Mesterul Manole. Studii de etnologie si mitologie

PRP: 37,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 31,45 lei
Diferență: 5,55 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

Aceasta editie reintra in circulatie pentru ca are de transmis cititorului inca un mesaj nou, de presant interes si actualitate, confirmand si reconfirmand oportunitatea primei aparitii a setului de scrieri pe care l-am selectat din marea, diversa si coplesitoarea opera a lui Mircea Eliade, cu siguranta, cel mai de seama om de cultura cu care se poate mandri intelectualitatea romaneasca la ora actuala.
Editia are o istorie dramatica. Ea a fost inceputa imediat dupa 1980, Petru Ursache a fost stimulat de„Ethnologica”, publicatie care aparea la Bucuresti sub redactia lui Romulus Vulcanescu (in 1983, P.U. facea parte din colegiul de redactie); dar, mai ales, pentru ca i-a fost refuzat dosarul de lector (sustinut de Facultate, dar nu si de politia politica) de Limba si civilizatie romana pe care ar fi trebuit sa-l sustina la Chicago, unde Eliade era inca profesor. In 1987, a fost predat Editurii„Junimea” din Iasi primul volum al editiei, Mesterul Manole. Se pregatea al doilea volum, cu titlul Miorita.
Am ales, asadar, ca efigie, titlurile celor doua mari capodopere ale creatiei etnice. Stiam ca erau indragite de Eliade, iar pentru noi, aici, in tara, reprezentau un puternic reazim sufletesc fata de ideologia comunista demolatoare de valori autentice. Mai stiam ca marele exilat de la Chicago era dusmanit de moarte de catre autoritatile comuniste de la Bucuresti, inca de la instalarea lor la putere: cenzura il tinea la distanta, i se refuzase„viza” pentru premiul Nobel in 1983, desi fusese propus de catre o comisie internationala de specialisti, in frunte cu Alf Lombard; desi cartile lui erau traduse in multe limbi ale pamantului, studentii de la Litere inca nu aflasera de numele lui. Din pacate, prima parte a editiei, cu alte cuvinte textul de fata care aduna„anumite” texte de mitologie, etnologie si sociologie pe teme romanesti, Mesterul Manole, a fost trimisa la topit. Fapt greu de inteles, s-a intamplat dupa decembrie 89, mai precis in anul 1991. S-a revenit. Prin urmare, pe timpul comunistilor, editia a suportat amanari dupa amanari; ulterior, s-a incercat alta forma de eliminare.
Nu cred ca a fost un accident. A devenit limpede pentru orice om de buna credinta, din tara sau din strainatate, ca nici dupa caderea Cortinei de fier, receptarea operei lui Mircea Eliade inca nu urmeaza, la noi, caile normalului. Inainte se daduse comanda ca autorul Mitului eternei reintoarceri si al Noptii de Sanziene sa fie judecat dupa procedura luptei de clasa; astazi se aplica grila deformanta a politicului, cu o vigilenta care ar putea fi invidiata chiar si de vechiul proletcultism. Politicul este invocat, printre multe altele, cu intentia ca Mesterul Manole si Miorita, cele doua capodopere, sa fie extrase din spatiul lor spiritual firesc, acela al mitului si al experientelor fundamentale de viata si de existenta. Cititorul este invitat sa parcurga fara prejudecata si fara intermedieri rau intentionate textele incluse in editie, pentru ca propria-i judecata sa decida in favoarea sau in defavoarea scrierilor lui Mircea Eliade.

Magda Ursache si Petru Ursache



ANUL APARITIEI: 2007
FORMAT: 14,5 x 20,0
NR. PAGINI: 448

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0770 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.