Sfarlea Alexandru, Obiecte si voci

PRP: 30,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 22,50 lei
Diferență: 7,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Pagini: 146
Format: 13x20
Categoria: Poezie

DESCRIERE

Imagine coperta I: Cristina Gloria Oprisa, din ciclul Darul ingerilor, 2014

Alexandru Sfarlea vorbeste nu ca sa se auda, ci ca sa se faca auzit. In locul spectacolului de narcisism pe care-l ofera atat de multi autori contemporani, el ne infatiseaza o drama a celui ce vrea cu adevarat si cu orice pret sa comunice. (Alex. %u0218tefanescu)

* * *

Alexandru Sfarlea este poet pana-n varful unghiilor! El cultiva un lirism dur, de o energie organica, nu odata crispat, convulsionat, asternandu-si o masca ce se dovedeste a fi chiar propria infatisare. Fictiunea concreste convingator cu figura existentiala. (Gheorghe Grigurcu)

* * *

Lirica lui Alexandru Sfarlea este vadit alegorica, discursul e provocator si justitiar, autorul condamnand cotidianul trivial si abrutizant. E, fara indoiala, o creatie-manifest, in totul originala si virulenta, singulara, in felul ei, in poezia noastra de azi. (Constantin Cublesan)

* * *

La Alexandru Sfarlea remarcabila e abilitatea de a construi o enigma, asa cum altii, in alte varste, construiau mituri. (%u0218tefan Borbely)

* * *

Spuneam, candva, ca, pentru mine, poezia este un antidot impotriva unei disperari prost mascate. Am crezut ca ea, Poezia, ma poate face imun la toate relele, insanitatile si malversatiunile care atenteaza asupra spatiului meu securizant. Dar nu mai sunt sigur ca este chiar asa. Am ajuns sa cred ca nu e de ajuns sa stau in cetatea mea, aparent inexpugnabila. Fiindca Poezia poate fi – dincolo de spatiul intim, fiintial – o arma de lupta. Care – incep sa cred tot mai mult – nu va intra in gratiile mortii (fie ea si aparenta), cu tot tehnicismul si abstractizarea violenta a emotiei, pentru ca poate fi expresia a ceea ce este mai bun in om, in creator: sensibilitatea in armura de amazoana, care lupta pentru o anume izbanda, a Binelui. Chiar daca, uneori, aceasta pare o lupta cu... papadiile. (Alexandru Sfarlea)

* * *

ALEXANDRU SFARLEA (22 iunie 1947, satul Cihei, comuna Sanmartin, judetul Bihor) a facut parte din redactia cotidianului judetean Crisana (1991-2004, sectia Cultura, Invatamant, Traditii), precum si din redactiile revistelor culturale UNU, al cincilea anotimp, Cele Trei Crisuri si Caietele Oradiei. Debut absolut in cotidianul Crisana (1968). A publicat versuri, recenzii, eseuri, reportaje, proza, pamflete, epigrame in reviste si ziare precum: Familia, Tribuna, Romania literara, Luceafarul, Convorbiri literare, Poesis, Echinox, Poezia, Leviathan, Conta, Euphorion, Flacara, Discobolul, Orizont, Ramuri, Actualitatea literara, Arges, UNU, al cincilea anotimp, Zig-zag, Caietele Oradiei, Cele Trei Crisuri, Crisana, Crisana plus, Aurora, Informatia de Vest, Zodii in cumpana, Vest, Hiperboreea, Scanteia s. a. A publicat urmatoarele volume: Dezvaluiri, versuri (1989), Catre Sing, versuri (1995), Strigatul de siliciu, versuri (1997), Catre Sing, scrisorile XVII – XXXVIII (1997), Flame degerate, versuri (2001), Viziunile cu Sing, bilingv, versiune franceza de Constanta Nita (2001), Catre Sing, XLIII scrisori (2005), Rac sagetat, versuri (2007), Verde de Oradea, eseuri (2009), Nume si chip, versuri (2013), Imprecizia de a fi intrus, versuri (2013), %u021Ainutul bucuriilor ascunse, sfarlezii (2015), Desprinderea, sfarlezii (2016), Se lucreaza la o alta lume, sfarlezii (2017), Strol, roman (2019). Despre cartile sale au scris: Alex. %u0218tefanescu, Gheorghe Grigurcu, %u0218tefan Borbely, Constantin Cublesan, Ioan Moldovan, Adrian %u021Aion, Ion Simut, Horea Poenar, Raluca Duna, Pusa Roth, Ani Bradea, Horea Garbea, Ioan %u021Aepelea, Miron Blaga, Octavian Blaga, Nicolae Branda, Lucian Scurtu, Mihai Vieru, Dan H. Popescu s. a.
Alexandru Sfarlea este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (din anul 2000), Filiala Cluj, fiind prezent in Dictionarul General al Literaturii Romane (editat de Academia Romana), precum si in mai multe antologii de autor, fiind nominalizat la premiile Filialei Cluj (2015) cu volumul Imprecizia de a fi intrus, laureat al mai multor festivaluri si concursuri literare, iar volumul sau Catre Sing a fost propus pentru a fi tradus in limbi de circulatie internationala in 2011, de catre Institutul Cultural Roman. A fost prezent si la unele emisiuni literare ale postului national Radio Romania Cultural (Polemici elementare si Scriitori la microfon: 2010, respectiv 2011, 2014).



ISBN: 978-606-797-524-6

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1119 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.