Povesti din Cartierul Primaverii

PRP: 26,97 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 20,23 lei
Diferență: 6,74 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Povesti despre  fata domestica, umana si blanda a puterii. Descendenti ai  membrilor  de prim rang ai nomenclaturii  comuniste isi retraiesc momente ale copilariei  sau tineretii, in preajma unor figuri pe care omul de rand nu le cunoaste decat din portretele etalate la marile manifestatii oficiale, sau din tribunele congreselor, sau din manualele de istorie recenta. Ele se numesc Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Pantelimon Bodnarenko, Paul Niculescu-Mizil. Vazuti de aproape acesti oameni sunt niste tati, unchi, matusi si bunici ca toti  tatii, unchii, matusile si bunicile. Cu atat mai tulburator efectul asupra celui care le-a citit discursurile condamnand fara mila"dusmanul de clasa", sau chiar a suferit consecintele acestui discurs.

Intelegerea comunismului ca regim in care  crima se legitimeaza ideologic, iese confirmata din aceasta lectura uimitoare si utila in cel mai inalt grad.

Proiectul Cartierului Primaverii s-a datorat Uzinei de Gaze si Electricitate ca spatiu destinat functionarilor sai. In vremea razboiului, aici si-au inchiriat comunistii ilegalisti mai multe case conspirative. Dupa cucerirea puterii, Cartierul Primaverii a devenit sediul demnitarilor comunisti. Aflate in proprietatea Gospodariei de Partid, antrepriza creata dupa model sovietic pentru satisfacerea tuturor trebuintelor materiale ale„celor mai iubiti fii ai poporului“, casele cu toate dotarile corespunzatoare le erau repartizate detinatorilor de functii in nomenclatura de partid. Locatarii din Cartierul Primaverii si-au randuit viata de familie, relatiile si trebuintele dupa exemplul inaintasilor de la Kremlin.

Pentru locatarii din Cartierul Primaverii toate au fost„speciale“: ratiile de alimente, policlinicile, spitalul, scolile, paznicii, croitorii, magazinele, statiunile de iarna si vara… Speciale sunt si povestile lor despre fetele nevazute ale puterii.

Din inima cartierului nomenclaturii s-a reconfigurat, in 1989, cercul deciziei si influentei politice. Aceste povesti de viata din Cartierul Primaverii constituie, in fapt, o miniatura a istoriei elitelor politice romanesti din ultimii 70 de ani.

 

LAVINIA BETEA este absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie, sectia Filozofie-Istorie, si doctor in psihologie la Universitatea„Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Actualmente, este profesor de psihologie sociala si politica la Universitatea„Aurel Vlaicu“ din Arad, sefa Sectiei Istorie Recenta a ziarului Jurnalul National si redactor-sef al Revistei Internationale de Psihologie Politica Societala.

APARITII EDITORIALE: 21 august 1968— Apoteoza lui Ceausescu (coord.), Editura Polirom, Iasi, 2009; Psihologia politica— o disciplina societala (coord. Lavinia Betea, Alexandre Dorna), Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2008; Partea lor de adevar, Editura Compania, Bucuresti, 2008; Barbati si femei. Intalniri cu Serge Moscovici, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2007; Am facut Jilava in pantofi de vara. Convorbiri cu Ioana Berindei, Editura Compania, Bucuresti, 2006; Mentalitati si remanente comuniste, Editura Nemira, Bucuresti, 2005; Linul balans al memoriei, Editura Fundatiei Culturale„Ioan Slavici“ din Arad, 2002; Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist, Editura Humanitas, Bucuresti, 2001 (Premiul Academiei Romane, 2003; editia a II-a, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2005); Psihologie politica. Individ, lider, multime in regimul comunist, Editura Polirom, Iasi, 2001 (editia a II-a, Editura Concordia, Arad, 2007; editia a III-a, Editura Universitatii„Aurel Vlaicu“ din Arad, 2009); Convorbiri neterminate. Corneliu Manescu in dialog cu Lavinia Betea, Editura Polirom, Iasi, 2001; prefata, selectie a textelor si note la cartea lui Paul Sfetcu 13 ani in anticamera lui Dej, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2000; Alexandru Barladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu, Editura Evenimentul Romanesc, Bucuresti, 1997; Maurer si lumea de ieri. Marturii despre stalinizarea Romaniei, Editura Fundatiei„Ioan Slavici“, Arad, 1995 (editia a II-a, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2000); Sfarsitul libertatii, Editura Mirton, Timisoara, 1993.


Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 312
Format: 13× 20 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2326 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.