Pachet 3 carti. Doom 3, Gramatica de baza a limbii romane si Dex
DESCRIERE
Pachetul contine trei titluri:
- DOOM, editia a III-a. Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane
- Gramatica de Baza a Limbii Romane. Editia a II-a
- Dictionarul explicativ al limbii romane, Academia Romana, Editie noua
Descriere - DOOM, editia a III-a. Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane
DOOM 3. Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic. O noua editie, a treia, a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM3), aparut la Editura Univers Enciclopedic.
,,Afterchool," ,,breaking news" si ,,all-inclusive" sunt printre noile cuvinte incluse in editia a III-a a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM), lansat astazi de Institutul de Lingvistica ,,Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Romane. A III-a editie a DOOM are 3.000 de modificari, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja in limba.
Spre exemplu, scrierea de la ,,insala" poate fi acum si ,,inseala" asa cum se aude in pronuntie, a explicat pentru Edpedu.ro directoarea Institutului de Lingvistica, Adina Dragomirescu, conferentiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si cercetator stiintific in lingvistica. Aceasta a anuntat ca primele exemplare ale noului DOOM au iesit chiar astazi din tipar.
Limba romana a evoluat mai repede in ultimii ani datorita migratiei si a globalizarii, multe cuvinte fiind imprumutate din limba engleza, a explicat Dragomirescu.
Adina Dragomirescu, directoarea Institutului Iorgu Iordan al Academiei Romane
,,Editia a II-a a DOOM a fost publicata in 2005 si de atunci au mai aparut diferite modificari de norma care au fost cerute de uz, fiindca utilizatorii au inceput sa prefere anumite forme sau sa nu mai respecte norma in anumite privinte. Spre exemplu, la profesor s-a pastrat doar varianta cu accent pe ,,e" dar in alte situatii s-a completat paradigma la verbe, erau doar doua persoane, s-au pus toate persoanele ca dictionarul sa fie util si pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de romana si vor sa vada o forma a unui verb. In plus, s-au mai pus locutiuni (,,calea-valea" spre exemplu). Mai sunt si cuvinte complet noi, imprumuturi din engleza care au aparut in limba si care trebuiau sa fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toata terminologia coronavirusului" a explicat Adina Dragomirescu pentru Edupedu.ro.
Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane este destinat tuturor celor interesati sa scrie si sa vorbeasca corect romaneste. Consultarea si respectarea DOOM3 sunt in masura sa contribuie la imbunatatirea utilizarii limbii romane.
Academia Romana a incredintat Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” responsabilitatea actualizarii normelor limbii romane, pe care Sectia de specialitate le-a avizat, iar institutiile publice au obligatia legala de a le aplica.
Prezentul volum este o editie noua, integral verificata si substantial imbogatita, a DOOM2 (2005), totalizand cca 64.500 de cuvinte, dintre care cca 3.600 sunt nou introduse. Si editia a treia urmeaza in linii mari optiunile studiilor traditionale privitoare la limba romana, insa cu modernizarile reflectate in invatamant. Normele de baza nu au fost modificate, dar s-au facut peste 3.000 de recomandari punctuale noi, care tin seama de dinamica limbii si a societatii, de sugestiile si observatiile privind DOOM2, de raporturile dintre norma si uz etc.
Nr. pagini: 1152
Format: 17x24
Anul aparitiei: 2022
Descriere - Gramatica de Baza a Limbii Romane. Editia a II-a
In editia a doua a Gramaticii de baza, autorii au completat si au explicat anumite pasaje ale primei editii, au corectat unele scapari, acolo unde au simtit ei insisi nevoia sau in punctele semnalate de cei care au scris despre Gramatica de baza in cei peste cinci ani scursi de la prima edisie. A beneficiat de o revizie atenta si Caietul de exercitii, la care s-a adaugat si un sumar detaliat.
Elaborata sub egida Academiei Romane, la cativa ani dupa Gramatica Academiei, Gramatica de baza a limbii romane raspunde solicitarii de a se realiza o lucrare mai simpla ca organizare si mai redusa ca dimensiuni, incluzand datele esentiale pentru intelegerea structurii si a functionarii de ansamblu a limbii romane.
Recomand cu caldura aceasta lucrare, pe care o consider valoroasa si utila nu numai pentru noutatile pe care le contine, ci mai ales pentru caracterul ei declarat explicativ, evidentiat prin raportarea constanta la traditia gramaticii romanesti. Sunt convins ca va trezi interesul tuturor acelora care sunt preocupati de problematica actuala a domeniului: autori de manuale moderne, profesori, studenti, elevi.– Acad. Marius Sala
Caietul de exercitii care insoteste Gramatica de baza a limbii romane este un instrument de lucru practic, destinat, in egala masura, profesorilor si elevilor, asigurand dirijarea studiului gramaticii atat catre aspecte reprezentative, tipice pentru modelul propus de Gramatica de baza, cat si catre anumite dificultati de interpretare.
Organizarea Caietului urmeaza, in general, structura Gramaticii si contine exercitii de recunoastere si de analiza, exercitii de constructie, de segmentare, de interpretare a unor exemple, a unor situatii aparent asemanatoare, precum si teste-grila.
Nr. de pagini: 922
Anul aparitiei: 2016
Descriere - Dictionarul explicativ al limbii romane, Academia Romana, Editie noua
Aceasta noua editie a III-a, revazuta si adaugita, a Dictionarului explicativ al limbii romane, elaborata de un grup de cercetatori de la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, aparuta sub egida Academiei Romane, reprezinta punerea de acord a editiei anterioare cu noile norme ortografice, ortoepice si de punctuatie ale limbii romane.
Conceput ca un vast si complex repertoriu lexical, Dictionarul inregistreaza si explica peste 67 000 de cuvinte: cele mai utilizate in limba romana contemporana si in operele literare clasice, un mare numar de regionalisme, arhaisme si neologisme, precum si termeni si unitati frazeologice noi apartinand unor domenii de actualitate (informatica, finante, drept, religie, mass-media etc.).
Fata de cea precedenta, aceasta editie cuprinde foarte multe articole noi si adaugiri.
Desi nu este un dictionar etimologic propriu-zis, DEX-ul indica si originea cuvintelor.
Cel mai cuprinzator dictionar al limbii romane, DEX-ul se adreseaza tuturor celor care au nevoie de informatii noi in legatura cu vocabularul romanesc actual.
DEX a fost si este cea mai bine vanduta carte din Romania.
Academia Romana este cel mai inalt for de stiinta si de cultura din Romania. A fost fondata la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literara Romana, devenita la 1 august 1867 Societatea Academica Romana, iar in 1879 Academia Romana.
Conform statutului, rolul principal al Academiei consta in cultivarea limbii si literaturii romane, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii romane, studierea istoriei nationale romane si cercetarea in cele mai importante domenii stiintifice.
Cele mai reprezentative lucrari academice sunt Dictionarul limbii romane, Dictionarul explicativ al limbii romane, Dictionarul general al literaturii romane, Micul dictionar academic si Tratatul de istoria romanilor. Academia Romana are 181 de membri activi alesi pe viata.
Tip coperta: Cartonat
Anul aparitiei: 2016
Nr. pagini: 1376
Format: 20/26
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 33,75 leiPRP: 45,00 lei
- 74,25 leiPRP: 99,00 lei
- 56,25 leiPRP: 75,00 lei
OPINIA CITITORILOR