Petre Tutea, Filosofia nuantelor

Preț: 32,70 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2012

DESCRIERE

Textul respectiv, intitulat Filozofia nuantelor, este scris sub forma unui eseu-manifest si constituie o demonstratie reflexiva,"din mers" al acestui mod de filozofare. Tutea a practicat tot timpul, cu intensitati diferite, un mod de gandire nuantat, despre care este vorba explicit in textul de referinta. Autorul a adaugat in anii '80 o Nota la Filozofia nuantelor, cu cateva precizari din punctul de vedere al turnurii teologale.

Filozofia nuantelor constituie nucleul teoretic al intregii dezvoltari literar-filozofice pe care Petre Tutea s-a straduit sa o realizeze incepand cu perioada de relativa deschidere culturala, de la sfarsitul anilor '60. In tratamentul sau laconic, Tutea propune o noua abordare, mai degraba procesualista a problemelor filozofice. In cadrul dezvoltarii culturii romane, Filozofia nuantelor a fost influentata de tendintele vitalist-trairiste initiate de Vasile Parvan. Conceptele din cadrul"genurilor" elaborate mai tarziu (e.g. masca, primire) merg intr-o directie asemanatoare, de reevaluare a atitudinilor subiective, individuale, vitale, pentru a evita individualismul sofistic dar si epuizarea tipica formelor generale, obiective, inghetate, lipsite de continut

"Un geniu, daca a existat vreodata unul" - Emil Cioran despre Petre Tutea, in Marturisiri si anateme
Aceste pagini sunt dedicate legendarului filozof Petre Tutea. Vom incerca sa prezentam asa cum se cuvine viata si opera marelui ganditor. Cu putine exceptii, volumele publicate pana la data infiintarii sitului (iulie 2006) a nu au aparut in conditiile pe care le merita o personalitate majora. Receptia critica a fost de asemenea necorespunzatoare si pe alocuri neasteptat de ostila, in pofida entuziasmului extraordinar generat de prezenta filozofului. Unul dintre scopurile principale ale acestui sit este depasirea superficialitatatii criticilor care perpetueaza comod aprecierile penibile ale comentatorilor neavizati, cum ar fi cei care confunda socratismul cu oralitatea. A sosit timpul unei reevaluari, iar materialele pe care le oferim sunt menite sa porneasca o dezbatere serioasa in legatura cu proiectele si realizarile lui Tutea. Alta problema pe care o vom examina intr-o oarecare masura pe parcursul dezvoltarii sitului este abuzul si exploatarea personalitatii lui Tutea in alte scopuri, in speta cele politico-ideologice sau cele comerciale si senzationale– cu ocazia publicarii unor inregistrari neautorizate, prin diverse provocari (prezentand informatii false sau tendentioase), citate scoase din context, transcrieri si texte editate cu brutalitate, anacronisme, neintelegeri, confuzii mai mult sau mai putin intentionate, erori de interpretare s.a.m.d. Internetul ofera acces aproape instantaneu la tot felul de materiale si opinii, care trebuie evaluate si cercetate cu atentie, dintr-o perspectiva corespunzatoare. Petre Tutea este in primul rand un filozof care critica explicit toate ideologiile, si o personalitate exemplara, care a reusit sa valorifice experienta de viata si suferinta. (...continuare )

In pofida cliseurilor curente, Tutea este un scriitor pe cat de neobisnuit, pe atat de important, deoarece a inventat trei genuri literar-filozofice (Filozofia nuantelor, Teatrul seminar, Reflectiile teologale) si instrumentele conceptuale corespunzatoare (gust si nuanta, masca, primire si gindire teologala...). Textele sale ofera un spectru rafinat de notiuni semnificative, cu rezonante in vocabularul curent al filozofiei romanesti si europene. Temele discutate de Petre Tutea sunt dificile, iar stilul sau laconic, reflexiv, si extrem de precis presupune, pe langa familiaritatea cititorului cu cultura romana si universala o pregatire filozofica substantiala, foarte multa atentie si sensibilitate la nuante.

Situl Filozofia Nuantelor este editat de un grup de cercetatori independenti interesati de evidentierea si dezvoltarea tuturor aspectelor filozofiei lui Tutea. Nu intentionam sa realizam doar un sit biografic-descriptiv; orice propunere de colaborare este binevenita, mai ales sub forma articolelor originale, care vor fi supuse unei analize riguroase. Articolele publicate vor fi in sectiunea Referinte> Articole.

La ora actuala cultura romana trece prin momente dramatice, iar tinerii cu aspiratii au nevoie mai mult ca oricand de modele. Petre Tutea este una dintre personalitatile pentru care gandul, vorba si fapta sunt unul si acelasi lucru. In aceasta unitate se regasesc toate virtutile fundamentale: curajul, rabdarea, cumpatarea, pietatea... Putini filozofi au fost vreodata comparati cu Socrate, al carui spectacol intelectual este atat de viu prin dialogurile lui Platon. Ca si marele atenian, Tutea nu este interesat de elaborarea unor doctrine si sisteme. Fie ca este vorba de meditatie, discutie sau de scriere, rostul activitatii filozofice este exercitiul continuu al gandirii care purifica.

Nr. de pagini : 204
Anul aparitiei : 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2280 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.