Sfinti ocrotitori ai Moldovei canonizati in perioada 1992-2009

PRP: 10,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 9,00 lei
Diferență: 1,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

Cartea„Sfinti ocrotitori ai Moldovei“, canonizati in perioada 1992-2009. Cartea despre sfintii Moldovei a aparut sub ingrijirea arhim. Emilian Nica, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa„Dumitru Staniloae“ din Iasi si exarh al manastirilor din zona Iasi. Prezentam, in continuare, un fragment din prefata volumului, semnata de arhim. Emilian Nica.

Cinstea adusa unor sfinti din neamul romanesc a determinat Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane sa initieze canonizarea cu cinstire locala a acestora si sa hotarasca generalizarea cinstirii pe 28 februarie 1950, si generalizarea cinstirii in toata Patriarhia Romana a unor sfinti cu moaste la noi in tara: Sf. Mucenita Filofteia, Sf. Cuv. Nicodim cel Sfintit, Sf. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul, Sf. Cuv. Parascheva de la Iasi si Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi. In anul 1955, luna octombrie, Sfantul Sinod a proclamat oficial canonizarea noilor sfinti romani si inaugurand oficial cultul acestora; totodata s-a proclamat si generalizarea cultului pentru sfintii cu moaste la noi in tara. La aceasta bucurie duhovniceasca s-a adaugat hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Orto-doxe Romane din 20 iunie 1992, privind canonizarea si generalizarea cultului altor sfinti romani; in aceeasi sedinta a Sfantului Sinod, s-a hotarat si proclamarea solemna a generalizarii cultului sfintilor romani canonizati in anul 1950 si proclamati cu cinstire locala in anul 1955. In aceeasi sedinta, Sfantul Sinod a hotarat proclamarea instituirii Duminicii Sfintilor romani, care va fi praznuita in prima duminica de dupa Duminica tuturor sfintilor.

Sfintii romani, ale caror vieti sunt inscrise in aceasta lucrare, au fost canonizati de Sfantul Sinod al Bisericii noastre in anii 1992 (Sf. Ierarh Leontie de la Radauti, Sf. Cuv. Daniil Sihastrul, Sf. Voievod Stefan cel Mare, Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, Sf. Ioan Iacob de la Neamt), 1997 (Sf. Ierarh Petru Movila; proclamarea oficiala a canonizarii s-a facut in anul 2002), 2005 (Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei), 2007 (Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei) si anul 2008 (Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani, Sf. Cuv. Simeon si Amfi-lohie de la Pangarati, Sf. Cuv. Rafail si Partenie de la Agapia, Sf. Ierarh Ioan de la Rasca si Secu, Sf. Cuv. Iosif de la Varatec si Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlau). Dupa cum se observa, in lucrarea de fata sunt cuprinse numai vietile sfintilor care s-au nascut in Mitropolia Moldovei si Bucovinei (cu exceptia Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona), dorind prin aceasta ca bine-credinciosii crestini sa cunoasca mai bine viata lor sfanta, faptele bune si credinta statornica in Dumnezeu.

Este o bucurie si nadejde duhovniceasca pentru noi, cei de astazi, sa avem rugatori inaintea tronului Preasfintei Treimi sfinti din neamul nostru romanesc, care au sfintit pamantul Moldovei, iar acum sunt„casnici“ ai lui Dumnezeu. Pentru fiecare crestin, experienta vietii sfintilor pe care ne-o propovaduieste Sfanta Biserica este o luminoasa pilda si o calauza sigura catre imparatia cerurilor. Din Vietile Sfintilor, din rabdarea si dragostea lor, din nevointele si biruintele duhovnicesti, din dobandirea asemanarii cu Hristos-Domnul, invatam si noi cum sa luptam cu ispitele, cum sa cucerim virtutile si sa devenim bineplacuti inaintea lui Dumnezeu.
Sf. Ioan Gura de Aur aduce mereu in fata credinciosilor chipuri ale sfintilor, indemnandu-i sa le urmeze pilda, caci, zice el, cel mai bun mod de a-i cinsti pe sfinti este imitarea lor. Iar Fericitul Augustin spunea:„Daca-i iubim pe sfinti, sa-i imitam“. Cu credinta statornica in iubirea sfintilor pentru noi si indrazneala lor catre Dumnezeu, le cerem Sfintilor romani sa se roage lui Hristos-Dumnezeu pentru mantuirea noastra, sa se roage Mantuitorului Hristos, ca sa ne dea noua cele de folos in viata aceasta si fericirea vesnica.
(arhim. Emilian NICA, 12 februarie 2009)

Nr. de pagini: 104 + 16 planse color
Anul aparitiei: 2009

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2032 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.