Tu. Sa fii frumos! Ghid de functionare pentru frumusete interioara si exterioara

PRP: 40,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 30,00 lei
Diferență: 10,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

BESTSELLER NEW YORK TIMES

CUPRINS

Introducere 1

Test TU-Q (testul de frumusete)

Masoara-ti frumusetea interioara si exterioara 8

Partea 1: Cum sa arati frumos

1. In carne si oase: Fa-ti pielea sa straluceasca 33

2. Capul sus: Cum sa-ti salvezi parul 75

3. Victorii rasunatoare: Gura si dintii sunt o poarta spre interiorul tau

si spun multe despre cum te vezi din exterior................................................. 101

4. Revolutia digitala: Cum sa ai maini si picioare frumoase 125

5. O forma de zile mari:

Cum sa ai corpul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna........................................ 149

Partea a II-a: Cum sa te simti frumos

6. Energie si vigoare: Reseteaza -ti sistemul pentru un corp plin de viata 179

7. Au! Cum sa-ti controlezi cele mai mari dureri 203

8. Intra in atmosfera: Ce poti face ca sa-ti pui ordine in idei 261

9. Razboiul grijilor: Rezolva-ti cele mai chinuitoare activitati

si problemele financiare 297

Partea a III-a: Cum sa fii frumos

10. O senzatie minunata: Amelioreaza-ti relatiile cu cei apropiati 329

11. Pe drumul cel bun! Cum sa gasesti fericirea adevarata! 361

Planul TU de frumusete: Atinge frumusetea suprema

(si imbunatateste-ti rezultatul testului TU) 389

Metode TU: Alte strategii care te vor ajuta sa devii si mai frumos 401

Anexa: Si bisturiul vindeca

Afla ce operatie plastica ti se potriveste 453

Multumiri....... 463

Indice 471

lista de metode TU

Spalatul ideal.......................................................................................................... 62

Body Art 69

Ingrijirea parului 97

Preludiul: primii pasi 146

Despre moda 172

Traumatisme ortopedice 239

Programul pentru o respiratie libera 285

Descopera-ti personalitatea 293

Sa traim eco 384

Exercitii cu banda elastica 403

Exercitii yoga 415

Ce punem in geanta pentru sala 431

Instrumente pentru sanatate 433

Ochii tai 439

Bateria biofizica. Teste de sange pentru stabilirea nivelului de energie 443



Repede: gandeste-te la un loc unde nu sunt oglinzi. Nu-i prea simplu, nu? La baie sunt, fireste. In masini, in supermarketuri si magazine, in salile de sport, in hoteluri si baruri, in poseta, in dormitor (pe tavan si pe pereti) de asemenea. Poate numai daca ai trai inchis si izolat de restul lumii, ca un infractor, sau pe fundul marii, intr-un submarin pentru o persoana, ai putea sa nu ai ocazia de a te studia intr-o oglinda. *

Pe langa faptul ca te gandesti cum arati de fiecare data cand te uiti in oglinda, chipul si corpul tau sunt adesea tinta privirii celorlalti (si, de ce nu, a fluieraturilor admirative). Poate nu ti se pare corect sa fii mereu masurat din priviri, dar un lucru e sigur: persoanele cu un fizic atragator se bucura de mai multe avantaje decat cele care nu arata bine. E o teorie greu de acceptat, intr-adevar, dar ia in calcul faptele de mai jos:

- Minte ascutita, abilitati de comunicare interpersonala, bunatatea sufleteasca, toate sunt atribute pe care le asociem persoanelor cu un fizic foarte placut.

- Lumea crede ca oamenii frumosi sunt mai fericiti in casnicie si mai bine platiti. Sansele sa-si gaseasca un nou loc de munca, sa aiba un salariu mai mare si sa fie promovati mai repede decat ceilalti sunt si ele mai mari.

- E de asteptat ca persoanele atragatoare fizic sa se casatoreasca mai devreme, iar partenerii lor sa fie oameni mai instariti, cu un statut social mai bun.

- S-a dovedit ca bebelusii mai frumosi se bucura in mod evident de mai multa afectiune materna.

In paginile care urmeaza vom analiza factorii care au un rol important in determinarea modului in care esti perceput - ca fiind o persoana frumoasa sau nu. E vorba despre lucruri ca tenul, parul, silueta. Dar inainte de a aborda

,', In lume, doar doua specii au capacitatea de a se recunoaste in oglinda: omul si rnaimutele antropoide de talie mare. Ca sa te poti recunoaste in oglinda trebuie sa ai constiinta de sine, o imagine mentala despre tine cu care sa poti identifica tot ceea ce vezi. Asta ne face sa ne intrebam de unde vine imaginea mentala. Sensul pe care il dam ideii de sine e construit oare suprapunand chipurile celorlalti peste al nostru si observand cumva diferentele? Poate astfel se explica de ce felul in care ne apreciem frumusetea este influentat negativ atunci cand ni se cere sa ne spunem parerea imediat dupa ce am petrecut mai mult timp in compania unei persoane mult mai atragatoare.

