Mic tratat de botanica al zanelor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Mic tratat de botanica al zanelor / Petit traité de botanique des fées de Caroline Scheuer, cu ilustratii de Chloé Dijon, este o carte care se adreseaza copiilor, dar din care si cei mari vor avea multe de invatat. Caroline Scheuer isi propune sa ii familiarizeze pe micuti cu mediul inconjurator, mai precis cu plantele care ii inconjoara, si cu beneficiile pe care le au acestea pentru sanatatea noastra.
Caroline Scheuer, fosta jurnalista si corespondenta de televiziune in Orientul Mijlociu, este actualmente o mama casnica care isi impartaseste experientele de zi cu zi pe profilul sau de Instagram, @Cabousche. In timpul pandemiei de Covid-19, cand copiii ei au urmat cursuri online, Caroline a observat cate deseuri genereaza activitatile creative pentru copii, care implica folosirea de autocolante, mici obiecte din plastic, fetru sintetic, lipici cu sclipici, etc. Aceasta risipa contrasta puternic cu eforturile familiei ei de a adopta un stil de viata sustenabil, cat mai apropiat de obiectivul zero deseuri.
Determinata sa gaseasca alternative ecologice, Caroline a inceput sa caute idei creative pentru aceste ore, care sa excluda complet materialele nesustenabile. O parte dintre aceste idei se gasesc in cartea „La forêt au bout des doigts: Activités créatives et naturelles pour les enfants”. In aceasta carte, ca si in micul tratat de botanica al zanelor, Caroline Scheuer imbina educatia despre natura cu activitati creative care incurajeaza copiii sa valorifice in mod responsabil resursele naturale si sa dezvolte un respect profund pentru mediul inconjurator.
Exista in jur de 400.000 de specii de plante cunoscute pe Terra si in fiecare an se mai descopera in medie alte 2.000. Tocmai de aceea plantele trebuie luate in serios si trebuie sa ne asiguram intotdeauna ca le cunoastem suficient de bine inainte sa ne gandim sa le folosim. Din micul tratat pe care ti-l prezentam in continuare, micutii se vor familiariza cu 20 de plante si cu beneficiile acestora.
Iar daca te intrebi ce cauta zanele intr-o carte foarte serioasa despre plante, ei bine, potrivit autoarei, in fiecare planta locuieste cate o zana. Aceste zane ne vor prezenta pe tot parcursul cartii plantele pe care ele le considera a fi casa lor, dezvaluindu-ne totodata cate o reteta sau cate un secret despre plantele pe care le protejeaza.
Haideti sa le luam pe rand:
ZANA ALOE VERA
Aloe vera este o planta care traieste in majoritatea regiunilor calde ale lumii. Gelul din frunzele ei este foarte bun pentru arsuri cauzate de contactul cu obiecte fierbinti sau de soare. Autoarea te va invata aici sa prepari adevaratul gel de aloe vera, o potiune magica pentru arsuri.
ZANA BUSUIOC
Busuiocul, pe langa aroma lui imbietoare, are si capacitatea de a ameliora durerile de stomac, mai ales pe cele cauzate de stres. De aceea, spunem ca busuiocul este o planta antispasmodica. Un spasm este o contractie musculara pe care nu o putem controla. Daca mancam busuioc sau daca il bem in infuzii, acesta ne poate linisti stomacul. De aceea, Zana Busuioc ne invata aici sa preparam pesto, infuzie de busuioc si chiar sa cultivam busuioc.
ZANA MUSETEL
Musetelul are foarte multe beneficii pentru sanatatea noastra, putand fi folosit sub forma de ceai , unguent sau crema. Cel mai adesea este utilizat pentru eczeme, fiind foarte bun pentru calmarea iritatiilor pielii. Dar cea mai mare putere a sa este aceea de a fi o planta anti-cosmaruri. Pentru a beneficia si tu de aceste superputeri ale musetelului vei afla aici cum se prepara laptele de musetel si un unguent calmant cu musetel.
Zana TURMERIC
Turmericul este un foarte bun antiinflamator si nu are egal in vindecarea durerilor de stomac. Cauza durerii este de obicei o inflamatie. O inflamatie este rosie, este umflata, este sensibila si ne doare atunci cand o atingem. Arsura solara provoaca o inflamare a pielii. O angina provoaca o inflamare a gatului. Iar cand ne doare stomacul, este, de obicei, din cauza inflamarii intestinelor. Din fericire, turmericul poate face orice inflamatie sa dispara. Dar turmericul mai este folosit si ca vopsea naturala si ca ingredient pentru a prepara curry. El poate fi folosit de asemenea ca ingredient pentru prepararea unei bauturi energizante iarna. Zana Turmeric va va dezvalui mai multe despre toate acestea in interiorul cartii.
