Simona Preda - Patrie romana, tara de eroi!

PRP: 38,53 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 28,90 lei
Diferență: 9,63 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

Patrie romana, tara de eroi!. Demersul meu de a scrie despre pionieri si istorie a pornit dintr-un amestec de provocari, pasiuni si controverse, dar si amintiri. Intelegeam, ca majoritatea congenerilor mei de altfel, atat cat se putea din comunismul anilor’70-’80: lectii la lampa cu gaz, uniforma si activitati pionieresti, bentite si matricole, planuri de activitate, manuale uzate cu pagini lipsa, liste nesfarsite de lecturi suplimentare si ore de cor, frig, cozi dar si nostalgii concretizate in inghetata Polar, metisul Azorel, polonezi care aruncau cu bomboane din rulote albe, taberele de la Navodari, cetati imaginare demne de Ciresari… Si bineinteles, ca si ceilalti purtatori ai cravatei rosii, nu problematizam punerea mea in dependenta sine qua non fata de vreun sistem.
Stiam ca sunt un copil al comunismului, iar previzibilitatea cu care teoretic se intamplau lucrurile atunci mi se parea a fi normalitate: pur si simplu ti se trasa viata dupa un cursus honorum bine stabilit, respectiv te nasteai, copilareai putin si prin crese, pentru ca evident parintii tai erau integrati in campul muncii, situatia se repeta nesmintit si la gradinita sau camin - moment in care incepeai sa realizezi involuntar ca mai exista si Partidul care te vegheaza si chiar si cineva care te iubeste neconditionat si cu a carui fotografie ajungeai sa te familiarizezi -, apoi incepeai scoala, cand deveneai practic un numar (cel de pe matricola), gimnaziul, liceul cu treptele aferente si, daca aveai si putin noroc, facultatea.

…Si tineti mana intinsa cand fluturati esarfele galbene!!! Si la semnul meu, ridicati placutele! (pauza scurta)…Si, Aplugaritei, esti in coltul laurului, tu practic inchizi frunza, desteptule, se filmeaza de sus si daca esti mototol nu se vede bine, ce naiba, se filmeaza de sus, clasa a cincea!…
- I-a cazut stema de pe centura si n-o gaseste, tovarasu’ diriginte…
- Hai, clasa a cincea, tovarasii se uita, detasamentul nostru tre’ sa faca impresie buna… (pauza mai lunga, in care profesorul a scos din buzunar o batista imensa, a despaturit-o tacticos si s-a sters pe frunte), si la lectia deschisa sa nu uitati de cartofii de la Zorile Noi. Tu, Luminita (din nou batista in scena), cand te intreaba tovarasii de la partid sa le spui frumos ca noi, colectivul clasei noastre, ne am evidentiat prin 15 zile de practica agricola si am recoltat mai bine de 10 hectare de cartofi ajutand astfel la bunul mers al productiei… si era sa uit, cine se ocupa, chiar tu, Paula, ca esti comandanta, abonamentele la Cutezatorii - stii tu, ca toti aveti, ce naiba, mai, clasa a cincea, si stati drepti ca mai avem de facut si porumbelu’ pacii!…

Ceea ce ne ofera Simona Preda in aceasta carte fascinanta este o calatorie in interiorul propagandei pentru copii din Romania comunizata, o analiza riguroasa si de o admirabila adancime, a institutiilor, metodelor si simbolurilor aferente, care aveau ca scop ceea ce propaganda numea plamadirea omului nou. Cu talent narativ si acuratete conceptuala, autoarea ne invita sa intelegem cum se construia matricea emotionala a angajamentului comunist inca din anii copilariei. Scopul era, evident, denigrarea si demolarea a tot ce tinea de„trecutul negru“. Prindea fiinta cultura alternativa a noii formatiuni, cu miturile, arhetipurile, comandamentele si obsesiile ei. […]

In spatele acestei carti se afla munti de lecturi. Simona Preda discuta literatura de copii a anilor’50, mitografiile sovietice ori de inspiratie sovietica. Intre acestea, legenda pionierului-erou, micul delator Pavlik Morozov. Ceea ce ni se inocula prin acel mit era devotamentul total pentru partidul-stat. Ni se sugera ca nu poate exista loialitate reala decat pentru cauza sacralizatului Partid. Timp in care, acasa, ni se spunea sa ne tinem gura, sa nu povestim nimic din ceea ce auzeam ca-si spun, ori isi soptesc, parintii nostri.
Vladimir Tismaneanu

SIMONA PREDA (n. 1978, Piatra-Neamt), licentiata in Filosofie (Universitatea din Bucuresti, 2003) si in Istorie (Universitatea din Bucuresti, 2007), absolventa de Master in Istoria Ideilor si Mentalitatilor (Universitatea din Bucuresti, 2006), doctor in Istorie cu teza„Literatura istorica pentru copii in Romania comunista. Paradigma omului nou“ (conducator stiintific - Prof. univ. dr. Lucian Boia), Scoala Doctorala a Universitatii din Bucuresti, 2011. Articole in numeroase publicatii, printre care Buletinul Centrului, Muzeului si Arhivei Istorice a Evreilor din Romania, revista Argesis, Studii si comunicari etc. Lucrarea de fata reprezinta o ampla prelucrare a tezei de doctorat si totodata debutul editorial al autoarei.

Nr. de pagini: 464
Anul aparitiei: 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1879 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.