Privind inapoi, cititorul. Ipostaze ale lectorului in proza romaneasca

PRP: 34,95 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 30,06 lei
Diferență: 4,89 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

Filologul Ioan Farmus porneste de la o intrebare justificata– consecinta a lecturilor si a studiului aprofundat:„De ce nu avem o teorie a receptarii?”. Cercetarea sa isi propune sa umple acest loc, aproape gol, si are ca scop principal (re)aducerea cititorului in centrul unei problematici interpretative. Prin cultivarea stilurilor si a formelor marginale, scriitorii studiati– Ion Budai-Deleanu, Al. Odobescu, I.L. Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Horia Simionescu sau Mircea Cartarescu– sint preocupati atit de procesul lecturii, de identitatea lectorului, cit si de pregatirea acestuia pentru intilnirea cu textul, devenind astfel jaloanele unui traseu al carui punct terminus se afla in postmodernism.
 
„O lucrare extrem de agreabila, cu nerv pentru dezbatere si cu finete de observatii, folosind un aparat conceptual riguros si o baza erudita (de care nu face niciodata parada, ci o investeste fluent in operatiile interpretative sau de elaborare conceptuala), matura in ton si-n argumentatie, stilistic extrem de curata, cercetarea lui Ioan Farmus duce la rezultate si observatii de o evidenta originalitate, intr-o conduita elevata, de excelenta in toate compartimentele.” (Al. Cistelecan)
 
„Scenariul propriilor demonstratii si analize releva maturitate, limbaj critic sigur de sine, o viziune de ansamblu marcata de indrazneala si de originalitate. In plus, inscriindu-si demersul in incercarile critice articulate de teoriile receptarii, Ioan Farmus e stapin pe acest teritoriu al metodelor critice mai vechi sau mai noi, isi asuma si apropriaza constient anumite instrumente si mijloace de abordare a textului, are o anumita siguranta si naturalete nu numai in explicarea teoretica a lucrurilor, ci si in folosirea lor cu echilibru, doar in masura in care anumite concepte, interpretari, solutii sau disocieri ii sint utile. Niciun abuz conceptual, astfel, niciun exces de eruditie sterila.” (Mircea A. Diaconu)
 
„Intii si intii trebuie subliniata cu trei linii rosii inauguralitatea studiului sau in teoricritica romaneasca, ce face din Ioan Farmus un deschizator de drumuri. Oricine se va angaja de acum inainte pe drumul deschis de el nu va putea ocoli opera sa instauratoare. In acest cimp de lucru si in acest tip de cercetare, Ioan Farmus e inconturnabil. Gestul sau creativ arata ca nu e nevoie sa locuiesti la Paris sau New York, cum cred new-chiritele noastre intelectuale, ci, din contra, ca poti trai chiar la Tirgu-Neamt, pentru a produce lucrari de nivel euroatlantic.” (Virgil Podoaba)





ANUL APARITIEI:    2013
NUMAR PAGINI:    296
FORMAT:    150x235

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1670 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.