Zana EUCALIPT
Eucaliptul se gaseste tocmai in indepartata Australie, intr-un copac imens numit Eucalyptus radiata. Superputerea eucaliptului este de a desfunda nasul. Zana Eucalipt ne invata cum sa desenam zane cu ajutorul frunzelor de eucalipt, cum sa facem un dus decongestionant iarna, tot cu ajutorul acestor frunze sau cum sa facem inhalatie cu ulei esential de eucalipt.
Zana FENICUL
Feniculul este prietenul tuturor mamiferelor-mame: are puterea de a le ajuta sa produca lapte pentru a-si hrani bebelusii. In plus, are un gust foarte bun si este foarte aromat, de aceea, autoarele te vor invata aici sa prepari fenicul murat sau o salata Amparo.
Zana GHIMBIR
Ghimbirul este originar din sud-estul Asiei. De la ghimbir folosim rizomul, care este o radacina mai groasa. El are capacitatea de a ne face sa ne simtim mai energici si mai vioi. De asemenea este foarte bun pentru dureri sau infectii la stomac si in caz de varsaturi sau rau de miscare. Zana Ghimbir te va invata sa prepari o potiune care poate inlocui cafeaua, o potiune care te va ajuta sa te racoresti vara, dar si ghimbir confiat.
Zana IMORTELA
Numele acestei plante, imortela, inseamna „care nu moare niciodata”. Ea poate vindeca vanataile, o singura picatura de ulei esential fiind suficienta pentru a impiedica aparitia unei echimoze. De asemenea, uleiul acestei plante ne poate ajuta sa avem o piele mai fina, daca il adaugam intr-o crema de fata. Autoarele ne invata aici sa realizam o coroana a eternitatii din aceste flori rare.
Zana LAVANDA
Lavanda este una dintre florile preferate ale albinelor. Din florile ei si ceara de albine se prepara un unguent care are puterea de a calma mancarimile cauzate de piscaturile de tantari. Parfumul de lavanda ii face pe oameni sa se simta mai linistiti si sa doarma mai bine. Florile de lavanda tin departe moliile, insecte care adora sa devoreze lana si tesaturile. Uneori se pun in dulapuri pentru a proteja hainele! Aici vei invata sa prepari un unguent impotriva mancarimilor de tantari, sirop de lavanda si saculeti cu lavanda numai buni de pus in sifonier, sau sub perna, pentru un somn mai odihnitor.
Zana NALBA
Nalba este o planta in intregime comestibila. Superputerea ei este aceea de a calma tusea seaca. Florile de nalba contin mucilagiu. Este o substanta care, atunci cand intra in contact cu apa, se transforma intr-un fel de gel foarte delicat. Nu exista nimic altceva similar pentru a calma iritatiile din interiorul corpului. Aici vei invata sa faci putina magie de culori cu florile de nalba, dar si acadele florale.
Zana MENTA PIPERATA
Cu mirosul ei fermecator, nu-ti va fi greu deloc sa o gasesti. Superputerea ei consta in capacitatea de a calma durerile de cap. E de ajuns sa freci cateva frunze de menta de frunte atunci cand te doare capul si durerea va disparea. Bomboanele de menta au capacitatea de a-i trezi pe cei lenesi si de a te racori pe timp de vara. Zana Menta Piperata te va invata sa prepari o inghetata racoritoare si ceai cu menta morocan.
Zana OREGANO
Oreganoul este un antiseptic foarte eficace. Combate fara mila microbii si infectiile. Pentru a ne folosi de superputerea lui putem face ceai sau putem folosi uleiul esential. In caz de raceala, gripa sau angina... este necrutator. Aceasta planta poate calma si durerile de stomac. Zana Oregano te va invata sa prepari miere infuzata si sos de rosii cu oregano.
Zana URZICA
Urzica este o planta mai neprietenoasa, intrucat frunzele ei sunt acoperite cu ace minuscule care ne inteapa daca le atingem. Zana Urzica te va invata insa cum sa atingi aceasta planta fara sa te urzici. Urzica are multe superputeri. In primul rand este foarte delicioasa. In al doilea rand are foarte multe beneficii pentru sanatate, fiind bogata in proteine, vitamine si minerale! Zana Urzica te va invata sa prepari o supa de urzici, dar si o potiune magica pentru par.
