Bazele administratiei publice
DESCRIERE
Bazele administratiei publice de Alina Profiroiu. Tranzitia Romaniei catre o democratie consolidata a dus la o serie de asteptari si cerinte noi la adresa guvernelor, pe care acestea nu au reusit sa le satisfaca. Administratia mai are nevoie de timp, pentru a se adapta si a satisface noile cerinte ale cetatenilor.
Actuala criza financiara mondiala prin care trece si Romania a fost dublata de o noua crestere a ponderii cheltuielilor publice, ce a pus din nou sub semnul intrebarii amploarea si organizarea sectorului public. La aceasta s-a adaugat nemultumirea crescanda in ceea ce priveste calitatea serviciilor sectorului public. Tot mai multi cetateni considera calitatea serviciilor publice ca fiind insuficienta: calitatea slaba a serviciilor sanitare, intarzierile si accidentele din domeniul transportului, lipsa cadrelor din invatamant si sectorul medical in mediul rural au fost teme in dezbaterea publica. Temele de mare actualitate au fost responsabilitatea fata cetateni, reformarea sistemului de salarizare, de pensii si de asigurari medicale, rationalizarea activitatii guvernamentale si imbunatatirea eficacitatii si calitatii serviciilor publice.
Intrebarea de baza care se pune in aceasta lucrare este daca reforma este inca necesara, avand in vedere faptul ca Romania a evoluat de la statutul de dictatura comunista, inainte de 1989, la cel de membru al UE, in 2007. Aceasta evolutie nu s-ar fi putut realiza fara demararea unor reforme importante, atat in sectorul public, cat si in cel privat.
Punctul-cheie al reformei statului este reforma administrativa, care trebuie privita ca un proces continuu de schimbare si adaptare la evolutia societatii si a valorilor spatiului administrativ european. O administratie publica fiabila, cu rotite bine unse, reprezinta o conditie importanta a cresterii economice sustenabile.
Punerea efectiva in practica a unor politici guvernamentale eficace presupune o structura noua a administratiei publice, mecanisme si metode moderne de management public care sa asigure o eficienta sporita a utilizarii resurselor limitate.
Administratia publica din Romania trebuie sa-si intareasca continuu capacitatea administrativa de aplicare a aquis-ului comunitar, sa-si adapteze structura pentru a face fata cerintelor integrarii in UE, sa incorporeze schimbarea si sa-si imbunatateasca permanent viziunea si modul sau de lucru.
Lucrarea de fata isi propune, in prima si a doua parte, sa prezinte tuturor celor interesati, studenti si functionari publici, deopotriva, structura politica si administrativa actuala a Romaniei, depasind insa cadrul constitutional actual si plasand-o intr-un context european mai larg, precum si aspecte privind finantarea colectivitatilor locale. In partea a III-a au fost abordate aspecte privind resursele umane din administratia publica, privind drumul parcurs de Romania pentru integrarea in spatiul administrativ european, precum si aspecte ale reformei administratiei publice din tarile europene si din Romania, in vederea intaririi capacitatii administrative.
Autor: Alina Profiroiu
Anul aparitie: 2010
Pagini: 424
Format: 20x29 cm
Transport in Bucuresti
-Autentificare client
-Promoţii
-- 975,56 leiPRP: 1026,90 lei
- 21,07 leiPRP: 24,50 lei
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei
OPINIA CITITORILOR