Tu. Sa fii frumos! * 24

in mod specific subiecte ca tipurile de riduri si pielea lipsita de fermitate, am vrea sa faci un pas inapoi cat sa ai o vedere de ansamblu.

Ar fi multe de spus despre toate curiozitatile anatomice ale corpului omenesc, dar cand vine vorba despre frumusete, cea mai importanta parte a corpului nu este nici gura cu buze pline, nici fesierii bine facuti. Cel mai important este creierul tau.

Nu spunem ca glanda pituitara si hipotalamusul sunt parti ale corpului care pot fi asa de frumoase incat sa starneasca admiratia tuturor, cum ar face un par bogat si matasos sau un abdomen perfect plat. * Ce trebuie sa intelegi e ca frumusetea e intotdeauna in mintea ta. De fapt, creierul tau are nevoie de frumusete.

Creierul tau - sub presiunea enorma de a procesa in orice moment o cantitate imensa de informatii - trebuie sa faca o serie de alegeri: in cine sa ai incredere, cu cine sa te asociezi si pe cine sa eviti. Reuseste sa faca asta renuntand sa ia in calcul stimuli care nu sunt intru totul necesari si tragand concluzii pornind de la un numar restrans de fragmente de informatie. Asta inseamna ca nu suntem programati sa ne batem capul cu o suvita de par care e sau nu la locul ei, ci sa observam diferentele de nuanta de la o expresie faciala la alta, de exemplu sa intuim daca arcuirea usoara a buzelor inseamna manie, tristete sau teama. Chiar acest proces sta la baza perceptiei - cum inregistrezi si situ ezi in context ce se intampla si chipuri care te inconjoara." Frumusetea nu este atat o trasatura fizica a unei persoane, cat produsul final al unui proces mental complex care traduce in forme tridimensionale milioane de puncte de lumina care se afla in spatele retinei si care luate separat nu au niciun sens. Programul in care a fost codata mintea omului contine reguli dupa care creierul se ghideaza in interpretarea"bitilor" de informatie vizuala. Imagineaza-ti acesti"biti" ca pe literele alfabetului. Regulile dupa care se combina sunt normele lor gramaticale; acestea stabilesc cum se imbina partile pentru a forma un intreg.

Interesant e faptul ca aceste constatari se fac automat: i-am putea spune reflexul de frumusete. Cei mai multi dintre noi avem, in special atunci cand suntem tineri, instinct sexual, un instinct atat de puternic incat de multe

,', Mai putin in cazul in care punctul tau forte chiar e o glanda pituitara frumoasa.

,b', De fapt, in creier exista o anumita zona care nu face decat sa analizeze chipurile in girusul fusiform (aria 19 - in lobul temporal).

Cum sa arati frumos * 25

ori poate umbri toate celelalte porniri naturale. Dar nimeni nu ne invata sa fim atrasi sexual de alte persoane. N-am fost nevoiti sa invatam ceva despre femei cu forme generoase sau cu un maxilar proeminent. E instinctiv: un comportament programat genetic.

Aceste comportamente instinctuale nu sunt niste acte pe care le constien tizezi. Se manifesta spontan, nu pot fi controlate sau anticipate. Reactionam fara un motiv aparent, dar ca raspuns la un anumit stimuL Senzorii tai pentru frumusete, asemenea unui ecograf Doppler, pot scana in timp real mediul in care te afli, pentru a detecta semnele ce indica un partener atragator si pentru a genera o impresie in legatura cu locul in care te afli. Iti formezi foarte repede o parere clara. De exemplu, e suficient sa observi un chip numai pentru o fractiune de secunda pentru a stabili cu precizie cat de frumos e, dar si ce incearca sa-ti transmita, prin expresii faciale, detalii si diferite tipuri de indicii nonverbale. In aceeasi masura, si felul in care arati tu influenteaza prima impresie pe care ceilalti si-o fac despre tine. Si e posibil ca aceasta prima impresie sa fie una de durata.

