Primul Razboi Mondial 1914-1918 de Vyvyen Brendon
DESCRIERE
Cartea autorului Vyvyen BRENDON „Primul Razboi Mondial 1914-1918 de Vyvyen Brendon" de la editura ALL
Povestea conflagratiei devastatoare care a schimbat radical harta lumii
Cartea reputatei istorice Vyvyen Brendon ocoleste tiparul „adevarurilor istorice” plate si propune o abordare incitanta, care are precizia unei cercetari stiintifice si transmite emotia marturisirilor cutremuratoare ale celor care au trait acele vremuri.
Lucrarea de fata ofera o prezentare clara si concisa a evenimentelor din timpul „Marelui Razboi”; Primul Razboi Mondial a primit initial aceasta denumire de la contemporanii care nu intuiau ca, peste nici trei decenii, aveau sa fie martorii unui conflict si mai sangeros. Dar volumul semnat de Vyvyen Brendon nu se limiteaza la atat, ci aduce sub aceeasi umbrela o multitudine de puncte de vedere si interpretari diferite. Rezultatul: cititorii sunt stimulati sa isi formeze propria viziune asupra subiectului pus in discutie.
„In 1914, natiunile s-au tarat pana la cazanul clocotit al razboiului, aruncandu-se in el, fara nicio urma de neliniste sau de teama” - Primul Ministru al Marii Britanii, David Lloyd George, War Memoirs
Cartea relateaza in detaliu povestea Primului Razboi Mondial, incepand cu scanteia care l-a declansat. Imparatul austriac Franz Joseph nu a fost foarte indurerat de disparitia nepotului sau, arhiducele Franz Ferdinand, mostenitor al tronului Imperiului Austro-Ungar. Acesta murise rapus de gloantele sarbului bosniac Gavrilo Princip, alaturi de sotia lui, pe 28 iunie 1914. In schimb, a declarat ca o asemenea jignire adusa coroanei austriece nu va ramane nepedepsita, iar la sase saptamani de la asasinatul din Sarajevo a si izbucnit razboiul. Autoarea ne prezinta studii de actualitate privind evolutiile de pe cele doua mari Fronturi – de Vest si de Est, dar si de pe teatrele de operatiuni secundare. In paralel, suntem conectati la experienta cutremuratoare a participantilor la razboi, prin intermediul numeroaselor surse citate.
„De intreba-vor de ce-am murit,/ Spune-le ca ai nostri tati au mintit.” - Rudyard Kipling, Epitaphs of the War, 1919, la patru ani dupa moartea fiului sau John, unul dintre cei 8 milioane de soldati disparuti in Primul Razboi Mondial.
La finalul conflagratiei mondiale, harta lumii si-a schimbat infatisarea, reflectand sfarsitul unor imperii care dainuiau de secole si aparitia unor state noi. Printre ele se numara si Uniunea Sovietica, primul stat comunist din istorie. Desi Tratatul de la Versailles ii responsabiliza explicit pe invinsi pentru toate „pierderile si pagubele” provocate de razboi, aceasta clauza fost respinsa net de Germania in anii postbelici si s-a transformat intr-un subiect fierbinte de dezbatere. In curand, avea sa prinda contur ideea unei responsabilitati generale atat in cercurile politice, cat si in cele academice. Competitia economica, cursa inarmarii si imperialismul reprezinta de fapt tentaculele cu care a actionat vina colectiva.
Foarte important:
Romania este unul dintre statele moderne aparute in urma razboiului. Sacrificiul sutelor de mii de soldati romani cazuti la Turtucaia, pe Valea Jiului, la Marasesti, Marasti si Oituz a facut posibila Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Din aceasta perspectiva, lucrarea de fata, publicata in anul in care celebram un secol de la incheierea Primului Razboi Mondial si de la intregirea Romaniei, reprezinta un util si binemeritat memento.
Structura capitolelor:
Sectiunea „Obiective de atins”, care deschide fiecare capitol, are menirea de a descrie tema sau temele principale ale capitolului respectiv. Caseta cu „Probleme cheie” care urmeaza dupa majoritatea subtitlurilor capitolelor, atrage atentia asupra subiectelor dezbatute, iar sectiunile de tipul „Sa studiem capitolul...” reunesc informatiile esentiale. Public-tinta: Aceasta lucrare se adreseaza studentilor si elevilor care sustin examene legate de Primul Razboi Mondial, dar si tuturor cititorilor pasionati de istorie si istoricilor dornici de o lectura concisa si sclipitoare.
„Chiar Kipling se pare ca, de fapt, nu i-a spus fiului sau, in varsta de 17 ani, cand s-a inrolat, tot adevarul, si aceasta pentru a-l determina sa se inroleze ca ofiter, desi era miop si ar fi putut sa se scuteasca medical. In discursurile sale, Kipling a creat un tablou impresionant asupra „pericolului hun” pentru a-i determina pe tineri sa mearga la razboi. Cu toate acestea, e putin probabil ca scriitorul englez sa-si fi schimbat convingerile din cauza pierderii personale suferite. Probabil ca poemul era menit sa-i acuze pe oamenii de stat liberali antebelici ca au pacalit poporul englez, ascunzand eventualitatea unui conflict european. Orice ar fi vrut sa spuna Kipling, randurile sale au pus o intrebare arzatoare privitoare la vinovatii sau la cauzele care au dus la moartea lui John si a altor peste 8 milioane de soldati (de toate nationalitatile), inrolati intre anii 1914-1918.”
Nr. de pagini: 216
Anul aparitiei: 2018
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 47,26 leiPRP: 54,95 lei
- 34,36 leiPRP: 39,95 lei
- 32,25 leiPRP: 43,00 lei
OPINIA CITITORILOR