Principiile procedurii judiciare. In reglementarea actuala si in noile coduri de procedura

PRP: 20,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,00 lei
Diferență: 2,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Intr-o perioada de profunde transformari internationale, inregistrate pe toate
planurile vietii sociale, ca cea pe care o traversam in prezent, marcata de manifestarea unei crize economice fara precedent, de amplificarea infractionalitatii internationale si de intensificarea pericolului terorist, problematica drepturilor fundamentale ale omului este mai actuala decat oricand.

In noile conditii istorice, aflate sub influenta fenomenului globalizarii, societatea internationala trebuie sa gaseasca solutii pentru ca drepturile fundamentale ale omului sa nu fie complet lipsite de continut, sa nu reprezinte doar simple lozinci, fara suporturi de garantare concrete privind manifestarea lor.

Problemele economice mondiale, cauzate de criza economica, au condus, implicit, la incalcarea unor drepturi fundamentale ale omului la nivel national, in special in ceea ce priveste drepturile economice si sociale.

Aceasta situatie reclama cunoasterea cadrului juridic national si international de protectie a drepturilor fundamentale ale omului.

Problematica drepturilor fundamentale ale omului a depasit stadiul unei discipline de specialitate, reprezentand, in prezent, o problema de interes general, aflata in atentia fiecarui om in parte.

Cadrul juridic national si international cuprinde reglementari care permit
manifestarea plenara a drepturilor fundamentale ale omului. De asemenea, atat la nivel national, cat si la nivel international, s-au constituit sisteme de garantii institutionale care asigura o aplicare adecvata a reglementarilor adoptate in domeniu.

Invocarea respectarii drepturilor fundamentale ale omului reprezinta ultima
"reduta", pentru care fiecare om trebuie sa depuna eforturi de recunoastere, insa pentru aceasta este nevoie de informare privind cadrul juridic si institutional de protectie.

Dincolo de cunoasterea si apararea drepturilor omului, intervine si necesitatea promovarii informatiilor privind protectia juridica a drepturilor fundamentale ale omului.

Aceasta sarcina revine juristilor, cadrelor didactice, specialistilor din domeniu si cercetatorilor care si-au propus sa analizeze problema drepturilor fundamentale ale omului atat sub aspect teoretic, cat si sub aspect practic.

In ceea ce priveste realizarea efectiva a drepturilor fundamentale ale omului, se impune coordonarea eforturilor factorului politic cu factorul juridic. Factorului politic ii revine sarcina de a adopta reglementarile cele mai adecvate privind garantarea drepturilor fundamentale ale omului, pornind de la analiza realitatilor politice specifice fiecarei perioade istorice, in timp ce factorului juridic ii revine sarcina de a corela si interpreta reglementarile interne cu cele internationale in vederea realizarii unei protectii efective, cu caracter universal, a drepturilor fundamentale ale omului.

Pornind de la ideea ca procedura judiciara are ca obiect atat organizarea instantelor judecatoresti, cat si modul de exercitare a actiunilor in fata instantelor judecatoresti, lucrarea de fata isi ordoneaza informatia pe doua paliere de tratare. Astfel, sunt aduse in atentie atat principiile care carmuiesc organizarea judiciara in Romania, cat si principiile care configureaza functi-onarea propriu-zisa a celor doua proceduri de judecata, civila si penala.Fara a se declara un veritabil exercitiu de comparatie, lucrarea"Principiile procedurii judiciare" antreneaza, pe langa planul reglementarii actuale a materiei si pe acela propus de Noile Coduri de procedura, texte cu preocupare sporita pentru subiect.

Linia generala si comuna a noilor reglementari trebuie gasita in intentia de a oferi justitiei din Romania o procedura judiciara eficace, rapida, responsabila, exigente proclamate adesea si in literatura noastra mai veche, confirmare data prin chiar setul de principii cu care debuteaza fiecare dintre cele doua asezaminte normative.Si pentru ca procedura este forma pe care o da legea dreptului substantial, o noua procedura judiciara, configurata in lumina principiilor, este raspunsul la ceea ce Noile Coduri - civil si penal - consacra in textele lor.Indiferent de natura procedurii de aplicat si de reglementarea juridica in analiza, intre ideile de baza ale cercetarii de fata una este dominanta -"principiile procedurii judiciare" nu trebuie tratate si intelese ca entitati separate.

Pe drept cuvant, ele se constituie intr-un adevarat sistem, antrenarea lor presupunand interdependenta si conditionare, asa incat, fiecare capata expresie deplina doar prin raportare la celelalte. In egala masura, incalcarea, ignorarea sau nesocotirea unuia dintre acestea risca sa compromita intregul si, implicit, sa vatame calitatea actului de justitie.

Nr. de pagini : 224
Anul aparitiei : 2011

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1077 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.