Intrebarea este: cum de-ti formezi atat de usor o parere? Totul incepe cu un grup de numere, care poarta numele de sirul lui Fibonacci. Aceasta secventa de numere incepe cu O, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 si se continua la infinit. Fiecare numar este suma celor doua care-l preced, iar raportul dintre fiecare numar si cel dinaintea lui este o valoare apropiata de cea a lui Phi, si anume 1,618.* Bun, poate ca te intrebi de unde si pana unde exista o legatura intre un sir de numere si faptul ca ai, sa zicem, o preferinta pentru barbatii fara par pe piept. Ei bine, Phi sta la baza a ceea ce numim proportie divina sau numarul de aur: raportul de lungimi de la un element la altul este de 1,618 la 1 (vezi Figura A.l). Aceasta proportie divina a fost descoperita in natura, de la frunze, la felul in care sunt dispuse semintele unei plante sau la cochiliile de scoici. De asemenea, acest raport se regaseste in multe dintre capodoperele umanitatii, cum ar fi marile piramide, Partenonul, David al lui Michelangelo sau Mana Lisa a lui Leonardo da Vinei, Omniprezenta lui Phi in lumea in care traim creeaza un simt al echilibrului, o armonie si o frumusete in tipare pe care le vedem si care sunt naturale sau create de mana omului.

,', Oamenii de stiinta au descoperit acest numar in incercarea de a intui tiparele reproductive din lumea animala. Daca luam doi iepuri, o femela si un mascul, si ii inchidem intr-o cusca unde sa se poata reproduce, vom avea trei (urmatorul numar in sir). Daca in cusca sunt trei iepuri (un mascul si doua femele) vom avea in cateva saptamani inca 5. Si asa mai departe (vezi Figura A.l).

Tu. Sa fii frumos! * 26

Phi isi spune cuvantul si cand vine vorba despre atractia dintre oameni: barbati si femei din lumea intreaga prefera sa aiba un partener a carui fata, simetrica, sa respecte acest raport. Acum mai bine de 2000 de ani, Pitagora a creat o formula pentru un chip de femeie perfect, care includea, printre alte, urmatoarea afirmatie: raportul dintre latimea gurii si latimea nasului ar trebui sa fie de - tadaaa! - 1,6181a 1.



Figura A.1. Oh, sobolani! Tiparele reproductive ale animalelor ne dau formula frumusetii. Fiecare generatie de viata se reproduce respectand un raport predictibil. Pe masura ce cre~te numarul progeniturilor care se nasc, rezultatul impartirii unui grup la cel care il precede sta la baza a ceea ce noi percepem ca fiind frumos. Prin urmare, 5/3 inseamna aproximativ 8/5, care e aproximativ I 3/8, adica 1,6 - numarul de aur.

Cum sa arati frumos * 27

Frumusetea si sanatatea sunt unul si acelasi lucru. Uita de toate balivernele despre cum frumusetea n-ar fi decat o realitate superficiala si neirnportanta. inainte sa fi existat aparate RM , mintea umana putea sa scaneze pe loc po tentialul de partener, de inamic sau de lider al interlocutorilor. Deloc surprinzator, persoanele atractive se presupune ca ar fi mai destepte si mai interesante decat cele neatractive, chiar daca realitatea uneori pare sa indice altceva. De fapt, cercetarile arata ca persoanele mai atractive sunt considerate a fi mai cornunicative, mai simpatice, mai amuzante decat ceilalti. Frumusetea exterioara are legatura cu personalitatea, com portarnentul si chiar cu unele dintre cele mai profunde emotii pe cal-e le exprimam.

Desi exista anumiti factori biologici si sociali care se rasfrang direct asupra frumusetii, a fi considerat frumos de catre altii conduce la un soi de profetie care se autoindcplinestc si care intareste anumite comportamente. Si ghici ce? Toata aceasta discutie despre frumusete aduce numai vesti bune, dintre care cea mai importanta ar fi aceea ca absolut oricine este frumos (chiar daca uneori frumusetea zace ascunsa inlauntru). Cum poti fi sigur de asta? Simplu. Acceptand realitatea ca mostenesti frumusetea pe care au avut-o stramosii tai, fiindca atunci cand au cautat parteneri alaturi de care sa aiba urmasi, frumusetea a fost principalul criteriu de selectie. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa scoti la iveala si sa le arati si celorlalti aceasta frumusete. Cei mai importanti indicatori de frumusete sunt cei care pot fi imbunatatiti. In Tu,' Sa fii frumos.' iti vom arata cum functioneaza mecanismele frumusetii biologice si Iti vom spune ce poti face pentru a arata, a te simti si a fi exact cum iti doresti. Cum? Vom diseca tot ceea ce tine de frumusete, astfel incat sa intelegi mai bine cum te privesc ceilalti si cum privesti tu lumea din jur. Avem teluri comune, mai precis vrem:

Sa arati frumos, sa te simti frumos, sa fii frumos.

Autori: Dr. Michael. F. Roizen, Dr. Mehmet C. Ozşi Ted Spiker, Craig Wynett, Lisa Oz, dr. Arthur W. Perry

 Titlu original: You: Being Beautiful: The Owner’s Manual to Inner and Outer Beauty

Traducator: Angela Bednarovschi Ilie, Ana-Maria Oglinda

Coperta: / Ilustratii de Gary Hallgren

Anul aparitiei: 2013

Numar pagini: 496

Format: 18,50× 23,00 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2760 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.