Numele persoanei fizice si Codul numeric personal
DESCRIERE
Cu un subiect care preocupa societatea si in lipsa doctrinei dedicate, lucrarea de fata serveste drept ghid in intelegerea notiunii si a continutului numelui, ca atribut de identificare a persoanei fizice, precum si a Codului numeric personal (CNP). Structurata in doua parti corespondente numelui si CNP-ului, lucrarea include si analizeaza, in cuprinsul sau, atat legislatia nationala incidenta, cat si legislatie internationala.
Tratarea si concluziile deductive ale prezentei cercetari, precum si analiza si interpretarile operate constituie un aport deosebit pentru aprofundarea temei. Totodata, in acest sens joaca un rol important si includerea unei sectiuni de jurisprudenta nationala relevanta, care evidentiaza aspectele doctrinare. Lucrarea se adreseaza in mod preponderent specialistilor din serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor (starea civila si evidenta persoanelor), dar nu numai lor, ci si altor persoane interesate sa cunoasca aspecte importante pentru activitatea si viata lor, putand reprezenta un instrument de lucru foarte util.
Din cuprins
- Notiunea, continutul si caracterele juridice ale numelui
- Dobandirea (stabilirea) numelui si a prenumelui
- Modificarea numelui de familie
- Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa
- Inscrierea mentiunilor de schimbare a numelui si/sau prenumelui intervenite in strainatate
- Notiunea si rolul codului numeric personal
- Caracterele juridice ale codului numeric personal
Puncte forte
- informatii detaliate si structurate despre nume, ca atribut de identificare a persoanei fizice, precum si despre Codul numeric personal (CNP)
- valorificarea reglementarilor nationale si internationale actuale
- abordare interdisciplinara (drept civil, drept international privat, dreptul Uniunii Europene etc.)
- ample referinte bibliografice
- structura facil de parcurs a lucrarii
Recomandare
Despre autor
Paraschiv PE? U este doctor in drept, general de brigada (rtr.) si a indeplinit, succesiv, functiile de? ef al Serviciului Central de Stare Civila (1996-2000), de Director al Directiei Evidenta Populatiei (2000-2004), de Director General Adjunct al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor din MAI (2004-2009), devenit DEPABD (2009), apoi DGEP (2022), si de Lector universitar titular la Facultatea de Drept a Universitatii BIOTERRA din Bucuresti (2013-2021); este Lector colaborator la Centrele Regionale de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala din subordinea Institutului National de Administratie, precum si la diferite firme private acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari.
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 44,10 leiPRP: 49,00 lei
- Problematici si particularitati ale dreptului la informatie. Perspectiva nationala si internationala57,60 leiPRP: 64,00 lei
- 80,10 leiPRP: 89,00 lei
OPINIA CITITORILOR