Vasile Cristian, Viata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu. 1965 - 1974

PRP: 29,36 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 23,49 lei
Diferență: 5,87 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Viata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu. 1965 - 1974. Pornind cu precadere de la documentele de arhiva emise de autoritatile ideologice care au supervizat institutiile culturale si de arta si unitatile de invatamant, autorul surprinde dinamica vietii intelectuale si artistice in primul deceniu al regimului Nicolae Ceausescu, mai ales in relatie cu strategiile puterii in domeniul cultural-ideologic. Rand pe rand, sunt analizate controversele in jurul infiintarii Muzeului National de Istorie, instrumentalizarea miscarii artistice de amatori care a precedat fenomenul„Cantarea Romaniei“, lumea teatrului si a literaturii, precum si sistemul educational.

„Cartea lui Cristian Vasile este ultima dintr-o serie de volume care isi propun sa investigheze relatia dintre puterea totalitara, propaganda si cultura. Sobra, precisa, erudita, contributia de fata reconstituie primul interval al epocii Nicolae Ceausescu. Sunt incadrate, in paginile sale, biografii, institutii, traiectorii intelectuale. Situata la confluenta istoriei si a stiintei politice, analiza lui Cristian Vasile devine un reper canonic al studiilor dedicate comunismului romanesc.“ (Ioan STANOMIR)

„Ne aflam in fata unei carti pe care eu o consider parte a unei remarcabile trilogii. Cred ca si in istoriografie, la fel ca in literatura, este o performanta cu totul speciala sa reusesti sa duci la capat un astfel de demers. Cristian Vasile a furnizat deja istoriografiei romane un triptic esential pentru cunoasterea mecanismelor cenzorial-ideologice de control si modelare ale domeniului literar si artistic. Gratie autorului, stim cum a functionat aparatul cultural ideologic comunist in Romania, care au fost resorturile sale psihologice si sociologice, cum a fost organizat campul simbolic al dominatiei totalitare, atat in versiunea ei originara, de o duritate colosala, cat si in cele ulterioare, cu ale lor iluzii, abdicari, compromisuri si sperante esuate.“ (Vladimir TISMANEANU)

Nr. de pagini : 288
Anul aparitiei : 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.2404 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.