Regimul juridic al nulitatii in raporturile de munca. Explicatii, jurisprudenta, formulare si modele de Dragos Brezeanu
DESCRIERE
Cartea autorului Dragos Brezeanu „Regimul juridic al nulitatii in raporturile de munca. Explicatii, jurisprudenta, formulare si modele de Dragos Brezeanu" de la editura C. H. BECK
Lucrarea cuprinde o „dezbatere” doctrinara a nulitatii in cadrul raportului juridic civil si cel de drept al muncii, dupa analiza comparativa, precum si dupa tratarea aspectelor comune ale nulitatii in dreptul muncii, se regaseste o analiza substantiala a nulitatii la nivelul contractului de munca, atat cel individual cat si cel colectiv.
Un plan important al lucrarii il reprezinta analiza modului diferit in care actioneaza nulitatea in raport cu actele juridice de drept al muncii in speta contractul individual de munca, contractul colectiv de munca, dar si actele unilaterale de drept al muncii – decizii de suspendare, modificare si incetare a contractelor individuale de munca.
Nefiind dedicata doar teoreticienilor dreptului muncii, lucrarea cuprinde dupa capitolul dedicat nulitatii contractului de munca o serie de modele destinate practicienilor dreptului muncii, si anume model orientativ de contract individual de munca, precum si acte aditionale privind clauza de formare profesionala, de neconcurenta, mobilitate si confidentialitate. Tot cu valoare practica, in partea dedicata modelelor este redat un model de acord de constatare amiabila a nulitatii contractului de munca, precum si o cerere de constatare a nulitatii contractului de munca sau ale unor clauze ale acestora.
Nulitatea actelor unilaterale emise de angajator reprezinta o substantiala contributie a demersului stiintific, contribuind atat la dezbaterea teoretica a nulitatilor de dreptul muncii, cat si la orientarea practicienilor in privinta respectarii conditiilor de fond si de forma in cazul deciziilor de modificare, suspendare si incetare a contractului individual de munca, capitolul dedicat acestei institutii incheindu-se cu prezentarea unei multitudini de decizii care intervin in ceea ce priveste modificarea, suspendarea, dar si incetarea contractului individual de munca. Asemenea modelelor prezentate in cazul nulitatii contractului individual de munca, lucrarea contine si cereri de constatare a nulitatii deciziilor de concediere cu diversele lor forme: concedieri pentru motive ce tin de persoana salariatului sau pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.
Viziunea autorului
Regimul juridic al nulitatii in raporturile de munca reprezinta un demers stiintific cu valente doctrinare, dar si teoretice, care prin valorificarea metodei clasice comparative pune fata in fata regimul juridic al nulitatii in raportul juridic de drept civil si pe cel al nulitatii in dreptul muncii.
Sunt trecute in revista si punctate aspectele relevante privind modul de actiune al nulitatii la nivelul actelor juridice de drept substantial si procesual civil in lumina Noului Cod civil si a Noului Cod de procedura civila.
In partea dedicata nulitatii in raporturile juridice de munca demersul intreprins, atat din perspectiva doctrinara, cat si jurisprudentiala, pune in lumina principiile dupa care functioneaza nulitatea in raporturile de munca, reafirmand in mod neechivoc valorile care definesc acest tip de nulitate evidentiind, o data in plus, autonomia dreptului muncii fata de dreptul civil. Atat cu argumente stiintifice, doctrinare, dar si practice, jurisprudentiale, sunt „desenate” aspectele specifice nulitatii in dreptul muncii, cum ar fi principiul protectiei salariatului care primeaza in antiteza cu principiul libertatii contractuale specific raporturilor civile.
Sunt tratate problematici specifice, cum ar fi: neretroactivitatea efectelor nulitatii, caracterul amiabil al nulitatii, remediabilitatea nulitatii, efectele nulitatii in raport cu motivele de nulitate, dar si critica adusa legiuitorului care a reglementat forma scrisa a contractului individual de munca ca o conditie de validitate si care dintr-o propunere de lege ferenda s-a transformat, de curand, in reglementare de lege lata in Codul muncii prin modificarea adusa de O. U. G. nr. 53/2017.
Din cuprins
nulitatea in raporturile juridice de munca. aspecte comune. aspecte specifice
nulitatea contractului individual de munca
contractul individual de munca incheiat in forma scrisa – conditie ad probationem
clauze specifice in contractele individuale de munca Clauze speciale in contractele individuale de munca contrare dispozitiilor legale
nulitatea actelor unilaterale emise de angajator
nulitatea deciziei de concediere
nulitatea clauzelor contractului colectiv de munca
jurisprudenta in materia regimului juridic al nulitatii in raporturile de munca
Puncte forte
analiza a problematicii regimului juridic al nulitatii in raporturile de munca
explicatii clare si concise in materia nulitatii in raporturile de munca
ample referinte doctrinare si jurisprudentiale
argumentare stiintifica si practica privind aspectele specifice nulitatii in dreptul muncii
modele destinate practicienilor dreptului muncii, respectiv contract individual de munca, acte aditionale privind diverse clauze, acord constatare amiabila a nulitatii contractului de munca, regulament intern, contract colectiv de munca
Despre autor
Dragos Brezeanu este doctor in drept si avocat din anul 2000.
Nr. de pagini: 540
Anul aparitiei: 2017
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 134,10 leiPRP: 149,00 lei
- 26,10 leiPRP: 29,00 lei
- 34,31 leiPRP: 39,90 lei
OPINIA CITITORILOR