebanuite”, in opinia noastra, iar altele „nesabuite”. Serviciile financiar-bancare integrate convietuiesc cu montaje financiare noi: titrizarea creditelor, produse financiare derivate, vehicule cu destinatie speciala etc. Aici pot sa apara unele semne de intrebare, respectiv unde va duce si conduce aceasta tendinta de sofisticare a industriei bancare. Autorul conchide ca „mirajul inovarii doar de dragul profitului nu trebuie impins pana la hazard”, aducand in ecuatie ca repere permanente: responsabilitatea, profesionalismul si moralitatea, iar obiectivul obsesiv este: „ecartul dintre teorie si practica trebuie sa se diminueze pana la disparitie intr-un mod constient asumat, constructiv si fara riscuri ascunse”.

Prof. univ. dr. Florian Bercea

ISBN 978-973-709-533-6
An aparitie 2011
Nr. de pagini 471
Format 17x24

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0773 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.