Procrastinarea intentionata
DESCRIERE
Cartea autorului Rory Vaden „Procrastinarea intentionata" de la editura ACT SI POLITON
Procrastinarea intentionata / Procrastinate on Purpose de Rory Vaden nu este doar un audiobook, este o investitie, pentru ca la finalul ei vei detine toate instrumentele necesare pentru a deveni si tu la randul tau ceea ce autorul numeste un multiplicator (n. r: om de succes). Vei iubi Procrastinarea intentionata pentru modul surprinzator in care desfiinteaza rand pe rand o serie de mituri, oferindu-ti perspective noi asupra ce este cu adevarat important cand vine vorba de munca si eficienta. Rory Vaden este cu siguranta unul dintre acei autori care merg impotriva curentului fara a se insela nicio clipa, si care, iti ofera o solutie practica si cat se poate de realizabila la eterna problema… nu am timp… Descopera cele 5 strategii (permisiuni), folosite de oamenii de succes pentru a castiga timp si aplica-le in viata si in cariera ta!
Procrastinarea intentionata este un audiobook despre productivitate si gestionarea eficienta a timpului, care porneste de la premisa ca tot ce ai stiut pana acum despre valorificarea acestei resurse valoroase este gresit. De fapt, autorul face mai mult decat sa te ajute sa iti gestionezi mai bine timpul, el te invata sa iti multiplici timpul, plecand de la urmatorul rationament: o autodisciplina mai buna, inseamna mai mult timp, iar mai mult timp, inseamna in cele din urma mai multi clienti satisfacuti, si, deci, mai multi bani.
„Invadator si puternic, acest ucigas al productivitatii si noua forma de procrastinare este in prezent cel mai scump cost invizibil din domeniul afacerilor...”
Rory Vaden este orator profesionist, autor si antreprenor, fiind cofondatorul companiei Southwestern Consulting, un serviciu de consultanta globala ce ajuta clienti din peste 27 de tari sa-si dezvolte afacerile si sa furnizeze servicii mai bune clientului. Temele sale favorite sunt: cum sa te autodisciplinezi pentru a-ti atinge scopurile, cum sa vinzi mai mult daca dispui de un produs sau de un serviciu, sau cum sa pui capat procrastinarii si sa-ti cresti productivitatea. Prima lui carte, Take the Stairs, este numarul unu in topurile Wall Street Journal si USA Today, precum si numarul doi pe lista bestsellerurilor New York Times, fiind tradusa in unsprezece limbi.
Ce credeai ca stii?
Daca potrivit DEX, procrastinarea inseamna „a amana sau a intarzia inceperea executiei unei sarcini; a temporiza, a taragana, a tergiversa”, potrivit lui Vaden procrastinarea capata cu totul alta semnificatie. Procrastinarea este in viziunea autorului diluarea prioritatilor, care, se traduce la randul ei, prin amanarea celor mai importante activitati ale zilei in favoarea sarcinilor mai putin importante.
„Spre deosebire de procrastinare, diluarea prioritatilor nu are nimic de-a face cu faptul de a fi lenes, apatic sau neim¬plicat. Totusi, are acelasi rezultat final: amanam cele mai importante activitati ale zilei, lasand ca atentia noastra sa se orienteze, constient sau inconstient, spre sarcini mai putin importante.”
Dupa ce a lucrat cu mii de echipe de oameni din zeci de tari, Vaden a ajuns la concluzia ca tot ce stim despre gestionarea timpului este gresit. Aceasta concluzie a fost trasa dupa ce a incercat prin numeroase metode sa afle raspunsul la intrebarea: „Cum aleg sa-si petreaca timpul cei mai de succes oameni din ziua de azi?”. Raspunsul gasit a fost foarte simplu: diferit!
Pornind de la modelul acestor multiplicatori, autorul desfiinteaza rand pe rand o serie de mituri, referitoare la concepte precum echilibrul, recreerea, eficacitatea sau randamentul si te sfatuieste:
• Nu te mai plange cat de mult ai de lucru sau cat de ocupat esti! Pentru ca asta iti erodeaza sentimentul de control si te impiedica sa iti folosesti creativitatea pentru obiectivele pe care trebuie sa le atingi.
• Uita de echilibru! Echilibrul este doar o iluzie cand vine vorba de a gasi raportul ideal intre cariera, viata de familie si timp liber. Asta pentru ca multiplicatorii considera ca este necesara dezechilibrarea concentrarii si energiei, prin orientarea lor catre o directie dorita, pentru o scurta perioada de timp, in vederea obtinerii rezultatului dorit.
