Thomas Kuhn despre revolutie si paradigma in dezvoltarea stiintei

PRP: 65,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 52,00 lei
Diferență: 13,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Volumul intitulat Thomas Kuhn despre revolutie si paradigma in dezvoltarea stiintei, coordonat de Angela Botez, Henrieta Anisoara Serban, Oana Vasilescu, Gabriel Nagat, si Marius Augustin Draghici, este conceput ca o continuare a seriei „Filosofia stiintei”, initiata si coordonata de Angela Botez, care a aparut la Editura Academiei Romane din anul 1978. Exista sase volume editate pana acum in aceasta serie:

Au fost preluate de la simpozionul special dedicat interpretarii operei lui Kuhn in cadrul celui de-al 14-lea Congres de Logica, Metodologie si Filosofia Stiintei desfasurat la Nancy in iulie 2011, in traducere romaneasca, comentariile lui Hans Joachim-Dams, Michael Schorner, David Rabouin asupra receptarii operei lui Kuhn in Anglia, interpretarea propusa de Christian Dambock cu privire la raportarea lui Kuhn la perspectiva structuralista si observatiile lui Christoph Limbeck-Lillienau referitoare la incarcatura teoretica a observatiei. Lucrarea are o bibliografie vasta cu operele lui Thomas Kuhn si ale comentatorilor lui. La Ilustratii sunt prezentate portrete ale lui Th. Kuhn si coperte ale unor lucrari principale ale lui Th. Kuhn in diferite editii.

Lucrarea de fata cuprinde o serie de texte de si despre Kuhn traduse din limba engleza sau elaborate de autori romani. Unele dintre ele au mai aparut in carti si volume de traduceri in limba romana (cum reiese din trimiterea existenta in fiecare caz). Am ales acest mod de combinatie intre unele studii antologate si unele concepute pentru acest volum intrucat am dorit sa publicam o monografie asupra operei lui Th. Kuhn si a modului cum a fost ea comentata de-a lungul timpului de autori romani si straini.

Au tradus in limba romana aceste texte specialisti in epistemologie precum Mircea Dumitru, Ilie Parvu, Angela Botez, Anisoara Serban, Gabriel Nagat, Marius Draghici, Oana Vasilescu, Mihaela Cabulea, Ani Florea.

Studiile reunite in volum – semnate de membri ai Academiei Romane, cercetatori ai Institutului de Filosofie si Psihologie si cadre didactice din tara si din strainatate – sunt subsumate in primul rand efortului de reevaluare a contributiei lui Thomas Kuhn la reconfigurarea intregului spectru al investigatiilor avand ca obiect examinarea activitatii stiintifice si a rezultatelor acesteia, mergand de la propunerea de noi standarde in istoriografia stiintei pana la reconceptualizarea schimbarii stiintifice si impunerea unei abordari de tip istorico-sociologic in filosofia contemporana a stiintei.

Sunt identificate si examinate principalele mutatii conceptuale pe care le-a generat perspectiva kuhniana de factura istorico-sociologica in abordarea schimbarii stiintifice, influentele asupra modului cum sunt examinate schimbarile de natura conceptuala in disciplinele socio-umane si in filosofie. Pe langa studiile elaborate de autori romani consacrati in domeniu precum Mircea Flonta, Ilie Parvu sau Angela Botez, volumul cuprinde si studii elaborate de generatii mai recente de interpreti ai operei kuhniene, cum ar fi Valentin Teodorescu, autorul unei teze de doctorat de nivel inalt si al unor lucrari deosebite despre Th. Kuhn si scoala sa. Sunt incluse in volum si contributiile traduse ale unor cunoscuti filosofi ai stiintei din lume: Paul Hoyningen Huene, W. Newton Smith, Roger Trigg, R. Rorty, Larry Laudan, Fr. Stadler, Steve Fuller, Harvey Siegel, Xavier Donato Rodriguez, Jan Barbour. Numerosi specialisti in filosofia stiintei, cercetatori si cadre didactice au avut amabilitatea sa ofere studii pentru acest volum.

Am prezentat in acest Cuvant inainte pe larg continutul ultimelor patru volume cu intentia sa aratam ca am reusit sa constituim un grup de specialisti din tara si din strainatate, oameni de stiinta si filosofi, cercetatori si cadre didactice, preocupat de teme actuale de filosofia stiintei, care au participat la elaborarea acestor lucrari impunatoare. Majoritatea celor prezenti in acest volum cu studii au colaborat direct cu colectivul nostru de Epistemologie, fiind cunoscuti in Romania prin lucrari publicate in traducere in volume sau in „Revista de filosofie”, si in limba engleza in „Revue Roumaine”. Ne referim doar la cateva dintre numele cunoscute care apar in volumele amintite si ale caror lucrari au fost publicate in Romania. Toti au acordat si interviuri Angelei Botez, incluse in lucrari precum: Filosofia in paradigma culturii britanice (2004), Filosofia mentalului (2004), Postmodernismul in filosofie (2005), John Searle, Richard Rorty, David Rosenthal, Patrick Heelan, C.O. Schrag, Ramsey Erich Ramsey, R.T. Allen, W. Newton-Smith, Roger Trigg, Fr. Stadler, St. Fuller, Hoyningen Huene.

Aceasta Serie de Filosofia Stiintei inceputa in anul 1978 si incheiata la Editura Academiei in 2012 are sase volume de succes despre al caror continut am scris in aceasta Introducere. Tin sa amintesc ca redactorii si tehnoredactorii de la Editura Academiei, care au lucrat cu mult profesionalism la realizarea volumelor acestei serii sunt; pentru nr. 1–1978, Emil Moroianu si Magdalena Iacob; pentru nr. 2 – 1983, Roza Adler si Elena Spiru; pentru nr. 3 – 1992, Ecaterina Ionescu si Elena Spiru; pentru nr. 4 – 2006, Monica Stanciu si Luiza Dobrin; pentru nr. 5 – 2008, Doina Stoia, Mihai Popa si Mircea Dobre; pentru nr. 6 – 2011, Magdalena Bedrosian si Luiza Dobrin. Coperta a fost conceputa de domnul Eugen Stoian special pentru aceasta serie in 1978. Copertele au fost adaptate la diferitele volume pe baza modelului din 1978 de Mariana Serbanescu si Nicoleta Zorzon.

Desi lucrarea Thomas Kuhn despre revolutie si paradigma in dezvoltarea stiintei se adreseaza in primul rand specialistilor in domeniu, tematica abordata acopera un spectru de interese cognitive suficient de extins pentru a se dovedi accesibila si unui public-tinta mai larg, indeosebi cadrelor didactice si studentilor din domeniul stiintelor si filosofiei, in masura in care preocuparile specifice ii poarta spre reflectii cu tenta filosofica pe tema evolutiei gandirii de tip stiintific.

Coordonatorii

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.2038 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.