Tratat de dreptul muncii - Editia a V-a (Ticlea)

PRP: 99,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 89,10 lei
Diferență: 9,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Criza economica mondiala a schimbat modul in care ne raportam la lume, la resursele financiare si la economie in general. Dar a mai schimbat ceva: modul in care ne raportam la munca. Contextul economic a facut necesara schimbarea, iar schimbarea a inceput cu reglementarea juridica a raporturilor de munca.

Piata muncii avea nevoie de o flexibilizare, legislatia la fel. Iata de ce, la 8 ani de la introducerea Legii nr.53/2003, Codul Muncii a suferit modificari ample si profunde, modificari menite sa reorganizeze relatiile de munca, sa creasca performantele individuale ale salariatilor si sa dea posibilitatea angajatorilor sa se adapteze noului contex economic.

Toate acestea marcheaza practic un nou moment in existenta dreptului muncii din Romania, un moment cu impact major asupra relatiilor dintre angajatori si angajati. Este prima lucrare de anvergura dupa republicarea Codului muncii in luna mai 2011 si adoptarea Legii dialogului social nr. 62/2011. Vorbim practic despre o lucrare unica in peisajul juridic romanesc, care grupeaza analize amanuntite cu privire la cele mai noi probleme de dreptul muncii.

Cateva repere structurale

De-a lungul celor peste 1.000 de pagini, sunt detaliate si analizate critic modificarile aduse legislatiei muncii. Sunt surprinse si prezentate paralelismele, necorelarile si contradictiile dintre anumite dispozitii legale, oferind solutii practice atat de necesare in activitatea celor care lucreaza in domeniu sau se lovesc constant de aplicarea normelor de drept al muncii.

In cautarea unei abordari holistice,"Tratatul de dreptul muncii" este structurat in patru parti distincte ce inglobeaza 22 de capitole teoretice, analitice si aplicate, pentru a facilita intelegerea profunda a dreptului muncii ca stiinta, a conceptelor cu care opereaza si a normelor juridice pe care este fundamentat.

In prima parte a lucrarii, dreptul muncii este asezat in contextul general al stiintei dreptului, ilustrand izvoarele, principiile, obiectivele si misiunea dreptului muncii, precum si in context european si international, avand ca punct central normele Uniunii Europene in materie. 

Cea de-a doua parte este dedicata dreptului colectiv al muncii si vine sa detalieze institutiile de la nivel central si national care gestioneaza aceasta problematica, alocand un spatiu important celor doua structuri reprezentative pe piata muncii, in speta structurile sindicale si cele patronale. Sunt prezentate, de asemenea, detalii privind contractul colectiv de munca, importanta sursa de reglementari juridice in materie.

De aici, constructia teoretica aluneca logic catre dreptul individual al muncii, de altfel cea mai ampla parte a lucrarii, prezentand pe indelete toate aspectele legate de formarea profesionala, contractul individual de munca de la incheierea si pana la incetarea sa, precum si reglementarile care privesc securitatea si sanatatea in munca.

Lucrarea"Tratat de dreptul muncii" se incheie cu un subiect sensibil al relatiei contractuale, respectiv raspunderea juridica. Aceasta ultima parte defineste si prezinta pe larg conceptul de disciplina a muncii, punand in lumina sanctiunile specifice si procedura aplicarii acestora. Nu lipsesc nici referirile la raspunderea patromoniala, contraventionala ori penala, ultimul capitol fiind dedicat jurisdictiei muncii.

Lucrarea"Tratat de dreptul muncii" pe care o prezentam celor interesati - consilieri juridici, avocati magistrati, specialisti in resurse umane, studenti, masteranzi, si doctoranzi - este elaborata avandu-se in vedere Codul muncii - Legea nr. 53/2003, republicat in mai 2011, precum si actele normative complementare si conexe, in vigoare la data de 1 august 2011.

Cui i se adreseaza

"Tratatul de dreptul muncii" este o lucrare complexa, ampla si actuala, absolut necesara tuturor celor care activeaza in domeniu ori sunt doar interesati de dreptul muncii, fie ei studenti, practicieni (consilieri juridici, avocati, judecatori, personal din compartimentele de resurse umane) si specialisti teoreticieni (cercetatori, cadre didactice).

Nr. de pagini : 1060
Anul aparitiei : 2011

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2423 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.