• Nu recreerea este telul! In viziunea autorului, munca este o sursa de satisfactii si nu acel ceva care te impiedica sa faci ceea ce ai vrea tu cu adevarat. Asadar, ideea ca viata noastra ar fi cu mult mai buna daca am avea mai putin de munca este si ea doar un mit.
• De mult prea multe ori ne axam pe tot ce am facut, in loc sa ne concentram pe tot ce a rezultat din ceea ce am facut. Asadar, oamenii de succes isi evalueaza munca in functie de randament si rezultate, nu de cantitatea de munca depusa intr-un anumit interval de timp, si, considera Vaden, la fel ar trebui sa faci si tu! Randamentul este definit drept „calitatea de a avea succes in obtinerea rezultatului intentionat.”
Gestionarea si prioritizarea timpului
Si gestionarea timpului este vazuta de Vaden intr-o perspectiva noua, autorul intrebandu-se daca, de fapt, pentru a fi eficienti avem nevoie sa ne gestionam mai bine timpul sau sinele?
„Nu poti gestiona timpul. Nu poti controla timpul. Nu poti porni timpul. Nu poti opri timpul. Poti munci repede sau incet, insa timpul curge in acelasi ritm, indiferent de ceea ce vrem sa facem noi. Poti, totusi, sa te gestionezi pe tine insuti. Poti alege ce faci azi cu timpul care ti s-a dat. Poti hotari caror lucruri merita sa te dedici si carora nu. Poti alege fie sa te concentrezi asupra unor lucruri care conteaza, fie sa te lasi purtat de val intr-o mare a distragerilor. Tu ai, de fapt, controlul asupra ta. Si odata ce ai inteles acest adevar, esti pregatit sa iti „prioritizezi timpul”.
Potrivit autorului, a prioritiza inseamna a pune o sarcina inaintea alteia. Si pentru a-ti fi mai usor sa faci acest lucru, Vaden apeleaza la Matricea de management al timpului realizata de dr. Stephen R. Covey, autorul volumului Cele 7 obisnuinte ale persoanelor extraordinar de eficace. Conform acesteia, nu exista decat patru tipuri de sarcini in viata noastra:
• Important si urgent
• Important, dar nu si urgent
• Neimportant, dar urgent
• Neimportant si nu urgent
Vaden explica pe larg ce inseamna aceasta schema si te va inspira sa o folosesti in activitatile tale curente, pornind de la ideea ca viata fiecaruia dintre noi are sase sectoare principale: Familie, Facultate (Munca), Credinta, Fitness, Distractie si Finante. Insa tot el iti atrage atentia ca oricat ai incerca sa reprioritizezi si sa schimbi aceasta schema in functie de prioritati, nu vei castiga, ci doar vei imprumuta timp dintr-un sector al vietii pentru a te putea concentra asupra altuia.
Multiplicarea timpului
Chiar putem multiplica timpul? Chiar putem iesi din acest cerc vicios in care ne simtim blocati de foarte multe ori: vreau sa fac mai mult si mai bine dar… nu am timp? Cum de multiplicatorii nu se plang niciodata ca nu au timp? Lor chiar le ajunge timpul sau…daca nu, care e secretul lor?
„Multiplicatorii nu iau pur si simplu decizii aici si acum; ei iau decizii pe baza unei perspective cu privire la felul in care le vor afecta viitorul. Nu e o chestiune doar de disciplina in plus sau de vointa de fier; e un calcul diferit, facut dintr-o perspectiva diferita.”
Insa care este modalitatea secreta prin care oamenii de succes isi multiplica timpul? Simplu, raspunde autorul: „Iti multiplici timpul petrecandu-l astazi cu lucruri care iti vor oferi mai mult timp maine.”
Cele 5 permisiuni
Vaden identifica cinci permisiuni, care, folosite corect, ne pot ajuta sa castigam timp. Acestea sunt:
• Elimina – permisiunea de a ignora.
„Perfectiunea nu se dobandeste atunci cand nu mai e nimic de adaugat, ci atunci cand nu mai e nimic de inlaturat”. Antoine de Saint-Exupéry
Cu alte cuvinte, spune autorul, ne concentram mereu pe ce am putea adauga in viata noastra, cand, de fapt, ar fi mult mai benefic pentru noi sa ne concentram pe ceea ce putem elimina. Vaden te invita asadar sa te gandesti o clipa la toate lucrurile pe care le faci, fara a trebui sa le faci, si sa treci la actiune: Sterge! Elimina! Eradicheaza! Descotoroseste-te! Spune nu!
