Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa in vigoare de la 15 februarie 2013

Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE



Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila nu mai are nimic de a face cu rigoarea unor proceduri legislative, planificate atent, coerent si previzibil. Povestea pare desprinsa, mai degraba, dintr-un scenariu de film, cu rasturnari de situatii si reveniri spectaculoase.

Stabilita initial pentru 1 septembrie 2012, amanata in ultima clipa pentru 1 februarie 2013, apoi din nou amanata pentru 1 iulie 2013 (doar prin declaratii oficiale, ce-i drept), Ziua Z a sistemului judiciar s-a hotarat. Senatul a aprobat in sedinta extraordinara din 28 ianuarie 2013, iar Camera Deputatilor in sedinta extraordinara din 29 ianuarie 2013 Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

In sedinta din 30 ianuarie, Guvernul a aprobat O.U.G. nr. 4/2013, prin care modifica Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a NCPC, precum si unele acte normative conexe, si stabileste data finala de intrare in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru 15 februarie 2013.

Lucrarea de fata ofera o prezentare comparativa, pe articole, a noului Cod de procedura civila, in paralel cu reglementarile anterioare– in primul rand vechiul Cod de procedura civila, de la 1865, dar si alte acte normative ale caror dispozitii au fost preluate, cu sau fara modificari, in noua reglementare (cum ar fi Codul civil de la 1864– partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata– acestea urmand a fi abrogate de la 15 februarie 2013).

Una dintre solutiile cu caracter de noutate pe care le aduce noul Cod priveste chiar aplicarea legii in timp. Astfel, principiul actual al aplicarii imediate a noii norme de procedura este inlocuit cu acela potrivit caruia dispozitiile noii legi sunt aplicabile numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia, in timp ce procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi. De aceea, necesitatea de a lucra in paralel dupa reguli diferite face ca analiza comparativa a celor doua reglementari sa fie cu atat mai pretioasa pentru practicienii dreptului si pentru toti cei interesati sa identifice singuri care sunt elementele de noutate ale noii legi fata de cea anterioara.

Cartea mai contine si o tabla de materii detaliata a noului Cod de procedura civila, precum si un index alfabetic. Precizam ca ele nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate. La final sunt prezentate si dispozitiile tranzitorii si de punere in aplicare cuprinse in Legea nr. 76/2012 si, integral, Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Facem precizarea ca, pana la momentul trimiterii acestei carti in tipar, Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti nu a fost inca promulgata si publicata in Monitorul Oficial. In textul legii nu este prevazuta o data certa pentru intrarea in vigoare, deci, potrivit art. 78 din Constitutie, ea intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii. Firesc, aceasta lege ar trebui sa intre in vigoare odata cu NCPC, pe 15 februarie 2013, asa ca publicarea ei in Monitorul Oficial se va face cu cateva zile inainte.

Din respect pentru cititorii nostri, in mod deosebit pentru miile de profesionisti din sistemul judiciar, nevoiti sa citeasca si sa cunoasca cat mai rapid prevederile noului Cod, chiar inainte de momentul intrarii sale in vigoare, redam in prezenta editie si Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, varianta finala, trimisa spre promulgare, astfel cum a fost preluata de pe site-ul Camerei Deputatilor (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=12944), accesat la data de 1 februarie 2013.



Numar pagini:496
Anul aparitiei:2013
Vezi și alte cărți: Procedura, Civila

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1290 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.