Viata pe front
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cartea autorului Anemari Monica Negru „Viata pe front" de la editura CETATEA DE SCAUN
„…Poate fi patriotismul unicul sentiment care sa explice trairile celor chemati sub arme? In nici un caz! Marea provocare pentru istoriografia romaneasca ramane realizarea unui studiu prosopografic despre soldatul roman din Marele Razboi, care sa dezvaluie nu doar virtutile si slabiciunile acestuia, ci si reperele universului sau. Nu-l vom putea intelege decat atunci cand va fi umanizat si ajutat sa coboare de pe piedestalul pe care l-au cocotat discurile patriotarde. Abia atunci cand vom intelege ca, de fapt, este unul dintre noi, vom realiza si valoarea sacrificiului sau. Este exact ceea ce incearca sa faca editorul volumului de fata.”
Daniel Cain
„Lucrarea de fata cuprinde memorii, jurnale, scrisori, carti postale, telegrame, fotografii ale unor ofiteri, medici, scriitori, cercetasi, care au luptat, au luat decizii, au scris despre evenimentele militare, viata pe front in anii participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial, 1916-1918, scrieri pastrate la Arhivele Nationale ale Romaniei (ANR). Totodata, lucrarea integreaza si rapoarte, dari de seama, scrisori ale unor femei, care au actionat in spatele frontului, au organizat si au intretinut spitale pentru soldatii raniti si bolnavi, au acordat adapost si hrana copiilor orfani, au contribuit cu diverse ajutoare si asistenta sanitara la victoriile armatei romane.
Avand in vedere numarul si varietatea acestor scrieri din razboi, am optat pentru identificarea si publicarea documentelor inedite, originale, personale. Asadar, multe din documentele selectate sunt inedite, iar in cazul celor publicate, s-a facut mentiunea intr-o nota aferenta.”
Anemari Monica Negru
”…Traiesc clipele cele mai zbuciumate din viata mea si daca indraznesc sa mai arunc pe hartie aceste insemnari – acum, cand cuvantul nu mai are nici un relief si cand realitatea a depasit cadrul fanteziei prin maretia ei – o fac pentru ca, mai tarziu, daca voi mai scapa cu zile, sa-mi ramana inca amintirea acestor ceasuri, ori, daca ma voi duce eu, sa se pastreze cateva cuvinte adevarate pe seama cine stie carui cetitor de maine care va da peste ele, cum am dat eu de sirele[1] scrise pe evangheliile batrane ale stramosilor mei…” Octavian Goga
„…In mai multe randuri era sa fiu ucis in urma atacurilor f. dese ale aeroplanelor dusmane, cari aruncau asupra abatorului o multime de bombe de toate calibrele, cu deosebire in timpul cand se efectua taierea si de pe urma caror atacuri au si fost ucisi si raniti mai multi soldati si lucratori din serviciul abatorului, precum si multe vite din grajdurile si ocoalele abatorului…” veterinarul, maior de rezerva Gheorghian Nicolae
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 543
Format: 14x20
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 47,26 leiPRP: 54,95 lei
- 34,36 leiPRP: 39,95 lei
- 32,25 leiPRP: 43,00 lei
OPINIA CITITORILOR