Populatia Tarii Moldovei la inceputul secolului al XIX-lea. Izvoare fiscale si statistice din anul 1808. Volumul I

Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2019
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Cercetarea istorica contemporana dispune mai multe surse statistice referitoare la populatia Tarii Moldovei si a Basarabiei de la sfarsitul secolului XVIII – inceputul secolului XIX. Mentionam recensamintele Tarii Moldovei din 1772-1773 si 1774, Condica liuzilor din 1803, Catagrafia Tarii Moldovei din 1816 si cea a Basarabiei din 1817. Totusi aceasta lista nu este completa. In fondurile de arhiva se pastreaza importante izvoare cu caracter demografic, intocmite in perioada Razboiului ruso-turc 1806-1812, la fel de valoroase ca si cele mentionate mai sus, dar care sunt cunoscute de un numar mic de istorici.

Prezentul volum, contine doua condici, alcatuite in perioada 1808 - 1812 referitoare la populatia Tarii Moldovei, inclusiv si celei din teritoriile raialelor Hotin, Tighina si din olaturile Basarabiei istorice.

Structura lucrarii contine: Studiu introductiv, Capitolul I. Catagrafia Tarii Moldovei din anii 1808 - 1812. Capitolul II. Catagrafia Eparhiilor Tarii Moldovei din anul 1811. Anexe. Facsimile. Indice de nume. Pe langa numarul luzilor indicat pentru fiecare localitate si suma impozitului in Catagrafia din 1808-1812 sunt descrise si darile si prestatiile colectate de la populatie. Catagrafia ecleziastica, pe langa date statistice referitoare la parohiile din Eparhiile Moldovei, indica si numele slujitorilor bisericesti din acea perioada. In Anexe se vor regasi documente de statistica socio-demografica cu un volum redus, dar si tabele comparative dintre izvoarele noi publicate si cele prezente deja in circuitul stiintific. Aceste izvoare in original sunt scrise in limba romane cu caractere paleografice, fapt care poate fi un obstacol in valorificarea informatiei pe care o contin. Publicare lor, cu respectarea normelor de prelucrare arheografica a documentelor ar facilita munca cercetatorului istoric profesionist, dar si a celui amator. Deoarece aceste surse se refera la spatiul istoric al Tarii Moldovei, cu exceptia Bucovinei, ar fi un instrument de cercetare pentru specialistii din Republica Moldova si din Romania, oferind posibilitatea de studiere a aspectelor demografice, genealogice, de istorie fiscala, economie s. a. atat in plan comparativ, cat si pentru elucidarea situatiei de moment. Beneficiari a acestui volum vor fi si profesorii de istorie care vor dispune de un material documentar interesant si necesar pentru orele de istorie locala, incluse in curricula scolara. La fel si cei care vor elabora investigatii de istorie locala vor utiliza din plin datele oferite prin publicarea volumului propus.

Nr. pagini: 422

Format: 24 X 17

Anul aparitiei: 2019

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1348 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.