• Automatizeaza – permisiunea de a investi.
„Cea mai mare amenintare la adresa succesului cuiva nu este o lipsa de talent, o lipsa de educatie, o lipsa de resurse sau o lipsa de oportunitate; este miopia – o lipsa de viziune. Calculul semnificatiei schimba totul.”
Plecand de la exemplul banal al cumpararii unei simple cafele, autorul defineste termenii de: cost actual, cost de oportunitate si cost ascuns, aratandu-ne cum, orice cheltuiala de moment ne priveaza de o posibila investitie. Potrivit lui Vaden, obisnuinta de a cheltui, in loc de a investi, este ceea ce ii diferentiaza in mare, pe oamenii de succes, de oamenii obisnuiti.
Vaden iti ofera aici o lista cu lucrurile care pot fi automatizate intr-o companie pentru eficientizarea muncii, automatizarea fiind definita ca: „un sistem in care cineva poate reduce perioada „timpului de gandire” pe care trebuie sa-l petreaca ca sa incheie o sarcina rigida”. Automatizarea este o metoda care te ajuta sa faci economii atat in ceea ce priveste resursele de timp, cat si cele financiare, dar pentru a automatiza ceva e nevoie de cele mai multe ori sa investesti. Sfatul autorului este sa investesti acum, pentru ca orice lucru pentru care creezi un proces astazi iti economiseste timp maine!
• Deleaga – permisiunea imperfectiunii.
„Indiferent daca este in viata ta profesionala sau in viata ta personala, marimea succesului este de obicei determinata de forta echipei tale. Asadar, completeaza locurile libere si suplineste-ti punctele slabe aducand alti oameni. Investe-ti timpul (si banii) ca sa-i instruiesti corespunzator. Acorda-ti tie si lor permisiunea imperfectiunii si incepe sa progresezi lucrand mai mult ca o echipa.”
Autorul iti explica printr-un exemplu simplu, cat timp poti economisi delegand o sarcina care iti revine de regula tie, catre altcineva, comentand ca „felul in care iti petreci timpul conteaza mai mult decat felul in care iti cheltuiesti banii”. Pentru ca… orice lucru care-ti iroseste timpul inseamna o irosire a banilor tai. Trebuie sa inveti sa delegi chiar daca stii ca un altcineva nu va face acel lucru perfect, cum l-ai fi facut tu, sau ca va face greseli, amintindu-ti ca e o favoare sa le permiti oamenilor procesul firesc de a comite propriile greseli.
• Procrastineaza – permisiunea incompletului.
„Exista o mare diferenta intre inactiunea ce rezulta din indulgenta si inactiunea ce rezulta din intentie; una inseamna procrastinare, iar cealalta inseamna rabdare. De altfel, exista un sinonim pentru procrastinarea intentionata si acela este... rabdarea.”
Autorul te convinge cat de importanta este potrivirea in timp atunci cand vine vorba de initiative. Abilitatile tale vor fi cu atat mai valoroase cu cat vor fi folosite in cele mai potrivite momente. Iti ofera asadar o serie de exemple despre lucruri care pot fi amanate, pentru ca pot fi facute mai tarziu, si iti recomanda sa te axezi mereu pe lucrurile importante la un anumit moment dat: Fa lucrurile pe care stii ca ar trebui sa le faci! Si apoi ai rabdare. Chiar daca rezultatele asteptate nu vor veni concomitent cu actiunile tale, asta nu inseamna cu nu vor veni niciodata, pentru ca:
Uneori, raspunsul la visul tau este „da”. Uneori este „nu”. Si uneori este „asteapta”.
• Concentreaza-te – permisiunea de a proteja.
„Conceptul de „concentrare” (substantiv) este o reprezentare intensa a felului in care gandeste un multiplicator. Mintea unui multiplicator munceste perpetuu foarte repede pentru a calcula si a recalcula ce activitati vor avea cel mai semnificativ impact pe termen lung. Apoi, se indreapta imediat cu o focalizare stranie spre aceasta activitate, indiferent care ar fi ea.”
Dar pentru a atinge nivelul optim de concentrare trebuie mai intai sa iti definesti foarte clar prioritatea in orice moment. Simplul fapt ca vei sti ca lucrezi la o prioritate te va ajuta astfel sa fii mai prezent si sa te concentrezi mai mult.