Zana PATLAGINA
Are multe superputeri, printre care si cea de a calma intepaturile de insecte. Patlagina este o planta cicatrizanta, calmanta si astringenta, adica forteaza tesutul pielii sa se inchida. Cand te inteapa un tantar sau o viespe, daca freci imediat locul intepaturii cu o frunza de patlagina, veninul nu va mai actiona atat de puternic si va fi mai putin dureros. In aceasta sectiune vei invata sa prepari un macerat uleios de patlagina bun pentru pielea iritata, un unguent calmant, dar si un decoct pentru ochi, bun pentru cei cu alergie la polen.
Zana PIPER
Piperul are si el numeroase superputeri, printre care si aceea de a calma durerile de articulatii. Dar piperul ajuta si la scaderea febrei, da un mic impuls in caz de oboseala si imbunatateste digestia. Zana Piper te va invata aici sa prepari un minunat sos de piper.
Zana TRANDAFIR
Trandafirul este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca un aliat al frumusetii, din el obtinandu-se numeroase produse cosmetice. Dar el mai are o superputere mai putin cunoscuta: aceea de a ne ajuta sa fim mai putin tristi. Zana Trandafir te va invata sa faci petale cristalizate, bune pentru mancat sau pentru decorarea prajiturilor, petale uscate, bune pentru colaje, sau chiar dulceata de trandafiri.
Zana SALVIE
In Evul Mediu se spunea despre aceasta planta ca este un panaceu, adica un remediu pentru toate relele. Asadar, iata doar o parte din superputerile salviei: este antiseptica, ajuta la combaterea microbilor si a infectiilor, amelioreaza digestia, ajuta in caz de constipatie, reda energia, le ajuta pe mamele care inceteaza sa-si mai alapteze bebelusul, vindeca aftele si se spune chiar ca imbunatateste memoria. Magii si samanii au ars salvie dintotdeauna, deoarece ei credeau ca salvia alunga spiritele rele. Zana Salvie te invata aici sa prepari o infuzie anti-afte si unt de salvie.
Zana CIMBRU
Fiind o planta antivirala si antibacteriana, cimbrul este un aliat de nadejde in sezonul racelilor si al durerilor in gat. De aceea nu trebuie sa lipseasca din casa in sezonul rece. Dar el este foarte delicios si in ciorbe si tocanite. Aici vei invata sa prepari un oxymel - unul dintre cele mai vechi medicamente folosite de om - pe care il poti folosi pentru a combate raceala, dar si un sanatos ceai de cimbru, precum si o supa de legume.
Zana TEI
Teiul simbolizeaza prietenia. Florile acestui copac, folosite in ceaiuri, ne ajuta sa adormim mai usor, ne alunga starea de agitatie si ne ajuta sa ne regasim calmul. Aici vei invata sa prepari jeleu din flori de tei si vei afla ca atunci cand inca sunt foarte tinere si incretite, frunzele de tei pot fi rontaite goale sau pot fi incluse intr-o salata. De asemenea, te poti inspira de aici pentru a realiza o felicitare pentru cineva care iti este prieten.
Zana VERBINA
Verbina are un miros placut de lamaita si are superputerea de a ne aduce somnul rapid. In plus, aceasta planta nu este deloc agreata de tantari, asa ca, daca vrei sa-i tii departe, trebuie neaparat sa iti procuri o planta la ghiveci. Autoarele te vor invata aici sa pregatesti un cadou cu verbina sau o crema cu verbina ca desert.
***
Ti-ai fi imaginat vreodata ca o carte despre plante poate fi atat de interesanta incat la finalul ei sa te simti trist ca s-a terminat? Ei bine, trebuie sa recunosc ca nici eu nu m-am asteptat la asta, dar totodata trebuie sa-i recunoastem meritul autoarei care ne-a oferit „un mic tratat” placut de citit, interesant si numai bun de pus in practica dupa incheierea lecturii. Asadar, spune-mi ce vei incerca sa prepari prima oara dupa incheierea lecturii? Eu, sincera sa fiu, voi incepe cu un ceai de cimbru, intrucat simt ca imi da tarcoale o raceala. Insa recunosc ca vreau sa incerc cat de curand si superputerile imortelei…
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
- 26,40 leiPRP: 30,00 lei
OPINIA CITITORILOR