Pe urmele neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga

Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2017
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Stau cateodata si-mi aduc aminte ce vremi si ce oameni mai erau….

 

Ion Creanga

 

 

Asemeni povestilor si basmelor romanesti, am putea incepe cu binecunoscuta introducere a lor:  “a fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti! ”

 

Ceea ce insa va vom istorisi, s-a petrecut aievea!

 

Cornel Birsan

 

 

Cartea “Pe urmele Neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga” nu s-a dorit a fi doar o monografie a familiei Barsan, ci o istorie a Maramuresului secolelor XIV-XVI, mai putin cunoscuta de catre noi, unde personajele principale sunt: Dragos Voda si urmasii lui: Balc si Drag, Bogdan Voievodul Maramuresului si Intemeietorul Moldovei,  regii maghiari: Carol Robert de Anjou, Ludovic I de Anjou, Sigismund de Luxemburg si Matei Corvin, dar si domnitorii Tarilor Romane: Nicolae Alexandru Basarab si Stefan cel Mare. Intr-o apriga lupta a confirmarii identitatii de neam, a pastrarii pamanturilor mostenite din strabuni si a drepturilor valahice, a rezistentei impotriva abuzurilor oligarhiei maghiare si germane printre alte mari familii nobiliare din Maramures s-a aflat si familia Barsan de Sarasau si Campulung pe Tisa.

 

La inceputul secolului al XIV-lea, pe vremea cand Tara Romaneasca era in plina perioada a consolidarii “descalecatului”, in timpul domnitorilor Radu Negru Voda si Basarab cel Mare, iar in Moldova, cnezii si voievozii locali formau doar mici uniuni obstesti fara o conducere unitara, o treime din Maramuresul istoric era constituit ca Voievodat al Sarasaului si Campulungului pe Tisa, sub autoritatea Voievodului Codrea Barsan. La 1326, fratele acestuia, Stanislau Barsan devine, urmare meritelor sale militare, conducatorul unui puternic Cnezat al Stramturii, tinut aflat in vecinatatea Cuhei, unde Voievod era Bogdan, viitorul Domn Intemeietor al Moldovei.

 

Ori toate acestea, in istoriile oficiale nu sunt scrise!

Nr. pagini: 386

Format: 15. 5 X 23

Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1918 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.