Sarbatorile sfintilor - Istoricitatea, semnificatia si importanta lor liturgica, religioasa si etnografica
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cartea autorului Vasile Miron „Sarbatorile sfintilor - Istoricitatea, semnificatia si importanta lor liturgica, religioasa si etnografica" de la editura UNIVERSITARA
Lucrarea noastra vrea sa scoata in relief faptul ca sfintenia nu este un act imposibil de realizat, pentru ca este idealul suprem al vietii noastre crestinesti si, prin urmare, poate fi atins de oricine in trepte sau grade diferite, dupa masura darului primit si pe masura stradaniilor fiecaruia, sustinute si intarite de harul Duhului Sfant. „Reinnoirea lumii in duh crestin nu e cu putinta decat prin ridicarea tuturor la nivelul vietii in harul Duhului Sfant”.
Prin fereastra acestei lucrari, credinciosul de rand are acces la unul dintre cele mai frumoase si mai fascinante izvoare ale vietii si spiritualitatii crestine ortodoxe si, totodata, la minunatul tezaur folcloric si etnografic al poporului roman, pentru ca „folclorul este oglinda in care se rasfrange sufletul poporului sub toate manifestarile lui”.
Cartea se adreseaza publicului larg, clericilor, credinciosilor de toate varstele si, in special, tinerilor aflati la rascrucea de veacuri (de mileniu) si de mentalitati, asaltati permanent de duhul secularismului, de conceptii eronate si confuze si de manifestari spirituale false, care au tendinta de a transforma datinile si credintele religioase stramosesti in produse de piata, golite de semnificatiile autentice ale trairii vietii crestinesti. Vietuind in lumina sarbatorii, ne pastram identitatea noastra crestin ortodoxa.
Scopul cartii este acela de a convinge pe orice crestin ca sarbatorile sfintilor si traditiile religioase legate de aceste sarbatori trebuie sa le traim cu toata fiinta noastra, pentru ca ele fac parte organica din structura vietii noastre sufletesti.
Daca aceste sarbatori cuprind in ele valori morale si religioase atat de importante si rosturi duhovnicesti atat de nobile, suntem datori sa le cinstim si sa le respectam cu toata evlavia si buna cuviinta crestineasca, praznuindu-le in asa fel, incat sa rodeasca in ogorul sufletelor noastre, sa ne transforme viata si fiinta noastra, ca sa devenim adevarati traitori crestini in iubirea aproapelui si rugatori pentru mantuirea lumii, asa cum au fost sfintii. Daca atunci cand vietuiau pe pamant ei erau in stransa apropiere de oameni, mangaindu-i, alinandu-le durerile si vindecandu-le neputintele si bolile trupesti si sufletesti, cu atat mai mult pot indeplini acest lucru acum, cand salasluiesc in corturile slavei ceresti si cunosc si simt prin Duhul Sfant suferintele, ostenelile si framantarile noastre zilnice. Cand ne inaltam inimile catre ei, sfintii aud rugaciunile noastre si primesc de la Dumnezeu puterea de a ne ajuta. Asa cum spunea un mare duhovnic contemporan, „sfintii apara crestinatatea si toata creatia lui Dumnezeu. Oricarui sfant ne-am ruga – nu exista punte sau pod intre noi si sfinti, ci exista numai aripi prin care sa comunicam fara vama”.
Asadar, „avand imprejurul nostru atata nor de marturii” (Evrei 12, 1), „sa multumim fratilor, Prea Bunului Dumnezeu si Tatalui ceresc, Care ne-a dat astfel de luminatori si calauzitori, ocrotitori si pazitori; aparatori si doctori, parinti si ajutatori, calzi protectori, pe care chemandu-i cu credinta in necazuri si suparari, la vreme de razboaie si primejdii, ii vom afla totdeauna mijlocitori, rugatori catre Dumnezeu, acoperitori, aparatori si, dupa Dumnezeu, salvatori ai sufletului si trupurilor noastre”. Arhimandrit Conf. Univ. Dr. VASILE MIRON
Cuprins:
Prefata/7
Preliminarii/9
Capitolul I. Notiuni generale despre sfinti si sarbatorile lor/ 16
1. Cine sunt sfintii/ 16
2. Temeiurile cinstirii sfintilor /32
3. Formele de exprimare ale cinstirii sfintilor/51
4. Canonizarea sfintilor in Biserica Ortodoxa/59
5. Originea si instituirea sarbatorilor sfintilor/65
6. Functia latreutica si educativ-catehetica a sarbatorilor sfintilor/ 73
Capitolul II. Sarbatorile sfintilor cu cinstire generala in toate Bisericile Ortodoxe/ 79
1. Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir/79
2. Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si a tuturor puterilor ceresti/ 94
3. Sfantul Apostol Andrei/ 133
4. Sfantul Ierarh Nicolae/ 160
5. Sfantul Apostol intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan/183
6. Sfantul Ierarh Vasile cel Mare/199
7. Soborul Sfantului Ioan Botezatorul/256
8. Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur/281
9. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe/ 339
10. Sfintii Imparati Constantin si Elena/ 362
11. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul/ 379
12. Sfintii Apostoli Petru si Pavel/396
13. Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul/437
14. Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul/454
Capitolul III. Sarbatorile sfintilor cu cinstire generala in Biserica Ortodoxa Romana/ 470
1. Sfanta Cuvioasa Parascheva/471
2. Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov /477
3. Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul/ 483
4. Sfanta Mucenita Filofteia /488
5. Sfantul Cuvios Nicodim de la Tismana/ 492
6. Sfantul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava / 497
Concluzii/506
BIBLIOGRAFIE /513
Anul aparitiei: 2018
Nr. pagini: 534
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 11,40 leiPRP: 12,00 lei
- 38,00 leiPRP: 40,00 lei
- 18,05 leiPRP: 19,00 lei
OPINIA CITITORILOR