Autorul te avertizeaza ca ai datoria sa te protejezi pe tine si scopurile tale importante de ceea ce considera ceilalti important. „Ignora temporar treburile minore, astfel incat sa te poti concentra pe treburile importante.” Pentru ca, adauga Vaden:
„Singurul mod prin care faci un deserviciu celor din jurul tau... Singurul mod prin care nu-i poti rasplati corespunzator pe toti cei care te-au ajutat sa devii cine esti... Este sa dai la schimb lucrurile semnificative pe care se presupune ca trebuie sa le faci pentru cele nesemnificative.”
Urmatorul pas…
„Cea mai semnificativa oportunitate pentru a face economii de cost in majoritatea companiilor de astazi este sa nu economiseasca bani. Ci sa economiseasca timp. Costurile cele mai mari nu vor fi niciodata dolarii pe care ii cheltuiesti; ci timpul pe care il cheltuiesti.”
Vaden ne sfatuieste sa folosim toate permisiuni enuntate de el pe parcursul audiobookului pentru a institui ceea ce el numeste o cultura POP, o cultura a procrastinarii intentionate, aplicandu-le in propria noastra viata personala si profesionala. El recapituleaza cu aceasta ocazie toate notiunile cheie ale audiobookului, notiuni pe care, ar trebui sa le stapaneasca la perfectie oricine isi doreste sa devina, la randul sau, un multiplicator….
„Trebuie sa ne investim timpul, deoarece din ceea ce ni s-a daruit ar trebui sa cream si pentru ceilalti.”
TESTIMONIALE
„Din cand in cand, mai citesti o carte cu un impact atat de mare, incat ajungi sa cumperi cate un exemplar pentru fiecare dintre copiii tai adolescenti, obligandu-i sa o memoreze. Pentru mine, Take the Stairs (Urca pe scari) a fost o astfel de carte. Lumea ARE NEVOIE de Rory Vaden. E un mare ganditor si om de actiune, care te va lua la intrebari in privinta modului in care iti traiesti viata. Abia asteptam sa pun mana pe a doua lui carte. Procrastinarea intentionata nu va dezamagi.” ‒ Sarah Petty, proprietara firmei Joy of Marketing si autoare a cartii Worth Every Penny (Merita fiecare banut), bestseller New York Times
„Lucrul care imi place la cartile lui Rory Vaden este ca, mult timp inainte de a scrie despre principii, el le traieste. Daca te-ai gandit vreodata: «Imi doresc sa am mai mult timp», citeste principiile minunate cuprinse in aceasta carte. Si apoi te provoc sa faci ceea ce face Rory: sa le traiesti.” ‒ Jon Acuff, autor al cartilor Start si Quitter (Cel care renunta), bestselleruri New York Times
„Gestionarea timpului seamana foarte mult cu gestionarea banilor. Nu este vorba despre cifre; este vorba despre comportament. Cele mai bune trucuri de gestionare a timpului din lume nu vor face mare lucru daca nu-ti imbunatatesc efectiv viata. In Procrastinarea intentionata, Rory construieste pe acele idei despre gestionarea timpului pe care le-am auzit cu totii, la care adauga doua lucruri care au lipsit mereu: emotia si semnificatia.” ‒ Dave Ramsey, autor de bestselleruri New York Times si gazda a unei emisiuni radio difuzate la nivel national
„O perspectiva geniala transformata intr-o metoda practica. Incepe chiar acum!” ‒ Seth Godin, autorul cartii Esti de neinlocuit
„Cu totii dispunem de aceleasi 24 de ore pe zi ca sa ne facem treaba, dar daca ai putea efectiv sa creezi mai mult timp? Procrastinarea intentionata arata felul in care cei mai mari lideri ai lumii si-au dat seama cum sa-si multiplice timpul la propriu. Aceasta carte este revolutionara.” ‒ Jon Gordon, autor al bestsellerurilor Autobuzul energiei si Povestea tamplarului
„Rory Vaden a inventat un mod de a crea mai mult timp intr-o zi! Cartea aceasta contine perspective geniale asupra modului de a deveni mai productiv in orice domeniu.” ‒ Randy Gage, autor al volumului Riscant acum inseamna sigur, bestseller New York Times
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 39,20 leiPRP: 49,00 lei
- 42,70 leiPRP: 61,00 lei
- 40,50 leiPRP: 45,00 lei
OPINIA CITITORILOR